Nedeľa, 20. január, 2019 | Meniny má Dalibor

Varte s nami 6. januára: Napríklad aj fazuľovú tortu

Pozrite sa, čo vám na dnes poradili variť študenti a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.(Zdroj: pixabay)

Syrová kuracia polievka

SUROVINY: 400 g kuracích pŕs, 2 ks zemiaky, 1 ks veľká mrkva, 180 g strúhaného tvrdého syra, 2 l kuracieho vývaru, petržlenová vňať, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 2 - 3 ks bobkový list

POSTUP: Kuracie mäso si očistíme a umyjeme, nakrájame na
rezančeky. Zemiaky nakrájame na kocky, mrkvu nakrájame na
polovičné kolieska. Mäso vopred osmažíme na panvici na troche
oleja, aby sa zatiahlo. Medzitým necháme zovrieť vývar, do
ktorého postupne pridáme zemiaky, mrkvu, mäso, bobkový list,
soľ a korenie. Varíme pomalým varom aspoň 30 minút, aby sa
polievka nezakalila.

Potom pridáme nastrúhaný syr a necháme roztopiť. Na záver polievku ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame.

Sviečková pod hubovým gratinom

SUROVINY: 800 g hovädzej sviečkovice, 150 g lesných húb, 100 g kyslej smotany,

10 g parmezánu, 1 ks strúčik cesnaku, 1 žĺtok, 20 g masla, olivový olej, tymian, pažítka, soľ, čierne korenie

POSTUP: Mäso nakrájame na steaky, osolíme, okoreníme, potrieme olivovým olejom, opekáme na rozpálenej panvici 3 - 4 minúty z každej strany. Huby restujeme na masle, pridáme tymian a cesnak, zmiešame s kyslou smotanou, posekanou pažítkou, žĺtkom a štipkou parmezánu.

Pripravenú zmes rozdelíme na steaky a dopečieme v rúre pri teplote 170 °C približne 8 minút. Chvíľu necháme odpočívať a servírujeme s rôzne upravenými
zemiakmi.

Fazuľová torta

SUROVINY: 2 konzervy červenej fazule, 3 ks vajcia, 6 PL olivového oleja (kokosového), 1 hrnček trstinového cukru, 6 PL kakaa, 1 ČL mletej škorice, 1 ks prášok do pečiva, štipka soli,
Krém: 1 ks mascarpone, 250 ml smotany na šľahanie, 1 čerstvé mango, 1 ks banán

POSTUP: V jednej miske zmiešame kakao, škoricu, soľ. V druhej miske vyšľaháme vajcia, olej, cukor do peny. Fazuľu prepláchneme vodou a rozmixujeme do hladka. Všetko spolu zmiešame a dáme do tortovej formy vymazanej olejom.

Pečieme 40 - 50 minút na 200 °C. Necháme vychladnúť. Navrch nanesieme krém a dáme stuhnúť do chladničky.

Krém: V jednej miske vyšľaháme smotanu, vmiešame mascarpone. V druhej miske rozmixujeme mango a banán. Obidve hmoty spolu zmiešame. Vmiešame cukor, necháme ho rozpustiť, vmiešame strúhanku, orestujeme. Hmotu necháme vychladnúť, rovnako aj podusené jablká. Do pohárov vrstvíme jablká, strúhanku, kyslú smotanu a to všetko ešte raz zopakujeme.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 5. januára: Cesnačka a kelové fašírky Prečítajte si tiež: Varte s nami 4. januára: Medové kurča s orechmi Prečítajte si tiež: Varte s nami 3. januára: Vegánska ryba zo zeleru Prečítajte si tiež: Varte s nami 2. januára: Netradičné vegánske jedlo Prečítajte si tiež: Varte s nami 1. januára: Panenka na bazalkových paradajkách Prečítajte si tiež: Varte s nami 31. decembra: Tip študentov zo Srbska Prečítajte si tiež: Varte s nami 30. decembra: Prekvapenie, ktoré bude chutiť Prečítajte si tiež: Varte s nami 29. decembra: Bravčové soté s mrkvou a cuketou Prečítajte si tiež: Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 16 528
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 434
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 10 576
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 194
  5. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 7 189
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 049
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 911
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 4 557
  9. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 4 418
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 595

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Varte s nami, recepty

Hlavné správy z MY Orava

Vavrečka nedokázala Námestovu výraznejšie konkurovať

Hlavný rozhodca odpískal až dva pokutové kopy.

Na nábreží by mohla byť plaváreň a tančiareň. Stavba sa odkladá

Verejnú obchodnú súťaž na predaj pozemku na Nábreží priehrady v Námestove poslanci nevyhodnotili, ale zrušili.

Z rieky Orava zmizli lipne, kapitálne aj malé ryby

V minulom storočí na 29-kilometrovom úseku Oravy ročne ulovili tisíc lipňov, v roku 2016 jediného. Rybári kedysi ťahali z vody desaťkilogramové hlavátky ako na páse, za posledných desať rokov chytili len tri, spolu vážili necelých 22 kilogramov.

V dedine majú novú škôlku, prijmú viac detí

Vavrečania kolaudovali novostavbu škôlky. Súčasná kapacita sa zvýši o 13 miest. V najbližších rokoch bude môcť riaditeľka vyhovieť všetkých žiadostiam.

Horela chata, hasiči sa k nej nemohli dostať

Ľudia stavajú a využívajú chaty na neprístupných miestach a chcú, aby im obec zabezpečila služby ako v centre.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Talentovaný rodák zo Žiaru hviezdi na zámorských klziskách

Michal Ivan hovorí o kariére v zámorí.

Pacientku operovali novou metódou, bez anestézie

Pomocou endoskopu vložili do tela kovový stent. Zákrok trval 25 minút.

Úplné zatmenie Mesiaca môžete sledovať aj z bystrického Námestia slobody

Verejné pozorovanie pripravila v pondelok od 3.30 Hvezdáreň v Banskej Bystrici.

Vybrali SME

Už ste čítali?