Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne

Varíme cez sviatky so žiakmi a učiteľmi Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši. Z ponuky si však môžete vybrať aj hocikedy počas roka.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

Pečený vývar

SUROVINY: 1,5 kg hovädzieho mäsa predného s kosťou, 2 mrkvy, 1/4 stredne veľkého zeleru, 2 cibule, 1 pór, 15 guličiek celého čierneho korenia, 3 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, petržlen, maslo, mrkva, jarná cibuľka

POSTUP: Rúru na pečenie predhrejeme na 180 °C. Umyté mäso, naporciované asi

na štyri kusy aj zeleninu dáme do kastróla, pridáme korenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi trištvrte hodiny. Počas pečenia niekoľkokrát premiešame.
Vyberieme z rúry a na sporáku zalejeme studenou vodou, pridáme petržlen, lyžičku soli a privedieme pomaly k varu. Stiahneme oheň a bez pokrývky necháme 2-3 hodiny pomaly variť. Penu zbierame.

Skryť Vypnúť reklamu

Hotový vývar precedíme, je krásne tmavý. Mäso nakrájame na kúsky a vrátime do polievky. Na lyžici masla 5 minút do chrumkava opekáme mrkvu a potom ju dáme do polievky. Premiešame a ozdobíme nasekanou cibuľkou.

Hus na víne

SUROVINY: 1 hus, 1 PL soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL tymianu, cesnak, 2 PL medu, 3 bobkové listy, 3 dcl červeného vína

POSTUP: v 1 dcl vody rozpustíme soľ, pridáme čierne korenie, tymian, prelisovaný cesnak, med a bobkové listy. Zmesou potrieme hus zvonka aj z vnútra. Dáme do pekáča a pečieme asi hodinu pri teplote 200 °C, aby sa opiekla z obidvoch strán. Ak
je tuku príliš veľa, časť odoberieme.

Do výpeku prilejeme víno a ním polievame hus. Teplotu znížime na 180 °C a pečieme ešte 1-2 hodiny aby vznikla chrumkavá kožka. Ak je koža chrumkavá
a mäso sa vám zdá nedopečené, môžete na chvíľu kačicu zakryť alobalom, aby mäso zmäklo.

Skryť Vypnúť reklamu

Podávame s lokšami, červenou kapustou.

Vyprážané jablkové venčeky

SUROVINY: 4 jablká, 2 cl rumu, 1 PL hladkej múky, 1 ČL práškového cukru, 3 PL vína, 1 vajce, 100 g prepusteného masla

POSTUP: Jablká olúpeme a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm. Jadrovník vykrojíme. Jablká pokvapkáme rumom, obalíme do cestíčka a vyprážame na prepustenom masle. Posypeme práškovým cukrom.

Cestíčko: múku, cukor, víno a vajce vymiešame do hladka

Káva s kardamonom

SUROVINY: 7- 10 g kávy, 1 ČL cukru, štipka mletého kardamonu

POSTUP: Do nahriatej šálky dáme cukor, kardamon a
obľúbené množstvo kávy. Zalejeme vriacou vodou. Môžeme ju
podávať s brandy.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou Čítajte 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  4. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  5. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  6. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  7. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  9. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  10. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 790
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 594
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 403
  4. Aká je chémia vôní 11 310
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 302
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 772
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 640
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 259
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 715
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 854
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varte s nami

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

Nečakaná zastávka kamióna v centre Tvrdošína.

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Stretla sa partia svätcov, napriek opatreniam

Ako dlho budú pokope, zatiaľ nevedia.

Diela z kamenárskeho plenéra v Oravskom Bielom Potoku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?