Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš

Varte s nami 5. januára: Cesnačka a kelové fašírky

Pozrite sa, čo vám na dnes poradili variť študenti a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: pixabay)

Cesnačka starej mamy

SUROVINY: 250 g zemiakov, 1,5 l vody, soľ, 4 PL mlieka, 5 strúčikov cesnaku, maslo, žĺtok, chlebové krutóny

POSTUP: Očistené zemiaky nakrájame a uvaríme, precedíme (vodu odložíme)a vymiešame s teplým mliekom na zemiakovú kašu. Do vody, v ktorej sme varili zemiaky pridáme cesnak rozotrený so soľou. Povaríme a do vriacej vody postupne
vmiešame zemiakovú kašu. Nakoniec do hotovej polievky pridáme trocha čerstvého masla, posekanú petržlenovú vňať a žĺtok. Podávame s krutónmi.

Kelové fašírky

SUROVINY: 1/2 kg mletého bravčového pliecka, 1/2 kg kelu,2 vajcia,1 rožok,1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, majorán, mlieko, strúhanka, olej

Článok pokračuje pod video reklamou

POSTUP: Na tenko nakrájame kel a chvíľu ho povaríme v osolenej vriacej vode. Po ochladení ho vyžmýkame od vody. Cibuľku opražíme na oleji dosklovita a

vmiešame do mletého mäsa. Rožky natrháme na malé kúsky a trocha ich pokropíme mliekom. Spojíme mäso s rožkami, kelom, vajíčkami, koreninami
a pretlačeným cesnakom. Posolíme a necháme aspoň 1/2 hodinu postáť, aby sa chute spojili. Formujeme menšie fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vypražíme na oleji.

Pyré z pečených zemiakov

SUROVINY: 1 kg zemiakov, 500 g hrubozrnnej soli, 125 g masla, 50 ml smotany

POSTUP: Na plech rozsypeme hrubozrnnú soľ, poukladáme na ňu zemiaky a pečieme 30 minút pri teplote 180 °C. Trochu necháme vychladnúť, vydlabeme, prelisujeme, pridáme maslo a smotanu, urobíme pyré, ktoré dochutíme soľou.

Obloha- farebná mrkvička

SUROVINY: 2 ks karotky, voda, ocot, cukor, soľ a maslo

POSTUP: mrkvu ošúpeme, nakrájame na diamanty tak, že ju krájame pod 45 stupňovým uhlom a otáčame po každom reze o 90 stupňov. Vodu s octom, cukrom a soľou privedieme do varu, vložíme mrkvy a povaríme ich 2 -3 minúty, vyberieme a prudko schladíme v ľadovej vode. Orestujeme na spenenom masle.

Dezert z jabĺk

SUROVINY: 6 jabĺk, 9 PL strúhanky, 6-7 PL cukru, 4 PL, kúsok celej škorice, PL mletej škorice, 250 ml kyslej smotany

POSTUP: Jablká očistíme, nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, podlejeme trochou vody, vsypeme 2/3 cukru, celú škoricu a zmes povaríme do zhustnutia, v panvici rozpustíme maslo, vmiešame cukor, necháme ho rozpustiť, vmiešame strúhanku, orestujeme. Hmotu necháme vychladnúť, rovnako aj podusené jablká. Do pohárov vrstvíme jablká, strúhanku, kyslú smotanu a to všetko ešte raz zopakujeme.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 4. januára: Medové kurča s orechmi Čítajte Prečítajte si tiež: Varte s nami 3. januára: Vegánska ryba zo zeleru Čítajte Prečítajte si tiež: Varte s nami 2. januára: Netradičné vegánske jedlo Čítajte Prečítajte si tiež: Varte s nami 1. januára: Panenka na bazalkových paradajkách Čítajte Prečítajte si tiež: Varte s nami 31. decembra: Tip študentov zo Srbska Čítajte Prečítajte si tiež: Varte s nami 30. decembra: Prekvapenie, ktoré bude chutiť Čítajte Prečítajte si tiež: Varte s nami 29. decembra: Bravčové soté s mrkvou a cuketou Čítajte Prečítajte si tiež: Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou Čítajte Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Čítajte Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Čítajte Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Čítajte Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou Čítajte 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur
  2. Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  7. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  8. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  9. Slováci sú chlebovým národom
  10. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 13 510
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 13 106
  3. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 12 755
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 862
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 9 366
  6. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 8 004
  7. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 7 974
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 252
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 6 877
  10. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 6 708

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Varte s nami, recepty

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

V roku 1909 sa v Zázrivej stalo na tú dobu niečo nevídané

Francúzski vzduchoplavci pristáli na stromoch v Zázrivej.

Slávnostné odhalenie pamätného kamenného piliera.

Kaplnka podľahla času. Pozrite sa, čo je s ňou teraz

Cintorín pri autobusovej stanici má nielen vynovenú kaplnku, ale čoskoro aj nové oplotenie.

Práce na oplotení jedného z trstenských cintorínov.

Bravó, majsterka

Košický maratón píše vždy veľa zaujímavých príbehov. Oravci už tradične boli vo veľkom počte súčasťou 96. ročníka.

Lucia Vlčáková obetovala úspechu všetko voľno i peniaze.

Tender na autobusového dopravcu dopadol zle. Autobusové spoje sú ohrozené

Autobusovému dopravcovi končí zmluva koncom novembra. Nástupca zatiaľ nie je. Župa vyhlásila súťaž na nového, tá však dopadla fiaskom, napadol ju jeden z uchádzačov.

Čo bude s autobusovou dopravou aj na Orave od konca novembra, nevie teraz nikto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Lučenčan okúsil so svojím Ferrari pevnosť zvodidiel

Našťastie sa jeho nehoda skončila bez zranení. Škoda na jeho aute je odhadovaná na sumu okolo 151-tisíc eur.

Fašizmus sa už neplazí, on tu je, odkázal na proteste v Trenčíne veterán SNP

Niektoré prevádzky dali do výkladov obrázky s prečiarknutou svastikou.

Ďalšia zrazená chodkyňa na priechode v Nitre. Vodič opäť ušiel

V priebehu niekoľkých dní ide už o tretí prípad. Ak máte bližšie informácie, kontaktujte políciu.

Mladá vodička z Rimavskej Soboty smrteľne zranila chodca

Hoci išiel 73-ročný chodec po riadne vyznačenom a reflexne zvýraznenom prechode pre chodcov.

Vybrali SME

Už ste čítali?