Streda, 20. marec, 2019 | Meniny má Klaudius, Víťazoslav

Varte s nami 5. januára: Cesnačka a kelové fašírky

Pozrite sa, čo vám na dnes poradili variť študenti a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: pixabay)

Cesnačka starej mamy

SUROVINY: 250 g zemiakov, 1,5 l vody, soľ, 4 PL mlieka, 5 strúčikov cesnaku, maslo, žĺtok, chlebové krutóny

POSTUP: Očistené zemiaky nakrájame a uvaríme, precedíme (vodu odložíme)a vymiešame s teplým mliekom na zemiakovú kašu. Do vody, v ktorej sme varili zemiaky pridáme cesnak rozotrený so soľou. Povaríme a do vriacej vody postupne
vmiešame zemiakovú kašu. Nakoniec do hotovej polievky pridáme trocha čerstvého masla, posekanú petržlenovú vňať a žĺtok. Podávame s krutónmi.

Kelové fašírky

SUROVINY: 1/2 kg mletého bravčového pliecka, 1/2 kg kelu,2 vajcia,1 rožok,1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, majorán, mlieko, strúhanka, olej

POSTUP: Na tenko nakrájame kel a chvíľu ho povaríme v osolenej vriacej vode. Po ochladení ho vyžmýkame od vody. Cibuľku opražíme na oleji dosklovita a

vmiešame do mletého mäsa. Rožky natrháme na malé kúsky a trocha ich pokropíme mliekom. Spojíme mäso s rožkami, kelom, vajíčkami, koreninami
a pretlačeným cesnakom. Posolíme a necháme aspoň 1/2 hodinu postáť, aby sa chute spojili. Formujeme menšie fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vypražíme na oleji.

Pyré z pečených zemiakov

SUROVINY: 1 kg zemiakov, 500 g hrubozrnnej soli, 125 g masla, 50 ml smotany

POSTUP: Na plech rozsypeme hrubozrnnú soľ, poukladáme na ňu zemiaky a pečieme 30 minút pri teplote 180 °C. Trochu necháme vychladnúť, vydlabeme, prelisujeme, pridáme maslo a smotanu, urobíme pyré, ktoré dochutíme soľou.

Obloha- farebná mrkvička

SUROVINY: 2 ks karotky, voda, ocot, cukor, soľ a maslo

POSTUP: mrkvu ošúpeme, nakrájame na diamanty tak, že ju krájame pod 45 stupňovým uhlom a otáčame po každom reze o 90 stupňov. Vodu s octom, cukrom a soľou privedieme do varu, vložíme mrkvy a povaríme ich 2 -3 minúty, vyberieme a prudko schladíme v ľadovej vode. Orestujeme na spenenom masle.

Dezert z jabĺk

SUROVINY: 6 jabĺk, 9 PL strúhanky, 6-7 PL cukru, 4 PL, kúsok celej škorice, PL mletej škorice, 250 ml kyslej smotany

POSTUP: Jablká očistíme, nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, podlejeme trochou vody, vsypeme 2/3 cukru, celú škoricu a zmes povaríme do zhustnutia, v panvici rozpustíme maslo, vmiešame cukor, necháme ho rozpustiť, vmiešame strúhanku, orestujeme. Hmotu necháme vychladnúť, rovnako aj podusené jablká. Do pohárov vrstvíme jablká, strúhanku, kyslú smotanu a to všetko ešte raz zopakujeme.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 4. januára: Medové kurča s orechmi Prečítajte si tiež: Varte s nami 3. januára: Vegánska ryba zo zeleru Prečítajte si tiež: Varte s nami 2. januára: Netradičné vegánske jedlo Prečítajte si tiež: Varte s nami 1. januára: Panenka na bazalkových paradajkách Prečítajte si tiež: Varte s nami 31. decembra: Tip študentov zo Srbska Prečítajte si tiež: Varte s nami 30. decembra: Prekvapenie, ktoré bude chutiť Prečítajte si tiež: Varte s nami 29. decembra: Bravčové soté s mrkvou a cuketou Prečítajte si tiež: Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Investment Advisory Guide for Slovakia
  5. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  7. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  10. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  1. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  2. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  3. FORUM PREŠOV má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  4. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Ako naučiť vaše deti správne zaobchádzať s peniazmi?
  7. Spolupráca Katedry architektúry SvF s mestskou časťou Dúbravka
  8. Ročné cestovné poistenie vás chráni dlhšie a je výhodnejšie
  9. Podmienky predaja spoločnosti s.r.o., ktorá je platcom DPH
  10. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 24 723
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 581
  3. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 20 922
  4. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 15 589
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 15 191
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 12 340
  7. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 6 536
  8. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 4 572
  9. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami? 3 714
  10. Reportáž: Boli sme pri krste novej lode Costa Venezia 3 389

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Varte s nami, recepty

Hlavné správy z MY Orava

Prvá kontrola verejné obstarávanie odobrila, druhá našla chyby

Neuveriteľné. Prvé kontroly po dokončení súťaží dopadli dobre, kontrolóri chyby nenašli. Keď sa však vrátili po pár rokoch, výsledok bol iný.

Stavba trstenskej hasičskej zbrojnice sa predražuje aj roky po jej dokončení.

Knihy, ktoré dostanú najviac hlasov, získajú ocenenie Kniha Oravy

Do súťaže sú prihlásené vlani vydané knihy, ktoré sú späté s regiónom tematicky alebo autorom textovej či obrazovej časti.

Ilustračné fot.

Filmári hľadajú žriebä, stratilo sa v Oraviciach

Lívia nestráca nádej. Verí, že hnedého koníka s bielou hviezdou na čele niekto videl alebo našiel.

Česi na Oravu priviezli viacero koní. Vrátili sa však bez jedného z nich.

Daniel Chomistek: Poľnohospodárstvo funguje ako perpetuum mobile

K podniku, ktorý nakupoval, vyrábal a predával kŕmne zmesi, pribudli poľnohospodárske družstvá i spracovateľský podnik. „Bola to dobrá voľba,“ hovorí DANIEL CHOMISTEK, člen predstavenstva Oravského výrobného družstva.

Chov hovädzieho dobytka na Orave.

Anglickí filmári natáčali na hrade horor, hlavným hrdinom je gróf Dracula

Dracula je stará klasika, ktorá oslovuje filmových režisérov aj po sto rokoch. Hrubé a tajomné múry Oravského hradu ich opäť prilákali.

Balóny pod hradnými múrmi stráži muž v čiernom. Využili ich na vytvorenie mesačného svitu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mali by sa cirkevníci vyjadrovať k voľbám? Odpovedali kňazi z Kysúc

Pri svojich vyjadreniach či kázňach majú predstavitelia cirkvi zodpovednosť aj za voličov.

FOTO: V Prievidzi otvorili zmodernizované letisko za viac ako tri milióny eur

Prievidzské letisko má po novom dráhu s asfaltovým povrchom. Dnes na ňom pristáli lietadlá z Nemecka. Modernizácia pomôže rozvoju regiónu.

Hasiči v noci zasahovali pri veľkom požiari v Prievidzi (+FOTO)

Pri nočnom požiari sa zranila jedna osoba.

V Banskej Štiavnici ožil Dracula, ulice obsadili filmový štáb aj komparzisti

Známy príbeh nakrúcali aj v historickom meste, ktoré filmárov láka už desaťročia.

Vybrali SME

Už ste čítali?