Cesnačka starej mamy
SUROVINY: 250 g zemiakov, 1,5 l vody, soľ, 4 PL mlieka, 5 strúčikov cesnaku, maslo, žĺtok, chlebové krutóny
POSTUP: Očistené zemiaky nakrájame a uvaríme, precedíme (vodu odložíme)a vymiešame s teplým mliekom na zemiakovú kašu. Do vody, v ktorej sme varili zemiaky pridáme cesnak rozotrený so soľou. Povaríme a do vriacej vody postupne
vmiešame zemiakovú kašu. Nakoniec do hotovej polievky pridáme trocha čerstvého masla, posekanú petržlenovú vňať a žĺtok. Podávame s krutónmi.
Kelové fašírky
SUROVINY: 1/2 kg mletého bravčového pliecka, 1/2 kg kelu,2 vajcia,1 rožok,1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, majorán, mlieko, strúhanka, olej
POSTUP: Na tenko nakrájame kel a chvíľu ho povaríme v osolenej vriacej vode. Po ochladení ho vyžmýkame od vody. Cibuľku opražíme na oleji dosklovita a

vmiešame do mletého mäsa. Rožky natrháme na malé kúsky a trocha ich pokropíme mliekom. Spojíme mäso s rožkami, kelom, vajíčkami, koreninami
a pretlačeným cesnakom. Posolíme a necháme aspoň 1/2 hodinu postáť, aby sa chute spojili. Formujeme menšie fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vypražíme na oleji.
Pyré z pečených zemiakov
SUROVINY: 1 kg zemiakov, 500 g hrubozrnnej soli, 125 g masla, 50 ml smotany
POSTUP: Na plech rozsypeme hrubozrnnú soľ, poukladáme na ňu zemiaky a pečieme 30 minút pri teplote 180 °C. Trochu necháme vychladnúť, vydlabeme, prelisujeme, pridáme maslo a smotanu, urobíme pyré, ktoré dochutíme soľou.
Obloha- farebná mrkvička
SUROVINY: 2 ks karotky, voda, ocot, cukor, soľ a maslo
POSTUP: mrkvu ošúpeme, nakrájame na diamanty tak, že ju krájame pod 45 stupňovým uhlom a otáčame po každom reze o 90 stupňov. Vodu s octom, cukrom a soľou privedieme do varu, vložíme mrkvy a povaríme ich 2 -3 minúty, vyberieme a prudko schladíme v ľadovej vode. Orestujeme na spenenom masle.
Dezert z jabĺk
SUROVINY: 6 jabĺk, 9 PL strúhanky, 6-7 PL cukru, 4 PL, kúsok celej škorice, PL mletej škorice, 250 ml kyslej smotany
POSTUP: Jablká očistíme, nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, podlejeme trochou vody, vsypeme 2/3 cukru, celú škoricu a zmes povaríme do zhustnutia, v panvici rozpustíme maslo, vmiešame cukor, necháme ho rozpustiť, vmiešame strúhanku, orestujeme. Hmotu necháme vychladnúť, rovnako aj podusené jablká. Do pohárov vrstvíme jablká, strúhanku, kyslú smotanu a to všetko ešte raz zopakujeme.












Autor: Hotelová akadémia, Liptovský Mikuláš