Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varte s nami 5. januára: Cesnačka a kelové fašírky

Pozrite sa, čo vám na dnes poradili variť študenti a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

Cesnačka starej mamy

SUROVINY: 250 g zemiakov, 1,5 l vody, soľ, 4 PL mlieka, 5 strúčikov cesnaku, maslo, žĺtok, chlebové krutóny

POSTUP: Očistené zemiaky nakrájame a uvaríme, precedíme (vodu odložíme)a vymiešame s teplým mliekom na zemiakovú kašu. Do vody, v ktorej sme varili zemiaky pridáme cesnak rozotrený so soľou. Povaríme a do vriacej vody postupne
vmiešame zemiakovú kašu. Nakoniec do hotovej polievky pridáme trocha čerstvého masla, posekanú petržlenovú vňať a žĺtok. Podávame s krutónmi.

Kelové fašírky

SUROVINY: 1/2 kg mletého bravčového pliecka, 1/2 kg kelu,2 vajcia,1 rožok,1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, majorán, mlieko, strúhanka, olej

Skryť Vypnúť reklamu

POSTUP: Na tenko nakrájame kel a chvíľu ho povaríme v osolenej vriacej vode. Po ochladení ho vyžmýkame od vody. Cibuľku opražíme na oleji dosklovita a

vmiešame do mletého mäsa. Rožky natrháme na malé kúsky a trocha ich pokropíme mliekom. Spojíme mäso s rožkami, kelom, vajíčkami, koreninami
a pretlačeným cesnakom. Posolíme a necháme aspoň 1/2 hodinu postáť, aby sa chute spojili. Formujeme menšie fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vypražíme na oleji.

Pyré z pečených zemiakov

SUROVINY: 1 kg zemiakov, 500 g hrubozrnnej soli, 125 g masla, 50 ml smotany

POSTUP: Na plech rozsypeme hrubozrnnú soľ, poukladáme na ňu zemiaky a pečieme 30 minút pri teplote 180 °C. Trochu necháme vychladnúť, vydlabeme, prelisujeme, pridáme maslo a smotanu, urobíme pyré, ktoré dochutíme soľou.

Skryť Vypnúť reklamu

Obloha- farebná mrkvička

SUROVINY: 2 ks karotky, voda, ocot, cukor, soľ a maslo

POSTUP: mrkvu ošúpeme, nakrájame na diamanty tak, že ju krájame pod 45 stupňovým uhlom a otáčame po každom reze o 90 stupňov. Vodu s octom, cukrom a soľou privedieme do varu, vložíme mrkvy a povaríme ich 2 -3 minúty, vyberieme a prudko schladíme v ľadovej vode. Orestujeme na spenenom masle.

Dezert z jabĺk

SUROVINY: 6 jabĺk, 9 PL strúhanky, 6-7 PL cukru, 4 PL, kúsok celej škorice, PL mletej škorice, 250 ml kyslej smotany

POSTUP: Jablká očistíme, nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, podlejeme trochou vody, vsypeme 2/3 cukru, celú škoricu a zmes povaríme do zhustnutia, v panvici rozpustíme maslo, vmiešame cukor, necháme ho rozpustiť, vmiešame strúhanku, orestujeme. Hmotu necháme vychladnúť, rovnako aj podusené jablká. Do pohárov vrstvíme jablká, strúhanku, kyslú smotanu a to všetko ešte raz zopakujeme.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Varte s nami 4. januára: Medové kurča s orechmi Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 3. januára: Vegánska ryba zo zeleru Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 2. januára: Netradičné vegánske jedlo Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 1. januára: Panenka na bazalkových paradajkách Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 31. decembra: Tip študentov zo Srbska Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 30. decembra: Prekvapenie, ktoré bude chutiť Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 29. decembra: Bravčové soté s mrkvou a cuketou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou Čítajte 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 027
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 035
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 889
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 228
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 213
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 644
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 971
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 713
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 663
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Varte s nami, Jedlo

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Jedno srdce je v centre mesta.

Ich obsah pomôže aj ľuďom v núdzi.

21 h
Michal Suroviak začal s maratónmi vo veku 45 rokov.

Prvý maratón chcel odbehnúť v Košiciach a študentský sen si aj splnil.

20. jan
Takéto krásne ceny čakajú na najlepších bežcoch.

Oravská bežecká liga už tvorí nový kalendár.

20 h
Novinka v Oravskej Lesnej pomáha v orientácii.

Orientáciu v dedine zlepšili informačné tabule.

20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

19 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

18 h

Muža našli už bez známok života.

21. jan

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?