Varte s nami 2. januára: Netradičné vegánske jedlo

Pozrite sa, čo vám na dnes poradili variť študenti a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

NETRADIČNÉ VEGÁNSKE MENU

Paradajková polievka s quinoou*

*Quinoa – obilnina – merlík čilský, neobsahuje lepok

SUROVINY: 6 malých čerstvých paradajok, 500 ml paradajková šťava s kúskami paradajok, prípadne paradajkový pretlak, 1 PL tymian, 1 PL nadrobno nakrájaný cesnak, 1 menšia cibuľa, bazalka, petržlenová vňať, soľ, cukor, olej, 250 ml quinoa

POSTUP: Na oleji opražíme cibuľu, pridáme čerstvé nakrájané paradajky, tymian, cukor, soľ a mierne podlejeme vodou. Podusíme 2 min., pridáme paradajkovú šťavu, prehrejeme. Nakoniec pridáme cesnak, bazalku, petržlenovú vňať.

SkryťVypnúť reklamu

Osobitne uvaríme dobre premytú quinou v 500 ml vody. Varíme cca 15 min. Pri podávaní do taniera vložíme uvarenú quinou a zalejeme polievkou.

Karfiolový Masoor Dal * s ryžou

*Masoor Dal – červená šošovica

SUROVINY: 3/4 šálky (šálka -250ml) červená šošovica, 1 menší karfiol, 1 – 2 PL olej,

2 cm zázvor, 2 ks cesnak, 2 ks chilli papričky, 1 väčšia cibuľa, 1 paradajka, 0,5 ČL kurkuma, rasca,1 cm kari pasta (alebo kari korenie), 1ČL citrónová šťava, koriander alebo petržlenová vňať, 160 ml kokosové mlieko (prípadne smotana), zeleninový vývar, škrob, ryža

POSTUP: Osobitne uvaríme šošovicu vo vode mierne osolenej. Na oleji opražíme rascu (mletú), nakrájanú cibuľu, nakrájaný cesnak a nakrájaný zázvor, chilli. Pridáme nakrájanú paradajku, nadrobno nakrájaný karfiol, kurkumu a podlejeme vývarom. Dusíme asi 10 – 15 min. Keď sa voda odparí, pridáme citrónovú šťavu, koriander alebo petržlenovú vňať, zalejeme kokosovým mliekom a zahustíme škrobom. Podávame s basmati ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

RAW * mandľové citrónky

*RAW – surový, nepečený

SUROVINY: 1 a 1/2 šálky mletých mandlí, 1a 1/2 šálky mletého kokosu, 1/4 šálky kokosového oleja, štipka soli, 6 PL agáve sirupu (med), 4 PL citrónovej šťavy, 2 ČL vanilkového extraktu, 1 ČL citrónovej kôry

POSTUP: Pomleté mandle vymiešame s kokosovým olejom, pridáme mletý kokos, vanilku, agávový sirup, soľ, citrónovú šťavu a kôru. Vytvarujeme guľky, obalíme v kokose a dáme vychladiť.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 1. januára: Panenka na bazalkových paradajkách Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 31. decembra: Tip študentov zo Srbska Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 30. decembra: Prekvapenie, ktoré bude chutiť Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 29. decembra: Bravčové soté s mrkvou a cuketou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Autor: Stredná odborná škola obchodu, služieb, Dolný Kubín

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Varte s nami
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 940
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 071
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 715
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 080
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 029
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 594
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 405
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu