Streda, 20. marec, 2019 | Meniny má Klaudius, Víťazoslav

Varte s nami 1. januára: Panenka na bazalkových paradajkách

Pozrite sa, čo vám na dnes poradili variť študenti a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: pixabay)

Predjedlo: Krehké stromčeky

SUROVINY : 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta, 2 lyžice paprikovej pasty ajvar, 150 g plátkov šunky, 1 vajce, 1 šalátová uhorka,100 g tvrdý syr, olivy bez kôstok

POSTUP: Lístkové cesto potrieme ajvarom a uložíme naňe plátky šunky. Nakrájame ho na užšie kratšie pásiky a napichnime na špajdle namočené vo vode do tvaru stromčeka. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme do zlatista asi 15 minút.

Špajdle pred podávaním zapichnime do kúska uhorky alebo inej zeleniny a na vrch nastoknemete olivu alebo kúsok syra v tvare hviezdičky.

Polievka hubové cappuccino

SUROVINY: 250g mrazená hubová zmes, 80g maslo, 50g šalotka, 250g zemiaky, 400

ml bieleho vývaru, soľ, mleté čierne korenie, muškátové korenie, mlieko na našľahanie peny.

POSTUP: Na masle si speníme šalotku, zalejeme vývarom pridáme huby, zemiaky, pochutiny a všetko spolu uvaríme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Servírujeme v ozdobných šálkach, na vrch polievky dávame našľahané mlieko (ako na cappuccino), pokoreníme korením s mlynčeka a servírujeme s opečeným toastom.

ALTERNATÍVA II

Hovädzí vývar s celestínskymi rezancami

SUROVINY : 200 g hovädzie mäso predné, kosti špikové 200 g, 15 g soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, 130 g koreňová zelenina, 25 g kel , 50 g cibuľa, 10 g petržlenová vňať

CELESTÍNSKE REZANCE: 1 vajce, 125 g mlieko, 75 g múka polohrubá, 5 g soľ, 25 g olej, 5 g pažitka , alebo petžlenová vňať Prtipravíme tradičný hovädzí vývar. Cesto na rezance pripravíme rozšľahaním vajec, mlieka, polohrubej múky, tochu soli.

Na panvici pečieme palacinky. Upečené ich zrolujeme a krájame. Vložíme do polievky až pred servírovaním. Z palaciniek môžeme vykrajovať formičkou aj rôzne tvary.

Bravčová panenka na bazalkových paradajkách so zemiakmi a omáčkou s brandy

SUROVINY: 600 g bravčová panenka, 400 g lúpaných paradajok, 1kg očistených zemiakov, 100 ml olivový olej, 100g koreňovej zeleniny, 40 ml brandy, 100 g údeného syra, 100 g masla, 100 ml červeného vína, cibuľa, cesnak, bazalka, tymián, petržlenová vňať

POSTUP: Mäso osolíme, okoreníme, obalíme v zmesi nasekaných byliniek a v olivovom oleji marinujeme niekoľko hodín. Opečieme na panvici vcelku a zabalíme do alobalu. Orestujeme cibuľu, pridáme nakrájané paradajky, bazalku a dochutíme.

Uvarené zemiaky popučíme s maslom a údeným syrom. Na panvici, kde sme opekali mäso, orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu, zalejeme brandy, vínom, rozmixujeme a dochutíme.

SERVÍROVANIE: Jedlo ukladáme na teplý tanier, na ktorý nanesieme
kruhovito omáčku. Potlačené zemiaky potiahneme po strede taniera a cez zemiaky prelejeme paradajky, na ktoré poukladáme nakrájané mäso. Jedlo dozdobíme ovareným ružičkovým kelom, ktorý prekrojíme na polovicu a uložíme k jedlu.

Novoročná hviezda

SUROVINY: 50 g sušienok Esíčka,100 g kakaových cereálnych sušienok,100 g masla, 1 lyžicu medu,1 lyžičku mletej škorice, 3 lyžice pomarančového džemu na potretie,1 okrúhla alebo ozdobná forma s priemerom asi 26 cm.

KRÉM: 500 g jemného tvarohu, 200 g kyslej smotany, 150 g kryštálového cukru,1 balíček škoricového cukru, kôra z 1 pomaranča, šťavu z 1/2 pomaranča, 6 plátkov želatíny, 250 ml smotany na šľahanie.

POSTUP: Keksy pomelieme, zmiešame so zmäknutým maslom, s medom a so škoricou. Dno formy vystelieme papierom na pečenie a roztlačíme cesto. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10 minút. Necháme vychladnúť.2.Pripravíme krém: Vymiešame tvaroh, smotanu, cukor, kôru a šťavu z pomaranča. Plátky
želatíny namočíme asi na 5 minút do vody a necháme napučať. Vodu vytlačíme a želatínu preložíme do kastrólika s 3 lyžicami vody. Zahrejeme a keď sa rozpustí, primiešame 3 lyžice tvarohového krému a pridáme k zvyšnej plnke. Vmiešame vyšľahanú smotanu.

Korpus natrieme džemom a navrstvíme plnku. Dáme stuhnúť do chladničky.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 31. decembra: Tip študentov zo Srbska Prečítajte si tiež: Varte s nami 30. decembra: Prekvapenie, ktoré bude chutiť Prečítajte si tiež: Varte s nami 29. decembra: Bravčové soté s mrkvou a cuketou Prečítajte si tiež: Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Investment Advisory Guide for Slovakia
  5. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  7. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  10. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  1. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  2. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  3. FORUM PREŠOV má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  4. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Ako naučiť vaše deti správne zaobchádzať s peniazmi?
  7. Spolupráca Katedry architektúry SvF s mestskou časťou Dúbravka
  8. Ročné cestovné poistenie vás chráni dlhšie a je výhodnejšie
  9. Podmienky predaja spoločnosti s.r.o., ktorá je platcom DPH
  10. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 24 706
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 569
  3. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 20 946
  4. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 15 598
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 15 216
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 12 336
  7. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 6 533
  8. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 4 574
  9. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami? 3 715
  10. Reportáž: Boli sme pri krste novej lode Costa Venezia 3 390

Téma: Varte s nami


Hlavné správy z MY Orava

Prvá kontrola verejné obstarávanie odobrila, druhá našla chyby

Neuveriteľné. Prvé kontroly po dokončení súťaží dopadli dobre, kontrolóri chyby nenašli. Keď sa však vrátili po pár rokoch, výsledok bol iný.

Stavba trstenskej hasičskej zbrojnice sa predražuje aj roky po jej dokončení.

Knihy, ktoré dostanú najviac hlasov, získajú ocenenie Kniha Oravy

Do súťaže sú prihlásené vlani vydané knihy, ktoré sú späté s regiónom tematicky alebo autorom textovej či obrazovej časti.

Ilustračné fot.

Filmári hľadajú žriebä, stratilo sa v Oraviciach

Lívia nestráca nádej. Verí, že hnedého koníka s bielou hviezdou na čele niekto videl alebo našiel.

Česi na Oravu priviezli viacero koní. Vrátili sa však bez jedného z nich.

Daniel Chomistek: Poľnohospodárstvo funguje ako perpetuum mobile

K podniku, ktorý nakupoval, vyrábal a predával kŕmne zmesi, pribudli poľnohospodárske družstvá i spracovateľský podnik. „Bola to dobrá voľba,“ hovorí DANIEL CHOMISTEK, člen predstavenstva Oravského výrobného družstva.

Chov hovädzieho dobytka na Orave.

Anglickí filmári natáčali na hrade horor, hlavným hrdinom je gróf Dracula

Dracula je stará klasika, ktorá oslovuje filmových režisérov aj po sto rokoch. Hrubé a tajomné múry Oravského hradu ich opäť prilákali.

Balóny pod hradnými múrmi stráži muž v čiernom. Využili ich na vytvorenie mesačného svitu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mali by sa cirkevníci vyjadrovať k voľbám? Odpovedali kňazi z Kysúc

Pri svojich vyjadreniach či kázňach majú predstavitelia cirkvi zodpovednosť aj za voličov.

FOTO: V Prievidzi otvorili zmodernizované letisko za viac ako tri milióny eur

Prievidzské letisko má po novom dráhu s asfaltovým povrchom. Dnes na ňom pristáli lietadlá z Nemecka. Modernizácia pomôže rozvoju regiónu.

Hasiči v noci zasahovali pri veľkom požiari v Prievidzi (+FOTO)

Pri nočnom požiari sa zranila jedna osoba.

V Banskej Štiavnici ožil Dracula, ulice obsadili filmový štáb aj komparzisti

Známy príbeh nakrúcali aj v historickom meste, ktoré filmárov láka už desaťročia.

Vybrali SME

Už ste čítali?