Sobota, 19. január, 2019 | Meniny má Drahomíra, Mário

Varte s nami 1. januára: Panenka na bazalkových paradajkách

Pozrite sa, čo vám na dnes poradili variť študenti a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.(Zdroj: pixabay)

Predjedlo: Krehké stromčeky

SUROVINY : 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta, 2 lyžice paprikovej pasty ajvar, 150 g plátkov šunky, 1 vajce, 1 šalátová uhorka,100 g tvrdý syr, olivy bez kôstok

POSTUP: Lístkové cesto potrieme ajvarom a uložíme naňe plátky šunky. Nakrájame ho na užšie kratšie pásiky a napichnime na špajdle namočené vo vode do tvaru stromčeka. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme do zlatista asi 15 minút.

Špajdle pred podávaním zapichnime do kúska uhorky alebo inej zeleniny a na vrch nastoknemete olivu alebo kúsok syra v tvare hviezdičky.

Polievka hubové cappuccino

SUROVINY: 250g mrazená hubová zmes, 80g maslo, 50g šalotka, 250g zemiaky, 400

ml bieleho vývaru, soľ, mleté čierne korenie, muškátové korenie, mlieko na našľahanie peny.

POSTUP: Na masle si speníme šalotku, zalejeme vývarom pridáme huby, zemiaky, pochutiny a všetko spolu uvaríme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Servírujeme v ozdobných šálkach, na vrch polievky dávame našľahané mlieko (ako na cappuccino), pokoreníme korením s mlynčeka a servírujeme s opečeným toastom.

ALTERNATÍVA II

Hovädzí vývar s celestínskymi rezancami

SUROVINY : 200 g hovädzie mäso predné, kosti špikové 200 g, 15 g soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, 130 g koreňová zelenina, 25 g kel , 50 g cibuľa, 10 g petržlenová vňať

CELESTÍNSKE REZANCE: 1 vajce, 125 g mlieko, 75 g múka polohrubá, 5 g soľ, 25 g olej, 5 g pažitka , alebo petžlenová vňať Prtipravíme tradičný hovädzí vývar. Cesto na rezance pripravíme rozšľahaním vajec, mlieka, polohrubej múky, tochu soli.

Na panvici pečieme palacinky. Upečené ich zrolujeme a krájame. Vložíme do polievky až pred servírovaním. Z palaciniek môžeme vykrajovať formičkou aj rôzne tvary.

Bravčová panenka na bazalkových paradajkách so zemiakmi a omáčkou s brandy

SUROVINY: 600 g bravčová panenka, 400 g lúpaných paradajok, 1kg očistených zemiakov, 100 ml olivový olej, 100g koreňovej zeleniny, 40 ml brandy, 100 g údeného syra, 100 g masla, 100 ml červeného vína, cibuľa, cesnak, bazalka, tymián, petržlenová vňať

POSTUP: Mäso osolíme, okoreníme, obalíme v zmesi nasekaných byliniek a v olivovom oleji marinujeme niekoľko hodín. Opečieme na panvici vcelku a zabalíme do alobalu. Orestujeme cibuľu, pridáme nakrájané paradajky, bazalku a dochutíme.

Uvarené zemiaky popučíme s maslom a údeným syrom. Na panvici, kde sme opekali mäso, orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu, zalejeme brandy, vínom, rozmixujeme a dochutíme.

SERVÍROVANIE: Jedlo ukladáme na teplý tanier, na ktorý nanesieme
kruhovito omáčku. Potlačené zemiaky potiahneme po strede taniera a cez zemiaky prelejeme paradajky, na ktoré poukladáme nakrájané mäso. Jedlo dozdobíme ovareným ružičkovým kelom, ktorý prekrojíme na polovicu a uložíme k jedlu.

Novoročná hviezda

SUROVINY: 50 g sušienok Esíčka,100 g kakaových cereálnych sušienok,100 g masla, 1 lyžicu medu,1 lyžičku mletej škorice, 3 lyžice pomarančového džemu na potretie,1 okrúhla alebo ozdobná forma s priemerom asi 26 cm.

KRÉM: 500 g jemného tvarohu, 200 g kyslej smotany, 150 g kryštálového cukru,1 balíček škoricového cukru, kôra z 1 pomaranča, šťavu z 1/2 pomaranča, 6 plátkov želatíny, 250 ml smotany na šľahanie.

POSTUP: Keksy pomelieme, zmiešame so zmäknutým maslom, s medom a so škoricou. Dno formy vystelieme papierom na pečenie a roztlačíme cesto. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10 minút. Necháme vychladnúť.2.Pripravíme krém: Vymiešame tvaroh, smotanu, cukor, kôru a šťavu z pomaranča. Plátky
želatíny namočíme asi na 5 minút do vody a necháme napučať. Vodu vytlačíme a želatínu preložíme do kastrólika s 3 lyžicami vody. Zahrejeme a keď sa rozpustí, primiešame 3 lyžice tvarohového krému a pridáme k zvyšnej plnke. Vmiešame vyšľahanú smotanu.

Korpus natrieme džemom a navrstvíme plnku. Dáme stuhnúť do chladničky.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 31. decembra: Tip študentov zo Srbska Prečítajte si tiež: Varte s nami 30. decembra: Prekvapenie, ktoré bude chutiť Prečítajte si tiež: Varte s nami 29. decembra: Bravčové soté s mrkvou a cuketou Prečítajte si tiež: Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 16 468
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 422
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 10 501
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 181
  5. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 7 240
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 016
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 886
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 4 530
  9. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 4 458
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 605

Téma: Varte s nami


Hlavné správy z MY Orava

Vavrečka nedokázala Námestovu výraznejšie konkurovať

Hlavný rozhodca odpískal až dva pokutové kopy.

Na nábreží by mohla byť plaváreň a tančiareň. Stavba sa odkladá

Verejnú obchodnú súťaž na predaj pozemku na Nábreží priehrady v Námestove poslanci nevyhodnotili, ale zrušili.

Z rieky Orava zmizli lipne, kapitálne aj malé ryby

V minulom storočí na 29-kilometrovom úseku Oravy ročne ulovili tisíc lipňov, v roku 2016 jediného. Rybári kedysi ťahali z vody desaťkilogramové hlavátky ako na páse, za posledných desať rokov chytili len tri, spolu vážili necelých 22 kilogramov.

V dedine majú novú škôlku, prijmú viac detí

Vavrečania kolaudovali novostavbu škôlky. Súčasná kapacita sa zvýši o 13 miest. V najbližších rokoch bude môcť riaditeľka vyhovieť všetkých žiadostiam.

Horela chata, hasiči sa k nej nemohli dostať

Ľudia stavajú a využívajú chaty na neprístupných miestach a chcú, aby im obec zabezpečila služby ako v centre.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Talentovaný rodák zo Žiaru hviezdi na zámorských klziskách

Michal Ivan hovorí o kariére v zámorí.

Pacientku operovali novou metódou, bez anestézie

Pomocou endoskopu vložili do tela kovový stent. Zákrok trval 25 minút.

Úplné zatmenie Mesiaca môžete sledovať aj z bystrického Námestia slobody

Verejné pozorovanie pripravila v pondelok od 3.30 Hvezdáreň v Banskej Bystrici.

Vybrali SME

Už ste čítali?