Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Varte s nami 31. decembra: Tip študentov zo Srbska

Pozrite sa, čo vám na dnes poradili variť študenti a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

Bela čorba (Biela polievka)

SUROVINY: 550 g mäso (kuracie, hovädzie, bravčové) rozrezané na menšie kúsky, 3 l vody, 1 ks cibuľa, 4 ks mrkvy, 4 ks petržleny, 1 - 2 PL hladkej múky, petržlenová vňať, soľ, celé čierne korenie, 2- 3 ks bobkového listu, 4 PL oleja, 2 žĺtky, 4 PL kyslej smotany, 2 PL citrónovej šťavy

POSTUP: Cibuľu nakrájame na malé kocky a dáme na rozohriaty olej. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, krátko restujeme. Pridáme mäso, opražíme, kým sa mäso zatiahne, posypeme hladkou múkou, premiešame a pridáme horúcu vodu. Keď začne vrieť, dochutíme korením, soľou, bobkovým listom.

Skryť Vypnúť reklamu

Varíme pomalým varom asi hodinu. Odstavíme a vmiešame zmes pripravenú zo žĺtok, kyslej smotanu s trochou polievky. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou a premiešame, už nevaríme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Sarma

SUROVINY: 1 kg mleté bravčové pliecko, 2 - 3 ks cibule, 3 ks strúčiky cesnaku, 2 ks mrkvy, 200 g ryže, 2 ČL pikantnej mletej červenej papriky, 1/2 ČL mletého

čierneho korenia, 3 ks bobkové listy, 200 ml oleja, 200 g prerastenej slaniny, 1 hlávka kvasenej kapusty

POSTUP: Na oleji speníme na kocky nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu. Potom pridáme mäso, polovicu slaniny nakrájanej na kocky a krátko opečieme. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením, pridáme ryžu, papriku a všetko dobre premiešame.

Zmesou plníme listy kapusty a zabalíme do tvaru valčeka. Plnené listy poukladáme do hlbokého hrnca, ktorý sme vystlali kapustovými listami. Podlejeme vodou a šťavou z kyslej kapusty. Na vrch dáme slaninu nakrájanú na kocky a dusíme 1 - 2 hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Koh (Múčnik)

SUROVINY: 5 vajec, 10 ČL kryštálového cukru, 10 PL krupice, citrónová kôra
Poleva: 1 l mlieka, 2 ks vanilkového cukru

POSTUP: Oddelíme bielka od žĺtkov, potom vyšľaháme bielky na pevný sneh. Pridáme kryštálový cukor. Pridáme žĺtky a pomaly miešame mixérom pri najnižšej rýchlosti. Môžeme pridať trochu strúhanej citrónovej kôry. Vymastený plech posypeme krupicou, vylejeme hmotu a pečieme na 200 ˚C 20 minút.

Koh je upečený, keď je svetlohnedý a okraj sa dá ľahko oddeliť. Uvaríme si mlieko s vanilkovým cukrom. Upečený koh postupne prelievame varechou s teplou polevou. Podávame vychladnutý, keď absorbuje celú polevu.

Recepty na Silvestra poskytli študenti - Slováci žijúci vo Vojvodine, Srbsko

Prečítajte si tiež: Varte s nami 30. decembra: Prekvapenie, ktoré bude chutiť Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 29. decembra: Bravčové soté s mrkvou a cuketou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou Čítajte 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 207
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 735
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 009
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 643
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 413
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 124
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 071
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 889
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 786
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Varte s nami, Jedlo

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Začali nevinne, skončili na stovke

Kamaráti strieľali na Silvestra šampanské na vrchole Šípa. Zvládli veľkú výzvu.

Kamaráti Ján Obrin (vľavo) a Vladimír Krška (vpravo) zvládli uplynulý rok vyjsť 100-krát na Šíp.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kotleba v Trenčíne: Prvý incident Lučanského nebol pokusom o samovraždu (+FOTO)

Previerka v trenčianskej väzenskej nemocnici trvala viac ako päť hodín.

Svrčinovec ráno opäť upchali kamióny

Po spustení diaľničného úseku D3 Čadca,Bukov – Svrčinovec sa ľudia tešili, že kolónam odzvonilo. Dnešné ráno ich presvedčilo o opaku.

FOTO: Kysuce pod bielou pokrývkou

Zo snehu sa tešia najmä deti.

Majiteľ Detvy o prestupe Gašpara, derby so Zvolenom, ambíciách, či zlej finančnej situácii

Majiteľ Tipos extraligovej Detvy Róbert Ľupták v exkluzívnom rozhovore pre týždenník MY hovorí o radostiach, ale aj starostiach v aktuálnej sezóne.

Už ste čítali?