Varte s nami 31. decembra: Tip študentov zo Srbska

Pozrite sa, čo vám na dnes poradili variť študenti a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

Bela čorba (Biela polievka)

SUROVINY: 550 g mäso (kuracie, hovädzie, bravčové) rozrezané na menšie kúsky, 3 l vody, 1 ks cibuľa, 4 ks mrkvy, 4 ks petržleny, 1 - 2 PL hladkej múky, petržlenová vňať, soľ, celé čierne korenie, 2- 3 ks bobkového listu, 4 PL oleja, 2 žĺtky, 4 PL kyslej smotany, 2 PL citrónovej šťavy

POSTUP: Cibuľu nakrájame na malé kocky a dáme na rozohriaty olej. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, krátko restujeme. Pridáme mäso, opražíme, kým sa mäso zatiahne, posypeme hladkou múkou, premiešame a pridáme horúcu vodu. Keď začne vrieť, dochutíme korením, soľou, bobkovým listom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Varíme pomalým varom asi hodinu. Odstavíme a vmiešame zmes pripravenú zo žĺtok, kyslej smotanu s trochou polievky. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou a premiešame, už nevaríme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Sarma

SUROVINY: 1 kg mleté bravčové pliecko, 2 - 3 ks cibule, 3 ks strúčiky cesnaku, 2 ks mrkvy, 200 g ryže, 2 ČL pikantnej mletej červenej papriky, 1/2 ČL mletého

čierneho korenia, 3 ks bobkové listy, 200 ml oleja, 200 g prerastenej slaniny, 1 hlávka kvasenej kapusty

POSTUP: Na oleji speníme na kocky nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu. Potom pridáme mäso, polovicu slaniny nakrájanej na kocky a krátko opečieme. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením, pridáme ryžu, papriku a všetko dobre premiešame.

Zmesou plníme listy kapusty a zabalíme do tvaru valčeka. Plnené listy poukladáme do hlbokého hrnca, ktorý sme vystlali kapustovými listami. Podlejeme vodou a šťavou z kyslej kapusty. Na vrch dáme slaninu nakrájanú na kocky a dusíme 1 - 2 hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Koh (Múčnik)

SUROVINY: 5 vajec, 10 ČL kryštálového cukru, 10 PL krupice, citrónová kôra
Poleva: 1 l mlieka, 2 ks vanilkového cukru

POSTUP: Oddelíme bielka od žĺtkov, potom vyšľaháme bielky na pevný sneh. Pridáme kryštálový cukor. Pridáme žĺtky a pomaly miešame mixérom pri najnižšej rýchlosti. Môžeme pridať trochu strúhanej citrónovej kôry. Vymastený plech posypeme krupicou, vylejeme hmotu a pečieme na 200 ˚C 20 minút.

Koh je upečený, keď je svetlohnedý a okraj sa dá ľahko oddeliť. Uvaríme si mlieko s vanilkovým cukrom. Upečený koh postupne prelievame varechou s teplou polevou. Podávame vychladnutý, keď absorbuje celú polevu.

Recepty na Silvestra poskytli študenti - Slováci žijúci vo Vojvodine, Srbsko

Prečítajte si tiež: Varte s nami 30. decembra: Prekvapenie, ktoré bude chutiť Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 29. decembra: Bravčové soté s mrkvou a cuketou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou Čítajte 

Autor: Stredná odborná škola obchodu, služieb Dolný Kubín

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Varte s nami
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 940
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 071
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 715
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 080
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 029
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 594
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 405
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu