Varte s nami 29. decembra: Bravčové soté s mrkvou a cuketou

Neviete čo variť? Inšpirujte sa tipmi študentov a učiteľov SOŠ obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a HA v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

Hrachová polievka s bylinkovými haluškami

SUROVINY: 50 g bravčovej masti, 100 g údenej slaniny, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 250 g suchého žltého hrachu (namočeného cez noc), 2 l zeleninového vývaru, soľ, mleté čierne korenie

Halušky: 200 g hladkej múky, 1 hrsť čerstvých byliniek (pažítka, kôpor, petržlenová vňať), 1 vajce, trochu soli a mletého čierneho korenia

POSTUP
POLIEVKA: V hrnci roztopíme bravčovú masť, v ktorej opečieme na kocky nakrájanú slaninu. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečieme do zlata a pridáme prepláchnutý a scedený hrach. Premiešame, zalejeme vývarom
a ochutíme soľou a korením. Varíme na miernom ohni do mäkka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

HALUŠKY: V miske zmiešame múku, nasekané bylinky, vajíčko, soľ a korenie. Postupne prilievame vodu, kým vznikne hladké cesto. Do polievky pomocou sitka pretlačíme halušky. Dôkladne premiešame a varíme 2-3 minúty.

Bravčové soté s mrkvou a cuketou

SUROVINY: 500 g bravčového mäsa, 2 PL sójovej omáčky, 2 strúčiky cesnaku, 1

cibuľa, 1 PL oleja, 1 menšia cuketa, 2 mrkvy, 2 PL Solamylu, soľ, mleté čierne korenie

POSTUP: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky. V mise zmiešame so sójovou omáčkou a s pretlačeným cesnakom. Očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme v hrnci na oleji do sklovita.

Pridáme mäso, osolíme, okoreníme a prikryté dusíme 25 minút. Podľa potreby podlievame horúcu vodu. Mrkvu očistíme a nakrájame na hrubšie pásiky.
Pridáme k takmer mäkkému mäsu a prikryté dusíme 5 minút. Cuketu umyjeme, pokrájame tiež na hrubšie pásiky a primiešame do hrnca. Dusíme ďalších 5 minút, aby ostala chrumkavá a nerozvarila sa. Solamyl zmiešame s trochou studenej
vody a prilejeme k mäsu a zelenine.

SkryťVypnúť reklamu

Dobre premiešame, ak šťava veľmi hustne, podlejeme ešte trochou horúcej vody.
Necháme prevariť a odstavíme. Podávame s dusenou ryžou alebo varenou pohánkou.

Hrnčekový koláč Zebra

SUROVINY: 4 ks vajcia, 1 hrnček oleja, 1 hrnček vlažného mlieka, 2 hrnčeky hladkej múky, 2 PL kakaového prášku, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva

POSTUP: Do mixéra dáme vajcia, pridáme cukor a mixujeme na hladkú penu. Potom pridáme olej a vlažné mlieko. V nádobe rovnomerne zmiešame hladkú múku, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Za stáleho miešania po lyžiciach pridávame do mixéra.

Polovicu hladkého cesta dáme do nádoby, kde bola múka. Do zvyšného v mixéri pridáme kakaový prášok a vymiešame. Tortovú formu potrieme tukom a vysypeme polohrubou múkou. Cesto pridávame po naberačkách vždy do
stredu formy. Najskôr biele, potom kakaové a tak dookola. Od množstva cesta závisí hrúbka pruhov.

SkryťVypnúť reklamu

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 45 minút. Po vybratí necháme vychladnúť,
nakrájame a podávame.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou Čítajte 

Autor: Stredná odborná škola obchodu, služieb v Dolnom Kubíne

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Varte s nami
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 942
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 076
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 971
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 096
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 795
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 598
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 418
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu