Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou

Neviete čo variť? Inšpirujte sa tipmi študentov a učiteľov SOŠ obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a HA v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

Zelerová s krutónmi

SUROVINY: 1 zeler, 2 zemiaky, 2 lyžice masla, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 150 ml bieleho vína, 1 l zeleninového vývaru, soľ, mleté biele korenie

POSTUP: Zeler a zemiaky očistíme, nakrájame na malé kocky. Očistenú cibuľu nakrájame na drobno. Maslo roztopíme, na strednej teplote na ňom opražíme

cibuľu, kým nie je sklovitá.

Pridáme zeler prelisovaný cesnak, popražíme asi minútu, stále miešame. Zalejeme vínom, varíme 2 - 3 minúty, pridáme zemiaky a vývar, varíme spolu asi 15 minút do mäkka. Necháme trocha vychladnúť, rozmixujeme ponorným mixérom, osolíme, okoreníme a znova trocha povaríme. Podávame s chlebovými
krutónmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaky s pohánkou

SUROVINY: 1,2 kg zemiakov, 100 g pohánky, 80 g slaniny údenej bez kože, 1 vajce, olej, 120 smotany,100 g tvrdého syra, soľ, majorán, petržlenová vňať, čierne mleté korenie

POSTUP: Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode do polomäkka, očistíme, nakrájame na kocky. Pohánku premyjeme, vsypeme do vriacej osolenej vody a varíme asi 2 - 3 minúty.

Zmiešame s pokrájanými zemiakmi, osolíme, pridáme mleté čierne korenie, majorán a umytú posekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame, dáme do olejom vymasteného pekáča a pečieme asi 15 minút pri 250°C. Zalejeme smotanou, v ktorej rozšľaháme vajcia a dopečieme ďalších 20 minút pri teplote 200°C.

Podávame s opraženou údenou slaninou, strúhaným tvrdým syrom a zdobíme petržlenovou vňaťou.

Príloha: kapustový šalát s mrkvou

SUROVINY: 300 g kapusty, 1 mrkva, 1 PL cukru, 1 PL citrónovej šťavy, krenex, soľ, voda

Skryť Vypnúť reklamu

POSTUP: Očistíme mrkvu a kapustu a nastrúhame obe zeleniny na strúhadle. Pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme lyžicu cukru, pár kvapiek vody a na záver vmiešame krenex. Osolíme, premiešame a dáme vychladnúť.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou Čítajte 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 585
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 196
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 182
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 809
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 265
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 321
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 886
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 965
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 796
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 770
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varte s nami

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Vedenie strojární odporúča firmám testovanie zamestnancov

V Herne majú za sebou už šieste kolo testovania na COVID-19.

Testovanie v strojárňach.

Armáda posilnila odberové tímy, čakanie na odbery by sa malo skrátiť

Minister obrany prosí ľudí z okresov mimo Oravy a Bardejova, aby nechodili na testovanie.

V Dolnom Kubíne pri mestskom kultúrnom stredisku sa už na testovanie nečaká.

Záujem o testovanie je veľký aj v sobotu

Ľudia začali vytvárať rady ešte pred otvorením odberných miestností.

Polovica z radu v Záskalí.
V Osádke už vykonali viac odberov ako má dedina obyvateľov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Už ste čítali?