Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky
TIP NA DOBRÉ JEDLO

Varte s nami na Nový rok: Krupoto s pórom a bravčovým karé

Pozrite sa, aký recept pre vás na dnes pripravili študenti Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY)

Dobrú chuť želá aj redakcia MY Oravské noviny.

Nový rok, 1. január

Krupoto s pórom podávané s bravčovým karé

SUROVINY: 800 g vykosteného bravčového karé, 300 g jačmenných krúp, 150 g póru, vývar, soľ, korenie, 100 g masla, 50 g bravčovej masti, 10 g mletej rasce, 1 mrkva, 1 malá cuketa, petržlenová vňať.

Postup: Mäso umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a dáme do fólie na pečenie. Preložíme na plech a pečieme v rúre pri teplote 200 °C 70 - 90 minút. Na masti orestujeme pór, pridáme jačmenné krúpy, ktoré sme predtým dali do vody na 2 hodiny a scedili. Krátko orestujeme a zalejeme vývarom. Dusíme 8-10 minút. Pridáme na rezance nakrájanú zeleninu, podľa potreby podlievame vývarom. Dusíme domäkka. Pred dokončením osolíme a okoreníme, pridáme maslo na zjemnenie a petržlenovú vňať. Pred podávaním bravčové karé nakrájame na tenké plátky, ktoré uložíme na hotové krupoto.

Skryť Vypnúť reklamu

Profiterolky s jahodami

SUROVINY: 0,12 l vody, 80 g polohrubej múky, 3 vajcia, 0,4 dl oleja, štipka soli, 13 g jahôd, 60 g jahodového džemu, 20 g masla, 40 g šľahačky, 40 g mascarpone, 20 g orechov, 5 g čokolády na polevu.

Postup: Vodu s olejom necháme zovrieť, pridáme soľ, múku a na miernom ohni miešame asi 3 minúty do zhustnutia. Odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. Potom do zmesi po jednom pridávame vajcia. Túto zmes dáme do cukrárskeho vrecka s hviezdičkovou špičkou a striekame na papier malé profiterolky.

Pečieme pri teplote 180°C 15 minút. Z vyšľahanej šľahačky, mascarpone a orechov pripravíme krém. Profiterolky prerežeme na polovicu a naplníme krémom, zdobíme čokoládovou polevou. Jahodový džem zohrejeme na panvici, zjemníme maslom, pridáme jahody, ktoré ochutíme griotkou a rumom. Takto glazovanými jahodami doplníme profiterolky na tanieri.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Varte s nami na Silvestra: Napríklad aj lávový koláč Čítajte  Prečítajte si tiež: Varte s nami 30. decembra: Husacia pečeň s flambovaným ovocím Čítajte 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 865
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 996
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 327
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 628
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 434
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 453
  7. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 391
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 347
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 236
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 166
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varte s nami

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Aj takéto trapasíky či trapasy sa nám stali počas písania novín

Keď bili starostu, keď sme si nedali povedať, keď sme uviedli inú cenu novín, keď sme si z nás vystrelili... a ďalšie príhodičky.

Ilustračné foto.

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?