Aj na dnes ponúkame tip na dobré jedlo v podaní žiakov Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.
28. december
Vianočná hríbová polievka
Suroviny: 400 g zemiakov, 150 g čerstvých húb, 50 g sušených húb,
3 dl smotany na varenie, 2 PL hladkej múky, 4 bobkové listy, soľ, kôpor, ocot podľa chuti.
Postup: Ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky zalejeme 1,5 l vody. Pridáme nakrájané čerstvé a sušené huby a bobkový list, osolíme. Povaríme, kým zemiaky nezmäknú.
Polievku zahustíme smotanou na varenie, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku.
Pridáme na drobno nasekaný kôpor a dochutíme octom.
Údená plnená panenská sviečkovica s kukuričnou polentou, doplnená drienkovou omáčkou a blanšírovanou zeleninou
Suroviny: 150 g údenej plnej panenskej sviečkovice, 30 g kukuričnej kaše, soľ, korenie, 30 g drienkového džemu, 3 cl vývaru, 20 g masla, 30 g feniklu, 2 g baby mrkvy, jedlé kvety.
Postup: Do hrnca vlejeme vývar a pomaly primiešavame kukuričnú kašu do zhustnutia, pridáme soľ a korenie. Do panvičky dáme vývar, pridáme drienkový džem, soľ, korenie a redukujeme do zhustnutia. Sparením pripravíme zeleninu, dochutíme soľou a korením. Plnenú, údenú panenskú sviečkovicu pečieme pri teplote 160°C 45 minút, po upečení nakrájame na plátky a s prílohou servírujeme na tanier.




Autor: SSŠ EDUCO Slanická osada, Námestovo