Streda, 21. november, 2018

Správnymi fintami zlákate na cviklový chlieb aj deti

Po strukovinách prišla na rad zelenina. Cviklu si vybrali najmä preto, že ide o tradičnú oravskú plodinu, ktorej sa darí aj v nehostinných oravských podmienkach.

Na námestí sa vystriedalo množstvo ľudí. (Zdroj: OZ MISIA MLADÝCH)

TVRDOŠÍN. Verili by ste, že v preslávenej Sacherovej torte môže byť okrem čokolády aj mrkva a cvikla? Alebo že chlieb sa dá upiecť s bohatou dávkou čerstvej nastrúhanej cvikly? Alebo to, že táto červená zelenina pôsobí preventívne proti rakovine a kôrnateniu ciev?

Toto všetko a ešte omnoho viac sa dozvedeli návštevníci Cviklového festivalu.

Lacná a zdravá

Na tvrdošínskom námestí netradičnú akciu opäť organizovalo Občianske združenie Misia mladých. Vlani si dobrovoľníci vybrali fazuľu a na mnohých aktivitách ukazovali, aké sú strukoviny zdravé, čo všetko sa s nimi dá robiť, do akých všakovakých jedál sa dajú použiť.

Pre dážď sa minulý rok museli presťahovať do sály kultúrneho strediska. Tento rok však organizátorom počasie prialo. Stánky zostali rozložené na námestí. Do centra mesta prišlo viac ako 500 návštevníkov.

„Návštevnosť svedčí o tom, že ľudia hľadajú moderné trendy v stravovaní, čo nás veľmi teší,“ hovorí predseda združenia Anton Michalica.

Prečítajte si tiež: Rozmanitosť krojov je darom našich predkov

Cviklu si vybrali hneď z viacerých dôvodov. Prvým je, že ide o našu tradičnú plodinu, ktorej sa darí aj v nehostinných oravských podmienkach. Je jednou z lacnejších, ale súčasne z najzdravších plodín. „Zlepšuje krvotvorbu, stabilizuje krvný tlak, pôsobí preventívne proti vzniku rakovine a kôrnateniu ciev.“

Cviklové smoothie

Cieľom festivalu bolo ukázať ľuďom, že z cvikly sa nemusí robiť len klasický kompót v sladkokyslom náleve či ruský boršč, ale aj množstvo ďalších, omnoho zaujímavejších jedál. Mohli ochutnať cviklové smoothie, cviklový kváskový chlieb, množstvo sladkých i slaných koláčov.

Cviklové dobroty. (zdroj: OZ Misia mladých)

A napodiv, chutili aj deťom, ktoré od zeleniny na tanieri často bočia. „Treba ju len správne použiť,“ hovorí s úsmevom Anton Michalica. „Ak napríklad cviklu použijeme v koláči alebo v nápoji, mnoho detí ani nevie, že tam je. Pri jedle treba experimentovať, ony sa chytia. V mnohých receptoch sa dá ovocie nahradiť cviklou.“

Dobrovoľníci pripravili pre najmenších návštevníkov netradičné zábavné a vzdelávacie aktivity. Dospelí si prišli na svoje pri remeselníkoch, ktorí prezentovali svoje výrobky a pri tvorcoch rôznofarebných cestovín či kváskových chlebov.

Pomoc v núdzi

Hlavnou myšlienkou festivalu je pomôcť rodinám v núdzi, s ktorými občianske združenie dlhodobo spolupracuje. Spoločne na jar sadia zeleninu, ktorú koncom leta, ak bola dobrá úroda, sčasti predajú.

Prečítajte si tiež: Oravci sa vyznamenali na skokanskom mostíku

„Pomáhame rodinám, ktoré sa z rôznych príčin ocitli v náročnej životnej situácii, či už smrťou manžela, chorobou rodiča, detí a podobne,“ hovorí Anton. „Podporujeme ich vo zvyšovaní sebestačnosti, práve formou predaja zeleniny z dvora alebo zakladaním chovov domácich zvierat.“

Tento rok pridali ešte jednu zaujímavosť. S rodinami niekoľkokrát vyrazili na samozbery ovocia – jahôd, malín a broskýň, ktoré si potom doma zavarili. „Okrem toho, že deti mali výlet, urobili vždy aj niečo užitočné pre svoju rodinu.“