DOLNÝ KUBÍN. Cukráreň v centre mesta medzi hotelom Park a budovou Jednoty ponúka svoje služby už dlhé roky. Majiteľ Milan Rusina sa ju rozhodol zrekonštruovať. Počas realizácie budovu omylom posunul o 85 centimetrov. Časť stojí na mestskom pozemku.
Ide o dvestotisíc eur
„Stala sa hlúpa chyba, zodpovednosť beriem na seba,“ hovorí Milan Rusina, majiteľ pekární a cukrárne Arkáda. „Neurobili sme to zámerne. Budova je postavená presne podľa projektu, nezväčšili sme ju. Chybu sme urobili pri zameraní stavby. Robili sme to počas úpravy kanalizačného potrubia, keď sa na tom mieste nachádzal štvormetrový výkop.“
Na obhajobu uviedol, že stavať musel začať po 22. auguste, skončiť do 22. decembra. „Mali sme veľmi krátky čas realizácie.“
Na projekt mu schválili dvestotisíc eur z eurofondov. Podmienkou je kolaudácia, ktorej súčasťou je presný geometrický plán. Pri jeho vypracovaní prišli na posun budovy. Cukráreň zaberá 17 metrov štvorcových pozemku mesta.
„Keď sme sa do projektu pustili, v prvom rade sme museli vysporiadať pozemky. Od mesta sme odkúpili štyri parcely s celkovou výmerou takmer 400 metrov štvorcových. Naším záujmom nebolo teraz si privlastniť ďalších sedemnásť. Veď som si ich mohol kúpiť za bežnú cenu. Teraz budem musieť akceptovať cenu, akú mi stanovia poslanci.“
Zaplatí vyššiu cenu
Posunom stavby sa zaoberala mestská rada aj finančná komisia. „Odporučili sme, aby poslanci odpredaj schválili za vyššiu cenu, ako je v tej lokalite bežné,“ hovorí predseda komisie Jozef David. „Dôvodom je, aby si ďalší investori dávali väčší pozor a situácia sa už neopakovala.“
Milan Rusina si uvedomuje, že okrem vyššej ceny za pozemok bude musieť zaplatiť aj sankciu od stavebného úradu. „Prípadné porušenie stavebného zákona a jeho rozsah budeme posudzovať v rámci príslušného konania,“ riaditeľ kancelárie primátora hovorí Vladimír Adamec .
Pekárňam však nejde len o spomínaných dvestotisíc eur. V hre je takmer desaťnásobne vyššia suma.
Podali projekt na modernizáciu technológie v hodnote 1,7 milióna eur.
„Ak sa nám to podarí, budeme mať modernú špičkovú pekáreň 21. storočia na hotové, predpečené a mrazené výrobky,“ hovorí Milan Rusina. „Najskôr ale potrebujeme dvestotisíc za cukráreň. Obratom ich investujeme do tohto projektu. Musel by som byť blázon, aby som vedome ohrozil dva projekty v hodnote takmer dva milióny eur pre sedemnásť metrov štvorcových pozemku.“
Pekárne patria medzi významných zamestnávateľov. Pracuje v nich takmer dvesto ľudí. Termín modernizácie je stanovený na roky 2016 až 2017. Cukráreň zatiaľ funguje v skúšobnej prevádzke.
Bez vysporiadaného pozemku ju neskolaudujú, čím je ohrozená aj modernizácia. Preto o predaji rozhodnú poslanci mestského parlamentu na tohtotýždňovom zastupiteľstve. Mesto pýta namiesto obvyklých 50 eur za meter štvorcový dvojnásobok.