ORAVSKÁ POLHORA. Chata Slaná Voda hostila v prvú februárovú sobotu približne 500 účastníkov dvoch akcií. Babohorskú stopu a Goralský festival zabíjačkových špecialít 2016 organizovala obec, pomohli sponzori aj dobrovoľníci.
Jediní na Orave
Starosta Michal Strnál sa modlil dobre. Hoci to vyzeralo zle-nedobre, v noci zo štvrtka na piatok napadol sneh a organizátori, ako jediní na Orave, vyslovene pozývali na bežky.
Pri výbere trasy, ktorá viedla prevažne zvážnicami, sa riadili hlavne výškou snehovej pokrývky. „Zo Slanej Vody popod Babiu horu na pílu a odtiaľ cez Kohútovu dolinu naspäť ku chate,“ spresnil starosta.
Kratšia trasa merala 14 kilometrov, dlhšia 26. Hoci nebola náročná, zabrať dala.
„Mŕtvolu som ešte nefotil,“ poznamenal v cieli najskúsenejší účastník našej mini výpravy pri pohľade na netrénovaného kolegu.
Tohtoročnú Babohorskú stopu chvíľami sprevádzala hmla, nakoniec sa ale vyčasilo a na dvesto účastníkov sa usmialo slnko.
Bodovali zdedené recepty
Kým bežkári zdolávali kilometre, kuchári pri chate bravčové polovičky. Po návrate z prechodu si bolo z čoho vyberať. Na festivale si zmeralo sily šesť družstiev.
Najlepšie špeciality podľa účastníkov pripravili Polhorské služby.
„Prichystali sme jedlá, ktorých recepty sme zdedili po rodičoch,“ povedala Marta Brnčíková. „Kapustnicu, plnenú rolku, grilovaný bôčik aj krkovičku, oškvarky, dusenú oravskú kapustu, dusenú cibuľku a nátierku, ktorú som odpozorovala v Poľsku. Je z mletého mäsa, dusenej cibuľky a bravčovej masti. Troška cholesterolu raz do roka nezaškodí.“
Ušlo sa aj kamarátkam
„Vôbec by som ju nechcel vyhrať, veď by som mal do večera roboty,“ poznamenal pri žrebovaní o polovicu svine prizerajúci sa muž.
Z Oravskej Polhory do Dolného Kubína ju viezla Ľubica Gajdošová. Keďže vyhrávať nezvykne, cena z tomboly ju potešila.
„Nešla som tu kvôli svini, ale kvôli snehu. Nádhera. Pekný čas, veľa bežkárov, dobrá stopa aj nálada. Sviňa je navyše. Na prechod som zlanárila kamarátky z Liptovského Hrádku aj z Ružomberka, tak sa s nimi rozdelím.“
Na rok znovu prídeme
„Výborný,“ zhodnotil prechod 66-ročný Peter Páleník. „Išli sme na dlhšiu trať. Bola krásna, len trošku síl ubudlo. Asi rokmi. Špeciality boli výborné, ochutnal som zo všetkého trošku. Keďže som bol vyšťavený, najlepšie mi padla kapustnica.“
Zo Žiliny pricestovala Eva Kodajová a Peter Pikna.
„Sme veľmi spokojní. Rozhodli sme sa pre kratšiu trať, aby sme stihli zabíjačkové špeciality. Všetko bolo vynikajúce, ale najviac nám chutili výpečky zo stánku s číslom 8. A ak vyhráme pol svine, budeme vrcholne spokojní.“
Matúš Kojs prišiel z Babína. „Bolo to celkom pekné. Ťažké ani nie, skôr dlhé.“
Babohorskú stopu odporúča aj Ivana Martvoňová z Hruštína.
„Bolo to super, aj počasie celkom vyšlo, nakoniec sa pekne vyjasnilo. Na budúci rok určite znovu prídeme.“