Oravskopolhorčania spojili šport so zabíjačkou

Jesť čo hrdlo ráči bez výčitiek svedomia? V najsevernejšej dedine na Slovensku to vymysleli naozaj dobre. Zabíjačkové špeciality si bolo treba zaslúžiť.

Slaná voda žila bežkami a zabíjačkovými špecialitami.Slaná voda žila bežkami a zabíjačkovými špecialitami. (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

ORAVSKÁ POLHORA. Chata Slaná Voda hostila v prvú februárovú sobotu približne 500 účastníkov dvoch akcií. Babohorskú stopu a Goralský festival zabíjačkových špecialít 2016 organizovala obec, pomohli sponzori aj dobrovoľníci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečítajte si tiež:Babohorská stopa 2016Čítajte 

Jediní na Orave

Starosta Michal Strnál sa modlil dobre. Hoci to vyzeralo zle-nedobre, v noci zo štvrtka na piatok napadol sneh a organizátori, ako jediní na Orave, vyslovene pozývali na bežky.

Pri výbere trasy, ktorá viedla prevažne zvážnicami, sa riadili hlavne výškou snehovej pokrývky. „Zo Slanej Vody popod Babiu horu na pílu a odtiaľ cez Kohútovu dolinu naspäť ku chate,“ spresnil starosta.

SkryťVypnúť reklamu

Kratšia trasa merala 14 kilometrov, dlhšia 26. Hoci nebola náročná, zabrať dala.

„Mŕtvolu som ešte nefotil,“ poznamenal v cieli najskúsenejší účastník našej mini výpravy pri pohľade na netrénovaného kolegu.

Tohtoročnú Babohorskú stopu chvíľami sprevádzala hmla, nakoniec sa ale vyčasilo a na dvesto účastníkov sa usmialo slnko.

Bodovali zdedené recepty

Kým bežkári zdolávali kilometre, kuchári pri chate bravčové polovičky. Po návrate z prechodu si bolo z čoho vyberať. Na festivale si zmeralo sily šesť družstiev.

Najlepšie špeciality podľa účastníkov pripravili Polhorské služby.

„Prichystali sme jedlá, ktorých recepty sme zdedili po rodičoch,“ povedala Marta Brnčíková. „Kapustnicu, plnenú rolku, grilovaný bôčik aj krkovičku, oškvarky, dusenú oravskú kapustu, dusenú cibuľku a nátierku, ktorú som odpozorovala v Poľsku. Je z mletého mäsa, dusenej cibuľky a bravčovej masti. Troška cholesterolu raz do roka nezaškodí.“

SkryťVypnúť reklamu

Ušlo sa aj kamarátkam

„Vôbec by som ju nechcel vyhrať, veď by som mal do večera roboty,“ poznamenal pri žrebovaní o polovicu svine prizerajúci sa muž.

Z Oravskej Polhory do Dolného Kubína ju viezla Ľubica Gajdošová. Keďže vyhrávať nezvykne, cena z tomboly ju potešila.

„Nešla som tu kvôli svini, ale kvôli snehu. Nádhera. Pekný čas, veľa bežkárov, dobrá stopa aj nálada. Sviňa je navyše. Na prechod som zlanárila kamarátky z Liptovského Hrádku aj z Ružomberka, tak sa s nimi rozdelím.“

Na rok znovu prídeme

„Výborný,“ zhodnotil prechod 66-ročný Peter Páleník. „Išli sme na dlhšiu trať. Bola krásna, len trošku síl ubudlo. Asi rokmi. Špeciality boli výborné, ochutnal som zo všetkého trošku. Keďže som bol vyšťavený, najlepšie mi padla kapustnica.“

SkryťVypnúť reklamu

Zo Žiliny pricestovala Eva Kodajová a Peter Pikna.

„Sme veľmi spokojní. Rozhodli sme sa pre kratšiu trať, aby sme stihli zabíjačkové špeciality. Všetko bolo vynikajúce, ale najviac nám chutili výpečky zo stánku s číslom 8. A ak vyhráme pol svine, budeme vrcholne spokojní.“

Matúš Kojs prišiel z Babína. „Bolo to celkom pekné. Ťažké ani nie, skôr dlhé.“

Babohorskú stopu odporúča aj Ivana Martvoňová z Hruštína.

„Bolo to super, aj počasie celkom vyšlo, nakoniec sa pekne vyjasnilo. Na budúci rok určite znovu prídeme.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 134
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 806
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 771
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 230
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 062
  7. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 060
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 014
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu