Medzi sviatkami odporúčam variť jednoduché jedlá, pretože počas Vianoc, na Silvestra a Nový rok konzumujeme nadmerné množstvo potravín.
Ponúkané jedlo nie je náročné na čas ani obsah ingrediencií.
Cesnaková polievka
Suroviny: 6 – 8 strúčikov cesnaku, polievková lyžica masla, 2 l vývaru alebo vody a bujónu, 2 – 3 polievkové lyžice hladkej múky, 0,1 l smotany na varenie, starší chlieb
Postup: Pretlačený cesnak mierne opražíme na masle, zalejeme vývarom a krátko povaríme. Rozmiešame múku v studenej vode a zahustíme, dobre prevaríme. Na koniec pridáme smotanu a na kocky nakrájaný, na panvičke alebo v rúre opečený chlieb. Čas prípravy približne 15 – 20 minút.
Klobásový špíz
Suroviny: 4 ks mäsovej (šunkovej) klobásy, 25 – 35 dkg slaniny, 2 papriky, 2 – 3 cibule, 10 väčších zemiakov , rascu, mletú papriku, soľ, 6 ks drevených paličiek
Postup: Klobásku nakrájame na 1,5 cm hrubé kolieska. Na plátky nakrájame slaninu, na kocky papriku a cibuľu. Všetko striedavo napichujeme na drevenú paličku. Ošúpané zemiaky pokrájame na kolieska o hrúbke 1 cm a poukladáme na plech so zvyšnou cibuľou. Zemiaky posolíme, posypeme rascou, štipkou papriky. Na zemiaky poukladáme hotové špízy a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 160 – 170 stupňov na približne 25 minút. Upečené špízy môžeme podávať s kečupom, horčicou, prípadne s chrenom.