Na Prvý sviatok vianočný odporúčam ísť na obed k svokre. Ak sa rozhodnete variť doma, po štedrej večeri ponúkame niečo ľahšie stráviteľné.
Opekance s bryndzou, maslom a pažítkou
Suroviny: 250 g polohrubej múky, 25 g droždia, 0,15 dl vlažnej vody, 1 vajce,1 kávová lyžička kryštálový cukor, trošku soli
Postup: Vymiesime hladké cesto a necháme vykysnúť cca 30 minút. Vykysnuté cesto dáme na podložku, vyšúľame si pásy a krájame maličké kúsočky. Dáme ich na plech s papierom na pečenie, potrieme olejom a pečieme pri teplote 200 stupňov cca 15-20 minút. Necháme vychladnúť. Do vriacej osolenej vody vložíme upečené opekance a necháme prevrieť. Vyberieme na misku, pridáme 400 g bryndze a 150 g roztopeného masla, premiešame a posypeme najemno posekanou pažítkou
Ľahká kapustnica
Suroviny: 1 l kapustovej vody, 10 g sušených húb, 200 g mrkvy, 200 g cibule, 150 g masla, 100 g hladkej múky, cesnak, soľ, čierne korenie, celá rasca
Postup: V litri vody varíme mrkvu, cibuľu, cesnak, sušené huby a koreniny približne ½ hodiny. Pridáme kapustovú vodu, dochutíme soľou. Rozpražíme 150 g masla, do ktorého pridáme 100 g hladkej múky a dáme rozvariť do polievky. Nakoniec pridáme uvarenú ryžu, podľa potreby.
Filet z lososa s citrónovou omáčkou, bylinkovo-zemiakové knedličky
Nakrájame čerstvého lososa na porcie, osolíme, okoreníme korením na ryby, pokvapkáme citrónom a na panvici opečieme na masle.
Omáčka: 100 g hladkej múky opečieme na panvici, pridáme maslo, smotanu, šťavu z 3 citrónov, biele víno 0,05 l. Soľ a trstinový cukor podľa potreby prevaríme a prelejeme opečeného lososa na tanieri.
Knedličky: 1 kg zemiakov uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a očistíme. Rozmixujeme, pridáme 1 vajce, 250 g polohrubej múky, nasekáme bylinky podľa chuti, aké ma kto rád. Vypracujeme hladké cesto, urobíme valček, zabalíme do potravinovej fólie a varíme 20 minút. Uvarené knedličky pokvapkáme maslom a posypeme čerstvo nasekanými bylinkami.
Múčnik: Zmes cereálií a šľahačky obalené v kokose v karamelovom klbku s horúcim lesným ovocím
250 g zmes cereálií s ovocím, orieškami – záleží od vašej chuti. Pridáme 200 ml 30-percentnej smotany na šľahanie a necháme 10 minút postáť. Vypracujeme guličky a obalíme ich v kokose Na panvičke roztopíme 5 PL trstinového cukru, pridáme 400 g zmes mrazeného lesného ovocia a krátko prehrejeme.
Dobrú chuť praje Ivan Danko, Reštaurácia Marína, Dolný Kubín