Vhodné je pre ľudí, ktorí majú radi zmenu a chcú vyskúšať niečo nové aj počas tradičných sviatkov.
Šošovicový krém z červenej šošovice so sušenými slivkami a kyslou smotanou, doplnený strateným prepeličím vajcom
Suroviny: Červená šošovica, koreňová zelenina, biele korenie, soľ, cesnak, sušené slivky, cibuľa, maslo, kyslá smotana, citrón, med, prepeličie vajíčko
Postup: Cibuľu a zeleninu nakrájame na drobno, speníme na masle, pridáme nakrájané sušené slivky a červenú šošovicu. Zalejeme vývarom a varíme do mäkka. Keď je šošovica a zelenina mäkká, zmixujeme ju tyčovým mixérom a dochutíme. Prepeličie vajíčko pripravíme na spôsob strateného vajca a podávame v polievke spolu s kyslou smotanou.
Filet zo šťuky (môžeme použiť aj inú bielu rybu) na pomarančoch, doplnený tekvicovo paradajkovým tartarom, s limetkovou omáčkou a gratinovanými zemiakmi s kôprom
Suroviny: filet zo šťuky, soľ, pomaranč, rozmarín, maslo, biele víno, maslová tekvica, cherry paradajky, korenie, Grand Martini, olivový olej, zemiaky, tvrdý syr, smotana 33%, vajcia, kôpor, limetky, med
Postup: Filet si osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín, pokvapkáme pomarančom a necháme približne tri hodiny odležať. Potom sprudka opečieme na masle z obidvoch strán, podlejeme bielym vínom a necháme víno vyredukovať.
Tekvicu si očistíme, pokrájame na drobné kúsky, osolíme, okoreníme, pridáme cesnak, orestujeme na olivovom oleji, pridáme Grand Martini a na miernom ohni dusíme do polomäkka.
Potom pridáme nadrobno pokrájané cherry paradajky, necháme prevariť dve minúty a dochutíme. Očistené zemiaky nakrájame na tenké kolieska, osolíme, pridáme rozmarín, tvrdý syr, vajcia, smotanu a kôpor. Navrstvíme na pekáč a dáme piecť 45 minút pri teplote 180 stupňov.
Do zvarenej smotany, pridáme šťavu s čerstvých limetiek a dochutíme soľou a medom. Na tanier si uložíme formičkou vykrojené upečené zemiaky, k nim navrstvíme filet zo šťuky a tartarom, pridáme omáčku.
Dobrú chuť praje Dušan Ilavský, hotel ALTIS Oravská priehrada