V oravskom hoteli varí Portugalčan

Sardinková paštéta, varená ryba, vianočný koláč a portské. O tom, kto z rodiny vás obdaruje, rozhoduje žreb. Dospelí dostávajú po jednom darčeku, deti samozrejme viac. Také sú sviatky v Portugalsku.

Veselé Vianoce praje rodina Távora.Veselé Vianoce praje rodina Távora. (Zdroj: ARCHÍV HT)

Henrique Távora, má 36 rokov, pochádza z portugalského mesta Mira. Profesionálny kuchár trikrát oboplával svet ako čašník na americkej lodi. Štyri roky žil na Tahiti. Jedinou krajinou na svete, ktorú zatiaľ nemal čas navštíviť, je Švajčiarsko. Portugalčan dnes šéfuje hotelovej kuchyni na Kubínskej holi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aké boli jedlá vášho detstva?

Mojím najobľúbenejším jedlom boli domáce párky s volským okom a hranolkami. Ako malý som nemal rád hrášok, čo mi ostalo dodnes.

Kto vás naučil variť?

Otec pracoval na stavbách vo Francúzsku, takže doma vždy varila iba mama, ktorá bola riaditeľkou školy. Vždy som jej pomáhal, pretože staršieho brata viac bavili autá. Inak som varil len v škole.

SkryťVypnúť reklamu

Varia v Portugalsku skôr ženy alebo muži? A varia denne alebo skôr cez víkend? Stretáva sa rodina pri nedeľňajšom obede?

V domácnostiach varia skôr ženy, profesionálne na 95 percent muži. Ak je to možné, rodina sa stretáva vždy pri večeri. Nedeľňajšie obedy sú akoby oslavou. V jednom dome sa stretne celá rodina, obed trvá tri až štyri hodiny. Rozprávame si zážitky z týždňa, rozoberáme plány a všeličo iné.

U nás by ste dostali na obed kurací vývar s rezancami, rezne so zemiakovou kašou, k tomu kyslú uhorku alebo čalamádu. Prípadne pečené kurča s ryžou. Čo je základom tamojšej stravy?

Krémová zeleninová polievka, ktorú nezahusťujeme ani múkou, ani smotanou. Hlavný chod tvorí väčšinou ryba, buď grilovaná alebo pečená v rúre, a šalát. Zemiaky alebo ryžu ako prílohu u nás nájdete len ojedinele.

SkryťVypnúť reklamu

Na Slovensku je kuchárčina súčasťou odbornej školy zameranej na služby, pričom žiaci praxujú v školských alebo v súkromných reštauráciách, mnohí v lete získavajú skúsenosti v zahraničí. Akým spôsobom sa pripravujú na povolanie budúci kuchári vo vašej rodnej krajine?

Portugalský školský systém je trochu odlišný od slovenského. Už ako 14-roční si žiaci volia kurz zameraný na kuchárčinu, počítače alebo niečo iné. Súčasťou kurzu je prax. Ja som napríklad po troch rokoch skončil školu s kvalifikáciou kuchár prvej triedy. Pokračoval som ďalej a po dvoch rokoch som skončil ako šéfkuchár.

Na Oravu ste prišli žiť len nedávno. Na čo ste si museli najdlhšie zvykať?

Na jazyk. Je naozaj ťažký, ale myslím si, že už je to super. Prekvapilo ma, že na kávu ku kamarátom alebo na návštevu k rodine nosíte víno, čokoládu alebo sušienky. V Portugalsku niečo také neexistuje. Vždy vás hostí rodina, ktorá vás pozvala.

SkryťVypnúť reklamu

dk-kuchar-portugalsko1-rgb_res.jpg

Šéfkuchár Henrique Távora. FOTO: LŠ

A čo naša strava?

Veľa múky a smotany. Bolo pre mňa ťažké pochopiť, že steak má plávať v omáčke. No ľudia to tak chcú, tak hoci mi je ľúto zaliať sviečkovú pol litrom omáčky, musím sa tomu prispôsobiť. Základ našej omáčky tvorí olivový olej, cibuľa, cesnak a petržlen.

Zatiaľ ste varili v dvoch dolnokubínskych reštauráciách. Podarilo sa vám preniesť do jedálnych lístkov niečo typické pre vašu krajinu?

Skúšal som viac jedál, no moji zákazníci si najviac obľúbili jarný portugalský guláš. Najväčší problém mám s rybami, pretože ich kvalita na Slovensku nie je taká ako u nás. No pri príprave každého jedla sa snažím vniesť doň niečo moje, portugalské.

Ktoré regionálne suroviny považujete za najlepšie?

Jednoznačne huby, čučoriedky a červené ríbezle. Z potravín korbáče.

Ktoré tradičné oravské alebo slovenské jedlo vás oslovilo?

Určite segedínsky guláš, kapustnica a knedle. No neviem si predstaviť variť kapustnicu tri hodiny. Musím ju mať hotovú do hodiny a je úplne jedno, pre aký počet ľudí. Je to o systéme a technikách.

Sledujete kuchárske show? Čo si o nich myslíte?

Občas si ich pozriem. Sú lepšie ako komediálny seriál.

V súčasnosti nás trh zaplavuje množstvom kuchynských pomôcok, rôznych hrncov, nožov, panvíc, robotov. Ako sa v tom zorientovať? Akú panvicu napríklad používate vy?

Určite odporúčam keramickú. Ako šéfkuchár mám sadu 36 nožov za 1700 eur, doma mi stačia dva obyčajné, veľký a malý. Z kuchynských robotov používam iba mixér a ručný šľahač. Rovnako mi nevyhovujú hrnce, kde človek vloží jedlo a o nič sa nestará. Ako kuchár potrebujem často nazerať pod pokrievku, či je všetko ok. Značkové náčinie nie je zárukou, že dobre navaríte.

Myslíte si, že by sa na Orave ujali kurzy varenia?

Zrejme áno. Aj keď niekedy mám pocit, že ľudia veľmi nechcú meniť spôsob, akým varia. Vidím zmysel hlavne v kurzoch zameraných na zdravé varenie alebo internacionálne kuchyne, kde by sa mohli naučiť niečo nové, netypické pre Slovensko.

Čo považujete doposiaľ za svoj najväčší kuchársky úspech?

Keď sú zákazníci spokojní s jedlom, ktoré pre nich s láskou pripravím.

Aké sú vaše pracovné ambície?

Snívam o vlastnej reštaurácii, no nie je to až také jednoduché. S tým, čo som dosiahol, som spokojný. Navyše sa môžem naplno venovať rodine a zdokonaliť sa v lyžovaní. Mám skúsenosti iba so surfovaním.

Je predvianočné obdobie. Ako ho prežívate? Čo z domova vám najviac chýba?

Vianoce považujem za jedno z najkrajším období v roku. Všetci si oddýchneme od stresu a práce, deti od školy. Doma si s manželkou rozdelíme práce, ona pečie a ja samozrejme varím. Nič nám nechýba. Všetko, čo potrebujeme, si objednáme cez internet alebo nám to pošlú moji rodičia.

Už prišiel balík z Portugalska?

Áno, päť kilogramov sušenej tresky, vianočný koláč a malé dvojdecové pivo.

Pečie sa u vás na Vianoce vo veľkom?

V Portugalsku sa pečie iba jeden, už spomínaný koláč so sušeným ovocím. Mini koláčiky ako na Slovensku u nás nemáme. Musím povedať, že pár som si už obľúbil – napríklad grilážky.

Ako u vás vyzerá Štedrý deň? Tiež držíte pôst s vierou, že uvidíte zlaté prasiatko?

Je to celkom obyčajný deň, veľa ľudí ide do práce. Pôst nedodržiavame. Spoločne večeriame a čakáme na polnoc, kedy si rozbalíme darčeky. O jednej potom ideme do kostola.

Čo nesmie chýbať v štedrovečernom menu?

Pripíjame si portským. Nasleduje domáca sardinková paštéta, treska varená s mrkvou, zemiakmi a čerstvou kapustou a vianočný koláč.

Dávate si veľa darčekov?

Deti sú výnimkou, ale my, dospelí, si dávame vždy iba po jednom darčeku – pre potešenie. V rodine žrebujeme, kto ho komu kúpi.

Ako budete sviatkovať tento rok?

Doma s manželkou a dcérkou. Urobíme si slovensko-portugalské Vianoce a po večeri pôjdeme zaspievať koledy najbližšej rodine.

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 710
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 180
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 541
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 862
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 154
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 024
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 756
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 951
  1. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  2. Martin Borecky: Rakovina
  3. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  4. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  5. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  6. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  7. Ján Šeďo: Z pohľadu mysliaceho človeka vládnu šmejdi a vzťahoví analfabeti.
  8. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 907
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 596
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 408
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 320
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 418
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 358
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 196
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 431
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Obe oravské nemocnice skončili v prvej dvadsiatke.

Do hodnotenia sa zapojilo raz toľko pacientov ako vlani.


Vpravo Anton Ulbricht, konateľ spoločnosti Tanawa, ktorá vyrába tatranskú minerálku.

V ďalšej časti seriálu Príbeh značky sme hovorili s konateľom spoločnosti Tanawa.


Samuel Slovík.

V Žiline sa dva víkendy po sebe konali veľké preteky.


Oravský hrad.

Na svoje si prídu všetky vekové skupiny.


  1. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  2. Martin Borecky: Rakovina
  3. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  4. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  5. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  6. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  7. Ján Šeďo: Z pohľadu mysliaceho človeka vládnu šmejdi a vzťahoví analfabeti.
  8. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 907
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 596
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 408
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 320
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 418
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 358
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 196
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 431
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu