Utorok, 15. január, 2019 | Meniny má Dobroslav

Pochvala pre kuchyňu: Keď máte zatvorené, trpíme

Kampaň Pýtajme si slovenské zaplnila reštauráciu do posledného miesta. Ako prvé sa minuli pirohy a žemľovka.

Slovenské jedlá študenti ponúkali hosťom v tradičnom odeve.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

DOLNÝ KUBÍN. Srnec nadivoko zo slovenských hôr, oravské pučené zemiaky s domácimi škvarkami či žemľovka z dolniackeho ovocia. Obidve reštaurácie dolnokubínskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb v tretí októbrový piatok varili v duchu kampane Pýtajme si slovenské.

Podpora ekonomiky

Svetový deň potravín sa stal Národným dňom podpory ekonomiky Slovenska.

„Každý, kto si 16. októbra objedná slovenské nápoje a jedlá, pripravené zo slovenských surovín v reštauráciách, bistrách, baroch, každý, kto bude viac ako inokedy nakupovať v obchodoch slovenské výrobky a tovary, bude takýmto uvedomelým spotrebiteľským prístupom podporovať našich poľnohospodárov a výrobcov, zamestnanosť a celú ekonomiku Slovenska,“ informujú organizátori jesennej kampane vzdelávacieho projektu Kvalita z našich regiónov, zastrešeného Zväzom obchodu a cestovného ruchu.

„Cieľom prvého ročníka je presvedčiť nás všetkých o dôležitosti aktívneho prístupu k spotrebe slovenských výrobkov a produktov a využívaní tých služieb, ktoré ponúkajú domácu produkciu.“

dk-slovenske--1--rgb_res.jpg

Žltý chlebík

K prevádzkam označeným nálepkou U nás ponúkame slovenské sa zaradila aj dolnokubínska hotelovka. „Rozhodli sme sa zaradiť do jedálneho lístka jedlá varené iba zo slovenských surovín,“ povedala Eva Tabačková, zástupkyňa pre teoretické vyučovanie. „Preto tam nenájdete napríklad ryžu.“

V reštaurácii v centre mesta vítali štvrtáci stravníkov domácim chlebom so škvarkovou nátierkou. „Úplne jednoduchý farmársky chlebík z múky, droždia a vajec, do ktorého sme pridali ľanové semiačka,“ povedala majsterka Mária Bobčeková. Žltou farbou chlieb pripomínal skôr bábovku. „Použili sme domáce vajíčka,“ vysvetlila majsterka.

dk-slovenske--3--rgb_res.jpg

Dobrá a perspektívna

„Variť výlučne zo slovenských surovín je zaujímavá skúsenosť,“ povedal budúci kuchár Andrej Sojčák z Oravského Podzámku. „Pripravoval som srnčie mäso, knedle a šalát.“

Za dobrú a perspektívnu považuje akciu budúci čašník Peter Böhmer z Oravskej Poruby. „Zaujímam sa o to, čo mám na tanieri. Nedávno som bol päť mesiacov v Grécku a jediné, čo mi chýbalo, bola slovenská strava, hlavne bryndzové halušky, pirohy a kapustnica.“

Z domácich surovín škola varí bežne. „Väčšinu slovenských výrobkov dovážame z veľkoskladu v Novom Meste nad Váhom a s ich kvalitou a chuťou sme veľmi spokojní,“ hovorí majsterka. „Zemiaky máme z Krivej, bryndzu na pirohy sme pre dnešok kúpili od baču Jána Červeňa.“

Práve bryndzové pirohy a žemľovka sa minuli ako prvé.

Štyri hviezdičky

„Chodievam sem pravidelne a od vlani sa veľmi zlepšili, môžu konkurovať aj štvorhviezdičkovej reštaurácii,“ povedala Dolnokubínčanka Božena Bojkovská.

„Jedlo je výborné,“ pochválila školu Marta Slameníková z Hruštína. „Chodievam tu často, pretože varia aj netradičné alebo zabudnuté jedlá, ktoré nie sú štandardne na jedálnych lístkoch. Je dobre, že sa mladí majú kde učiť.“

Daniela Palková prišla na obed s kolegyňou Michaelou Šaligovou. Prvá Dolnokubínčanka si k sedliackej polievke objednala strapačky s kyslou domácou kapustou, druhá sa rozhodla pre hydinové vyprážané prsia z gazdovského dvora so zemiakmi a šalátom. „Veľmi nám tu chutí. Keď má škola prázdniny, trpíme. Varia veľmi dobre, nielen dnes, ale aj bežne. Vždy si máme z čoho vybrať.“

Úspech oravských škôl

Súčasťou kampane bola súťaž pre školy. Ich úlohou bolo nakrútiť video s dĺžkou 15 až 60 sekúnd o tom, prečo a akým spôsobom sa zapojiť do akcie Pýtajme si slovenské. Najviac „páči sa mi“ na facebooku nazbierala 3.A zo Základnej školy Rudolfa Dilonga v Trstenej a na druhom stupni 9. A z vitanovskej základnej školy. Obe triedy vyhrali zážitkový výlet.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  2. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  3. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  5. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  6. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  7. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  8. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  9. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe?
  1. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  2. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  3. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  4. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  5. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  6. Rozhodujú činy!
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Attract international investors for a reasonable price
  9. Comfort of peaceful living
  10. Neverím, že to môžu byť len prázdne slová
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 11 960
  2. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 10 817
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 10 119
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 7 795
  5. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 5 972
  6. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 5 233
  7. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 4 495
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 869
  9. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 3 864
  10. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 2 276

Hlavné správy z MY Orava

V podhradí sa už nebude dymiť z komína

Na obecnom úrade používali na vykurovanie takmer päťdesiatročný kotol na uhlie.

Vojaci pomáhajú na Orave pri odstraňovaní následkov kalamity

V Oravskej Lesnej sa zrútila strecha výrobného závodu, nikto sa nezranil.

Mimoriadna situácia je už v celom Námestovskom okrese

Od dnešného poludnia platí pre husté sneženie a silný vietor v najväčšom oravskom okrese mimoriadna situácia.

S čím sme sa borili a z čoho tešili v roku 2018

Vlaňajší rok sa zapíše do histórie ako ďalší osmičkový rok veľkých zmien. Ľudia vyšli do ulíc, chcú slušné Slovensko. Orava sa k masovým protestom pridala. Pozrite sa, o čom sme písali.

Si nadšenec lyžovania, miluješ hory a dobrodružstvo?

Tak hľadáme práve teba! Staň sa spolu s ďalšími 4 účastníkmi súčasťou slovenského tímu a nastúp v Zell am See proti reprezentantom z Česka, Maďarska, Nemecka a Rakúska v INTERSPORT 5-COUNTRIE'S-CHALLENGE.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Namiesto obedov zadarmo prišlo ich zdražovanie

Obedy na 1. a 2. stupni od januára zdraželi.

Kamión v priekope, tatra v rodinnom dome. Z okolia Žiliny hlásia problémy

Vodiči hlásia z týchto miest zľadovatené cesty.

Keď Žiarsku chatu otvárali, nemala u nás konkurenciu

Stojí už osemdesiat rokov a pred desaťročím sa o vlások vyhla katastrofe. Možno to nebola ani náhoda.

V Martine platí pre sneh mimoriadna situácia na cestách

​​​​​​​Neustále sneženie sa podpísalo pod zlý stav vozoviek v Martine.

Vybrali SME

Už ste čítali?