Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Pochvala pre kuchyňu: Keď máte zatvorené, trpíme

Kampaň Pýtajme si slovenské zaplnila reštauráciu do posledného miesta. Ako prvé sa minuli pirohy a žemľovka.

Slovenské jedlá študenti ponúkali hosťom v tradičnom odeve.Slovenské jedlá študenti ponúkali hosťom v tradičnom odeve. (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

DOLNÝ KUBÍN. Srnec nadivoko zo slovenských hôr, oravské pučené zemiaky s domácimi škvarkami či žemľovka z dolniackeho ovocia. Obidve reštaurácie dolnokubínskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb v tretí októbrový piatok varili v duchu kampane Pýtajme si slovenské.

Podpora ekonomiky

Svetový deň potravín sa stal Národným dňom podpory ekonomiky Slovenska.

„Každý, kto si 16. októbra objedná slovenské nápoje a jedlá, pripravené zo slovenských surovín v reštauráciách, bistrách, baroch, každý, kto bude viac ako inokedy nakupovať v obchodoch slovenské výrobky a tovary, bude takýmto uvedomelým spotrebiteľským prístupom podporovať našich poľnohospodárov a výrobcov, zamestnanosť a celú ekonomiku Slovenska,“ informujú organizátori jesennej kampane vzdelávacieho projektu Kvalita z našich regiónov, zastrešeného Zväzom obchodu a cestovného ruchu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Cieľom prvého ročníka je presvedčiť nás všetkých o dôležitosti aktívneho prístupu k spotrebe slovenských výrobkov a produktov a využívaní tých služieb, ktoré ponúkajú domácu produkciu.“

dk-slovenske--1--rgb_res.jpg

Žltý chlebík

K prevádzkam označeným nálepkou U nás ponúkame slovenské sa zaradila aj dolnokubínska hotelovka. „Rozhodli sme sa zaradiť do jedálneho lístka jedlá varené iba zo slovenských surovín,“ povedala Eva Tabačková, zástupkyňa pre teoretické vyučovanie. „Preto tam nenájdete napríklad ryžu.“

V reštaurácii v centre mesta vítali štvrtáci stravníkov domácim chlebom so škvarkovou nátierkou. „Úplne jednoduchý farmársky chlebík z múky, droždia a vajec, do ktorého sme pridali ľanové semiačka,“ povedala majsterka Mária Bobčeková. Žltou farbou chlieb pripomínal skôr bábovku. „Použili sme domáce vajíčka,“ vysvetlila majsterka.

Skryť Vypnúť reklamu

dk-slovenske--3--rgb_res.jpg

Dobrá a perspektívna

„Variť výlučne zo slovenských surovín je zaujímavá skúsenosť,“ povedal budúci kuchár Andrej Sojčák z Oravského Podzámku. „Pripravoval som srnčie mäso, knedle a šalát.“

Za dobrú a perspektívnu považuje akciu budúci čašník Peter Böhmer z Oravskej Poruby. „Zaujímam sa o to, čo mám na tanieri. Nedávno som bol päť mesiacov v Grécku a jediné, čo mi chýbalo, bola slovenská strava, hlavne bryndzové halušky, pirohy a kapustnica.“

Z domácich surovín škola varí bežne. „Väčšinu slovenských výrobkov dovážame z veľkoskladu v Novom Meste nad Váhom a s ich kvalitou a chuťou sme veľmi spokojní,“ hovorí majsterka. „Zemiaky máme z Krivej, bryndzu na pirohy sme pre dnešok kúpili od baču Jána Červeňa.“

Práve bryndzové pirohy a žemľovka sa minuli ako prvé.

Skryť Vypnúť reklamu

Štyri hviezdičky

„Chodievam sem pravidelne a od vlani sa veľmi zlepšili, môžu konkurovať aj štvorhviezdičkovej reštaurácii,“ povedala Dolnokubínčanka Božena Bojkovská.

„Jedlo je výborné,“ pochválila školu Marta Slameníková z Hruštína. „Chodievam tu často, pretože varia aj netradičné alebo zabudnuté jedlá, ktoré nie sú štandardne na jedálnych lístkoch. Je dobre, že sa mladí majú kde učiť.“

Daniela Palková prišla na obed s kolegyňou Michaelou Šaligovou. Prvá Dolnokubínčanka si k sedliackej polievke objednala strapačky s kyslou domácou kapustou, druhá sa rozhodla pre hydinové vyprážané prsia z gazdovského dvora so zemiakmi a šalátom. „Veľmi nám tu chutí. Keď má škola prázdniny, trpíme. Varia veľmi dobre, nielen dnes, ale aj bežne. Vždy si máme z čoho vybrať.“

Úspech oravských škôl

Súčasťou kampane bola súťaž pre školy. Ich úlohou bolo nakrútiť video s dĺžkou 15 až 60 sekúnd o tom, prečo a akým spôsobom sa zapojiť do akcie Pýtajme si slovenské. Najviac „páči sa mi“ na facebooku nazbierala 3.A zo Základnej školy Rudolfa Dilonga v Trstenej a na druhom stupni 9. A z vitanovskej základnej školy. Obe triedy vyhrali zážitkový výlet.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 310
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 17 075
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 122
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 639
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 872
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 925
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 568
  8. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 536
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 490
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 274
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.

Vo Vyšnom Kubíne začali ďalšiu etapu výstavby kanalizácie

Rozkopanú cestu využila aj Oravská vodárenská spoločnosť, ktorá mení staré vodovodné potrubia za nové.

Výstavba kanalizácie vo Vyšnom Kubíne.

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Príchod armády do Veličnej.

Už desaťročie si držia pozíciu najlepších

Slovenské vzpieranie spoznalo majstrov.

Dolnokubínski vzpierači vyhrali titul v extralige družstiev 10-krát za sebou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?