Pondelok, 21. máj, 2018 | Meniny má Zina
Pridajte si svoje mesto

Pochvala pre kuchyňu: Keď máte zatvorené, trpíme

Kampaň Pýtajme si slovenské zaplnila reštauráciu do posledného miesta. Ako prvé sa minuli pirohy a žemľovka.

Slovenské jedlá študenti ponúkali hosťom v tradičnom odeve.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

DOLNÝ KUBÍN. Srnec nadivoko zo slovenských hôr, oravské pučené zemiaky s domácimi škvarkami či žemľovka z dolniackeho ovocia. Obidve reštaurácie dolnokubínskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb v tretí októbrový piatok varili v duchu kampane Pýtajme si slovenské.

Podpora ekonomiky

Svetový deň potravín sa stal Národným dňom podpory ekonomiky Slovenska.

„Každý, kto si 16. októbra objedná slovenské nápoje a jedlá, pripravené zo slovenských surovín v reštauráciách, bistrách, baroch, každý, kto bude viac ako inokedy nakupovať v obchodoch slovenské výrobky a tovary, bude takýmto uvedomelým spotrebiteľským prístupom podporovať našich poľnohospodárov a výrobcov, zamestnanosť a celú ekonomiku Slovenska,“ informujú organizátori jesennej kampane vzdelávacieho projektu Kvalita z našich regiónov, zastrešeného Zväzom obchodu a cestovného ruchu.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Cieľom prvého ročníka je presvedčiť nás všetkých o dôležitosti aktívneho prístupu k spotrebe slovenských výrobkov a produktov a využívaní tých služieb, ktoré ponúkajú domácu produkciu.“

dk-slovenske--1--rgb_res.jpg

Žltý chlebík

K prevádzkam označeným nálepkou U nás ponúkame slovenské sa zaradila aj dolnokubínska hotelovka. „Rozhodli sme sa zaradiť do jedálneho lístka jedlá varené iba zo slovenských surovín,“ povedala Eva Tabačková, zástupkyňa pre teoretické vyučovanie. „Preto tam nenájdete napríklad ryžu.“

V reštaurácii v centre mesta vítali štvrtáci stravníkov domácim chlebom so škvarkovou nátierkou. „Úplne jednoduchý farmársky chlebík z múky, droždia a vajec, do ktorého sme pridali ľanové semiačka,“ povedala majsterka Mária Bobčeková. Žltou farbou chlieb pripomínal skôr bábovku. „Použili sme domáce vajíčka,“ vysvetlila majsterka.

dk-slovenske--3--rgb_res.jpg

Dobrá a perspektívna

„Variť výlučne zo slovenských surovín je zaujímavá skúsenosť,“ povedal budúci kuchár Andrej Sojčák z Oravského Podzámku. „Pripravoval som srnčie mäso, knedle a šalát.“

Za dobrú a perspektívnu považuje akciu budúci čašník Peter Böhmer z Oravskej Poruby. „Zaujímam sa o to, čo mám na tanieri. Nedávno som bol päť mesiacov v Grécku a jediné, čo mi chýbalo, bola slovenská strava, hlavne bryndzové halušky, pirohy a kapustnica.“

Z domácich surovín škola varí bežne. „Väčšinu slovenských výrobkov dovážame z veľkoskladu v Novom Meste nad Váhom a s ich kvalitou a chuťou sme veľmi spokojní,“ hovorí majsterka. „Zemiaky máme z Krivej, bryndzu na pirohy sme pre dnešok kúpili od baču Jána Červeňa.“

Práve bryndzové pirohy a žemľovka sa minuli ako prvé.

Štyri hviezdičky

„Chodievam sem pravidelne a od vlani sa veľmi zlepšili, môžu konkurovať aj štvorhviezdičkovej reštaurácii,“ povedala Dolnokubínčanka Božena Bojkovská.

„Jedlo je výborné,“ pochválila školu Marta Slameníková z Hruštína. „Chodievam tu často, pretože varia aj netradičné alebo zabudnuté jedlá, ktoré nie sú štandardne na jedálnych lístkoch. Je dobre, že sa mladí majú kde učiť.“

Daniela Palková prišla na obed s kolegyňou Michaelou Šaligovou. Prvá Dolnokubínčanka si k sedliackej polievke objednala strapačky s kyslou domácou kapustou, druhá sa rozhodla pre hydinové vyprážané prsia z gazdovského dvora so zemiakmi a šalátom. „Veľmi nám tu chutí. Keď má škola prázdniny, trpíme. Varia veľmi dobre, nielen dnes, ale aj bežne. Vždy si máme z čoho vybrať.“

Úspech oravských škôl

Súčasťou kampane bola súťaž pre školy. Ich úlohou bolo nakrútiť video s dĺžkou 15 až 60 sekúnd o tom, prečo a akým spôsobom sa zapojiť do akcie Pýtajme si slovenské. Najviac „páči sa mi“ na facebooku nazbierala 3.A zo Základnej školy Rudolfa Dilonga v Trstenej a na druhom stupni 9. A z vitanovskej základnej školy. Obe triedy vyhrali zážitkový výlet.


  1. Pod kostolom v Trstenej môžete nazrieť do útrob záhrobia. Otvorili kryptu Foto 2 597
  2. Kamión zišiel z cesty, skončil v areáli družstva 848
  3. Oravské nemocnice sa obávajú, že sestier bude málo 556
  4. Renault urobil kotrmelec mimo cestu 240
  5. V Oravskej Polhore sa stretnú rezbári. Pozrite sa, čo vytvoria 163
  6. Takto sa obec postará o pokosenú trávu 146
  7. Stolným tenisom sa v Nemecku neuživíte 132
  8. Šimona zaujala strojárina modernou technikou 116
  9. Proti Walesu vybehli na trávnik dvaja Oravci, tretí pískal zápas 95
  10. Pozrite, čo sa dialo v nabitom kulturáku 74

Najčítanejšie správy

Orava

Pod kostolom v Trstenej môžete nazrieť do útrob záhrobia. Otvorili kryptu

Pán Boh dal, Pán Boh vzal. Tak ľudia v 18. storočí vnímali smrť. O úcte k zomretým svedčia aj zdobené rakvy, ktoré dávali svojim príbuzným vyrobiť. Niektoré môžeme obdivovať aj po viac ako dvesto rokoch.

Kamión zišiel z cesty, skončil v areáli družstva

Rútiaci sa, niekoľko desiatok ton vážiaci kolos nezastavili zvodidlá ani plot

Oravské nemocnice sa obávajú, že sestier bude málo

Riaditelia nemocníc hovoria, že sa blížime sa k dátumu, kedy nebude mať kto ošetrovať pacientov. Vzdelávací systém je nastavený zle.

Renault urobil kotrmelec mimo cestu

Rýchla jazda bola pravdepodobne príčinou dopravnej nehody, pri ktorej sa zranil vodič.

V Oravskej Polhore sa stretnú rezbári. Pozrite sa, čo vytvoria

Aktuálne tvorivé stretnutie je prvou z aktivít projektu Návraty k rezbárskej a kamenárskej tradícii na slovensko-poľskom pohraničí.

Blízke regióny

V nedeľu sa v Bobrovci nerobí, zakázali kosačky a píly

Kosačky, motorové píly ani vŕtačky v nedeľu v Bobrovci nepočuť. Obec si urobila s hlučnými prácami poriadok. Schválila nariadene, ktoré robí z nedele deň oddychu a pokoja od hluku.

Zdanlivo hluché ženy drankajú od Martinčanov peniaze na falošnú zbierku

​​​​​​​Hluchonemé ženy zbierajú po Martine podpisy na zriadenie zvláštneho centra. Od ľudí si nepríjemným spôsobom pýtajú peniaze a keď sa majú legitimovať, dajú sa na útek.

Dominantou západného námestia v Martine bol najskôr Glückstahlov dom a neskôr Prior

Jednou z dominánt západnej strany martinského námestia bola určite aj budova Prioru, teraz OC Galéria. Kedysi však na tomto mieste pútal pozornosť Martinčanov dom obchodníka s textilom Jonáša Glückstahla.

Ak v kroví číhajú šelmy, roztláčať auto nie je dobrý nápad

Radoslav Coufal z Turčianskeho Ďura fotí zvieratá.

Kúpele v Korytnici pred storočím

Nielen vzácna minerálna voda, ale aj prostredie prispelo ku tomu, že kúpele v Korytnici patrili medzi najvychytenejšie v Uhorsku.

Všetky správy

Peter Lipa: Moje skutočné meno bolo pre mňa nebezpečné

Peter Lipa oslavuje 75 rokov. Hovorí, že pri živote ho drží záujem o hudbu.

Nové autá musia byť bezpečnejšie už o tri roky

Európska komisia zverejnila kompletný zoznam novej povinnej výbavy, ktorá má zlepšiť bezpečnosť na cestách.