Pondelok, 20. august, 2018 | Meniny má Anabela

Pochvala pre kuchyňu: Keď máte zatvorené, trpíme

Kampaň Pýtajme si slovenské zaplnila reštauráciu do posledného miesta. Ako prvé sa minuli pirohy a žemľovka.

Slovenské jedlá študenti ponúkali hosťom v tradičnom odeve.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

DOLNÝ KUBÍN. Srnec nadivoko zo slovenských hôr, oravské pučené zemiaky s domácimi škvarkami či žemľovka z dolniackeho ovocia. Obidve reštaurácie dolnokubínskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb v tretí októbrový piatok varili v duchu kampane Pýtajme si slovenské.

Podpora ekonomiky

Svetový deň potravín sa stal Národným dňom podpory ekonomiky Slovenska.

„Každý, kto si 16. októbra objedná slovenské nápoje a jedlá, pripravené zo slovenských surovín v reštauráciách, bistrách, baroch, každý, kto bude viac ako inokedy nakupovať v obchodoch slovenské výrobky a tovary, bude takýmto uvedomelým spotrebiteľským prístupom podporovať našich poľnohospodárov a výrobcov, zamestnanosť a celú ekonomiku Slovenska,“ informujú organizátori jesennej kampane vzdelávacieho projektu Kvalita z našich regiónov, zastrešeného Zväzom obchodu a cestovného ruchu.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Cieľom prvého ročníka je presvedčiť nás všetkých o dôležitosti aktívneho prístupu k spotrebe slovenských výrobkov a produktov a využívaní tých služieb, ktoré ponúkajú domácu produkciu.“

dk-slovenske--1--rgb_res.jpg

Žltý chlebík

K prevádzkam označeným nálepkou U nás ponúkame slovenské sa zaradila aj dolnokubínska hotelovka. „Rozhodli sme sa zaradiť do jedálneho lístka jedlá varené iba zo slovenských surovín,“ povedala Eva Tabačková, zástupkyňa pre teoretické vyučovanie. „Preto tam nenájdete napríklad ryžu.“

V reštaurácii v centre mesta vítali štvrtáci stravníkov domácim chlebom so škvarkovou nátierkou. „Úplne jednoduchý farmársky chlebík z múky, droždia a vajec, do ktorého sme pridali ľanové semiačka,“ povedala majsterka Mária Bobčeková. Žltou farbou chlieb pripomínal skôr bábovku. „Použili sme domáce vajíčka,“ vysvetlila majsterka.

dk-slovenske--3--rgb_res.jpg

Dobrá a perspektívna

„Variť výlučne zo slovenských surovín je zaujímavá skúsenosť,“ povedal budúci kuchár Andrej Sojčák z Oravského Podzámku. „Pripravoval som srnčie mäso, knedle a šalát.“

Za dobrú a perspektívnu považuje akciu budúci čašník Peter Böhmer z Oravskej Poruby. „Zaujímam sa o to, čo mám na tanieri. Nedávno som bol päť mesiacov v Grécku a jediné, čo mi chýbalo, bola slovenská strava, hlavne bryndzové halušky, pirohy a kapustnica.“

Z domácich surovín škola varí bežne. „Väčšinu slovenských výrobkov dovážame z veľkoskladu v Novom Meste nad Váhom a s ich kvalitou a chuťou sme veľmi spokojní,“ hovorí majsterka. „Zemiaky máme z Krivej, bryndzu na pirohy sme pre dnešok kúpili od baču Jána Červeňa.“

Práve bryndzové pirohy a žemľovka sa minuli ako prvé.

Štyri hviezdičky

„Chodievam sem pravidelne a od vlani sa veľmi zlepšili, môžu konkurovať aj štvorhviezdičkovej reštaurácii,“ povedala Dolnokubínčanka Božena Bojkovská.

„Jedlo je výborné,“ pochválila školu Marta Slameníková z Hruštína. „Chodievam tu často, pretože varia aj netradičné alebo zabudnuté jedlá, ktoré nie sú štandardne na jedálnych lístkoch. Je dobre, že sa mladí majú kde učiť.“

Daniela Palková prišla na obed s kolegyňou Michaelou Šaligovou. Prvá Dolnokubínčanka si k sedliackej polievke objednala strapačky s kyslou domácou kapustou, druhá sa rozhodla pre hydinové vyprážané prsia z gazdovského dvora so zemiakmi a šalátom. „Veľmi nám tu chutí. Keď má škola prázdniny, trpíme. Varia veľmi dobre, nielen dnes, ale aj bežne. Vždy si máme z čoho vybrať.“

Úspech oravských škôl

Súčasťou kampane bola súťaž pre školy. Ich úlohou bolo nakrútiť video s dĺžkou 15 až 60 sekúnd o tom, prečo a akým spôsobom sa zapojiť do akcie Pýtajme si slovenské. Najviac „páči sa mi“ na facebooku nazbierala 3.A zo Základnej školy Rudolfa Dilonga v Trstenej a na druhom stupni 9. A z vitanovskej základnej školy. Obe triedy vyhrali zážitkový výlet.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Najkrajšie americké národné parky 14 100
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 11 448
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 6 957
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 315
  5. Vizuálny smog je problém 3 017
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 823
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 787
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 508
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 534
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 312

Hlavné správy z MY Orava

Výročné jarmoky mohli robiť štyrikrát do roka

Presne pred dvesto rokmi sa z dedinky Bobrov stalo mesto. Štatút, výsady a ochranu dostalo od samotného cisára. Udržalo si ich viac ako sto rokov.

Brezovica si užíva skvelý štart do sezóny. Ďalší súper si odniesol štvorku

Bez straty bodu pokračujú po 2. kole už iba tri tímy.

Zvuk zubárskej vŕtačky už pomaly patrí do archívu

Trendy neobchádzajú ani stomatológiu. Naopak. Dnes sa kvalitná zubná ambulancia bez nich nezaobíde, ak chce spĺňať potreby a nároky pacientov.

Jasenovčania využijú staré školské lavice

Začína rekonštrukcia školy, v ktorej sa najskôr učil a neskôr aj vyučoval deti Martin Kukučín.

Starí valasi košele impregnovali v ovčom loji a prali v popole

Bezmála stotisíc eur dalo Múzeum oravskej dediny do rekonštrukcie piatich remeselných objektov. Vďaka peniazom z eurofondov v nich môžu zamestnanci skanzenu ukazovať, ako žili a čo robili ľudia v minulosti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?