Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Rodina si privyrába pestovaním tekvíc

„Povedala som si, panebože, čo len budem robiť s toľkou tekvicou?“ hovorí lokčianska pestovateľka. „A stále mám málo.“

Gitka Vajdiarová tekvice vymení so susedkami za zeleninu do polievky.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

LOKCA. Tešili sme sa na kávu, dostali sme kompletný obed. Polievku z hokkaido tekvice s opraženými semiačkami a palacinky s tekvicovým džemom. Kým vychutnávame domáce špeciality, počúvame Margitu Vajdiarovú. Ak sa vám zdá, že ste sa s týmto menom v našich novinách už stretli, nemýlite sa. Jej príbeh sme priniesli v ostatnom vianočnom čísle pod názvom Som sama so siedmimi deťmi a nie som sociálny prípad. Od decembra sa v živote Vajdiarovcov, alebo Geňkovcov, veľa zmenilo. K lepšiemu.

Na celej záhrade

Deťom sa darí, a čo je najdôležitejšie, ťažká práca ich mamy na píle je minulosťou. Od mája Gitka pracuje pre občianske združenie Misia mladých. Jej úlohou je pomáhať ohrozeným rodinám. Okrem toho si privyrába, kde sa dá. Nápad pestovať tekvice ju okamžite zaujal. Za domom má kus záhrady.

„Nikdy predtým som tekvice nepestovala, no keď neskúsiš, nevieš. Na jar sa ma všetci pýtali, prečo nič nesadím. Nechajte sa prekvapiť, čo tam ja budem mať, hovorila som. Keď som sadila priesady, pýtali sa, čo to je. Idem pestovať tekvicu. Veď netáraj, vraveli mi. A to na celej záhrade? Na celej.“

misia-tekvice--1--rgb_res.jpg

Na Párnickom Švábkobraní. Predaj na dedine sa neosvedčil, v meste to ide lepšie.

Desať druhov

Pôdu vylepšila tatrou hnoja, tatrou kompostu a štyristo litrami rozpusteného kuracieho trusu. Polovicu zo sto semiačok predpestovala, polovicu sadila priamo do zeme začiatkom júna, aby vzídené sadenice nezamrzli. „Tekvíc je sto druhov, ja pestujem desať. Vsadila som hlavne na špagetovú a hokkaido, ale idú všetky. Na začiatku som si hovorila, panebože, čo len budem robiť s toľkou tekvicou. A stále mám málo.“

Suché leto dalo pestovateľke zabrať. „Studňa sa rýchlo vyprázdnila. Aj dva až tri týždne som musela čakať, kým sa znovu naplnila. Našťastie máme blízko potok, tak sme s dievčatami nosili vodu vo vedrách a polievali. Hovorí sa, že tekvice dopestuje aj najlenivejšia gazdiná, ale nie je to celkom pravda. A určite sa oplatí vypestovať si sadenice v téglikoch. Ak by prišli neočakávané mrazy, rýchlo ich viete presunúť dnu.“

misia-tekvice--3--rgb_res.jpg

Ochutnávka dobrôt na tekvicových dielňach v Tvrdošíne. FOTO: MISIA MLADÝCH

Stovky kilogramov

Komu sa nelení, tomu sa zelení. Už po mesiaci sa Gitka tešila z krásnej úrody, do dnešného dňa vypestovala vyše štyristo kilogramov. „Časť som použila pre seba, časť som darovala známym a rodinám, ktorým pomáhame v Misii mladých, a časť som predala. Je to super pomoc do rodinného rozpočtu. Keby som nerobila nič, nemám nič.“

Lokčianka si vybavila povolenie na predaj prebytkov z vlastnej produkcie. Kilogram tekvice predáva v priemere za euro, najlacnejšia klasik stojí 70 centov, najdrahšia špagetová 1,50 eura.

Polievka aj džem

Rýchle a zdravé varenie Lokčianke vyhovuje. Z receptov si obľúbila hokkaido polievku, tu je jej recept. „Oranžové hokkaido nakrájame na kocky aj s kožou. Posypeme tymianom a dáme zapiecť do rúry. Sem-tam premiešame. Upečenú tekvicu rozmixujeme s čistým vývarom. Riedime šľahačkovou smotanou, dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Polievku posypeme olúpanými tekvicovými semiačkami, ktoré opražíme na troške oleja, aby boli chrumkavé.“

Pozdáva sa jej aj džem. „Do uvarenej rozmixovanej tekvice som vytlačila tri pomaranče. Pridala som trochu povarenej pomarančovej a citrónovej kôry a škorice. A nakoniec cukor, podľa potreby.“

Gitka počíta s tým, že do októbra sa zo záhrady nebude vracať s prázdnymi rukami. Prvý, a hneď úspešný rok ju povzbudil. „Na rok budem tekvice pestovať ešte vo väčšom, záhon rozšírim až po cestu. Po oravských korbáčikoch budú známe aj oravské tekvice. A sú naozaj bio, kedykoľvek ich môžem dať na rozbor.“

Rozdali sto balíčkov

Oravčania nie sú zvyknutí nakupovať u vlastného farmára.

Hovoríme s Antonom Michalicom, predsedom Občianskeho združenia Misia mladých v Tvrdošíne a autorom unikátneho projektu Oravské tekvice. Jeho cieľom je umožniť rodinám v núdzi dopestovať si zdravé plodiny pre vlastnú potrebu a predajom prebytku vylepšiť rodinný rozpočet.

Prečo práve tekvice, cukety a patizóny?

Sú univerzálne, chutné a pomerne ľahko sa pestujú. Napáda ich relatívne málo škodcov, teda nie je nutné ich chemicky ošetrovať a sú dlho skladovateľné. Niektoré odrody vydržia až osem mesiacov.

Koľko rodín sa zapojilo do projektu? Poskytli ste im aj pestovateľské rady?

Zapojilo sa 15 rodín, spolu sme rozdali takmer 100 balíčkov semien. Zároveň dostali informácie o vhodných postupoch pestovania.

misia-tekvice-rgb_res.jpg

Tekvicové dielne FOTO: MISIA MLADÝCH

Podarilo sa naplniť cieľ, aby si rodiny pestovaním privyrobili?

Niektoré rodiny využívajú tekvice na vlastnú spotrebu, iné sa zapojili aj do predaja. Úlohou nášho združenia bolo pomôcť im v získavaní klientov, keďže ľudia na Orave sú vo všeobecnosti málo zvyknutí na kupovanie potravín od vlastného farmára.

Aj keď sezóna tekvíc ešte neskončila, ako hodnotíte tento projekt? Budete v ňom pokračovať?

Leto bolo teplé, teda prialo pestovaniu tekvíc. Kto dobre zavlažoval, tešil sa z veľkej úrody. Vyskúšali sme si, ktoré odrody sú vhodné pre oravské podmienky. Nie všetky budeme pestovať aj budúci rok. Najviac sa nám osvedčila špagetová tekvica, hokkaido, žlté a baby cukety.

Projekt ste v auguste predstavili aj verejnosti, najprv na Švábobraní v Párnici, potom v Tvrdošíne prostredníctvom tekvicových dielní.

Zamerali sme sa na prezentáciu využiteľnosti tekvíc, cukiet a patizónov. Mnoho ľudí nepozná spôsoby, ako využiť a spracovať tieto zdravé plodiny. Ponúkali sme teda návštevníkom cuketový koláč, hokkaido polievku, cuketové placky a nátierku. Okrem toho si deti mohli vytvoriť tekvicové brošničky, bižutériu zo semiačok, zahrať si bowling s tekvicou či prejsť prekážkovú dráhu. Oravské tekvicové dielne považujeme za naozaj vydarenú akciu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 442
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 676
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 398
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 266
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 551
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 898
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 539
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 352
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 556

Téma: Vaše príbehy


Hlavné správy z MY Orava

Na dopravných značnách sa objavili biele skrinky. Čo to je?

Hustota premávky je dôležitý ukazovateľ, podľa ktorého bude Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) plánovať ďalší rozvoj dopravy.

Policajný pes Metro zachránil stratenú ženu

Žena odišla do ťažko prístupného terénu, pravdepodobne chcela spáchať samovraždu.

RegioStars 2018: Oravský projekt rašelinísk siahal na európskeho Oskara

Víťazov vyhlásili na slávnostnej ceremónii, ktorá bola súčasťou Európskeho týždňa regiónov a miest v Bruseli.

Pracovníci vodární: Kanalizácia nie je odpadkový kôš

Čo majú spoločné detské plienky a kurča? Nie. Nie je to začiatok žiadneho vtipu. Zamestnanci Oravskej vodárenskej spoločnosti majú však o zábavu postarané, keď musia aj takéto predmety vyťahovať z upchatej kanalizácie.

Oravské kluby nebodovali

Bobrov i Dolný Kubín cestovali vonku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

V Hriňovej našli bronzovú dýku starú asi tritisíc rokov

V horskom prostredí Hriňovej ide o prvý takýto nález.

V Nitre pri rieke by mala vyrásť promenáda s nákupným centrom

Z plánovanej stavby stojí len kostra. Teraz jej časť búrajú.

Vybrali SME

Už ste čítali?