HRUŠTÍN. Rekonštrukcia administratívnej budovy na podmienky agrohotela s príslušenstvom – tak sa volá projekt, na ktorý Poľnohospodárske družstvo v Hruštíne dostalo z eurofondov 450-tisíc eur. Celková investícia presiahne milión. „Využili sme dostupné možnosti na záchranu objektu, ktorému hrozila demolácia, a zlepšenie celkovej ekonomickej situácie,“ zdôvodňuje predseda družstva Milan Mišánik rozhodnutie venovať sa cestovnému ruchu.
U troch briez
Chátrajúca administratívna budova, v ktorej kedysi pracovalo 70 ľudí, je takmer pripravená privítať prvých hostí. Treba ju už iba zariadiť. „Projekt počíta s kapacitou 50 lôžok,“ hovorí Milan Mišánik. „Po rokovaniach s hygienikmi stále zvažujeme, či ju zvýšime na 70, alebo naopak znížime na 30 lôžok. V tejto chvíli ešte nevieme povedať, či budeme agrohotel, agropenzión alebo turistické zariadenie.“
Aj preto zatiaľ nemajú oficiálny názov. „Majstri navrhli Agrohotel U troch briez, keďže tieto stromy stoja pred budovou.“
Rekonštrukcia chátrajúceho objektu trvala od roku 2012. Dvojpodlažná budova dostala sedlovú strechu a až na múry je v nej nové všetko. Z bývalých kancelárií vznikli apartmány a izby so sociálnymi zariadeniami. Okrem reštaurácie s barom, spoločenskou miestnosťou a terasou družstvo počíta aj s fitness a welness centrom a biliardom. Ďalšie možnosti ponúka zatiaľ prázdne podkrovie.
Betónový múr oddelí hostí od družstevníkov.
Uvažujú o mini ZOO
„Rozhodli sme sa pre vykurovanie biomasou a netrpezlivo čakáme, kedy sa budeme môcť pripojiť na kanalizáciu, ktorá sa v obci práve buduje,“ spresnil Mišánik.
Terénne úpravy okolia sú takmer hotové, vrátane betónového múru, ktorý oddelí hostí od družstevníkov. Ostáva prerobiť vrátnicu, dobudovať prístupovú cestu a parkoviská a vysadiť zeleň. Pozemok smerom k dedine zatiaľ pokrývajú výkopy z kanalizácie. „Po dohode so samosprávou si tam vieme predstaviť zázemie hotela, ako ihriská, športové aj detské, tenisové kurty aj altánky,“ hovorí Mišánik. „Ďalšie možnosti pre zimnú aj letnú vidiecku turistiku máme priamo v areáli družstva. Chov zvierat plánujeme hosťom nielen ukázať, čo-to si budú môcť aj vyskúšať, napríklad podojiť kravu. Uvažujeme aj o zriadení mini ZOO.“
Výhľad z okna kazia výkopy z výstavby kanalizácie.
Ľudové ceny
Družstvo v súčasnosti zamestnáva 33 ľudí priamo vo výrobe. „Posledné tri roky hospodárime so ziskom,“ hovorí predseda. „Prostredníctvom ekologického hospodárenie sa zameriavame na mlieko, mäso, živé teľatá, rastlinné bioprodukty, ako obilie a krmoviny, a zároveň poskytujeme rôzne služby širokému okoliu. Uvažujeme o rozšírení výroby, uvidíme, kde nás pustia opatrenia nového programovacieho obdobia.“
Časť produkcie družstva spracuje alebo ponúkne agrohotel. „Nielen hostí, ale aj domácich chceme osloviť miestnou kuchyňou. Máme víziu ponúknuť sortiment biovýrobkov z Oravy, a to od chleba až po čaje.“
Otvorenie agrohotela znamená vznik 15 pracovných miest. „Snažíme sa obsadiť ich hlavne miestnymi. Mnohí Hruštínčania pôsobia v cestovnom ruchu mimo domova. Teraz majú možnosť vrátiť sa.“
Prvých hostí chcú družstevníci privítať už nadchádzajúcu zimnú sezónu. „Ceny plánujeme nastaviť ľudovo,“ dodal Mišánik.