Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav

Bryndza od farmára je lepšia ako od výrobcu

Kvalitný výrobok bioznačku nepotrebuje, tvrdia rodinní farmári z Pokryváča.

Výrobky bez chemikálií, vyrobené ručným spôsobom.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

POKRYVÁČ. „Poctivý produkt sa dokáže vyprodukovať vďaka kvalitnej surovine aj v podmienkach malovýroby a nemusí byť ani označený bioznačkou,“ hovorí Lucia Luptáková z rodinnej Ovčej farmy v Pokryváči.

Kvalitné mlieko z pastvy

Produkty tejto farmy bioznačku nemajú a podľa Lucie Luptákovej ju ani nepotrebujú. „Ako výrobcovia a chovatelia dodržiavame všetky klasické postupy. Bioznačku vnímame len ako komerciu plnú byrokracie a kontrol zo strany príslušných organizácií.“

V Ovčej farme sa venujú chovu oviec, vyrábajú produkty z ovčieho i kravského mlieka. „Všetko vyrábame ručným spôsobom, bez chemikálií a akýchkoľvek prímesí. Zachovávame tradičné receptúry.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Mliečne produkty na pultoch obchodov, ktoré sa na obaloch hrdia pôvodom z horského mlieka či ekologického poľnohospodárstva, lákajú podľa nej laika pekným názvom, ale v skutočnosti ide len o reklamný ťah, ako dostať kvantitu výrobkov do obehu s frázou.

„Pri kravskom mlieku je možno viac diskutabilné, ako odlíšiť veľkovýrobcu, kde sú kravy ustajnené len v maštaliach a nemajú prirodzený režim, ako u malovýrobcu, u ktorého majú voľný výbeh a vyprodukujú kvalitné mlieko na kvalitnej pastve.“

Vidina peňazí

Problém nedostatočne prirodzenej kvality výrobkov z kravského i ovčieho mlieka v súčasnosti tkvie podľa Lucie Luptákovej už v legislatíve. „Prečo sa bryndza napríklad z kravského syra alebo s rastlinnými tukmi nazýva vôbec bryndzou, keď chceme presadzovať tradíciu a kvalitu?“

Hlavný dôvod nekvality nevidí v slabej dotačnej politike, ale skôr vo vidine peňazí niektorých výrobcov alebo ich snahe pokryť časť svojich nákladov.

Podľa Lucie Luptákovej by sa výrobky skôr ako na bioprodukty a tie iné mali deliť na to, či pochádzajú od farmára, alebo len od výrobcu. „Je jednoduché nakúpiť hotovú surovinu a vyrobiť len výrobok. Farmár, ktorý odchová zvieratá, vyprodukuje si sám mlieko, spracuje ho, má omnoho vyššie náklady.“

Zákazníkom, ktorí hľadajú kvalitné produkty, odporúča, aby sa vrátili do overených malých obchodov. „Tu je totiž stále čerstvý výrobok a stojí za ním dôvera obchodníka a výrobcu.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 709
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 568
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 395
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 122
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 961
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 618
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 794
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 219
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 090
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 720

Hlavné správy z MY Orava

Aby vás energetici nezaskočili: Ktoré domácnosti budú bez elektriny

Pre údržbu vedení nepôjde v niektorých obciach na Orave elektrina.

Tak málo ľudí bez roboty sme na Orave ešte nemali

Dobrou správou je nízka nezamestnanosť, zlou nízke platy. Dobrou správou je tiež, že sa objavujú zamestnávatelia, u ktorých sú zárobky lepšie, čo logicky vyvoláva tlak na rast miest všeobecne. Zlou, že ich je zatiaľ málo.

Deti vo vreciach vyskákali slovenský rekord

Deň obce Babín sa niesol v znamení zábavy a jubilejného výročia rodu Babinských.

Pod Roháčmi ďakovali za dar prírody

Pred osemdesiatimi rokmi prvý raz vzdali Zuberčania poctu Roháčom priamo v ich lone. V 1951. však tieto stretnutia komunistický protináboženský režim stopol. Po Nežnej revolúcii Sviatok hôr dedina obnovila.

Podroháčska časovka bude mať asi dvojdňový formát

Cyklistické podujatie ovládol tento rok Tomáš Hrebenár.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Investor musí zbúrať celý Orbis, skelet nie je bezpečný

Statik neodporučil stáť pod stropom ani minútu. Má obavy, že spadne.

Motorkár narazil na obrubník, zraneniam podľahol

Motorkár utrpel veľmi ťažký úraz hlavy, bol v bezvedomí. Po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Návrat do Fortuna ligy nevyšiel. Slovenský talent nevie, čo bude

Denis Baumgartner naplno trénuje so Samdoriou na sústredení.

Pohyby v FC Nitra

Prvý zápas s Trenčínom je odložený na neurčito. Na pozíciách v klube došlo k zmenám.

Vybrali SME

Už ste čítali?