Streda, 7. jún, 2023 | Meniny má Róbert

Mäso na najlepší guláš marinovali v bylinkovom likéri

Takmer šesťdesiat rôznych gulášov navarili účastníci slovenského šampionátu v Krušetnici. Úspech slávila nápaditosť, klasika aj srdce.

Najlepší kuchári. Zľava Michelin, DI Námestovo a Tlačiareň Kubík. Čakanie na tombolu.Najlepší kuchári. Zľava Michelin, DI Námestovo a Tlačiareň Kubík. Čakanie na tombolu. (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

KRUŠETNICA. „Úspešní ste boli všetci, pretože sme vyskúšali všetkých 59 gulášov a prežili sme to v zdraví,“ povedal Peter Ďurčo, ktorý predsedal porote Medzinárodných majstrovstiev Slovenska vo varení kotlíkového guľášu v Krušetnici.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Porote tento rok šéfoval žilinský šéfkuchár Peter Ďurčo (druhý sprava).

Viac ako v parlamente

Už po štvrtýkrát pozval Orava Rescue System k Penziónu Pohoda všetkých, s ktorými sa počas roka stretáva na záchranárskych akciách. Ľudia, ktorí profesionálne alebo dobrovoľne pomáhajú druhým v nešťastí, si v prvú júlovú nedeľu oddýchli. Prialo im počasie aj šťastena, až na jedného pána, ktorému prišlo nevoľno pre vysoký tlak, nebolo treba nikoho ratovať. Akcia sa teší veľkému záujmu, súťažiacich aj návštevníkov. Cestu do hornooravskej dedinky meralo osem poslancov Národnej rady.

SkryťVypnúť reklamu

„Bolo ich viac ako niekedy v parlamente,“ smial sa hlavný organizátor Igor Janckulík.

Miesto aj drevo zabezpečujú usporiadatelia, kotlík aj suroviny súťažiaci. Množstvo gulášu závisí od kuchárov, väčšina volí päť- až 15-litrový kotlík. „Ešte sme sa nestretli s tým, že by ho chcel niekto predávať,“ povedal Igor Janckulík.

Mal pravdu. Poprosili sme o guláš zástupcov družstva PZ Nová Bystrica. Ochotne nám naložili dve plné misky, k tomu chlebík, zabezpečili aj miesto na sedenie. Chutil fantasticky.

Amatérske varenie sa zdokonaľuje

Hotové dielo odniesli družstvá rozhodcom na degustáciu v miniatúrnom kotlíku, ktorý im ostal na pamiatku.

„Do desiateho miesta boli bodové rozdiely naozaj malé,“ povedal predseda poroty Peter Ďurčo, majiteľ a šéfkuchár žilinskej reštaurácie Top restaurant, ktorá patrí medzi najlepšie na Slovensku. „Hodnotili sme technologický postup, hygienu, nápaditosť a napokon vizuálnu a chuťovú stránku. Aj keď, čo sa nedá odvážiť a odmerať, nikdy nie je spravodlivé, vždy je to len o pocite.“

SkryťVypnúť reklamu

Najlepší kuchári. Zľava Michelin, DI Námestovo a Tlačiareň Kubík.

Tento rok si ľudia dali viac záležať na nápaditosti a dokonca niektorí spĺňali aj podmienky výrobnej praxe. „Je fajn, že sa amatérske varenie zdokonaľuje. Keď budú amatéri radi variť, budú aj nás profesionálov tlačiť k lepšiemu a chutnejšiemu vareniu a celá gastronómia pôjde hore. Takže aj preto má význam organizovať takéto súťaže.“

Šéfkuchár má ku gulášu kladný vzťah. „Keď mi ho niekto navarí, s radosťou ho zjem.“

Určite sa vrátime

Najlepší guláš navarilo družstvo Michelin Roadkill z Košíc. „Podarilo sa mi dať dokop tím ľudí, ktorí to celé v podstate urobili za mňa,“ povedal spevák a herec Vilo Csontos. „Jeden kamarát vymyslel, že guláš budeme podávať s karlovarskými knedlíkmi, ktoré očarili porotu. Ďalší rozhodol, že diviaka budeme marinovať cez noc v bylinkovom likéri, niečo ako Jägermeister, ktorý zas vyrába iný kamarát.“

SkryťVypnúť reklamu

Keďže neprišli vyhrať, prvé miesto ich prekvapilo. „Sedel som pri pivku a zrazu vidím kamarátov, ako utekajú po cenu. Je to super pocit, no budúci rok budeme mať problém, lebo všetci sa na nás budú pozerať ako na minuloročných víťazov, čo nebude príjemné. Už teraz musíme začať rozmýšľať, čo budeme variť. Určite sa vrátime, je to tu úžasné.“

Stavili na klasiku

Dobrý guláš vedia navariť aj Oravčania. Druhú priečku z 1. ročníka obhájila Tlačiareň Kubík z Námestova. „Žiadne experimenty, stavili sme na klasiku,“ povedal Štefan Kubík. „Hovädzina, bravčovina, zahusťovali sme rozvarenými zemiakmi. Pod výsledok na určite podpísalo aj dlhé varenie, trvalo od deviatej do druhej, takže sa všetky chute perfektne spojili.“

Štvorčlenný tím, zložený z dvoch mužov a dvoch žien, varil guláš v 50-litrovom kotlíku. „Bol plný približne do trištvrte, rozdali sme všetok.“

Z tretieho miesta sa tešili námestovskí dopravní policajti. „Z akého mäsa ste varili?“ pýtame sa Ľubomíra Babinského. „Zo surového,“ vtipkoval policajt. „Použili sme bravčovinu a hovädzinu. Recept nie je podstatný, dôležité je variť srdcom.“

Majstrovstvá spestrila bohatá tombola, rôzne atrakcie aj kulinárske špeciality. O kultúrny program sa postaral spevák šlágrov Milan Hrčka a Sliačske Mokváne.

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  3. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  4. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  5. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  6. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo
  7. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  8. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  1. Super zábava, super deň
  2. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  3. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  4. Čo priznali rodičia?
  5. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  6. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  7. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  8. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 14 232
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 12 000
  3. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 9 294
  4. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 612
  5. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 7 778
  6. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 690
  7. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 5 947
  8. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 5 781

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Moja ilustrácia piesne Lorelei (2010) od zoskupenia Scorpions (1965 - 2023)
  2. Jozef Varga: Slayer, parádne tvrdá muzička
  3. Miroslav Ferkl: Priehrada a teror!
  4. Anton Kaiser: 10 rokov výskumov a obnovy hradu Gýmeš
  5. Martin Chovan: Evanjelium Martina pre Martinu
  6. Anna Miľanová: Foto - Hádanka 4... 2022
  7. Vlasta Sedláková: Ruský štandard
  8. Martin Chovan: Zajtra nie je dnes
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 28 276
  2. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 12 937
  3. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 940
  4. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 627
  5. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 785
  6. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 745
  7. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 6 297
  8. Adriana Boysová: Ako sa z paláca volá, tak sa z Ameriky ozýva 5 770
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ukradnuté bicykle vrátili majiteľovi.

Páchateľov pomohli usvedčiť kamery.


1 h
Dievčenská spevácka skupina z Hladovky.

Folkloristi súťažili v štyroch kategóriách.


Radka Hadová 1 h
Nový chodník by mal v obci stáť už v septembri.

Za opravy obec zaplatí skoro 80-tisíc eur.


5 h
Ilustračná fotografia.

V rámci projektu Závislí na zdraví prinášame zoznam dôležitých kontaktov, kde ľudia v krízových situáciách nájdu pomoc a podporu.


16. máj

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Moja ilustrácia piesne Lorelei (2010) od zoskupenia Scorpions (1965 - 2023)
  2. Jozef Varga: Slayer, parádne tvrdá muzička
  3. Miroslav Ferkl: Priehrada a teror!
  4. Anton Kaiser: 10 rokov výskumov a obnovy hradu Gýmeš
  5. Martin Chovan: Evanjelium Martina pre Martinu
  6. Anna Miľanová: Foto - Hádanka 4... 2022
  7. Vlasta Sedláková: Ruský štandard
  8. Martin Chovan: Zajtra nie je dnes
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 28 276
  2. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 12 937
  3. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 940
  4. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 627
  5. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 785
  6. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 6 745
  7. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 6 297
  8. Adriana Boysová: Ako sa z paláca volá, tak sa z Ameriky ozýva 5 770
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu