Nedeľa, 20. január, 2019 | Meniny má Dalibor

Mäso na najlepší guláš marinovali v bylinkovom likéri

Takmer šesťdesiat rôznych gulášov navarili účastníci slovenského šampionátu v Krušetnici. Úspech slávila nápaditosť, klasika aj srdce.

Najlepší kuchári. Zľava Michelin, DI Námestovo a Tlačiareň Kubík. Čakanie na tombolu.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

KRUŠETNICA. „Úspešní ste boli všetci, pretože sme vyskúšali všetkých 59 gulášov a prežili sme to v zdraví,“ povedal Peter Ďurčo, ktorý predsedal porote Medzinárodných majstrovstiev Slovenska vo varení kotlíkového guľášu v Krušetnici.

Porote tento rok šéfoval žilinský šéfkuchár Peter Ďurčo (druhý sprava).

Viac ako v parlamente

Už po štvrtýkrát pozval Orava Rescue System k Penziónu Pohoda všetkých, s ktorými sa počas roka stretáva na záchranárskych akciách. Ľudia, ktorí profesionálne alebo dobrovoľne pomáhajú druhým v nešťastí, si v prvú júlovú nedeľu oddýchli. Prialo im počasie aj šťastena, až na jedného pána, ktorému prišlo nevoľno pre vysoký tlak, nebolo treba nikoho ratovať. Akcia sa teší veľkému záujmu, súťažiacich aj návštevníkov. Cestu do hornooravskej dedinky meralo osem poslancov Národnej rady.

„Bolo ich viac ako niekedy v parlamente,“ smial sa hlavný organizátor Igor Janckulík.

Miesto aj drevo zabezpečujú usporiadatelia, kotlík aj suroviny súťažiaci. Množstvo gulášu závisí od kuchárov, väčšina volí päť- až 15-litrový kotlík. „Ešte sme sa nestretli s tým, že by ho chcel niekto predávať,“ povedal Igor Janckulík.

Mal pravdu. Poprosili sme o guláš zástupcov družstva PZ Nová Bystrica. Ochotne nám naložili dve plné misky, k tomu chlebík, zabezpečili aj miesto na sedenie. Chutil fantasticky.

Amatérske varenie sa zdokonaľuje

Hotové dielo odniesli družstvá rozhodcom na degustáciu v miniatúrnom kotlíku, ktorý im ostal na pamiatku.

„Do desiateho miesta boli bodové rozdiely naozaj malé,“ povedal predseda poroty Peter Ďurčo, majiteľ a šéfkuchár žilinskej reštaurácie Top restaurant, ktorá patrí medzi najlepšie na Slovensku. „Hodnotili sme technologický postup, hygienu, nápaditosť a napokon vizuálnu a chuťovú stránku. Aj keď, čo sa nedá odvážiť a odmerať, nikdy nie je spravodlivé, vždy je to len o pocite.“

Najlepší kuchári. Zľava Michelin, DI Námestovo a Tlačiareň Kubík.

Tento rok si ľudia dali viac záležať na nápaditosti a dokonca niektorí spĺňali aj podmienky výrobnej praxe. „Je fajn, že sa amatérske varenie zdokonaľuje. Keď budú amatéri radi variť, budú aj nás profesionálov tlačiť k lepšiemu a chutnejšiemu vareniu a celá gastronómia pôjde hore. Takže aj preto má význam organizovať takéto súťaže.“

Šéfkuchár má ku gulášu kladný vzťah. „Keď mi ho niekto navarí, s radosťou ho zjem.“

Určite sa vrátime

Najlepší guláš navarilo družstvo Michelin Roadkill z Košíc. „Podarilo sa mi dať dokop tím ľudí, ktorí to celé v podstate urobili za mňa,“ povedal spevák a herec Vilo Csontos. „Jeden kamarát vymyslel, že guláš budeme podávať s karlovarskými knedlíkmi, ktoré očarili porotu. Ďalší rozhodol, že diviaka budeme marinovať cez noc v bylinkovom likéri, niečo ako Jägermeister, ktorý zas vyrába iný kamarát.“

Keďže neprišli vyhrať, prvé miesto ich prekvapilo. „Sedel som pri pivku a zrazu vidím kamarátov, ako utekajú po cenu. Je to super pocit, no budúci rok budeme mať problém, lebo všetci sa na nás budú pozerať ako na minuloročných víťazov, čo nebude príjemné. Už teraz musíme začať rozmýšľať, čo budeme variť. Určite sa vrátime, je to tu úžasné.“

Stavili na klasiku

Dobrý guláš vedia navariť aj Oravčania. Druhú priečku z 1. ročníka obhájila Tlačiareň Kubík z Námestova. „Žiadne experimenty, stavili sme na klasiku,“ povedal Štefan Kubík. „Hovädzina, bravčovina, zahusťovali sme rozvarenými zemiakmi. Pod výsledok na určite podpísalo aj dlhé varenie, trvalo od deviatej do druhej, takže sa všetky chute perfektne spojili.“

Štvorčlenný tím, zložený z dvoch mužov a dvoch žien, varil guláš v 50-litrovom kotlíku. „Bol plný približne do trištvrte, rozdali sme všetok.“

Z tretieho miesta sa tešili námestovskí dopravní policajti. „Z akého mäsa ste varili?“ pýtame sa Ľubomíra Babinského. „Zo surového,“ vtipkoval policajt. „Použili sme bravčovinu a hovädzinu. Recept nie je podstatný, dôležité je variť srdcom.“

Majstrovstvá spestrila bohatá tombola, rôzne atrakcie aj kulinárske špeciality. O kultúrny program sa postaral spevák šlágrov Milan Hrčka a Sliačske Mokváne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 16 783
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 506
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 11 187
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 205
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 156
  6. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 6 865
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 989
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 4 673
  9. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 4 331
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 546

Hlavné správy z MY Orava

Na Orave pomáha s odstraňovaním následkov kalamity vyše 400 hasičov

Za posledné dni tu napadlo snehu ako na Orave zvyčajne za jeden mesiac, a to bol ten najväčší problém.

Vavrečka nedokázala Námestovu výraznejšie konkurovať

Hlavný rozhodca odpískal až dva pokutové kopy.

Na nábreží by mohla byť plaváreň a tančiareň. Stavba sa odkladá

Verejnú obchodnú súťaž na predaj pozemku na Nábreží priehrady v Námestove poslanci nevyhodnotili, ale zrušili.

Z rieky Orava zmizli lipne, kapitálne aj malé ryby

V minulom storočí na 29-kilometrovom úseku Oravy ročne ulovili tisíc lipňov, v roku 2016 jediného. Rybári kedysi ťahali z vody desaťkilogramové hlavátky ako na páse, za posledných desať rokov chytili len tri, spolu vážili necelých 22 kilogramov.

V dedine majú novú škôlku, prijmú viac detí

Vavrečania kolaudovali novostavbu škôlky. Súčasná kapacita sa zvýši o 13 miest. V najbližších rokoch bude môcť riaditeľka vyhovieť všetkých žiadostiam.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Talentovaný rodák zo Žiaru hviezdi na zámorských klziskách

Michal Ivan hovorí o kariére v zámorí.

Úplné zatmenie Mesiaca môžete sledovať aj z bystrického Námestia slobody

Verejné pozorovanie pripravila v pondelok od 3.30 Hvezdáreň v Banskej Bystrici.

Pacientku operovali novou metódou, bez anestézie

Pomocou endoskopu vložili do tela kovový stent. Zákrok trval 25 minút.

Vybrali SME

Už ste čítali?