Sobota, 20. október, 2018 | Meniny má Vendelín

Mäso na najlepší guláš marinovali v bylinkovom likéri

Takmer šesťdesiat rôznych gulášov navarili účastníci slovenského šampionátu v Krušetnici. Úspech slávila nápaditosť, klasika aj srdce.

Najlepší kuchári. Zľava Michelin, DI Námestovo a Tlačiareň Kubík. Čakanie na tombolu.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

KRUŠETNICA. „Úspešní ste boli všetci, pretože sme vyskúšali všetkých 59 gulášov a prežili sme to v zdraví,“ povedal Peter Ďurčo, ktorý predsedal porote Medzinárodných majstrovstiev Slovenska vo varení kotlíkového guľášu v Krušetnici.

Porote tento rok šéfoval žilinský šéfkuchár Peter Ďurčo (druhý sprava).

Viac ako v parlamente

Už po štvrtýkrát pozval Orava Rescue System k Penziónu Pohoda všetkých, s ktorými sa počas roka stretáva na záchranárskych akciách. Ľudia, ktorí profesionálne alebo dobrovoľne pomáhajú druhým v nešťastí, si v prvú júlovú nedeľu oddýchli. Prialo im počasie aj šťastena, až na jedného pána, ktorému prišlo nevoľno pre vysoký tlak, nebolo treba nikoho ratovať. Akcia sa teší veľkému záujmu, súťažiacich aj návštevníkov. Cestu do hornooravskej dedinky meralo osem poslancov Národnej rady.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Bolo ich viac ako niekedy v parlamente,“ smial sa hlavný organizátor Igor Janckulík.

Miesto aj drevo zabezpečujú usporiadatelia, kotlík aj suroviny súťažiaci. Množstvo gulášu závisí od kuchárov, väčšina volí päť- až 15-litrový kotlík. „Ešte sme sa nestretli s tým, že by ho chcel niekto predávať,“ povedal Igor Janckulík.

Mal pravdu. Poprosili sme o guláš zástupcov družstva PZ Nová Bystrica. Ochotne nám naložili dve plné misky, k tomu chlebík, zabezpečili aj miesto na sedenie. Chutil fantasticky.

Amatérske varenie sa zdokonaľuje

Hotové dielo odniesli družstvá rozhodcom na degustáciu v miniatúrnom kotlíku, ktorý im ostal na pamiatku.

„Do desiateho miesta boli bodové rozdiely naozaj malé,“ povedal predseda poroty Peter Ďurčo, majiteľ a šéfkuchár žilinskej reštaurácie Top restaurant, ktorá patrí medzi najlepšie na Slovensku. „Hodnotili sme technologický postup, hygienu, nápaditosť a napokon vizuálnu a chuťovú stránku. Aj keď, čo sa nedá odvážiť a odmerať, nikdy nie je spravodlivé, vždy je to len o pocite.“

Najlepší kuchári. Zľava Michelin, DI Námestovo a Tlačiareň Kubík.

Tento rok si ľudia dali viac záležať na nápaditosti a dokonca niektorí spĺňali aj podmienky výrobnej praxe. „Je fajn, že sa amatérske varenie zdokonaľuje. Keď budú amatéri radi variť, budú aj nás profesionálov tlačiť k lepšiemu a chutnejšiemu vareniu a celá gastronómia pôjde hore. Takže aj preto má význam organizovať takéto súťaže.“

Šéfkuchár má ku gulášu kladný vzťah. „Keď mi ho niekto navarí, s radosťou ho zjem.“

Určite sa vrátime

Najlepší guláš navarilo družstvo Michelin Roadkill z Košíc. „Podarilo sa mi dať dokop tím ľudí, ktorí to celé v podstate urobili za mňa,“ povedal spevák a herec Vilo Csontos. „Jeden kamarát vymyslel, že guláš budeme podávať s karlovarskými knedlíkmi, ktoré očarili porotu. Ďalší rozhodol, že diviaka budeme marinovať cez noc v bylinkovom likéri, niečo ako Jägermeister, ktorý zas vyrába iný kamarát.“

Keďže neprišli vyhrať, prvé miesto ich prekvapilo. „Sedel som pri pivku a zrazu vidím kamarátov, ako utekajú po cenu. Je to super pocit, no budúci rok budeme mať problém, lebo všetci sa na nás budú pozerať ako na minuloročných víťazov, čo nebude príjemné. Už teraz musíme začať rozmýšľať, čo budeme variť. Určite sa vrátime, je to tu úžasné.“

Stavili na klasiku

Dobrý guláš vedia navariť aj Oravčania. Druhú priečku z 1. ročníka obhájila Tlačiareň Kubík z Námestova. „Žiadne experimenty, stavili sme na klasiku,“ povedal Štefan Kubík. „Hovädzina, bravčovina, zahusťovali sme rozvarenými zemiakmi. Pod výsledok na určite podpísalo aj dlhé varenie, trvalo od deviatej do druhej, takže sa všetky chute perfektne spojili.“

Štvorčlenný tím, zložený z dvoch mužov a dvoch žien, varil guláš v 50-litrovom kotlíku. „Bol plný približne do trištvrte, rozdali sme všetok.“

Z tretieho miesta sa tešili námestovskí dopravní policajti. „Z akého mäsa ste varili?“ pýtame sa Ľubomíra Babinského. „Zo surového,“ vtipkoval policajt. „Použili sme bravčovinu a hovädzinu. Recept nie je podstatný, dôležité je variť srdcom.“

Majstrovstvá spestrila bohatá tombola, rôzne atrakcie aj kulinárske špeciality. O kultúrny program sa postaral spevák šlágrov Milan Hrčka a Sliačske Mokváne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 369
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 969
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 465
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 713
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 586
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 227
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 106
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 764
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 5 657
  10. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 5 337

Hlavné správy z MY Orava

Zvuk zbíjačiek na chvíľu nahradil detský plač

Robotníci začali pracovať na rozsiahlej prestavbe trstenskej gynekológie. Ide o najväčšiu investičnú akciu od postavenia nemocnice.

Skús raz a miluješ navždy. Oravci si už Košice zaľúbili

Šesťdesiatnik zo Zuberca trénoval po práci aj o deviatej večer, aby bol pripravený na prvý cestný maratón.

Oravské školy sa zapojili do celoslovenskej ligy

V Oravskom Podzámku sa odohral prvý turnaj. Hralo sa pod holým nebom.

Srňacie je zdrojom zaujímavých informácií

Knihu Srňacie v premenách času pokrstili kamienkami z cesty.

Čaká nás daždivý víkend. Na horách môže snežiť

Počas nadchádzajúceho víkendu bude slnka minimum.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch (fotogaléria)

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

V Gaderskej doline horí les, zasahujú tam desiatky hasičov

S požiarom v ťažko dostupnom teréne bojuje 40 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

V Žiari nad Hronom našli telo zastreleného policajta

Bližšie informácie o prípade zatiaľ neposkytli.

Vybrali SME

Už ste čítali?