Štvrtok, 22. február, 2018 | Meniny má Etela
Pridajte si svoje mesto

Mäso na najlepší guláš marinovali v bylinkovom likéri

Takmer šesťdesiat rôznych gulášov navarili účastníci slovenského šampionátu v Krušetnici. Úspech slávila nápaditosť, klasika aj srdce.

Najlepší kuchári. Zľava Michelin, DI Námestovo a Tlačiareň Kubík. Čakanie na tombolu.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

KRUŠETNICA. „Úspešní ste boli všetci, pretože sme vyskúšali všetkých 59 gulášov a prežili sme to v zdraví,“ povedal Peter Ďurčo, ktorý predsedal porote Medzinárodných majstrovstiev Slovenska vo varení kotlíkového guľášu v Krušetnici.

Porote tento rok šéfoval žilinský šéfkuchár Peter Ďurčo (druhý sprava).

Viac ako v parlamente

Už po štvrtýkrát pozval Orava Rescue System k Penziónu Pohoda všetkých, s ktorými sa počas roka stretáva na záchranárskych akciách. Ľudia, ktorí profesionálne alebo dobrovoľne pomáhajú druhým v nešťastí, si v prvú júlovú nedeľu oddýchli. Prialo im počasie aj šťastena, až na jedného pána, ktorému prišlo nevoľno pre vysoký tlak, nebolo treba nikoho ratovať. Akcia sa teší veľkému záujmu, súťažiacich aj návštevníkov. Cestu do hornooravskej dedinky meralo osem poslancov Národnej rady.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Bolo ich viac ako niekedy v parlamente,“ smial sa hlavný organizátor Igor Janckulík.

Miesto aj drevo zabezpečujú usporiadatelia, kotlík aj suroviny súťažiaci. Množstvo gulášu závisí od kuchárov, väčšina volí päť- až 15-litrový kotlík. „Ešte sme sa nestretli s tým, že by ho chcel niekto predávať,“ povedal Igor Janckulík.

Mal pravdu. Poprosili sme o guláš zástupcov družstva PZ Nová Bystrica. Ochotne nám naložili dve plné misky, k tomu chlebík, zabezpečili aj miesto na sedenie. Chutil fantasticky.

Amatérske varenie sa zdokonaľuje

Hotové dielo odniesli družstvá rozhodcom na degustáciu v miniatúrnom kotlíku, ktorý im ostal na pamiatku.

„Do desiateho miesta boli bodové rozdiely naozaj malé,“ povedal predseda poroty Peter Ďurčo, majiteľ a šéfkuchár žilinskej reštaurácie Top restaurant, ktorá patrí medzi najlepšie na Slovensku. „Hodnotili sme technologický postup, hygienu, nápaditosť a napokon vizuálnu a chuťovú stránku. Aj keď, čo sa nedá odvážiť a odmerať, nikdy nie je spravodlivé, vždy je to len o pocite.“

Najlepší kuchári. Zľava Michelin, DI Námestovo a Tlačiareň Kubík.

Tento rok si ľudia dali viac záležať na nápaditosti a dokonca niektorí spĺňali aj podmienky výrobnej praxe. „Je fajn, že sa amatérske varenie zdokonaľuje. Keď budú amatéri radi variť, budú aj nás profesionálov tlačiť k lepšiemu a chutnejšiemu vareniu a celá gastronómia pôjde hore. Takže aj preto má význam organizovať takéto súťaže.“

Šéfkuchár má ku gulášu kladný vzťah. „Keď mi ho niekto navarí, s radosťou ho zjem.“

Určite sa vrátime

Najlepší guláš navarilo družstvo Michelin Roadkill z Košíc. „Podarilo sa mi dať dokop tím ľudí, ktorí to celé v podstate urobili za mňa,“ povedal spevák a herec Vilo Csontos. „Jeden kamarát vymyslel, že guláš budeme podávať s karlovarskými knedlíkmi, ktoré očarili porotu. Ďalší rozhodol, že diviaka budeme marinovať cez noc v bylinkovom likéri, niečo ako Jägermeister, ktorý zas vyrába iný kamarát.“

Keďže neprišli vyhrať, prvé miesto ich prekvapilo. „Sedel som pri pivku a zrazu vidím kamarátov, ako utekajú po cenu. Je to super pocit, no budúci rok budeme mať problém, lebo všetci sa na nás budú pozerať ako na minuloročných víťazov, čo nebude príjemné. Už teraz musíme začať rozmýšľať, čo budeme variť. Určite sa vrátime, je to tu úžasné.“

Stavili na klasiku

Dobrý guláš vedia navariť aj Oravčania. Druhú priečku z 1. ročníka obhájila Tlačiareň Kubík z Námestova. „Žiadne experimenty, stavili sme na klasiku,“ povedal Štefan Kubík. „Hovädzina, bravčovina, zahusťovali sme rozvarenými zemiakmi. Pod výsledok na určite podpísalo aj dlhé varenie, trvalo od deviatej do druhej, takže sa všetky chute perfektne spojili.“

Štvorčlenný tím, zložený z dvoch mužov a dvoch žien, varil guláš v 50-litrovom kotlíku. „Bol plný približne do trištvrte, rozdali sme všetok.“

Z tretieho miesta sa tešili námestovskí dopravní policajti. „Z akého mäsa ste varili?“ pýtame sa Ľubomíra Babinského. „Zo surového,“ vtipkoval policajt. „Použili sme bravčovinu a hovädzinu. Recept nie je podstatný, dôležité je variť srdcom.“

Majstrovstvá spestrila bohatá tombola, rôzne atrakcie aj kulinárske špeciality. O kultúrny program sa postaral spevák šlágrov Milan Hrčka a Sliačske Mokváne.


  1. Policajti si ho všimli, pozrite, koľko nafúkal 1 024
  2. Muža z Oravy stíhajú za vydieranie v Holandsku, chcel bitcoiny 1 015
  3. Zlodeji sa vlámali do niekoľkých bytov 975
  4. Pri nemocnici už nezaparkujete zadarmo 491
  5. V Tvrdošíne sa predviedlo na turnaji až deväť oravských klubov Foto 313
  6. Oravským farmárom dochádza trpezlivosť. Čo urobia? 275
  7. Sochy nahradili na ihrisku futbalistov Foto 188
  8. Rok 2017 na oravských cestách. Pribudli tri kríže a more sĺz Foto 163
  9. Kluby nezaháľali. Prípravných zápasov bolo neúrekom 150
  10. Lyžiarske preteky v Nižnej si obľubuje stále viac ľudí Foto 139

Najčítanejšie správy

Orava

Policajti si ho všimli, pozrite, koľko nafúkal

Auto so zhasnutými svetlami upútalo pozornosť policajnej hliadky.

Muža z Oravy stíhajú za vydieranie v Holandsku, chcel bitcoiny

Sofistikovanú formu vydierania si vymyslel 32-ročný Oravčan. Zameral sa na holandskú firmu a žiadal bitcoiny.

Zlodeji sa vlámali do niekoľkých bytov

Polícia vyzýva ľudí, aby venovali zvýšenú pozornosť cudzím ľuďom, ktorí sa pohybujú pri vchode ich bytovky a okolí.

Pri nemocnici už nezaparkujete zadarmo

Spred trstenskej nemocnice odídu muži vyberajúci parkovné. Nahradí ich automat. Platiť musia všetci od začiatku, nie až po troch hodinách.

V Tvrdošíne sa predviedlo na turnaji až deväť oravských klubov

Maratón takmer 40 zápasov priniesol veľa krásnych duelov, ktoré boli plné emócii.

Blízke regióny

Čo s piatimi miliónmi v Martine: Zrenovuje sa Vajanského námestie alebo postaví futbalový štadión?

Už dva „isté“ termíny mimoriadneho zastupiteľstva, ktoré by rozhodlo o použití veľkého balíka peňazí na investície, odložili. Najbližšie majú poslanci rokovať budúci pondelok.

Výstavba biokúpaliska je otázna, je možné, že mesto odstúpi od zmluvy

Plány boli veľkolepé, či sa však s výstavbou biokúpaliska v Kysuckom Novom Meste skutočne začne, je otázne. Momentálne je jedným z problémov voda.

Roman Kontšek: Pri troche šťastia sme mohli už pri premiére na zimnej olympiáde siahať na medailu

Roman Kontšek, bývalý žilinský i reprezentačný hokejista, porozprával pre náš web svoj hokejový príbeh.

S dopravným inžinierom aj o kritických miestach v Turci

Bez chodníkov nemožno semafory inštalovať. Tvrdí v našom rozhovore Martin Polka na margo problémovej križovatky pod Bystričkou.

Vlámali sa do domu a ukradli veci za 20-tisíc eur

Žilinskí kriminalisti odhalili podozrivých z krádeže.

Všetky správy

Vlhová dosiahla životný úspech v kombinácii, skončila piata

Zlato si vyjazdila Švajčiarka Michelle Gisinová.

Auto narazilo do skupiny detí, zranených je dvanásť školákov

Nehoda sa stala pri Spišskom Bystrom v okrese Poprad.

Ak ma chcel niekto položiť, tak sa mu to nepodarilo, vraví Paulína Fialková

Slovenská ženská štafeta skončila na olympiáde v Pjongčangu na výbornom piatom mieste.

Vojna kartelov o Dublin sa neskončí, kým jeden z bosov neumrie

O kontrolu nad obchodom s drogami v írskej metropole bojujú dva kartely. Vznikol aj zoznam smrti.