Štvrtok, 24. máj, 2018 | Meniny má Ela
Pridajte si svoje mesto

Mäso na najlepší guláš marinovali v bylinkovom likéri

Takmer šesťdesiat rôznych gulášov navarili účastníci slovenského šampionátu v Krušetnici. Úspech slávila nápaditosť, klasika aj srdce.

Najlepší kuchári. Zľava Michelin, DI Námestovo a Tlačiareň Kubík. Čakanie na tombolu.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

KRUŠETNICA. „Úspešní ste boli všetci, pretože sme vyskúšali všetkých 59 gulášov a prežili sme to v zdraví,“ povedal Peter Ďurčo, ktorý predsedal porote Medzinárodných majstrovstiev Slovenska vo varení kotlíkového guľášu v Krušetnici.

Porote tento rok šéfoval žilinský šéfkuchár Peter Ďurčo (druhý sprava).

Viac ako v parlamente

Už po štvrtýkrát pozval Orava Rescue System k Penziónu Pohoda všetkých, s ktorými sa počas roka stretáva na záchranárskych akciách. Ľudia, ktorí profesionálne alebo dobrovoľne pomáhajú druhým v nešťastí, si v prvú júlovú nedeľu oddýchli. Prialo im počasie aj šťastena, až na jedného pána, ktorému prišlo nevoľno pre vysoký tlak, nebolo treba nikoho ratovať. Akcia sa teší veľkému záujmu, súťažiacich aj návštevníkov. Cestu do hornooravskej dedinky meralo osem poslancov Národnej rady.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Bolo ich viac ako niekedy v parlamente,“ smial sa hlavný organizátor Igor Janckulík.

Miesto aj drevo zabezpečujú usporiadatelia, kotlík aj suroviny súťažiaci. Množstvo gulášu závisí od kuchárov, väčšina volí päť- až 15-litrový kotlík. „Ešte sme sa nestretli s tým, že by ho chcel niekto predávať,“ povedal Igor Janckulík.

Mal pravdu. Poprosili sme o guláš zástupcov družstva PZ Nová Bystrica. Ochotne nám naložili dve plné misky, k tomu chlebík, zabezpečili aj miesto na sedenie. Chutil fantasticky.

Amatérske varenie sa zdokonaľuje

Hotové dielo odniesli družstvá rozhodcom na degustáciu v miniatúrnom kotlíku, ktorý im ostal na pamiatku.

„Do desiateho miesta boli bodové rozdiely naozaj malé,“ povedal predseda poroty Peter Ďurčo, majiteľ a šéfkuchár žilinskej reštaurácie Top restaurant, ktorá patrí medzi najlepšie na Slovensku. „Hodnotili sme technologický postup, hygienu, nápaditosť a napokon vizuálnu a chuťovú stránku. Aj keď, čo sa nedá odvážiť a odmerať, nikdy nie je spravodlivé, vždy je to len o pocite.“

Najlepší kuchári. Zľava Michelin, DI Námestovo a Tlačiareň Kubík.

Tento rok si ľudia dali viac záležať na nápaditosti a dokonca niektorí spĺňali aj podmienky výrobnej praxe. „Je fajn, že sa amatérske varenie zdokonaľuje. Keď budú amatéri radi variť, budú aj nás profesionálov tlačiť k lepšiemu a chutnejšiemu vareniu a celá gastronómia pôjde hore. Takže aj preto má význam organizovať takéto súťaže.“

Šéfkuchár má ku gulášu kladný vzťah. „Keď mi ho niekto navarí, s radosťou ho zjem.“

Určite sa vrátime

Najlepší guláš navarilo družstvo Michelin Roadkill z Košíc. „Podarilo sa mi dať dokop tím ľudí, ktorí to celé v podstate urobili za mňa,“ povedal spevák a herec Vilo Csontos. „Jeden kamarát vymyslel, že guláš budeme podávať s karlovarskými knedlíkmi, ktoré očarili porotu. Ďalší rozhodol, že diviaka budeme marinovať cez noc v bylinkovom likéri, niečo ako Jägermeister, ktorý zas vyrába iný kamarát.“

Keďže neprišli vyhrať, prvé miesto ich prekvapilo. „Sedel som pri pivku a zrazu vidím kamarátov, ako utekajú po cenu. Je to super pocit, no budúci rok budeme mať problém, lebo všetci sa na nás budú pozerať ako na minuloročných víťazov, čo nebude príjemné. Už teraz musíme začať rozmýšľať, čo budeme variť. Určite sa vrátime, je to tu úžasné.“

Stavili na klasiku

Dobrý guláš vedia navariť aj Oravčania. Druhú priečku z 1. ročníka obhájila Tlačiareň Kubík z Námestova. „Žiadne experimenty, stavili sme na klasiku,“ povedal Štefan Kubík. „Hovädzina, bravčovina, zahusťovali sme rozvarenými zemiakmi. Pod výsledok na určite podpísalo aj dlhé varenie, trvalo od deviatej do druhej, takže sa všetky chute perfektne spojili.“

Štvorčlenný tím, zložený z dvoch mužov a dvoch žien, varil guláš v 50-litrovom kotlíku. „Bol plný približne do trištvrte, rozdali sme všetok.“

Z tretieho miesta sa tešili námestovskí dopravní policajti. „Z akého mäsa ste varili?“ pýtame sa Ľubomíra Babinského. „Zo surového,“ vtipkoval policajt. „Použili sme bravčovinu a hovädzinu. Recept nie je podstatný, dôležité je variť srdcom.“

Majstrovstvá spestrila bohatá tombola, rôzne atrakcie aj kulinárske špeciality. O kultúrny program sa postaral spevák šlágrov Milan Hrčka a Sliačske Mokváne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


  1. Nezvestného Tibora našli v Oravskej priehrade 6 384
  2. Nezvestného mladého Zákamenčana hľadali na súši aj vo vode 1 063
  3. Jazda autom z pivného festivalu skončila nešťastne 932
  4. Vavrečka je jednou nohou už v 5. lige Foto 493
  5. Budeme držať palce Oravskej Polhore, po vlaňajšom úspechu ide ďalej 482
  6. Namiesto vlakov jazdia autobusy 435
  7. Zuberčania dostanú pol milióna eur. Pozrite, na čo ich minú 435
  8. Preveziete sa? Po dolnej Orave jazdia nové autobusy, nízkopodlažné 394
  9. Super. Na prvý raz prišlo v dedine darovať krv 54 darcov 360
  10. Dievčatá si jazdu na koni neužili, skončili v nemocnici 317

Najčítanejšie správy

Orava

Nezvestného Tibora našli v Oravskej priehrade

Mladík zo Zákamenného neprišiel domov z pivného festivalu, jeho telo našli po trojdňovom pátraní.

Nezvestného mladého Zákamenčana hľadali na súši aj vo vode

Desiatky dobrovoľníkov aj profesionálov už druhý deň pátrajú po 17-ročném Tiborovi, ktorý sa domov nevrátil z Pivného festivalu.

Jazda autom z pivného festivalu skončila nešťastne

Auto nabúralo do stromu, maturantka leží v nemocnici s ťažkými zraneniami.

Vavrečka je jednou nohou už v 5. lige

Dlhá nad Oravou remizovala tretí zápas za sebou a prišla asi o možnosť postúpiť.

Budeme držať palce Oravskej Polhore, po vlaňajšom úspechu ide ďalej

Mottom 15. ročníka prestížnej Európskej ceny obnovy dediny 2018 je Myslieť dopredu.

Blízke regióny

Strečno padá. Bralo sa bude opäť sanovať

Vláda bude rozhodovať o vybudovaní galérie.

FOTO: Štadión MŠK Žilina patril v utorok večer hviezdam

Z jedinečného futbalového stretnutia sa tešili nielen fanúšikovia, ale i samotní hráči.

Mladého muža našli mŕtveho

Mladíka, 17-ročného Tibora, naposledy videli na pivnom festivale.

Cestu medzi Tepličkou a Zástraním neuzavrú úplne. Zamestnanci automobilky sa do práce dostanú

Obec zrátala, že po ceste prejde v pracovný deň v dopoludňajších hodinách dvesto áut.

Fantómovi z Kysúc hrozí väzenie

Záver minulého roka si budú Čadčania ešte dlho pamätať. V meste vyčíňal mladík, ktorý napadol niekoľko žien a jedného chlapca.

Všetky správy

Prieskum AKO: Smeru sa nedarí zvrátiť pokles, nové strany výraznejšie nestúpli

Agentúra robila prieskum po ohlásení prezidenta Andreja Kisku, že nebude opätovne kandidovať.

Vláda schválila jednorazový štátny sviatok

Návrh zákona predloží do parlamantu ministerka kultúry.

Rakúska pošta potrebuje ľudí, hľadá ich aj na Slovensku

Priemerný plat zamestnanca Slovenskej pošty je 727 eur.