ORAVA. Aký bol ostatný školský rok v jedálňach? Ktoré jedlá doslova mizli z tanierov a ktoré končili ako kuchynský odpad?
Nielen o tohtoročné skúsenosti sa s nami podelili štyri školské jedálne.
Ani makové buchty
„Ale hej,“ odpovedajú Oravskolesňania na otázku, či im v školskej jedálni dobre varia. „Dukátové buchtičky? Tie nemá nikto rád,“ hovorí deviatačka Veronika Slepiaková. „Ani makové buchty.“
Po krátkej porade so spolužiakmi menuje päť najobľúbenejších pokrmov.
„Rezancová a šošovicová polievka, čevapčiči, rezne a buchty na pare.“
Ryba jedine vyprážaná
„Asi ako všade, múčne, to si prídu aj na dupľu,“ povedala na margo žiadaných jedál Jolana Pisarčíková z Oravského Veselého, ktorá je kuchárkou tridsať rokov. Dukátové buchtičky s krémom, palacinky s tvarohom alebo s džemom, perkelt, kuracie na prírodno s ryžou alebo so zemiakovou kašou na tanieroch neostávajú. „Z polievok ide najviac vývar, potom strukoviny a kapusta.“
Oravskoveselská jedáleň denne pripravuje 240 obedov. „Drahé mäsá, ako hovädzinu alebo lososa, deti vôbec nemusia,“ dopĺňa vedúca Marta Poláková. „Hovädzina môže byť urobená na hocijaký spôsob, nechutí im. Vyprážanú rybu ešte ako tak, ale ak ju pripravíme ináč, hoci v súlade s normami, nezjedia ju.“
Bulgur neuspel
Smotanové omáčky, cestoviny na rôzne spôsoby, kuracie mäso, múčne jedlá a paradajková polievka vedú rebríček obľúbených jedál na Brehoch v Námestove.
„Zdravé jedlá, ako ryby, zeleninu alebo novinky typu bulgur deti nemajú rady,“ hovorí vedúca jedálne Martina Budzeľová. Myslí si, že správne stravovacie návyky by si mali osvojiť hlavne doma. „V porovnaní s minulosťou sa dnes v jedálňach varí na vysokej úrovni. Kupujeme iba kvalitné potraviny a jedlo je vždy čerstvé. Uvedomujeme si, že dieťa je najrizikovejší stravník a záleží nám na jeho zdraví.“
Ako doma, tak aj v jedálni
Alexandra Gabarová z jedálne trstenskej základnej školy veľkú zmenu v apetíte v porovnaní s minulosťou nepostrehla. „Stále platí, že čo deti nezjedia doma, nezjedia ani v jedálni. Nedá sa jednoznačne povedať, ktoré jedlo je najlepšie a ktoré najhoršie. Deti nemajú rady zeleninu v jedlách. Ani strukovinové prívarky nie sú obľúbené. Na rozdiel od múčnych jedál, špagiet a smotanových omáčok, ktoré deti milujú.“
Šalát nie, zelenina na tanieri áno
Jedáleň pri Základnej škole s materskou školou v Zuberci každý deň varí pre približne 260 detí. „Najviac obľubujú múčne jedlá, perkelt, guláš s cestovinou, kuracie mäso so syrom a zemiakovú kašu,“ hovorí vedúca jedálne Ivana Harmatová. „Neobľubujú zeleninové jedlá ani šaláty. Ak im ho ponúkneme pri okienku, väčšina si ho nezoberie. Skôr sa nám osvedčilo podávať nakrájanú zeleninu na tanieroch priamo na stoloch, napríklad mrkvu, kaleráb, uhorku alebo šalát, a takisto ovocie.“