Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Ani losos, ani hovädzina

Múčne jedlá sú pre oravských školákov nebíčkom v papuľke. Zelenina boj s ich chuťovými pohárikmi stále prehráva.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

ORAVA. Aký bol ostatný školský rok v jedálňach? Ktoré jedlá doslova mizli z tanierov a ktoré končili ako kuchynský odpad?

Nielen o tohtoročné skúsenosti sa s nami podelili štyri školské jedálne.

Ani makové buchty

„Ale hej,“ odpovedajú Oravskolesňania na otázku, či im v školskej jedálni dobre varia. „Dukátové buchtičky? Tie nemá nikto rád,“ hovorí deviatačka Veronika Slepiaková. „Ani makové buchty.“

Po krátkej porade so spolužiakmi menuje päť najobľúbenejších pokrmov.

„Rezancová a šošovicová polievka, čevapčiči, rezne a buchty na pare.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ryba jedine vyprážaná

„Asi ako všade, múčne, to si prídu aj na dupľu,“ povedala na margo žiadaných jedál Jolana Pisarčíková z Oravského Veselého, ktorá je kuchárkou tridsať rokov. Dukátové buchtičky s krémom, palacinky s tvarohom alebo s džemom, perkelt, kuracie na prírodno s ryžou alebo so zemiakovou kašou na tanieroch neostávajú. „Z polievok ide najviac vývar, potom strukoviny a kapusta.“

Oravskoveselská jedáleň denne pripravuje 240 obedov. „Drahé mäsá, ako hovädzinu alebo lososa, deti vôbec nemusia,“ dopĺňa vedúca Marta Poláková. „Hovädzina môže byť urobená na hocijaký spôsob, nechutí im. Vyprážanú rybu ešte ako tak, ale ak ju pripravíme ináč, hoci v súlade s normami, nezjedia ju.“

Bulgur neuspel

Smotanové omáčky, cestoviny na rôzne spôsoby, kuracie mäso, múčne jedlá a paradajková polievka vedú rebríček obľúbených jedál na Brehoch v Námestove.

Skryť Vypnúť reklamu

„Zdravé jedlá, ako ryby, zeleninu alebo novinky typu bulgur deti nemajú rady,“ hovorí vedúca jedálne Martina Budzeľová. Myslí si, že správne stravovacie návyky by si mali osvojiť hlavne doma. „V porovnaní s minulosťou sa dnes v jedálňach varí na vysokej úrovni. Kupujeme iba kvalitné potraviny a jedlo je vždy čerstvé. Uvedomujeme si, že dieťa je najrizikovejší stravník a záleží nám na jeho zdraví.“

Ako doma, tak aj v jedálni

Alexandra Gabarová z jedálne trstenskej základnej školy veľkú zmenu v apetíte v porovnaní s minulosťou nepostrehla. „Stále platí, že čo deti nezjedia doma, nezjedia ani v jedálni. Nedá sa jednoznačne povedať, ktoré jedlo je najlepšie a ktoré najhoršie. Deti nemajú rady zeleninu v jedlách. Ani strukovinové prívarky nie sú obľúbené. Na rozdiel od múčnych jedál, špagiet a smotanových omáčok, ktoré deti milujú.“

Skryť Vypnúť reklamu

Šalát nie, zelenina na tanieri áno

Jedáleň pri Základnej škole s materskou školou v Zuberci každý deň varí pre približne 260 detí. „Najviac obľubujú múčne jedlá, perkelt, guláš s cestovinou, kuracie mäso so syrom a zemiakovú kašu,“ hovorí vedúca jedálne Ivana Harmatová. „Neobľubujú zeleninové jedlá ani šaláty. Ak im ho ponúkneme pri okienku, väčšina si ho nezoberie. Skôr sa nám osvedčilo podávať nakrájanú zeleninu na tanieroch priamo na stoloch, napríklad mrkvu, kaleráb, uhorku alebo šalát, a takisto ovocie.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 713
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 31 242
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 472
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 232
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 825
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 604
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 208
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 839
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 535
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 740
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Jedno srdce je v centre mesta.

Ich obsah pomôže aj ľuďom v núdzi.

8 h
Michal Suroviak začal s maratónmi vo veku 45 rokov.

Prvý maratón chcel odbehnúť v Košiciach a študentský sen si aj splnil.

20. jan
Takéto krásne ceny čakajú na najlepších bežcoch.

Oravská bežecká liga už tvorí nový kalendár.

7 h
Novinka v Oravskej Lesnej pomáha v orientácii.

Orientáciu v dedine zlepšili informačné tabule.

21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

20. jan

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

7 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

24 h

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Už ste čítali?