Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Bol ochotný pracovať zadarmo. Čím je dnes?

Vedieť sa predať a nepožadovať nadhodnotený plat. Tak znie stručná rada študentom, ktorí dostali príležitosť vyskúšať si pracovný pohovor nanečisto.

Štefan Bozó (vpravo) sa vrátil do školy ako riaditeľ hotela. Vľavo Miloš Kubáň, člen komisie za školu.Štefan Bozó (vpravo) sa vrátil do školy ako riaditeľ hotela. Vľavo Miloš Kubáň, člen komisie za školu. (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

DOLNÝ KUBÍN. „Príde za vami hosť, že v izbe, ktorá mala byť uprataná, je neporiadok. Ako by ste zareagovali?“ Simona Marková, študentka dolnokubínskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb, by sa ospravedlnila a poslala niekoho izbu upratať. „A keby ste tam nemali koho poslať?“ Volala by manažérovi a snažila by sa nájsť pre hosťa inú izbu. „A keby voľná izba nebola a on by musel čakať?“ Ponúkla by mu občerstvenie a v najhoršom prípade by mu zabezpečila ubytovanie inde.

„Výborne, fikcia končí, po skončení školy vám ponúkame miesto recepčnej,“ hovorí Marián Polák, riaditeľ Hotela Jánošík v Liptovskom Mikuláši.

Skryť Vypnúť reklamu

webpohsim.jpg

Simona Marková môže v lete nastúpiť do Hotela Jánošík ako recepčná.

Dalo sa

Fiktívny pracovný pohovor u jedného zo šiestich potenciálnych zamestnávateľov z Dolného Kubína, Námestova, Zázrivej, Liptovského Mikuláša, Liptovskej Teplej a Piešťan absolvovalo v posledný aprílový štvrtok 90 študentov. V ponuke bolo šesť pozícií, od čašníka až po prevádzkara.

Akciu organizovala Stredná odborná škola obchodu a služieb v Dolnom Kubíne.

„Dalo sa,“ povedala Veronika Majchráková z Oravskej Poruby, ktorá by chcela pracovať ako kuchárka v menšom zariadení a zarábať päťsto až šesťsto eur v čistom. „Výborná skúsenosť,“ hovorí Andrej Vajdiar z Lokce. Ako prevádzkar veľkého hotela si vypýtal plat 750 eur. Matúšovi Bachanovi z Ružomberka by v rovnakej pozícii stačilo 700 eur. Ak ho po maturite nezoberú na vysokú školu, pôjde do Nórska za bratom. „Robil by som kuchára, ktorý tam mesačne zarobí štyritisíc eur.“

Skryť Vypnúť reklamu

Predal sa praxou

Vyučil sa ako kuchár – čašník v Dolnom Kubíne, maturitu si dorobil na Slanici. Potom odišiel na päť rokov do zahraničia. „Od pomocného pracovníka až po šéfkuchára jedného z najväčších rakúskych hotelov,“ menuje Dolnokubínčan Štefan Bozó vykonávané pracovné pozície.

Ako 25-ročný sa vrátil na Slovensko riadiť novovzniknutý štvorhviezdičkový welness hotel s lyžiarskym strediskom, kde pracovalo 60 ľudí. „Na konkurze som sa predal praxou. Okrem toho som navrhol zamestnávateľovi, že budem robiť mesiac zdarma. Prišiel som zvonku, mal som zarobené. Chcel som získať možnosť učiť sa. Možno aj preto som uspel.“

Do školy, kde začínal, sa vrátil ako riaditeľ piešťanského Hotela Park. „Prehliadka strediska, kde som kedysi praxoval, bola príjemná. Spodná kuchyňa je úplne rovnaká, ale veľa vecí je vynovených.“

Skryť Vypnúť reklamu

Nebáť sa chváliť

„Je dôležité si uvedomiť, že žiak, ktorý u nás skončil trojročný odbor, má svet otvorený,“ povedal študentom na vyhodnotení pohovorov Peter Ištván, zástupca riaditeľa pre teoretické vyučovanie. „Ak chcete, cesta pre vás vždy existuje.“

Fiktívne pohovory sú pre školu výbornou spätnou väzbou. „Pohodové a úprimné vystupovanie, veriť si a nebáť sa chváliť,“ menuje zástupca zručnosti, na zlepšenie ktorých sa chce škola zamerať na základe výsledkov pohovorov.

„Chybou je nevedieť sa predať a požadovať nadhodnotený plat,“ radí študentom Štefan Bozó. „Ak hneď na začiatku nevysypete, čo viete, nezaujmete ma. A ako absolventi by ste si mali uvedomiť, že prvé tri až štyri mesiace ste pre zamestnávateľa skôr príťažou ako prínosom. Čiže, až potom by ste si mali pýtať vyššiu mzdu.“

webpohvsetci.jpg

Ako sme dopadli? Študenti čakajú na vyhodnotenie pohovorov.

Jednoznačne zahraničie

Cieľom akcie je posilniť zamestnateľnosť študentov. „Bola som vystresovaná, ale postupne stres opadol a myslím si, že som to zvládla fajn,“ hovorí Simona Marková, ktorá má po pohovore prácu istú. „Zavoláme vám 16. júna a opýtame sa, či chcete nastúpiť,“ povedal jej riaditeľ liptovského hotela. Simona sa ešte nerozhodla, či ponúknuté miesto prijme. V hre je totiž možnosť starať sa o dom v Anglicku.

„Myslím si, že práca na recepcii v jednom z najlepších hotelov na Slovensku vyzerá v životopise lepšie ako au-pair v zahraničí,“ lámal ju Marián Polák. „Keď sa recepčná zaučí, dokáže zarobiť 600 eur za normálny pracovný fond. Ak bude chcieť robiť viac, zarobí viac.“

Dolnokubínčanka si nechala čas na rozmyslenie.

„Z vlastnej skúsenosti jednoznačne odporúčam zahraničie,“ radí Štefan Bozó. „Ľuďom to môže pomôcť v získaní lepšie plateného miesta. Ak raz začnem ako čašník, budem to robiť desať rokov. Po príchode z cudziny sa môžem dostať niekde úplne inde. Vďaka zahraničnej praxi som získal pozíciu, ktorá je aj v porovnaní so zahraničím platovo niekoľkonásobne vyššia.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 056
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 709
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 241
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 077
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 013
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 694
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 325
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 247
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 232
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 081
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Kompletné výsledky skríningového testovania stále nie sú k dispozícii.

Čísla prezentované samosprávami, ministerstvom aj premiérom Matovičom sú odlišné.

11 h
Na parkovisku pred železničným priecestím je skládka stavebného materiálu.

Sanácia brala si vyžaduje uzatvorenie cesty, dopravu riadi polícia, vozidlá púšťa v polhodinových intervaloch.

15 h
Ľadová stena z lezcom.

Stenu vytvorila partia nadšencov lezenia po ľade aj horách. Má dvanásť metrov, pre lezcov sa radí medzi tie najťažšie a ako mrzne jej vzhľad, sa tak každý deň mení.

26. jan
Miesto zadržania unukajúceho vodiča.

Vodič mal zobratý vodičák a už mal sedieť vo väzení.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

15 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

20 h

Poradia sa od včera zmenili.

8 h

Už ste čítali?