Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa

Zvyšky z jedál už spracovávajú aj Oravčania

Školské jedálne ani reštaurácie nemusia kuchynský odpad vyvážať mimo región. Prvý hygienizátor na Orave prevádzkuje námestovská firma.

Hygienizátor nie je iba obyčajným kotlom. Má vlastnú softvérovú jednotku, ktorá údaje o teplote a dĺžke hygienizácie zaznamenáva na USB kľúč.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

ORAVSKÁ JASENICA. Tisíc ton kuchynského odpadu ročne dokáže spracovať nová hygienizačná stanica v areáli bývalého družstva. Prevádzkuje ju námestovská firma Peter Bolek – Ekoray.

„Nová služba nadväzuje na kompostáreň, ktorú sme otvorili minulý rok,“ povedal Peter Bolek. „Kuchynský odpad sa po spracovaní stane prímesou kompostu.“

Zodpovedný je pôvodca

Zo zvyškov z jedál mali v minulosti úžitok zvieratá. Európska únia to zatrhla. Každý prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania je už dva roky povinný odovzdávať zvyšky z jedál a ich prípravy spoločnosti, ktorá je oprávnená ich likvidovať. Keďže ich na trhu veľa nebolo, konkrétne na Orave žiadna, viacerí prevádzkovatelia sa rozhodli nekomplikovať si život. Buď nevykazovali žiadny odpad, alebo podpísali fiktívnu zmluvu s tou-ktorou firmou o odvoze a likvidácii, zaplatili mesačný poplatok a odpad si nechávali.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Podľa zákona je pôvodca zodpovedný za odpad až do konečného zhodnotenia, nestačí mať zmluvu len s prepravcom,“ upozorňuje Martin Tomašák, odborný pracovník firmy Ekoray.

Prísne pravidlá

Vybudovanie hygienizačnej stanice v priestoroch, kde sa kedysi prijímal hovädzí dobytok, stálo približne 180-tisíc eur. Vybaviť všetky potrebné povolenia trvalo mesiace. „Podľa nariadení Európskej únie sa kuchynský odpad zaraďuje medzi vedľajšie živočíšne produkty kategórie 3,“ vysvetľuje Tomašák. „Aby nedošlo ku kontaminácii zariadení, platia veľmi prísne pravidlá. Napríklad sud s materiálom prichádza jednými dverami. Keď sa vyleje a vyčistí, von musí ísť inými dverami alebo otvorom.“

Ako to funguje

Odpad si bude firma zvážať sama, a to v 60-litrových, špeciálne označených sudoch. „Materiál sa vyleje do drviča, ktorý ho zomelie na požadovanú veľkosť, maximálne 12 milimetrov,“ opisuje proces Martin Tomašák. „Čerpadlo ho presunie do hygienizátora, kde sa zohreje na teplotu 70 stupňov Celzia. Hygienizácia znamená redukciu patogénov, napríklad salmonely, ktoré sa v kuchynskom odpade môžu vyskytnúť. Po 60 minútach sa zhygienizovaný odpad presunie do zbernej nádrže pod zemou.“

Po vybratí sa zmieša so zeleným odpadom v danom pomere a vytvorí sa základka kompostu. „Prekopeme ju, prekryjeme geotextíliou a sledujeme priebeh kompostovacieho procesu.“

Z kuchynského odpadu sa tak stane hnojivo.

Lacnejšie a poruke

Novú hygienizačnú stanicu víta Gymnázium Antona Bernoláka v Námestove. „Keďže nám vodárne nepovolili vylievať podrvený odpad zmiešaný s vodou do kanalizácie, museli sme si na jeho odvoz a spracovanie objednať firmu zo Žiliny,“ povedal riaditeľ Peter Kuľha.

V školskej jedálni denne navaria približne 500 obedov. Množstvo odpadu je individuálne. „Keďže sa u nás varí naozaj dobre, veľa ho nemáme.“

Po novom bude odpad z gymnázia končiť v Oravskej Jasenici. „Je to lacnejšie a poruke,“ opisuje výhody riaditeľ. „Možnosť jednorazového odvozu mimo dohodnutý režim považujem za bonus, ktorý môže poskytnúť iba lokálna firma. Po 12 litrov odpadu nám zo Žiliny nikto nepríde.“

Keďže minulý týždeň boli jarné prázdniny, prvé zvyšky z jedál začnú v Oravskej Jasenici spracovávať v najbližších dňoch.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 304
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 987
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 491
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 742
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 034
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 283
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 6 783
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 287
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 961

Hlavné správy z MY Orava

Spod hladiny vytiahnu zatopené dedinky

Pri Oravskom centre mládeže vzniká pamätná zóna. Výsledkov unikátneho projektu bude veľa, okrem iného aj náhľad na osady, ktoré zmizli pod Oravskou priehradou.

Je doma a vidí, čo sa na ulici deje. Boli podozriví

Hornooravci upozorňujú na podozrivé dvojice pohybujúce sa po uliciach Námestova a okolitých dedín.

Zvuk zbíjačiek na chvíľu nahradil detský plač

Robotníci začali pracovať na rozsiahlej prestavbe trstenskej gynekológie. Ide o najväčšiu investičnú akciu od postavenia nemocnice.

Skús raz a miluješ navždy. Oravci si už Košice zaľúbili

Šesťdesiatnik zo Zuberca trénoval po práci aj o deviatej večer, aby bol pripravený na prvý cestný maratón.

Oravské školy sa zapojili do celoslovenskej ligy

V Oravskom Podzámku sa odohral prvý turnaj. Hralo sa pod holým nebom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch (fotogaléria)

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

Horká chuť, zlatistá farba. Najlepšie pivo kedysi vyrábali mnísi

Bohatí aj chudobní ho pijú už viac ako šesťtisíc rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?