Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Zvyšky z jedál už spracovávajú aj Oravčania

Školské jedálne ani reštaurácie nemusia kuchynský odpad vyvážať mimo región. Prvý hygienizátor na Orave prevádzkuje námestovská firma.

Hygienizátor nie je iba obyčajným kotlom. Má vlastnú softvérovú jednotku, ktorá údaje o teplote a dĺžke hygienizácie zaznamenáva na USB kľúč.Hygienizátor nie je iba obyčajným kotlom. Má vlastnú softvérovú jednotku, ktorá údaje o teplote a dĺžke hygienizácie zaznamenáva na USB kľúč. (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

ORAVSKÁ JASENICA. Tisíc ton kuchynského odpadu ročne dokáže spracovať nová hygienizačná stanica v areáli bývalého družstva. Prevádzkuje ju námestovská firma Peter Bolek – Ekoray.

„Nová služba nadväzuje na kompostáreň, ktorú sme otvorili minulý rok,“ povedal Peter Bolek. „Kuchynský odpad sa po spracovaní stane prímesou kompostu.“

Zodpovedný je pôvodca

Zo zvyškov z jedál mali v minulosti úžitok zvieratá. Európska únia to zatrhla. Každý prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania je už dva roky povinný odovzdávať zvyšky z jedál a ich prípravy spoločnosti, ktorá je oprávnená ich likvidovať. Keďže ich na trhu veľa nebolo, konkrétne na Orave žiadna, viacerí prevádzkovatelia sa rozhodli nekomplikovať si život. Buď nevykazovali žiadny odpad, alebo podpísali fiktívnu zmluvu s tou-ktorou firmou o odvoze a likvidácii, zaplatili mesačný poplatok a odpad si nechávali.

Skryť Vypnúť reklamu

„Podľa zákona je pôvodca zodpovedný za odpad až do konečného zhodnotenia, nestačí mať zmluvu len s prepravcom,“ upozorňuje Martin Tomašák, odborný pracovník firmy Ekoray.

Prísne pravidlá

Vybudovanie hygienizačnej stanice v priestoroch, kde sa kedysi prijímal hovädzí dobytok, stálo približne 180-tisíc eur. Vybaviť všetky potrebné povolenia trvalo mesiace. „Podľa nariadení Európskej únie sa kuchynský odpad zaraďuje medzi vedľajšie živočíšne produkty kategórie 3,“ vysvetľuje Tomašák. „Aby nedošlo ku kontaminácii zariadení, platia veľmi prísne pravidlá. Napríklad sud s materiálom prichádza jednými dverami. Keď sa vyleje a vyčistí, von musí ísť inými dverami alebo otvorom.“

Ako to funguje

Odpad si bude firma zvážať sama, a to v 60-litrových, špeciálne označených sudoch. „Materiál sa vyleje do drviča, ktorý ho zomelie na požadovanú veľkosť, maximálne 12 milimetrov,“ opisuje proces Martin Tomašák. „Čerpadlo ho presunie do hygienizátora, kde sa zohreje na teplotu 70 stupňov Celzia. Hygienizácia znamená redukciu patogénov, napríklad salmonely, ktoré sa v kuchynskom odpade môžu vyskytnúť. Po 60 minútach sa zhygienizovaný odpad presunie do zbernej nádrže pod zemou.“

Skryť Vypnúť reklamu

Po vybratí sa zmieša so zeleným odpadom v danom pomere a vytvorí sa základka kompostu. „Prekopeme ju, prekryjeme geotextíliou a sledujeme priebeh kompostovacieho procesu.“

Z kuchynského odpadu sa tak stane hnojivo.

Lacnejšie a poruke

Novú hygienizačnú stanicu víta Gymnázium Antona Bernoláka v Námestove. „Keďže nám vodárne nepovolili vylievať podrvený odpad zmiešaný s vodou do kanalizácie, museli sme si na jeho odvoz a spracovanie objednať firmu zo Žiliny,“ povedal riaditeľ Peter Kuľha.

V školskej jedálni denne navaria približne 500 obedov. Množstvo odpadu je individuálne. „Keďže sa u nás varí naozaj dobre, veľa ho nemáme.“

Po novom bude odpad z gymnázia končiť v Oravskej Jasenici. „Je to lacnejšie a poruke,“ opisuje výhody riaditeľ. „Možnosť jednorazového odvozu mimo dohodnutý režim považujem za bonus, ktorý môže poskytnúť iba lokálna firma. Po 12 litrov odpadu nám zo Žiliny nikto nepríde.“

Skryť Vypnúť reklamu

Keďže minulý týždeň boli jarné prázdniny, prvé zvyšky z jedál začnú v Oravskej Jasenici spracovávať v najbližších dňoch.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  3. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  9. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  2. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  10. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 839
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 353
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 667
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 393
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 256
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 080
  7. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 042
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 861
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 582
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 456
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Po požiari: Vôbec neviem, ale čo už, stalo sa

Zadné stavy domu zhoreli. Požiar likvidovalo päť profesionálnych a 21 dobrovoľných hasičov. Na boj s plameňmi použili zhruba 63-tisíc litrov vody.

Zadné stavy domu v plameňoch.

Kedysi, keď muž bil svoju ženu, vedela o tom celá dedina. A dnes?

Kedysi, keď muž bil svoju ženu, vedela o tom celá dedina. Chlapi ho v krčme za to zmlátili a chvíľu bol pokoj. Násilie je v spoločnosti odjakživa, nie rovnako sa však jednotlivé generácie s násilím pasujú.

Prvý víťaz Krištálového puku

Oravský hokejista strelil najkrajší gól mesiaca október.

Samuel Zahradník získal tento nádherný puk.

Modernizujú futbalové športovisko, už to bola katastrofa

Životnosť umelej trávy skončila pred troma rokmi, treba 220-tisíc eur.

Nová tribúna vo výstavbe.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragická nehoda si vyžiadala jeden život

Pri nehode v meste Šaštín-Stráže jeden človek zomrel a traja sa zranili

Po požiari: Vôbec neviem, ale čo už, stalo sa

Zadné stavy domu zhoreli. Požiar likvidovalo päť profesionálnych a 21 dobrovoľných hasičov. Na boj s plameňmi použili zhruba 63-tisíc litrov vody.

Už ste čítali?