Štvrtok, 7. júl, 2022 | Meniny má Oliver

Zvyšky z jedál už spracovávajú aj Oravčania

Školské jedálne ani reštaurácie nemusia kuchynský odpad vyvážať mimo región. Prvý hygienizátor na Orave prevádzkuje námestovská firma.

Hygienizátor nie je iba obyčajným kotlom. Má vlastnú softvérovú jednotku, ktorá údaje o teplote a dĺžke hygienizácie zaznamenáva na USB kľúč.Hygienizátor nie je iba obyčajným kotlom. Má vlastnú softvérovú jednotku, ktorá údaje o teplote a dĺžke hygienizácie zaznamenáva na USB kľúč. (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

ORAVSKÁ JASENICA. Tisíc ton kuchynského odpadu ročne dokáže spracovať nová hygienizačná stanica v areáli bývalého družstva. Prevádzkuje ju námestovská firma Peter Bolek – Ekoray.

„Nová služba nadväzuje na kompostáreň, ktorú sme otvorili minulý rok,“ povedal Peter Bolek. „Kuchynský odpad sa po spracovaní stane prímesou kompostu.“

Zodpovedný je pôvodca

Zo zvyškov z jedál mali v minulosti úžitok zvieratá. Európska únia to zatrhla. Každý prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania je už dva roky povinný odovzdávať zvyšky z jedál a ich prípravy spoločnosti, ktorá je oprávnená ich likvidovať. Keďže ich na trhu veľa nebolo, konkrétne na Orave žiadna, viacerí prevádzkovatelia sa rozhodli nekomplikovať si život. Buď nevykazovali žiadny odpad, alebo podpísali fiktívnu zmluvu s tou-ktorou firmou o odvoze a likvidácii, zaplatili mesačný poplatok a odpad si nechávali.

SkryťVypnúť reklamu

„Podľa zákona je pôvodca zodpovedný za odpad až do konečného zhodnotenia, nestačí mať zmluvu len s prepravcom,“ upozorňuje Martin Tomašák, odborný pracovník firmy Ekoray.

Prísne pravidlá

Vybudovanie hygienizačnej stanice v priestoroch, kde sa kedysi prijímal hovädzí dobytok, stálo približne 180-tisíc eur. Vybaviť všetky potrebné povolenia trvalo mesiace. „Podľa nariadení Európskej únie sa kuchynský odpad zaraďuje medzi vedľajšie živočíšne produkty kategórie 3,“ vysvetľuje Tomašák. „Aby nedošlo ku kontaminácii zariadení, platia veľmi prísne pravidlá. Napríklad sud s materiálom prichádza jednými dverami. Keď sa vyleje a vyčistí, von musí ísť inými dverami alebo otvorom.“

Ako to funguje

Odpad si bude firma zvážať sama, a to v 60-litrových, špeciálne označených sudoch. „Materiál sa vyleje do drviča, ktorý ho zomelie na požadovanú veľkosť, maximálne 12 milimetrov,“ opisuje proces Martin Tomašák. „Čerpadlo ho presunie do hygienizátora, kde sa zohreje na teplotu 70 stupňov Celzia. Hygienizácia znamená redukciu patogénov, napríklad salmonely, ktoré sa v kuchynskom odpade môžu vyskytnúť. Po 60 minútach sa zhygienizovaný odpad presunie do zbernej nádrže pod zemou.“

SkryťVypnúť reklamu

Po vybratí sa zmieša so zeleným odpadom v danom pomere a vytvorí sa základka kompostu. „Prekopeme ju, prekryjeme geotextíliou a sledujeme priebeh kompostovacieho procesu.“

Z kuchynského odpadu sa tak stane hnojivo.

Lacnejšie a poruke

Novú hygienizačnú stanicu víta Gymnázium Antona Bernoláka v Námestove. „Keďže nám vodárne nepovolili vylievať podrvený odpad zmiešaný s vodou do kanalizácie, museli sme si na jeho odvoz a spracovanie objednať firmu zo Žiliny,“ povedal riaditeľ Peter Kuľha.

V školskej jedálni denne navaria približne 500 obedov. Množstvo odpadu je individuálne. „Keďže sa u nás varí naozaj dobre, veľa ho nemáme.“

Po novom bude odpad z gymnázia končiť v Oravskej Jasenici. „Je to lacnejšie a poruke,“ opisuje výhody riaditeľ. „Možnosť jednorazového odvozu mimo dohodnutý režim považujem za bonus, ktorý môže poskytnúť iba lokálna firma. Po 12 litrov odpadu nám zo Žiliny nikto nepríde.“

SkryťVypnúť reklamu

Keďže minulý týždeň boli jarné prázdniny, prvé zvyšky z jedál začnú v Oravskej Jasenici spracovávať v najbližších dňoch.

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  2. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  3. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  6. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  7. Prázdniny znamenajú oddych, ale aj riziká. Ako sa im vyhnúť?
  8. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť
  1. Na Slovensku je až 40 % domov bez adekvátneho poistenia
  2. Ako poistiť auto rýchlo a za tú najlepšiu cenu?
  3. Hotel Satelit sa mení na bytový komplex Camelia Residence
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  6. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  7. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  8. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 648
  2. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 10 851
  3. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín 10 030
  4. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 8 300
  5. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť 6 442
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 703
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 3 584
  8. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou 3 579

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: HULLO BULLO
  2. Peter Biščo: Neupratané Sulíkovo ego splodilo ultimátum.
  3. Ladislav Kuna: Matovič škodí Slovensku rovnako ako Fico, ak nie viac.
  4. Vlasta Žampová: V Nitre pokutujú občanov za ukazovanie plagátov Bödöra, Fica, Jahňatka a Gašpara
  5. Peter Lacina: Toskánsko za humnami
  6. Ján Marton: Konské mäso miesto hovädziny ! Pokuta 200.- € a rýchly koniec kontroly.
  7. Robert Puk: Získa Polikliniku Tehelná a.s. bratislavské Nové Mesto?
  8. Ján Galan: Politickí tupci vs. výrobné fabriky
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 23 970
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 7 972
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 5 862
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 5 504
  5. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke 4 954
  6. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 935
  7. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 492
  8. Jozef Černek: Dovolenka z nočnej covidovej mory 3 034
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Vozenie na tejto Babette vyjde opitého vodiča poriadne draho.

Mužovi zobrali vodičák kvôli alkoholu, aj tak sa išiel opitý povoziť na Babette.


4 h
Martina Slovíková viedla ŠK Olympia Bobrov päť rokov ako šéfka.

Martina Slovíková priznáva, že keď niečo nevedela, muži jej vždy ochotne pomohli.


11 h
Ilustračné foto

Malatiná a Osádka budú hostiť medzinárodný festival valaskej kultúry.


Radka Hadová 9 h
Takto to vyzerá na Kubínskej holi. Podobá sa to skôr na dedinu ako rekreačnú oblasť.

Domácim vadia hluční návštevníci.


11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: HULLO BULLO
  2. Peter Biščo: Neupratané Sulíkovo ego splodilo ultimátum.
  3. Ladislav Kuna: Matovič škodí Slovensku rovnako ako Fico, ak nie viac.
  4. Vlasta Žampová: V Nitre pokutujú občanov za ukazovanie plagátov Bödöra, Fica, Jahňatka a Gašpara
  5. Peter Lacina: Toskánsko za humnami
  6. Ján Marton: Konské mäso miesto hovädziny ! Pokuta 200.- € a rýchly koniec kontroly.
  7. Robert Puk: Získa Polikliniku Tehelná a.s. bratislavské Nové Mesto?
  8. Ján Galan: Politickí tupci vs. výrobné fabriky
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 23 970
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 7 972
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 5 862
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 5 504
  5. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke 4 954
  6. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 935
  7. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 492
  8. Jozef Černek: Dovolenka z nočnej covidovej mory 3 034
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu