Nedeľa, 19. august, 2018 | Meniny má Lýdia

Zvyšky z jedál už spracovávajú aj Oravčania

Školské jedálne ani reštaurácie nemusia kuchynský odpad vyvážať mimo región. Prvý hygienizátor na Orave prevádzkuje námestovská firma.

Hygienizátor nie je iba obyčajným kotlom. Má vlastnú softvérovú jednotku, ktorá údaje o teplote a dĺžke hygienizácie zaznamenáva na USB kľúč.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

ORAVSKÁ JASENICA. Tisíc ton kuchynského odpadu ročne dokáže spracovať nová hygienizačná stanica v areáli bývalého družstva. Prevádzkuje ju námestovská firma Peter Bolek – Ekoray.

„Nová služba nadväzuje na kompostáreň, ktorú sme otvorili minulý rok,“ povedal Peter Bolek. „Kuchynský odpad sa po spracovaní stane prímesou kompostu.“

Zodpovedný je pôvodca

Zo zvyškov z jedál mali v minulosti úžitok zvieratá. Európska únia to zatrhla. Každý prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania je už dva roky povinný odovzdávať zvyšky z jedál a ich prípravy spoločnosti, ktorá je oprávnená ich likvidovať. Keďže ich na trhu veľa nebolo, konkrétne na Orave žiadna, viacerí prevádzkovatelia sa rozhodli nekomplikovať si život. Buď nevykazovali žiadny odpad, alebo podpísali fiktívnu zmluvu s tou-ktorou firmou o odvoze a likvidácii, zaplatili mesačný poplatok a odpad si nechávali.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Podľa zákona je pôvodca zodpovedný za odpad až do konečného zhodnotenia, nestačí mať zmluvu len s prepravcom,“ upozorňuje Martin Tomašák, odborný pracovník firmy Ekoray.

Prísne pravidlá

Vybudovanie hygienizačnej stanice v priestoroch, kde sa kedysi prijímal hovädzí dobytok, stálo približne 180-tisíc eur. Vybaviť všetky potrebné povolenia trvalo mesiace. „Podľa nariadení Európskej únie sa kuchynský odpad zaraďuje medzi vedľajšie živočíšne produkty kategórie 3,“ vysvetľuje Tomašák. „Aby nedošlo ku kontaminácii zariadení, platia veľmi prísne pravidlá. Napríklad sud s materiálom prichádza jednými dverami. Keď sa vyleje a vyčistí, von musí ísť inými dverami alebo otvorom.“

Ako to funguje

Odpad si bude firma zvážať sama, a to v 60-litrových, špeciálne označených sudoch. „Materiál sa vyleje do drviča, ktorý ho zomelie na požadovanú veľkosť, maximálne 12 milimetrov,“ opisuje proces Martin Tomašák. „Čerpadlo ho presunie do hygienizátora, kde sa zohreje na teplotu 70 stupňov Celzia. Hygienizácia znamená redukciu patogénov, napríklad salmonely, ktoré sa v kuchynskom odpade môžu vyskytnúť. Po 60 minútach sa zhygienizovaný odpad presunie do zbernej nádrže pod zemou.“

Po vybratí sa zmieša so zeleným odpadom v danom pomere a vytvorí sa základka kompostu. „Prekopeme ju, prekryjeme geotextíliou a sledujeme priebeh kompostovacieho procesu.“

Z kuchynského odpadu sa tak stane hnojivo.

Lacnejšie a poruke

Novú hygienizačnú stanicu víta Gymnázium Antona Bernoláka v Námestove. „Keďže nám vodárne nepovolili vylievať podrvený odpad zmiešaný s vodou do kanalizácie, museli sme si na jeho odvoz a spracovanie objednať firmu zo Žiliny,“ povedal riaditeľ Peter Kuľha.

V školskej jedálni denne navaria približne 500 obedov. Množstvo odpadu je individuálne. „Keďže sa u nás varí naozaj dobre, veľa ho nemáme.“

Po novom bude odpad z gymnázia končiť v Oravskej Jasenici. „Je to lacnejšie a poruke,“ opisuje výhody riaditeľ. „Možnosť jednorazového odvozu mimo dohodnutý režim považujem za bonus, ktorý môže poskytnúť iba lokálna firma. Po 12 litrov odpadu nám zo Žiliny nikto nepríde.“

Keďže minulý týždeň boli jarné prázdniny, prvé zvyšky z jedál začnú v Oravskej Jasenici spracovávať v najbližších dňoch.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 11 517
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 10 230
  3. Najkrajšie americké národné parky 10 115
  4. Vizuálny smog je problém 3 222
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 016
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 886
  7. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 431
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 137
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 015
  10. Križovatka si vyžiada rozsiahlu odstávku teplej úžitkovej vody 1 341

Hlavné správy z MY Orava

Jasenovčania využijú staré školské lavice

Začína rekonštrukcia školy, v ktorej sa najskôr učil a neskôr aj vyučoval deti Martin Kukučín.

Starí valasi košele impregnovali v ovčom loji a prali v popole

Bezmála stotisíc eur dalo Múzeum oravskej dediny do rekonštrukcie piatich remeselných objektov. Vďaka peniazom z eurofondov v nich môžu zamestnanci skanzenu ukazovať, ako žili a čo robili ľudia v minulosti.

Chovatelia vystavovali rôzne plemená psov

Najpočetnejšie zastúpenie na iblastnej výstave psov mali poľovníci.

Nemali vodovod ani kanalizáciu, ale detstvo to bolo krásne a jedinečné

Výsledok dvojročnej práce daruje dedine, aby ostala pamiatka na to, ako vyzerala v päťdesiatych rokoch, keď tam spoločne s kamarátmi pásol husi. Fotky nemal, robil len podľa toho, čo si zapamätal.

Kamerový systém je väčší a kvalitnejší

Nové kamery už pomohli odhaliť prvých zlodejov. Aj v noci poskytujú kvalitný záznam.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Skoro nadránom zasiahlo Považie zemetrasenie

Ľuďom sa pred pol štvrtou triasli postele, aj okná. Škody hlásené zatiaľ nie sú.

Taká úroda ovocia nebola už dávno. Bude veľa jabĺk, hrušiek aj sliviek

Ovocné sirupy, šťavy, džemy, výživy, ale aj pálené. Všetkého bude dosť.

Vybrali SME

Už ste čítali?