Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Zvyšky z jedál už spracovávajú aj Oravčania

Školské jedálne ani reštaurácie nemusia kuchynský odpad vyvážať mimo región. Prvý hygienizátor na Orave prevádzkuje námestovská firma.

Hygienizátor nie je iba obyčajným kotlom. Má vlastnú softvérovú jednotku, ktorá údaje o teplote a dĺžke hygienizácie zaznamenáva na USB kľúč.Hygienizátor nie je iba obyčajným kotlom. Má vlastnú softvérovú jednotku, ktorá údaje o teplote a dĺžke hygienizácie zaznamenáva na USB kľúč. (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

ORAVSKÁ JASENICA. Tisíc ton kuchynského odpadu ročne dokáže spracovať nová hygienizačná stanica v areáli bývalého družstva. Prevádzkuje ju námestovská firma Peter Bolek – Ekoray.

„Nová služba nadväzuje na kompostáreň, ktorú sme otvorili minulý rok,“ povedal Peter Bolek. „Kuchynský odpad sa po spracovaní stane prímesou kompostu.“

Zodpovedný je pôvodca

Zo zvyškov z jedál mali v minulosti úžitok zvieratá. Európska únia to zatrhla. Každý prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania je už dva roky povinný odovzdávať zvyšky z jedál a ich prípravy spoločnosti, ktorá je oprávnená ich likvidovať. Keďže ich na trhu veľa nebolo, konkrétne na Orave žiadna, viacerí prevádzkovatelia sa rozhodli nekomplikovať si život. Buď nevykazovali žiadny odpad, alebo podpísali fiktívnu zmluvu s tou-ktorou firmou o odvoze a likvidácii, zaplatili mesačný poplatok a odpad si nechávali.

Skryť Vypnúť reklamu

„Podľa zákona je pôvodca zodpovedný za odpad až do konečného zhodnotenia, nestačí mať zmluvu len s prepravcom,“ upozorňuje Martin Tomašák, odborný pracovník firmy Ekoray.

Prísne pravidlá

Vybudovanie hygienizačnej stanice v priestoroch, kde sa kedysi prijímal hovädzí dobytok, stálo približne 180-tisíc eur. Vybaviť všetky potrebné povolenia trvalo mesiace. „Podľa nariadení Európskej únie sa kuchynský odpad zaraďuje medzi vedľajšie živočíšne produkty kategórie 3,“ vysvetľuje Tomašák. „Aby nedošlo ku kontaminácii zariadení, platia veľmi prísne pravidlá. Napríklad sud s materiálom prichádza jednými dverami. Keď sa vyleje a vyčistí, von musí ísť inými dverami alebo otvorom.“

Ako to funguje

Odpad si bude firma zvážať sama, a to v 60-litrových, špeciálne označených sudoch. „Materiál sa vyleje do drviča, ktorý ho zomelie na požadovanú veľkosť, maximálne 12 milimetrov,“ opisuje proces Martin Tomašák. „Čerpadlo ho presunie do hygienizátora, kde sa zohreje na teplotu 70 stupňov Celzia. Hygienizácia znamená redukciu patogénov, napríklad salmonely, ktoré sa v kuchynskom odpade môžu vyskytnúť. Po 60 minútach sa zhygienizovaný odpad presunie do zbernej nádrže pod zemou.“

Skryť Vypnúť reklamu

Po vybratí sa zmieša so zeleným odpadom v danom pomere a vytvorí sa základka kompostu. „Prekopeme ju, prekryjeme geotextíliou a sledujeme priebeh kompostovacieho procesu.“

Z kuchynského odpadu sa tak stane hnojivo.

Lacnejšie a poruke

Novú hygienizačnú stanicu víta Gymnázium Antona Bernoláka v Námestove. „Keďže nám vodárne nepovolili vylievať podrvený odpad zmiešaný s vodou do kanalizácie, museli sme si na jeho odvoz a spracovanie objednať firmu zo Žiliny,“ povedal riaditeľ Peter Kuľha.

V školskej jedálni denne navaria približne 500 obedov. Množstvo odpadu je individuálne. „Keďže sa u nás varí naozaj dobre, veľa ho nemáme.“

Po novom bude odpad z gymnázia končiť v Oravskej Jasenici. „Je to lacnejšie a poruke,“ opisuje výhody riaditeľ. „Možnosť jednorazového odvozu mimo dohodnutý režim považujem za bonus, ktorý môže poskytnúť iba lokálna firma. Po 12 litrov odpadu nám zo Žiliny nikto nepríde.“

Skryť Vypnúť reklamu

Keďže minulý týždeň boli jarné prázdniny, prvé zvyšky z jedál začnú v Oravskej Jasenici spracovávať v najbližších dňoch.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 30 165
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 471
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 084
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 625
  5. Po Slovensku na motorke 6 757
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 330
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 877
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 867
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 701
  10. Crème de la crème po slovensky 3 162
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ďakovanie fanúšikom po konečnom hvizde.

MŠK Námestovo zvládlo posledný krok a píše novú klubovú históriu.


12 h
ilustračné foto

Richard fajčí trávu od základnej školy. Po tvrdých drogách nikdy nesiahol.


15 h
Mesačne operie práčovňa až jednu tonu prádla.

Hornooravská nemocnica patrí k jedným z mála, ktoré zariadenie na pranie vlastnej bielizne prevádzkujú. Mesačne takto spracujú až jednu tonu bielizne.


19. jún
Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


19. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


18. jún

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


18. jún

Na miesto boli privolaní po zrážke osobného auta s nákladným.


12 h

Vieme, kedy ju plánujú sprístupniť pre verejnosť.


TASR 15 h

Už ste čítali?