DOLNÝ KUBÍN. Oravu a východné Slovácko spojil nezvyčajný bedeker s názvom Chute a vône Oravy a Moravy. „Je pozvánkou na kulinárske podujatia a jeho benefitom je receptár tradičných pokrmov z obidvoch regiónov,“ povedal Miroslav Žabenský, riaditeľ Oravského kultúrneho strediska, ktoré 70-stranovú publikáciu vydalo. Zahŕňa 13 expozícii, vyše tridsať podujatí a 80 receptov na tradičné pokrmy, od bôbovej polievky až po vianočnú kyselicu.
„Bedeker ponúka prehľad o aktivitách a expozíciách, v ktorých sa akoukoľvek formou a mierou uplatňujú prvky tradičnej stravy, kulinárstva či poľnohospodárstva. Aj keď zahŕňa iba vybrané podujatia a expozície, tie, ktorých organizátori a zriaďovatelia reflektovali na ponuku prezentovať sa, je aj tak dôstojnou odpoveďou na otázku kam za kultúrou, chuťami a vôňami Oravy a Moravy.“
Domáce akcie všetci poznáme. Kto má chuť na zmenu, za hranicami rozhodne je čo navštíviť, spomeňme súťaž o najlepšiu kyslú kapustu, ochutnávanie slivovice, oskorušobranie, čo je podujatie venované jarabine oskorušovej či festival cesnaku.
Žabenský verí, že bedeker bude inšpiráciou nielen k návšteve podujatí a expozícii. „Ale že i motivuje siahnuť po niektorom z ponúkaných receptov a navariť svojim blízkym, priateľom či hosťom niečo tradičné.“ Bonusom pre čitateľov sú praktické informácie vrátane kontaktov na organizátorov.