DOLNÝ KUBÍN. Zelený pondelok, oranžový utorok, červenú stredu, hnedý štvrtok a fialový piatok prežili žiaci Základnej školy Martina Kukučína. Počas farebných dní sa zapojili do súťaže Hovorme o jedle.
Čo je zdravé?
„Žiaci prišli každý deň do školy v oblečení inej farby, zamerali sa na inú tému a iné potraviny,“ hovorí riaditeľka Katarína Števonková.
Patril medzi ne pôvod, plytvanie a bezpečné skladovanie potravín, prečo konzumovať slovenské výrobky, zdravý aktívny životný štýl. V pondelok sa zaoberali chlebom, obilninami a cestovinami, v utorok sa na školských laviciach objavilo ovocie a zelenina, streda patrila mlieku, štvrtok mäsu a strukovinám, piatok tukom, sladkostiam, soli.
„Snažíme sa naučiť deti dobrým stravovacím návykom, aby vedeli, čo je zdravé a naopak, čo dobrej kondícii nepomáha.“
Príprava vitamínových tanierov.
Malí kuchári
Deti sa najviac tešili na utorok plný vitamínov. Kuchárky im v školskej jedálni najskôr pripravili rôzne druhy šalátov. Po ich ochutnávke sa vo svojich triedach premenili na ovocníčkov a zeleninkáčov a naplno sa venovali najzdravšej časti nášho jedálnička.
„Z mandarínky, banánu, kalerábu, mrkvy a papriky som vyrobila mačičku,“ hovorí deväťročná Aneta Kušnírová zo 4. B.
„Žiaci sa do vyrezávania ovocia a zeleniny zapojili s radosťou a chuťou,“ hovorí Janka Grobarčíková, triedna učiteľka 4. D. „Vyzdobili ich srdiečkami, pretože ich máme radi.“ Výsledkom šikovných detských rúk a fantázie je vodník, víla, zbojník. Každý sa snažil pracovať poctivo, pretože čo si kto navaril, to si aj zjedol.
Čo si deti navarili, to si aj zjedli.
Nový šéfkuchár
Do školskej kuchyne počas týždňa zavítal český šéfkuchár z medzinárodnej potravinárskej spoločnosti. Jan Slavík deťom pripravil babičkinu fazuľovú polievku, paelu s rybou, zeleninový šalát a jablkový koláč. Tvrdí, že v školských jedálňach sa varí výborne. Spýtali sme sa ho, prečo deti napriek tomu veľa jedla nechávajú na tanieroch. „Keby sme im varili iba to, čo im chutí, tak dostanú len špagety s kečupom, pizzu a hamburger. Ale to nejde. Musia mať pestrú stravu.“
Upozornil na zaujímavý trend v stravovaní. „Deti si zapamätajú, čo v základnej škole vidia na tanieri. Keď dievčatá začnú dbať na líniu a chlapci budú mať počas štúdia na vysokej škole hlboko do vrecka, tak sa vrátia ku polievkam. Na ich tanieroch sa častejšie objaví fazuľa, šošovica, hrach a menej mäsa.“
Viac fotografií nájdete tu: http://orava.sme.sk/c/7438012/hovorme-o-jedle.html