Štvrtok, 22. apríl, 2021 | Meniny má SlavomírKrížovkyKrížovky

Ovocníčkovia predviedli šikovnosť a fantáziu

Deti pripravili z ovocia a zeleniny hostinu nielen pre žalúdok, ale aj oči.

Deti dokázali lásku k ovociu srdiečkovými jabĺčkami.Deti dokázali lásku k ovociu srdiečkovými jabĺčkami. (Zdroj: MARTIN PAVELEK)

DOLNÝ KUBÍN. Zelený pondelok, oranžový utorok, červenú stredu, hnedý štvrtok a fialový piatok prežili žiaci Základnej školy Martina Kukučína. Počas farebných dní sa zapojili do súťaže Hovorme o jedle.

Čo je zdravé?

„Žiaci prišli každý deň do školy v oblečení inej farby, zamerali sa na inú tému a iné potraviny,“ hovorí riaditeľka Katarína Števonková.

Patril medzi ne pôvod, plytvanie a bezpečné skladovanie potravín, prečo konzumovať slovenské výrobky, zdravý aktívny životný štýl. V pondelok sa zaoberali chlebom, obilninami a cestovinami, v utorok sa na školských laviciach objavilo ovocie a zelenina, streda patrila mlieku, štvrtok mäsu a strukovinám, piatok tukom, sladkostiam, soli.

„Snažíme sa naučiť deti dobrým stravovacím návykom, aby vedeli, čo je zdravé a naopak, čo dobrej kondícii nepomáha.“

Príprava vitamínových tanierov.

Malí kuchári

Deti sa najviac tešili na utorok plný vitamínov. Kuchárky im v školskej jedálni najskôr pripravili rôzne druhy šalátov. Po ich ochutnávke sa vo svojich triedach premenili na ovocníčkov a zeleninkáčov a naplno sa venovali najzdravšej časti nášho jedálnička.

„Z mandarínky, banánu, kalerábu, mrkvy a papriky som vyrobila mačičku,“ hovorí deväťročná Aneta Kušnírová zo 4. B.

„Žiaci sa do vyrezávania ovocia a zeleniny zapojili s radosťou a chuťou,“ hovorí Janka Grobarčíková, triedna učiteľka 4. D. „Vyzdobili ich srdiečkami, pretože ich máme radi.“ Výsledkom šikovných detských rúk a fantázie je vodník, víla, zbojník. Každý sa snažil pracovať poctivo, pretože čo si kto navaril, to si aj zjedol.

Čo si deti navarili, to si aj zjedli.

Nový šéfkuchár

Do školskej kuchyne počas týždňa zavítal český šéfkuchár z medzinárodnej potravinárskej spoločnosti. Jan Slavík deťom pripravil babičkinu fazuľovú polievku, paelu s rybou, zeleninový šalát a jablkový koláč. Tvrdí, že v školských jedálňach sa varí výborne. Spýtali sme sa ho, prečo deti napriek tomu veľa jedla nechávajú na tanieroch. „Keby sme im varili iba to, čo im chutí, tak dostanú len špagety s kečupom, pizzu a hamburger. Ale to nejde. Musia mať pestrú stravu.“

Upozornil na zaujímavý trend v stravovaní. „Deti si zapamätajú, čo v základnej škole vidia na tanieri. Keď dievčatá začnú dbať na líniu a chlapci budú mať počas štúdia na vysokej škole hlboko do vrecka, tak sa vrátia ku polievkam. Na ich tanieroch sa častejšie objaví fazuľa, šošovica, hrach a menej mäsa.“

Viac fotografií nájdete tu: http://orava.sme.sk/c/7438012/hovorme-o-jedle.html

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  2. Snažíte sa o ekologickú domácnosť?
  3. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  4. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  5. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  6. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  7. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  8. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  9. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  10. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  1. Riaditeľ Kositu: Odpad vyriešia technológie, skládky končia
  2. Nákupy zadarmo vo Forum Poprad
  3. AAA AUTO otvorilo pobočky s ponukou 4000 áut
  4. Snažíte sa o ekologickú domácnosť?
  5. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  6. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  7. Viete ako na to, ak potrebujete silu a energiu?
  8. Viac ako polovica to zažila, hovoriť nechce nikto
  9. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  10. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 25 678
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 16 181
  3. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 9 921
  4. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 8 328
  5. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 364
  6. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 7 202
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 6 752
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 6 738
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 6 637
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 6 635
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Obec má svoju prvú monografiu.

Vyšla prvá monografia Suchej Hory, tvorili ju päť rokov.

1 h
Dolnokubínsky zimný štadión, za ním je letný štadión.

Dolný Kubín vyhlásil súťaž na rekonštrukciu zimného štadióna. Ide o viac ako 660-tisíc eur.

5 h

Už takmer 25 rokov trvá výstavba diaľnice D3 v náročných úsekoch severného Slovenska. Pripomína tak trochu nekonečný príbeh, o ktorom sa budeme rozprávať v pondelok v LIVE diskusii o 18:00 hod.

23 h
Tvrdošínska dvanástka sa nebude konať už druhý raz po sebe.

Organizátori hneď zamietli aj prípadné posunutie júnového termínu.

3 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vážna nehoda sa stala dnes skoro ráno na R1 neďaleko Trnavy.

21. apr

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Africký mor ošípaných hlásia v Banskobystrickom kraji z Rimavskej Soboty, Veľkého Krtíša, Revúcej, Detvy aj Zvolena.

19. apr

Trnava organizovala testovanie v tomto roku trinásť víkendov za sebou.

24 h

Už ste čítali?