Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín

Ovocníčkovia predviedli šikovnosť a fantáziu

Deti pripravili z ovocia a zeleniny hostinu nielen pre žalúdok, ale aj oči.

Deti dokázali lásku k ovociu srdiečkovými jabĺčkami.(Zdroj: MARTIN PAVELEK)

DOLNÝ KUBÍN. Zelený pondelok, oranžový utorok, červenú stredu, hnedý štvrtok a fialový piatok prežili žiaci Základnej školy Martina Kukučína. Počas farebných dní sa zapojili do súťaže Hovorme o jedle.

Čo je zdravé?

„Žiaci prišli každý deň do školy v oblečení inej farby, zamerali sa na inú tému a iné potraviny,“ hovorí riaditeľka Katarína Števonková.

Patril medzi ne pôvod, plytvanie a bezpečné skladovanie potravín, prečo konzumovať slovenské výrobky, zdravý aktívny životný štýl. V pondelok sa zaoberali chlebom, obilninami a cestovinami, v utorok sa na školských laviciach objavilo ovocie a zelenina, streda patrila mlieku, štvrtok mäsu a strukovinám, piatok tukom, sladkostiam, soli.

„Snažíme sa naučiť deti dobrým stravovacím návykom, aby vedeli, čo je zdravé a naopak, čo dobrej kondícii nepomáha.“

Príprava vitamínových tanierov.

Malí kuchári

Deti sa najviac tešili na utorok plný vitamínov. Kuchárky im v školskej jedálni najskôr pripravili rôzne druhy šalátov. Po ich ochutnávke sa vo svojich triedach premenili na ovocníčkov a zeleninkáčov a naplno sa venovali najzdravšej časti nášho jedálnička.

„Z mandarínky, banánu, kalerábu, mrkvy a papriky som vyrobila mačičku,“ hovorí deväťročná Aneta Kušnírová zo 4. B.

„Žiaci sa do vyrezávania ovocia a zeleniny zapojili s radosťou a chuťou,“ hovorí Janka Grobarčíková, triedna učiteľka 4. D. „Vyzdobili ich srdiečkami, pretože ich máme radi.“ Výsledkom šikovných detských rúk a fantázie je vodník, víla, zbojník. Každý sa snažil pracovať poctivo, pretože čo si kto navaril, to si aj zjedol.

Čo si deti navarili, to si aj zjedli.

Nový šéfkuchár

Do školskej kuchyne počas týždňa zavítal český šéfkuchár z medzinárodnej potravinárskej spoločnosti. Jan Slavík deťom pripravil babičkinu fazuľovú polievku, paelu s rybou, zeleninový šalát a jablkový koláč. Tvrdí, že v školských jedálňach sa varí výborne. Spýtali sme sa ho, prečo deti napriek tomu veľa jedla nechávajú na tanieroch. „Keby sme im varili iba to, čo im chutí, tak dostanú len špagety s kečupom, pizzu a hamburger. Ale to nejde. Musia mať pestrú stravu.“

Upozornil na zaujímavý trend v stravovaní. „Deti si zapamätajú, čo v základnej škole vidia na tanieri. Keď dievčatá začnú dbať na líniu a chlapci budú mať počas štúdia na vysokej škole hlboko do vrecka, tak sa vrátia ku polievkam. Na ich tanieroch sa častejšie objaví fazuľa, šošovica, hrach a menej mäsa.“

Viac fotografií nájdete tu: http://orava.sme.sk/c/7438012/hovorme-o-jedle.html

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 23 091
  2. Najužitočnejšia appka 15 445
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 365
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 546
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 253
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 879
  7. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 5 894
  8. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 780
  9. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 471
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 642

Hlavné správy z MY Orava

Tú dobu starší žili, mladým pripadá ako pravek

Vrcholila prvá svetová vojna, ktorá zmenila mapu strednej Európy. Na scéne sa objavil nový fenomén – fenomén národa. Odvtedy prešlo 100 rokov. Na výstave Ozveny času hovoria o nich dokumenty, knihy aj obrazy.

Úradníci zabojujú proti emisiám. Ako? Takto

Na oravských cestách pribudnú dva elektromobily. Na ich nákup dostali dve samosprávy bezmála 60-tisíc eur.

Na potulkách oravskými ihriskami

Uplynulý víkend priniesol niekoľko výborných zápasov. My sme si vybrali tieto.

Dlhá nad Oravou si robí zo 6. ligy vlastnú súťaž

V siedmom kole sa hralo podľa rytmu domácich mužstiev.

Hrdinom Dolného Kubína sa stal Daniel Válek

Bobrov bodoval na horúcej pôde v Staškove.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčín nie je pripravený hrať skupinu Európskej ligy, tvrdí Rybníček

Vypadnutie z Európskej ligy vníma ako dobrý koniec.

Sanitka prišla neskoro, pacient leží je vážnom stave v nemocnici

Vo februári sa zrušila rýchla lekársku služba v Kysuckom Novom Meste.

V nemocnici zomrela od smädu. Nemala ani sedem rokov

Prípad Niny Chuchelovej rieši už aj Generálna prokuratúra.

Vybrali SME

Už ste čítali?