Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Ovocníčkovia predviedli šikovnosť a fantáziu

Deti pripravili z ovocia a zeleniny hostinu nielen pre žalúdok, ale aj oči.

Deti dokázali lásku k ovociu srdiečkovými jabĺčkami.Deti dokázali lásku k ovociu srdiečkovými jabĺčkami. (Zdroj: MARTIN PAVELEK)

DOLNÝ KUBÍN. Zelený pondelok, oranžový utorok, červenú stredu, hnedý štvrtok a fialový piatok prežili žiaci Základnej školy Martina Kukučína. Počas farebných dní sa zapojili do súťaže Hovorme o jedle.

Čo je zdravé?

„Žiaci prišli každý deň do školy v oblečení inej farby, zamerali sa na inú tému a iné potraviny,“ hovorí riaditeľka Katarína Števonková.

Patril medzi ne pôvod, plytvanie a bezpečné skladovanie potravín, prečo konzumovať slovenské výrobky, zdravý aktívny životný štýl. V pondelok sa zaoberali chlebom, obilninami a cestovinami, v utorok sa na školských laviciach objavilo ovocie a zelenina, streda patrila mlieku, štvrtok mäsu a strukovinám, piatok tukom, sladkostiam, soli.

„Snažíme sa naučiť deti dobrým stravovacím návykom, aby vedeli, čo je zdravé a naopak, čo dobrej kondícii nepomáha.“

Príprava vitamínových tanierov.

Malí kuchári

Deti sa najviac tešili na utorok plný vitamínov. Kuchárky im v školskej jedálni najskôr pripravili rôzne druhy šalátov. Po ich ochutnávke sa vo svojich triedach premenili na ovocníčkov a zeleninkáčov a naplno sa venovali najzdravšej časti nášho jedálnička.

„Z mandarínky, banánu, kalerábu, mrkvy a papriky som vyrobila mačičku,“ hovorí deväťročná Aneta Kušnírová zo 4. B.

„Žiaci sa do vyrezávania ovocia a zeleniny zapojili s radosťou a chuťou,“ hovorí Janka Grobarčíková, triedna učiteľka 4. D. „Vyzdobili ich srdiečkami, pretože ich máme radi.“ Výsledkom šikovných detských rúk a fantázie je vodník, víla, zbojník. Každý sa snažil pracovať poctivo, pretože čo si kto navaril, to si aj zjedol.

Čo si deti navarili, to si aj zjedli.

Nový šéfkuchár

Do školskej kuchyne počas týždňa zavítal český šéfkuchár z medzinárodnej potravinárskej spoločnosti. Jan Slavík deťom pripravil babičkinu fazuľovú polievku, paelu s rybou, zeleninový šalát a jablkový koláč. Tvrdí, že v školských jedálňach sa varí výborne. Spýtali sme sa ho, prečo deti napriek tomu veľa jedla nechávajú na tanieroch. „Keby sme im varili iba to, čo im chutí, tak dostanú len špagety s kečupom, pizzu a hamburger. Ale to nejde. Musia mať pestrú stravu.“

Upozornil na zaujímavý trend v stravovaní. „Deti si zapamätajú, čo v základnej škole vidia na tanieri. Keď dievčatá začnú dbať na líniu a chlapci budú mať počas štúdia na vysokej škole hlboko do vrecka, tak sa vrátia ku polievkam. Na ich tanieroch sa častejšie objaví fazuľa, šošovica, hrach a menej mäsa.“

Viac fotografií nájdete tu: http://orava.sme.sk/c/7438012/hovorme-o-jedle.html

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 535
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 036
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 527
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 608
  5. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 12 915
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 819
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 020
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 8 977
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 951
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 531
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Zástupca armády pri kontrole priestorov na odber vo Veličnej.

Rooney, Di María alebo Matič, Peter Maslo môže byť na kariéru hrdý

Bývalý hráč Ružomberka sa rozhodol robiť futbal už iba popri práci.

Peter Maslo (v oranžovom) si zahral v predkole Ligy Majstrov či Európsku ligu.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Napriek snahe lekárov sa počet obetí koronavírusu zvyšuje.

Zosuv ohrozoval cestu aj železnicu. Takto to riešia

Premávka na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou bude obmedzená do konca roka.

Oprava zosuvu na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

Už ste čítali?