Sobota, 17. apríl, 2021 | Meniny má RudolfKrížovkyKrížovky

Hubárska Orava voňala aj chutila

Stopäťdesiat húb na stole aj na tanieri a bezplatné rady odborníka prilákali do najväčšieho oravského mesta stovky návštevníkov.

Lahôdky z rôznych druhov húb pripravila Iboja Polesná.Lahôdky z rôznych druhov húb pripravila Iboja Polesná. (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

DOLNÝ KUBÍN. Na prvej Hubárskej Orave bolo čo vidieť, ovoňať aj ochutnať. Kaviarenské stoly U novinára sa zmenili na hubárske. Organizátori prichystali približne stopäťdesiat druhov húb, a to jedlých, nejedlých aj jedovatých. „Pre nadšencov estetiky a hubárčenia to bohato stačí,“ povedal mykológ Oravského múzea Peter Tomáň. „Už pri tristo druhoch by stratili prehľad.“

Väčšinu z vystavených exponátov našiel pod Kubínskou hoľu, a ani mu to dlho netrvalo.

Stratená náramkovka

„Poznáme niektoré jedlé huby a vieme, ktoré nás zabijú,“ charakterizuje pokročilého hubára Marián Krivuš z Vrútok. „Keďže máme neskutočné množstvo druhov, s mykológom sme riešili hlavne určovanie niektorých húb.“

Skryť Vypnúť reklamu

Irena Kreutzová merala cestu do Dolného Kubína až z Trnavy. „Zaujíma ma, prečo sa stratili náramkovky cisárske,“ povedala rodáčka z Oravského Veselého. „Kedysi sme ich mali plné medze a teraz ich nachádzame len zriedkavo.“

Peter Tomáň si to nemyslí. „Zaniknuté miesta nahradili nové. Skôr ich ľudia zabudli zbierať. Na Orave je približne dvadsať lokalít, kde sa vyskytujú. Sú naviazané na pasenie oviec.“

webhubyporadna.jpg

Gro vystavených húb nazbieral mykológ Peter Tomáň (druhý zľava).

Delikatesy

Hľuzovka letná, typická pre južnejšie oblasti Slovenska, patrila medzi najväčšie prekvapenia hubárskej akcie. „Je to vzácna zhoda klimatických aj geologických podmienok, že u nás rastie, a nielen ona,“ hovorí oravský mykológ. Huba chuťou pripomína oriešky. Grilované mäso ochutené hľuzovkou sa vraj nedá prestať jesť. Rovnaký problém mali návštevníci podujatia so špecialitami z kuchyne Iboje Polesnej. Hubové placky, halušky, rezne, plnené taštičky, kubo, rôzne polievky či hubové lečo. Nedať si sa nedalo. „Mladšie plodnice jelienkovca škridlicovitého uvariť v slanej vode a vypražiť ako rezeň,“ pridáva recept na ďalšiu delikatesu Irena Kreutzová.

Skryť Vypnúť reklamu

webhubyklobuk.jpg

Pokročilé hubárky Oľga Kurčinová (vľavo) a Irena Kreutzová.

Nestíha natierať

Dolnokubínčanka Oľga Kurčinová považuje huby za jedinečnú záľubu. „Keď som ostala doma s chorým synom, vrátili ma do života. A vďaka komunite nahuby.sk som získala veľa kamarátov.“

Nadšená hubárka už niekoľko rokov huby viac fotí ako zbiera. „Mojím najobľúbenejším receptom je prašnicová nátierka. Recept som našla na internete. Nestíham natierať, tak všetkým chutí.“

Hubársku Oravu počas predposledného septembrového víkendu navštívili stovky ľudí. Mnohí nestihli, a volajú Petrovi Tomáňovi, či podujatie na rok zopakuje, najlepšie hneď dvakrát. „Zatiaľ to máme v pláne,“ sľúbil Dolnokubínčan.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  2. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  4. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  5. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  6. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  7. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  8. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  9. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  10. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  3. AURES Holdings sa vydáva na západ
  4. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  5. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  6. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  7. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  8. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  9. Reverzné inžinierstvo na FVT
  10. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 49 289
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 19 266
  3. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 13 459
  4. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 10 210
  5. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 9 980
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 620
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 043
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 595
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 6 236
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 5 966
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Polícia bude naďalej dohliadať na dodržiavanie protiepidemických opatrení.

Dostaneme sa do obchodov, kostolov, múzeí, knižníc ale aj na športoviská či do zoologickej záhrady.

16 h
Vpredu stará zelená stolička za ňou nové.

Teraz už len stačí uvoľniť opatrenia, aby zabávajuci sa aj účinkujúci ocenili investíciu.

18 h
Pojazdná predajňa chleba a pečiva prichádza do Jasenovej trikrát za týždeň.

Žofia pracovala v predajni päťdesiat rokov. Zatvorila ju pre nezáujem ľudí o nákupy u nej.

16. apr
Vyliečené zvieratá vrátia do voľnej prírody.

Za dvadsať rokov pomohli viac ako dvom tisícom zranených alebo opusteným zvieratám.

15. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ak bude počasie priaznivé, väčšinu prepravy budeme realizovať zadnou cestou, sľubuje investor.

15. apr

Na nešťastie si tento rok spomenuli aj niektorí Turčania. Od požiaru uplynulo už 39 rokov.

13 h

Približne trojročný medveď s odhadovanou hmotnosťou 120 - 150 kilogramov sa v stredu ráno 14. apríla prechádzal po ceste v obľúbenej turistickej lokalite v Hrádockej doline v okrese Nové Mesto nad Váhom.

24 h

Na cintoríne pribudla vsypová lúčka na spopolnené pozostatky.

15. apr

Už ste čítali?