Hubárska Orava voňala aj chutila

Stopäťdesiat húb na stole aj na tanieri a bezplatné rady odborníka prilákali do najväčšieho oravského mesta stovky návštevníkov.

Lahôdky z rôznych druhov húb pripravila Iboja Polesná.Lahôdky z rôznych druhov húb pripravila Iboja Polesná. (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

DOLNÝ KUBÍN. Na prvej Hubárskej Orave bolo čo vidieť, ovoňať aj ochutnať. Kaviarenské stoly U novinára sa zmenili na hubárske. Organizátori prichystali približne stopäťdesiat druhov húb, a to jedlých, nejedlých aj jedovatých. „Pre nadšencov estetiky a hubárčenia to bohato stačí,“ povedal mykológ Oravského múzea Peter Tomáň. „Už pri tristo druhoch by stratili prehľad.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Väčšinu z vystavených exponátov našiel pod Kubínskou hoľu, a ani mu to dlho netrvalo.

Stratená náramkovka

„Poznáme niektoré jedlé huby a vieme, ktoré nás zabijú,“ charakterizuje pokročilého hubára Marián Krivuš z Vrútok. „Keďže máme neskutočné množstvo druhov, s mykológom sme riešili hlavne určovanie niektorých húb.“

SkryťVypnúť reklamu

Irena Kreutzová merala cestu do Dolného Kubína až z Trnavy. „Zaujíma ma, prečo sa stratili náramkovky cisárske,“ povedala rodáčka z Oravského Veselého. „Kedysi sme ich mali plné medze a teraz ich nachádzame len zriedkavo.“

Peter Tomáň si to nemyslí. „Zaniknuté miesta nahradili nové. Skôr ich ľudia zabudli zbierať. Na Orave je približne dvadsať lokalít, kde sa vyskytujú. Sú naviazané na pasenie oviec.“

webhubyporadna.jpg

Gro vystavených húb nazbieral mykológ Peter Tomáň (druhý zľava).

Delikatesy

Hľuzovka letná, typická pre južnejšie oblasti Slovenska, patrila medzi najväčšie prekvapenia hubárskej akcie. „Je to vzácna zhoda klimatických aj geologických podmienok, že u nás rastie, a nielen ona,“ hovorí oravský mykológ. Huba chuťou pripomína oriešky. Grilované mäso ochutené hľuzovkou sa vraj nedá prestať jesť. Rovnaký problém mali návštevníci podujatia so špecialitami z kuchyne Iboje Polesnej. Hubové placky, halušky, rezne, plnené taštičky, kubo, rôzne polievky či hubové lečo. Nedať si sa nedalo. „Mladšie plodnice jelienkovca škridlicovitého uvariť v slanej vode a vypražiť ako rezeň,“ pridáva recept na ďalšiu delikatesu Irena Kreutzová.

SkryťVypnúť reklamu

webhubyklobuk.jpg

Pokročilé hubárky Oľga Kurčinová (vľavo) a Irena Kreutzová.

Nestíha natierať

Dolnokubínčanka Oľga Kurčinová považuje huby za jedinečnú záľubu. „Keď som ostala doma s chorým synom, vrátili ma do života. A vďaka komunite nahuby.sk som získala veľa kamarátov.“

Nadšená hubárka už niekoľko rokov huby viac fotí ako zbiera. „Mojím najobľúbenejším receptom je prašnicová nátierka. Recept som našla na internete. Nestíham natierať, tak všetkým chutí.“

Hubársku Oravu počas predposledného septembrového víkendu navštívili stovky ľudí. Mnohí nestihli, a volajú Petrovi Tomáňovi, či podujatie na rok zopakuje, najlepšie hneď dvakrát. „Zatiaľ to máme v pláne,“ sľúbil Dolnokubínčan.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 941
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 075
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 885
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 091
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 873
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 597
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 412
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu