Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín

Obec odmietla platiť za nič

Samospráva sa rozhodla vyskúšať novinku, ktorá sľubuje premeniť zvyšky z kuchyne na kompost za dvadsaťštyri hodín.

Párnická škôlka testuje od minulého týždňa nový kompostér.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

PÁRNICA. „Dávali sme ho chovateľom, ako všetci ostatní,“ hovorí starostka Milada Antalová o doterajšom spôsobe likvidácie kuchynského odpadu zo školskej jedálne. V novom školskom roku to už neplatí.

Nevýhodné podmienky

Od minulého roka je každý prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania povinný odovzdávať zvyšky z jedál a ich prípravy spoločnosti, ktorá je oprávnená ich likvidovať. „Oslovili nás dve firmy,“ hovorí starostka. „V praxi si to predstavovali tak, že im budeme mesačne platiť od 15 do 25 eur. Na množstve odpadu nezáleží, pretože ho neodvezú. Môžeme si s ním robiť, čo chceme, hlavne, že budeme mať zmluvu. Čiže litera zákona by bola splnená a my by sme platili za nič. Tieto podmienky sa mi nepáčili, tak som hľadala iný spôsob.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Prví na Orave

So špeciálnymi kompostérmi spoločnosti Ja rád kompostujem sa párnická starostka prvýkrát stretla na rokovaní Združenia miest a obcí dolnej Oravy v Pribiši. „Keď som videla v igelitovom vrecku, čo vzniklo z kuchynského odpadu, zdalo sa mi to ako zázrak. Klasická černozem, ktorá môže ísť do záhrady, stačí ju nechať dva mesiace odležať.“

Novinka z Južnej Kórey je v jedálni od začiatku školského roka. „Aby sme nekupovali mačku vo vreci, dali nám ho na mesiac na skúšku. Sme zrejme prvou jedálňou na Orave, ktorá zariadenie testuje. Pozývame všetkých záujemcov na návštevu.“

Stroj, ktorý mesačne spotrebuje od 60 do 90 kilowattov, stojí osemsto eur.

webkomposttext.jpg

Kuchynský odpad rozkladajú a pretvárajú na kompost prírodné baktérie.

Zo sto ostane desať

Za dvadsaťštyri hodín by mal stroj spracovať 5,5 kilogramu kuchynského odpadu vrátane papierových obrúskov, kartónov z vajec či kuracích kostí. Kompostuje ho pri teplote sedemdesiat stupňov prostredníctvom prírodných mikroorganizmov.

„Spoločnosť uvádza, že zo sto kilogramov odpadu kompostér vyrobí 10 kilogramov kompostu,“ hovorí starostka. „Budeme to denne zapisovať. Ak by to tak naozaj bolo, mesačne by sme mali k dispozícii 20 kilogramov černozeme, ktorú by sme mohli použiť v obci.“

Dve triedy s 34 škôlkarmi za prvé dva dni vyprodukovali takmer 11 kilogramov odpadu. V piatok ráno však bola zmes stále príliš riedka. „V prípade väčšieho množstva tekutých zložiek môže spracovanie trvať dlhšie ako 24 hodín,“ upokojil dodávateľ pracovníčku Evu Gracovú. Pred víkendom veľa odpadu neočakávali, palacinky deťom chutia. „Je to hlavne čistejšie,“ povedala kuchárka Martina Kovalčíková. „Už nemusíme mať v kuchyni vedro so smradľavým odpadom. Do kompostéra ho môžeme dávať postupne. Ak to bude fungovať, určite to bude lepšie ako predtým.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 25 465
  2. Najužitočnejšia appka 15 196
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 081
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 275
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 023
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 694
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 6 049
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 281
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 3 341
  10. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 2 973

Hlavné správy z MY Orava

Na potulkách oravskými ihriskami

Uplynulý víkend priniesol niekoľko výborných zápasov. My sme si vybrali tieto.

Dlhá nad Oravou si robí zo 6. ligy vlastnú súťaž

V siedmom kole sa hralo podľa rytmu domácich mužstiev.

Hrdinom Dolného Kubína sa stal Daniel Válek

Bobrov bodoval na horúcej pôde v Staškove.

Problém vyriešený: Pastiersku kolibu sleduje kamera

Vandali, ktorí sa schádzajú v areáli skanzenu v centre dediny, už neporiadok robiť nebudú.

Jedni sekali drevo, druhí držky, cibuľu a zemiaky

Okolie Františkovej huty sa zaplnilo vôňou držkovej polievky a práve napíleného dreva.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčín nie je pripravený hrať skupinu Európskej ligy, tvrdí Rybníček

Vypadnutie z Európskej ligy vníma ako dobrý koniec.

V nemocnici zomrela od smädu. Nemala ani sedem rokov

Prípad Niny Chuchelovej rieši už aj Generálna prokuratúra.

Huby by sa nemali odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Vybrali SME

Už ste čítali?