Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Obec odmietla platiť za nič

Samospráva sa rozhodla vyskúšať novinku, ktorá sľubuje premeniť zvyšky z kuchyne na kompost za dvadsaťštyri hodín.

Párnická škôlka testuje od minulého týždňa nový kompostér.Párnická škôlka testuje od minulého týždňa nový kompostér. (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

PÁRNICA. „Dávali sme ho chovateľom, ako všetci ostatní,“ hovorí starostka Milada Antalová o doterajšom spôsobe likvidácie kuchynského odpadu zo školskej jedálne. V novom školskom roku to už neplatí.

Nevýhodné podmienky

Od minulého roka je každý prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania povinný odovzdávať zvyšky z jedál a ich prípravy spoločnosti, ktorá je oprávnená ich likvidovať. „Oslovili nás dve firmy,“ hovorí starostka. „V praxi si to predstavovali tak, že im budeme mesačne platiť od 15 do 25 eur. Na množstve odpadu nezáleží, pretože ho neodvezú. Môžeme si s ním robiť, čo chceme, hlavne, že budeme mať zmluvu. Čiže litera zákona by bola splnená a my by sme platili za nič. Tieto podmienky sa mi nepáčili, tak som hľadala iný spôsob.“

Skryť Vypnúť reklamu

Prví na Orave

So špeciálnymi kompostérmi spoločnosti Ja rád kompostujem sa párnická starostka prvýkrát stretla na rokovaní Združenia miest a obcí dolnej Oravy v Pribiši. „Keď som videla v igelitovom vrecku, čo vzniklo z kuchynského odpadu, zdalo sa mi to ako zázrak. Klasická černozem, ktorá môže ísť do záhrady, stačí ju nechať dva mesiace odležať.“

Novinka z Južnej Kórey je v jedálni od začiatku školského roka. „Aby sme nekupovali mačku vo vreci, dali nám ho na mesiac na skúšku. Sme zrejme prvou jedálňou na Orave, ktorá zariadenie testuje. Pozývame všetkých záujemcov na návštevu.“

Stroj, ktorý mesačne spotrebuje od 60 do 90 kilowattov, stojí osemsto eur.

webkomposttext.jpg

Kuchynský odpad rozkladajú a pretvárajú na kompost prírodné baktérie.

Zo sto ostane desať

Za dvadsaťštyri hodín by mal stroj spracovať 5,5 kilogramu kuchynského odpadu vrátane papierových obrúskov, kartónov z vajec či kuracích kostí. Kompostuje ho pri teplote sedemdesiat stupňov prostredníctvom prírodných mikroorganizmov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Spoločnosť uvádza, že zo sto kilogramov odpadu kompostér vyrobí 10 kilogramov kompostu,“ hovorí starostka. „Budeme to denne zapisovať. Ak by to tak naozaj bolo, mesačne by sme mali k dispozícii 20 kilogramov černozeme, ktorú by sme mohli použiť v obci.“

Dve triedy s 34 škôlkarmi za prvé dva dni vyprodukovali takmer 11 kilogramov odpadu. V piatok ráno však bola zmes stále príliš riedka. „V prípade väčšieho množstva tekutých zložiek môže spracovanie trvať dlhšie ako 24 hodín,“ upokojil dodávateľ pracovníčku Evu Gracovú. Pred víkendom veľa odpadu neočakávali, palacinky deťom chutia. „Je to hlavne čistejšie,“ povedala kuchárka Martina Kovalčíková. „Už nemusíme mať v kuchyni vedro so smradľavým odpadom. Do kompostéra ho môžeme dávať postupne. Ak to bude fungovať, určite to bude lepšie ako predtým.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 039
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 803
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 370
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 079
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 034
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 716
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 383
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 277
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 265
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 120
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Kompletné výsledky skríningového testovania stále nie sú k dispozícii.

Čísla prezentované samosprávami, ministerstvom aj premiérom Matovičom sú odlišné.

13 h
Na parkovisku pred železničným priecestím je skládka stavebného materiálu.

Sanácia brala si vyžaduje uzatvorenie cesty, dopravu riadi polícia, vozidlá púšťa v polhodinových intervaloch.

17 h
Ľadová stena z lezcom.

Stenu vytvorila partia nadšencov lezenia po ľade aj horách. Má dvanásť metrov, pre lezcov sa radí medzi tie najťažšie a ako mrzne jej vzhľad, sa tak každý deň mení.

26. jan
Miesto zadržania unukajúceho vodiča.

Vodič mal zobratý vodičák a už mal sedieť vo väzení.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

16 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

22 h

Poradia sa od včera zmenili.

10 h

Už ste čítali?