Pondelok, 18. jún, 2018 | Meniny má Vratislav

Obec odmietla platiť za nič

Samospráva sa rozhodla vyskúšať novinku, ktorá sľubuje premeniť zvyšky z kuchyne na kompost za dvadsaťštyri hodín.

Párnická škôlka testuje od minulého týždňa nový kompostér.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

PÁRNICA. „Dávali sme ho chovateľom, ako všetci ostatní,“ hovorí starostka Milada Antalová o doterajšom spôsobe likvidácie kuchynského odpadu zo školskej jedálne. V novom školskom roku to už neplatí.

Nevýhodné podmienky

Od minulého roka je každý prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania povinný odovzdávať zvyšky z jedál a ich prípravy spoločnosti, ktorá je oprávnená ich likvidovať. „Oslovili nás dve firmy,“ hovorí starostka. „V praxi si to predstavovali tak, že im budeme mesačne platiť od 15 do 25 eur. Na množstve odpadu nezáleží, pretože ho neodvezú. Môžeme si s ním robiť, čo chceme, hlavne, že budeme mať zmluvu. Čiže litera zákona by bola splnená a my by sme platili za nič. Tieto podmienky sa mi nepáčili, tak som hľadala iný spôsob.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Prví na Orave

So špeciálnymi kompostérmi spoločnosti Ja rád kompostujem sa párnická starostka prvýkrát stretla na rokovaní Združenia miest a obcí dolnej Oravy v Pribiši. „Keď som videla v igelitovom vrecku, čo vzniklo z kuchynského odpadu, zdalo sa mi to ako zázrak. Klasická černozem, ktorá môže ísť do záhrady, stačí ju nechať dva mesiace odležať.“

Novinka z Južnej Kórey je v jedálni od začiatku školského roka. „Aby sme nekupovali mačku vo vreci, dali nám ho na mesiac na skúšku. Sme zrejme prvou jedálňou na Orave, ktorá zariadenie testuje. Pozývame všetkých záujemcov na návštevu.“

Stroj, ktorý mesačne spotrebuje od 60 do 90 kilowattov, stojí osemsto eur.

webkomposttext.jpg

Kuchynský odpad rozkladajú a pretvárajú na kompost prírodné baktérie.

Zo sto ostane desať

Za dvadsaťštyri hodín by mal stroj spracovať 5,5 kilogramu kuchynského odpadu vrátane papierových obrúskov, kartónov z vajec či kuracích kostí. Kompostuje ho pri teplote sedemdesiat stupňov prostredníctvom prírodných mikroorganizmov.

„Spoločnosť uvádza, že zo sto kilogramov odpadu kompostér vyrobí 10 kilogramov kompostu,“ hovorí starostka. „Budeme to denne zapisovať. Ak by to tak naozaj bolo, mesačne by sme mali k dispozícii 20 kilogramov černozeme, ktorú by sme mohli použiť v obci.“

Dve triedy s 34 škôlkarmi za prvé dva dni vyprodukovali takmer 11 kilogramov odpadu. V piatok ráno však bola zmes stále príliš riedka. „V prípade väčšieho množstva tekutých zložiek môže spracovanie trvať dlhšie ako 24 hodín,“ upokojil dodávateľ pracovníčku Evu Gracovú. Pred víkendom veľa odpadu neočakávali, palacinky deťom chutia. „Je to hlavne čistejšie,“ povedala kuchárka Martina Kovalčíková. „Už nemusíme mať v kuchyni vedro so smradľavým odpadom. Do kompostéra ho môžeme dávať postupne. Ak to bude fungovať, určite to bude lepšie ako predtým.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramóv vďaka 3D Chili.
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Cultural events you should not miss during your visit in Bratisl
  2. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  6. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramóv vďaka 3D Chili.
  7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  8. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete?
  9. Za mliečnou revolúciou bude stáť aj krava Blažena Bzovícka
  10. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 48 463
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 15 286
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 14 862
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 9 944
  5. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 410
  6. Ako si znížiť náklady na bývanie a vyhnúť sa nedoplatkom? 8 388
  7. Volkswagen je vďaka bonusom dostupnejší 7 432
  8. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 6 964
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 187
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 840

Hlavné správy z MY Orava

Mestská knižnica chystá pre čitateľov novinky

Do trstenskej mestskej knižnice pôjde viac ako 35-tisíc eur na modernejšie priestory a rozšírenie knižného fondu.

Oslavy v Breze spestril zápas s ligovým Ružomberkom

Exhibícia bola hlavne pre divákov, ktorí videli dvojciferný počet gólov.

Architekt Marián Lucký: Každé miesto alebo kraj na Slovensku má na viac

Návrhmi pasívnych stavieb a revitalizácií námestí a iných verejných priestranstiev zaujal nielen na Slovensku, ale aj v Čechách, Rakúsku, Francúzsku i Spojených štátoch amerických. MARIÁN LUCKÝ z Trstenej sa však pozrel aj na Oravu.

Učitelia: Teória už nestačí, žiaci potrebujú aj prax

Do škôl sa vracia pracovné vyučovanie, deti budú pracovať na nových sústruhoch, zlepší sa aj vybavenie ďalších špeciálnych učební.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčianski hasiči zachraňovali dieťa zo zavretého auta

Dieťa ratovali pred jednou z trenčianskych obchodných prevádzok.

Bývalé Tesco v Nitre je takmer rok zavreté, nový majiteľ chystá projekt

Tesco plánuje v prenajatých vynovených priestoroch prevádzkovať supermarket. Termín sa posúva.

Nový kúpeľný hotel v Tepliciach pripomína sladké časy spred sto rokov

​​​​​​​Po štyroch rokoch kompletných opráv otvorili v kúpeľnom meste Turca luxusný päťhviezdičkový hotel. Teplické kúpele už v minulosti navštevovali viacerí panovníci, vrátane cisárovnej Sissi.

V Bzovíku otvorili jednu z najväčších mliečnych fariem v strednej Európe

Investícia do farmy dosiahne takmer sedem miliónov eur.

Vybrali SME



Už ste čítali?