Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Timea zaujala na prvý pohľad

Kým Európa hlási druhú najväčšiu úrodu zemiakov za posledných desať rokov, sever Slovenska nemá dôvod na radosť.

O dobrú radu zadarmo bol na Švábkobraní mimoriadny záujem.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

Dážď neušetril ani podujatie venované druhému oravskému chlebu. Na rozdiel od nebies, návštevníci mu priazeň zachovali.

PÁRNICA. Od roku 1950 vo Veľkej Lomnici šľachtia a pestujú zemiaky. Slovenské sadivo každú sezónu rýchlo vypredajú. Pracovníci tamojšieho Výskumného a šľachtiteľského ústavu zemiakarského prišli na Oravu koncom augusta. Návštevníkom Párnického švábkobrania predstavovali vlastné odrody a rozdávali rady. „V portfóliu máme desať odrôd,“ povedal riaditeľ Ján Heldák. „Veľmi skoré, skoré, poloskoré, všetky úžitkové smery aj varné typy. Vieme vyhovieť každému.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Výnosná Timea

Medzi pestovateľmi prevláda záujem o varný typ B. „Ide o odrody, ktoré majú v kuchyni univerzálne využitie. Hodia sa na varenie, pečenie aj do polievok.“

Najúrodnejšou stredne skorou odrodou na Slovensku je Timea, registrovaná od roku 2009. Má guľatooválny tvar, skladovateľnosť od októbra do mája. „Je najvhodnejšia pre oblasti, kde sa varia halušky či pirohy. Myslím si, že aj v zahraničnej konkurencii by sa dokázala zaradiť na popredné miesta.“

Kvôli Timei navštívil Párnicu Pavol Polóny z Poník pri Banskej Bystrici. Zemiaky pestuje pre seba, rodinu aj známych. „O podujatí som počul v rozhlase. Nie je to ďaleko, tak sme prišli. Zaujímala ma hlavne odroda Timea, počul som, že je veľmi výnosná. Prvýkrát som ju videl na vlastné oči, celkom sa mi páči. Chcel by som ju pestovať.“

Sever má smolu

V celoeurópskom meradle je tento rok pre zemiakarov úspešný. „Očakáva sa druhá najvyššia úroda za posledných desať rokov,“ hovorí Ján Heldák. Severné Slovensko sa tešiť nebude. „Málo slnka, prebytok vlahy, zvýšený výskyt plesne zemiakovej,“ menuje riaditeľ hlavné príčiny. „Kto nesprávne ošetroval, nebude mať takmer žiadnu úrodu, respektíve minimálnu.“

Začiatočníkom v pestovaní zemiakov Heldák radí neexperimentovať. „V zásade dodržiavame to, čo robili naši starí otcovia. Hlboko zorať, dobre pohnojiť a počas vegetácie sa o zemiaky dobre starať. Nemyslím si, že pestovanie v slame a podobné raritky sú trendom. Klasickou technológiou sa dajú v tejto oblasti dopestovať veľmi kvalitné zemiaky.“

Ján Heldák ich máva na tanieri pravidelne. „Zemiaky uvarené v šupke na pare si pokrájam na kolieska, posolím ich a s kúskom masla a dobrým kyslým mliekom sú mojou najobľúbenejšou večerou.“

Modré čipsy nezaujali

Veľkolomničania priniesli na Oravu aj raritné hľuzy. Slúžia na ozvláštnenie záhradiek a kuchýň. „Zemiak s modrou šupkou sa hodí k vyprážanému syru, zemiak s modrou dužinou ku krevetám,“ opisuje kontrastnú kombináciu Ján Heldák. „Tieto odrody môžu byť sladšie, ale bežný konzument rozdiel na tanieri necíti.“

Slováci sú zatiaľ konzervatívni, po farebných odrodách nie je veľký dopyt. „Na zemiakarskom jarmoku v Spišskej Belej sme ponúkli modré čipsy z odrody Blue Congo. Len málo ľudí dokázalo prekonať obranný mechanizmus. Žlté lupienky išli na odbyt, no málokto sa odhodlal ochutnať modré.“

Najväčšie vyznamenanie

Párnickô švábkobraňá si v predposlednú augustovú nedeľu zaknihovalo ôsmy ročník. Počasie Párničanom neprialo, v noci lialo, napoludnie sa dedinou prehnala búrka. Ľudí to neodradilo. Obuli si čižmy, zobrali dáždniky či pršiplášte a prišli na ihrisko podporiť usporiadateľov tradičného podujatia. „Vidieť ich tam bolo pre nás najväčším vyznamenaním,“ povedala starostka Milada Antalová.

Poľovníci prichystali dva kotly gulášu z diviny, ženičky napiekli švábkový chlieb, kapustníky a iné dobroty. Iná zohraná partia núkala halušky, pirohy, šúľance aj placky, pričom spotrebovala približne sto kilogramov švábky. „Je veľmi príjemné zistiť, že sa na Švábkobraní schádzajú celé rodiny a priatelia z Dolniakov aj Horniakov,“ povedal jeden zo zakladateľov festivalu Vlado Janiga. „V dnešnej dobe, keď všetko ide od seba, je to vzácnosť.“ Rodák z Párnice zladil s podujatím aj nedeľný obed. „Žiadne rezne. Zachovávame obyčaj. Mali sme hubovú polievku a placku. Je to moje najobľúbenejšie jedlo zo švábky. Nič sa jej nevyrovná.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  5. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  6. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  7. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  7. Virtuálne sídlo v Bratislave
  8. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  9. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  10. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 826
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 183
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 756
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 436
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 605
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 260
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 298
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 679
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 976

Hlavné správy z MY Orava

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Lucia Vlčáková debutovala na polmaratóne

Rodáčka z Veličnej mala od 12. kilometra krízu. Bola rada, že dobehla do cieľa. Splnila si však niečo, čo si predsavzala pred pretekmi.

Vavrečka a Chlebnice vybavili súperov v prvom polčase

Posledné jesenné kolo sľubuje poriadnu drámu. Na prvej priečke môže zimovať 6 tímov.

Na Deň obce ľudí zabávali aj deti

Súčasťou kultúrno spoločenskej akcie ja aj stretnutie rodákov.

Spod hladiny vytiahnu zatopené dedinky

Pri Oravskom centre mládeže vzniká pamätná zóna. Výsledkov unikátneho projektu bude veľa, okrem iného aj náhľad na osady, ktoré zmizli pod Oravskou priehradou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?