Pondelok, 20. august, 2018 | Meniny má Anabela

Timea zaujala na prvý pohľad

Kým Európa hlási druhú najväčšiu úrodu zemiakov za posledných desať rokov, sever Slovenska nemá dôvod na radosť.

O dobrú radu zadarmo bol na Švábkobraní mimoriadny záujem.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

Dážď neušetril ani podujatie venované druhému oravskému chlebu. Na rozdiel od nebies, návštevníci mu priazeň zachovali.

PÁRNICA. Od roku 1950 vo Veľkej Lomnici šľachtia a pestujú zemiaky. Slovenské sadivo každú sezónu rýchlo vypredajú. Pracovníci tamojšieho Výskumného a šľachtiteľského ústavu zemiakarského prišli na Oravu koncom augusta. Návštevníkom Párnického švábkobrania predstavovali vlastné odrody a rozdávali rady. „V portfóliu máme desať odrôd,“ povedal riaditeľ Ján Heldák. „Veľmi skoré, skoré, poloskoré, všetky úžitkové smery aj varné typy. Vieme vyhovieť každému.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Výnosná Timea

Medzi pestovateľmi prevláda záujem o varný typ B. „Ide o odrody, ktoré majú v kuchyni univerzálne využitie. Hodia sa na varenie, pečenie aj do polievok.“

Najúrodnejšou stredne skorou odrodou na Slovensku je Timea, registrovaná od roku 2009. Má guľatooválny tvar, skladovateľnosť od októbra do mája. „Je najvhodnejšia pre oblasti, kde sa varia halušky či pirohy. Myslím si, že aj v zahraničnej konkurencii by sa dokázala zaradiť na popredné miesta.“

Kvôli Timei navštívil Párnicu Pavol Polóny z Poník pri Banskej Bystrici. Zemiaky pestuje pre seba, rodinu aj známych. „O podujatí som počul v rozhlase. Nie je to ďaleko, tak sme prišli. Zaujímala ma hlavne odroda Timea, počul som, že je veľmi výnosná. Prvýkrát som ju videl na vlastné oči, celkom sa mi páči. Chcel by som ju pestovať.“

Sever má smolu

V celoeurópskom meradle je tento rok pre zemiakarov úspešný. „Očakáva sa druhá najvyššia úroda za posledných desať rokov,“ hovorí Ján Heldák. Severné Slovensko sa tešiť nebude. „Málo slnka, prebytok vlahy, zvýšený výskyt plesne zemiakovej,“ menuje riaditeľ hlavné príčiny. „Kto nesprávne ošetroval, nebude mať takmer žiadnu úrodu, respektíve minimálnu.“

Začiatočníkom v pestovaní zemiakov Heldák radí neexperimentovať. „V zásade dodržiavame to, čo robili naši starí otcovia. Hlboko zorať, dobre pohnojiť a počas vegetácie sa o zemiaky dobre starať. Nemyslím si, že pestovanie v slame a podobné raritky sú trendom. Klasickou technológiou sa dajú v tejto oblasti dopestovať veľmi kvalitné zemiaky.“

Ján Heldák ich máva na tanieri pravidelne. „Zemiaky uvarené v šupke na pare si pokrájam na kolieska, posolím ich a s kúskom masla a dobrým kyslým mliekom sú mojou najobľúbenejšou večerou.“

Modré čipsy nezaujali

Veľkolomničania priniesli na Oravu aj raritné hľuzy. Slúžia na ozvláštnenie záhradiek a kuchýň. „Zemiak s modrou šupkou sa hodí k vyprážanému syru, zemiak s modrou dužinou ku krevetám,“ opisuje kontrastnú kombináciu Ján Heldák. „Tieto odrody môžu byť sladšie, ale bežný konzument rozdiel na tanieri necíti.“

Slováci sú zatiaľ konzervatívni, po farebných odrodách nie je veľký dopyt. „Na zemiakarskom jarmoku v Spišskej Belej sme ponúkli modré čipsy z odrody Blue Congo. Len málo ľudí dokázalo prekonať obranný mechanizmus. Žlté lupienky išli na odbyt, no málokto sa odhodlal ochutnať modré.“

Najväčšie vyznamenanie

Párnickô švábkobraňá si v predposlednú augustovú nedeľu zaknihovalo ôsmy ročník. Počasie Párničanom neprialo, v noci lialo, napoludnie sa dedinou prehnala búrka. Ľudí to neodradilo. Obuli si čižmy, zobrali dáždniky či pršiplášte a prišli na ihrisko podporiť usporiadateľov tradičného podujatia. „Vidieť ich tam bolo pre nás najväčším vyznamenaním,“ povedala starostka Milada Antalová.

Poľovníci prichystali dva kotly gulášu z diviny, ženičky napiekli švábkový chlieb, kapustníky a iné dobroty. Iná zohraná partia núkala halušky, pirohy, šúľance aj placky, pričom spotrebovala približne sto kilogramov švábky. „Je veľmi príjemné zistiť, že sa na Švábkobraní schádzajú celé rodiny a priatelia z Dolniakov aj Horniakov,“ povedal jeden zo zakladateľov festivalu Vlado Janiga. „V dnešnej dobe, keď všetko ide od seba, je to vzácnosť.“ Rodák z Párnice zladil s podujatím aj nedeľný obed. „Žiadne rezne. Zachovávame obyčaj. Mali sme hubovú polievku a placku. Je to moje najobľúbenejšie jedlo zo švábky. Nič sa jej nevyrovná.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Najkrajšie americké národné parky 13 939
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 11 528
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 7 005
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 303
  5. Vizuálny smog je problém 3 018
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 779
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 761
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 467
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 567
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 345

Hlavné správy z MY Orava

Výročné jarmoky mohli robiť štyrikrát do roka

Presne pred dvesto rokmi sa z dedinky Bobrov stalo mesto. Štatút, výsady a ochranu dostalo od samotného cisára. Udržalo si ich viac ako sto rokov.

Brezovica si užíva skvelý štart do sezóny. Ďalší súper si odniesol štvorku

Bez straty bodu pokračujú po 2. kole už iba tri tímy.

Zvuk zubárskej vŕtačky už pomaly patrí do archívu

Trendy neobchádzajú ani stomatológiu. Naopak. Dnes sa kvalitná zubná ambulancia bez nich nezaobíde, ak chce spĺňať potreby a nároky pacientov.

Jasenovčania využijú staré školské lavice

Začína rekonštrukcia školy, v ktorej sa najskôr učil a neskôr aj vyučoval deti Martin Kukučín.

Starí valasi košele impregnovali v ovčom loji a prali v popole

Bezmála stotisíc eur dalo Múzeum oravskej dediny do rekonštrukcie piatich remeselných objektov. Vďaka peniazom z eurofondov v nich môžu zamestnanci skanzenu ukazovať, ako žili a čo robili ľudia v minulosti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?