Dážď neušetril ani podujatie venované druhému oravskému chlebu. Na rozdiel od nebies, návštevníci mu priazeň zachovali.
PÁRNICA. Od roku 1950 vo Veľkej Lomnici šľachtia a pestujú zemiaky. Slovenské sadivo každú sezónu rýchlo vypredajú. Pracovníci tamojšieho Výskumného a šľachtiteľského ústavu zemiakarského prišli na Oravu koncom augusta. Návštevníkom Párnického švábkobrania predstavovali vlastné odrody a rozdávali rady. „V portfóliu máme desať odrôd,“ povedal riaditeľ Ján Heldák. „Veľmi skoré, skoré, poloskoré, všetky úžitkové smery aj varné typy. Vieme vyhovieť každému.“
Výnosná Timea
Medzi pestovateľmi prevláda záujem o varný typ B. „Ide o odrody, ktoré majú v kuchyni univerzálne využitie. Hodia sa na varenie, pečenie aj do polievok.“
Najúrodnejšou stredne skorou odrodou na Slovensku je Timea, registrovaná od roku 2009. Má guľatooválny tvar, skladovateľnosť od októbra do mája. „Je najvhodnejšia pre oblasti, kde sa varia halušky či pirohy. Myslím si, že aj v zahraničnej konkurencii by sa dokázala zaradiť na popredné miesta.“
Kvôli Timei navštívil Párnicu Pavol Polóny z Poník pri Banskej Bystrici. Zemiaky pestuje pre seba, rodinu aj známych. „O podujatí som počul v rozhlase. Nie je to ďaleko, tak sme prišli. Zaujímala ma hlavne odroda Timea, počul som, že je veľmi výnosná. Prvýkrát som ju videl na vlastné oči, celkom sa mi páči. Chcel by som ju pestovať.“
Sever má smolu
V celoeurópskom meradle je tento rok pre zemiakarov úspešný. „Očakáva sa druhá najvyššia úroda za posledných desať rokov,“ hovorí Ján Heldák. Severné Slovensko sa tešiť nebude. „Málo slnka, prebytok vlahy, zvýšený výskyt plesne zemiakovej,“ menuje riaditeľ hlavné príčiny. „Kto nesprávne ošetroval, nebude mať takmer žiadnu úrodu, respektíve minimálnu.“
Začiatočníkom v pestovaní zemiakov Heldák radí neexperimentovať. „V zásade dodržiavame to, čo robili naši starí otcovia. Hlboko zorať, dobre pohnojiť a počas vegetácie sa o zemiaky dobre starať. Nemyslím si, že pestovanie v slame a podobné raritky sú trendom. Klasickou technológiou sa dajú v tejto oblasti dopestovať veľmi kvalitné zemiaky.“
Ján Heldák ich máva na tanieri pravidelne. „Zemiaky uvarené v šupke na pare si pokrájam na kolieska, posolím ich a s kúskom masla a dobrým kyslým mliekom sú mojou najobľúbenejšou večerou.“
Modré čipsy nezaujali
Veľkolomničania priniesli na Oravu aj raritné hľuzy. Slúžia na ozvláštnenie záhradiek a kuchýň. „Zemiak s modrou šupkou sa hodí k vyprážanému syru, zemiak s modrou dužinou ku krevetám,“ opisuje kontrastnú kombináciu Ján Heldák. „Tieto odrody môžu byť sladšie, ale bežný konzument rozdiel na tanieri necíti.“
Slováci sú zatiaľ konzervatívni, po farebných odrodách nie je veľký dopyt. „Na zemiakarskom jarmoku v Spišskej Belej sme ponúkli modré čipsy z odrody Blue Congo. Len málo ľudí dokázalo prekonať obranný mechanizmus. Žlté lupienky išli na odbyt, no málokto sa odhodlal ochutnať modré.“
Najväčšie vyznamenanie
Párnickô švábkobraňá si v predposlednú augustovú nedeľu zaknihovalo ôsmy ročník. Počasie Párničanom neprialo, v noci lialo, napoludnie sa dedinou prehnala búrka. Ľudí to neodradilo. Obuli si čižmy, zobrali dáždniky či pršiplášte a prišli na ihrisko podporiť usporiadateľov tradičného podujatia. „Vidieť ich tam bolo pre nás najväčším vyznamenaním,“ povedala starostka Milada Antalová.
Poľovníci prichystali dva kotly gulášu z diviny, ženičky napiekli švábkový chlieb, kapustníky a iné dobroty. Iná zohraná partia núkala halušky, pirohy, šúľance aj placky, pričom spotrebovala približne sto kilogramov švábky. „Je veľmi príjemné zistiť, že sa na Švábkobraní schádzajú celé rodiny a priatelia z Dolniakov aj Horniakov,“ povedal jeden zo zakladateľov festivalu Vlado Janiga. „V dnešnej dobe, keď všetko ide od seba, je to vzácnosť.“ Rodák z Párnice zladil s podujatím aj nedeľný obed. „Žiadne rezne. Zachovávame obyčaj. Mali sme hubovú polievku a placku. Je to moje najobľúbenejšie jedlo zo švábky. Nič sa jej nevyrovná.“