Pondelok, 21. január, 2019 | Meniny má Vincent

Timea zaujala na prvý pohľad

Kým Európa hlási druhú najväčšiu úrodu zemiakov za posledných desať rokov, sever Slovenska nemá dôvod na radosť.

O dobrú radu zadarmo bol na Švábkobraní mimoriadny záujem.(Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

Dážď neušetril ani podujatie venované druhému oravskému chlebu. Na rozdiel od nebies, návštevníci mu priazeň zachovali.

PÁRNICA. Od roku 1950 vo Veľkej Lomnici šľachtia a pestujú zemiaky. Slovenské sadivo každú sezónu rýchlo vypredajú. Pracovníci tamojšieho Výskumného a šľachtiteľského ústavu zemiakarského prišli na Oravu koncom augusta. Návštevníkom Párnického švábkobrania predstavovali vlastné odrody a rozdávali rady. „V portfóliu máme desať odrôd,“ povedal riaditeľ Ján Heldák. „Veľmi skoré, skoré, poloskoré, všetky úžitkové smery aj varné typy. Vieme vyhovieť každému.“

Výnosná Timea

Medzi pestovateľmi prevláda záujem o varný typ B. „Ide o odrody, ktoré majú v kuchyni univerzálne využitie. Hodia sa na varenie, pečenie aj do polievok.“

Najúrodnejšou stredne skorou odrodou na Slovensku je Timea, registrovaná od roku 2009. Má guľatooválny tvar, skladovateľnosť od októbra do mája. „Je najvhodnejšia pre oblasti, kde sa varia halušky či pirohy. Myslím si, že aj v zahraničnej konkurencii by sa dokázala zaradiť na popredné miesta.“

Kvôli Timei navštívil Párnicu Pavol Polóny z Poník pri Banskej Bystrici. Zemiaky pestuje pre seba, rodinu aj známych. „O podujatí som počul v rozhlase. Nie je to ďaleko, tak sme prišli. Zaujímala ma hlavne odroda Timea, počul som, že je veľmi výnosná. Prvýkrát som ju videl na vlastné oči, celkom sa mi páči. Chcel by som ju pestovať.“

Sever má smolu

V celoeurópskom meradle je tento rok pre zemiakarov úspešný. „Očakáva sa druhá najvyššia úroda za posledných desať rokov,“ hovorí Ján Heldák. Severné Slovensko sa tešiť nebude. „Málo slnka, prebytok vlahy, zvýšený výskyt plesne zemiakovej,“ menuje riaditeľ hlavné príčiny. „Kto nesprávne ošetroval, nebude mať takmer žiadnu úrodu, respektíve minimálnu.“

Začiatočníkom v pestovaní zemiakov Heldák radí neexperimentovať. „V zásade dodržiavame to, čo robili naši starí otcovia. Hlboko zorať, dobre pohnojiť a počas vegetácie sa o zemiaky dobre starať. Nemyslím si, že pestovanie v slame a podobné raritky sú trendom. Klasickou technológiou sa dajú v tejto oblasti dopestovať veľmi kvalitné zemiaky.“

Ján Heldák ich máva na tanieri pravidelne. „Zemiaky uvarené v šupke na pare si pokrájam na kolieska, posolím ich a s kúskom masla a dobrým kyslým mliekom sú mojou najobľúbenejšou večerou.“

Modré čipsy nezaujali

Veľkolomničania priniesli na Oravu aj raritné hľuzy. Slúžia na ozvláštnenie záhradiek a kuchýň. „Zemiak s modrou šupkou sa hodí k vyprážanému syru, zemiak s modrou dužinou ku krevetám,“ opisuje kontrastnú kombináciu Ján Heldák. „Tieto odrody môžu byť sladšie, ale bežný konzument rozdiel na tanieri necíti.“

Slováci sú zatiaľ konzervatívni, po farebných odrodách nie je veľký dopyt. „Na zemiakarskom jarmoku v Spišskej Belej sme ponúkli modré čipsy z odrody Blue Congo. Len málo ľudí dokázalo prekonať obranný mechanizmus. Žlté lupienky išli na odbyt, no málokto sa odhodlal ochutnať modré.“

Najväčšie vyznamenanie

Párnickô švábkobraňá si v predposlednú augustovú nedeľu zaknihovalo ôsmy ročník. Počasie Párničanom neprialo, v noci lialo, napoludnie sa dedinou prehnala búrka. Ľudí to neodradilo. Obuli si čižmy, zobrali dáždniky či pršiplášte a prišli na ihrisko podporiť usporiadateľov tradičného podujatia. „Vidieť ich tam bolo pre nás najväčším vyznamenaním,“ povedala starostka Milada Antalová.

Poľovníci prichystali dva kotly gulášu z diviny, ženičky napiekli švábkový chlieb, kapustníky a iné dobroty. Iná zohraná partia núkala halušky, pirohy, šúľance aj placky, pričom spotrebovala približne sto kilogramov švábky. „Je veľmi príjemné zistiť, že sa na Švábkobraní schádzajú celé rodiny a priatelia z Dolniakov aj Horniakov,“ povedal jeden zo zakladateľov festivalu Vlado Janiga. „V dnešnej dobe, keď všetko ide od seba, je to vzácnosť.“ Rodák z Párnice zladil s podujatím aj nedeľný obed. „Žiadne rezne. Zachovávame obyčaj. Mali sme hubovú polievku a placku. Je to moje najobľúbenejšie jedlo zo švábky. Nič sa jej nevyrovná.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  7. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  9. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  10. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  1. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  2. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  3. 5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019
  4. Functional spaces for creative dwellers
  5. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  6. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  7. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  8. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  9. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  10. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 20 667
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 732
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 13 308
  4. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 12 376
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 767
  6. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 7 782
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 6 240
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 6 182
  9. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 4 276
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 2 505

Hlavné správy z MY Orava

V dvoch firmách v Námestove chcú zamestnanci štrajkovať

Odborári dvoch firiem v Námestove vyhlásili štrajkovú pohotovosť. V jednej z nich sa nedohodli s vedením na raste miezd, v druhej ani na znení kolektívnej zmluvy.

Drevenice takú ťarchu snehu neunesú

Na strechy majú v Múzeu oravskej dediny zlepšovák. Snehové kryhy režú podomácky vyrobeným nástrojom.

Už istý víťaz zvládol aj posledný zápas

Vyvrcholenie ZHL v Kňažej sa nieslo v pokojnom duchu. O všetkom podstatnom rozhodlo už predposledné kolo.

Sebastián Belicaj nechal konkurenciu za sebou

V Osrbli sa predviedli viacerí oravskí biatlonisti.

Hviezda Dolný Kubín nezvládla odvetu v Bratislave

Oravskí hokejisti nepostúpili do play off a bojujú už iba o konečné 5. až 8. miesto v skupine Západ. Prvý zápas série vyhrali na domácom ľade 4:2.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zatmenie Mesiaca prinieslo krásne momenty. Ľuďom nevadil mráz ani nevyspatosť

Prinášame neopakovateľné zábery z Banskej Bystrice a ďalších miest sveta.

Rodine zo Sučian pri Martine sa pod ťarchou snehu zrútil dom

Schátraná strecha už viac nevydržala.

V Modre sa zrazili tri autá, dvaja z vodičov nafúkali

Včera navečer sa v Modre zrazili tri autá, dvaja vodiči nafúkali.

Vybrali SME

Už ste čítali?