Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Chátrajúca dominanta Tvrdošína mení vzhľad

Kedysi vyhľadávaný hotel s vychýrenou vinárňou a furmanskou krčmou v centre Tvrdošína roky chátral. V réžii samosprávy dnes dostáva novú tvár.

Mesto získalo dotáciu na rekonštrukciu hotela, polovicu nákladov hradí z vlastného rozpočtu.(Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

TVRDOŠÍN. Tvrdošínsky hotel Limba bol v dezolátnom stave. Po dvadsať rokov trvajúcich sporoch o jeho vlastníctvo ho napokon získalo mesto. Z mestskej kasy ide na rozsiahle práce polovica peňazí, zvyšok dostala samospráva z eurofondov vďaka cezhraničnému projektu s poľskou gminou Kościelisko. Ľudia, ktorí hotel často navštevovali, sú zvedaví, či sa po takmer štvrťstoročí podarí obnoviť jeho zašlú slávu.

Obľúbený hotel

„Bol veľmi pekný a chodievalo tam veľa ľudí,“ spomína dnes 84-ročná Helena Kutliaková z Oravskej Polhory, ktorá v Limbe pracovala osem rokov. Od jej odchodu do dôchodku uplynulo takmer tridsať rokov. V hoteli pracovala ako upratovačka v 80. rokoch minulého storočia. Hoci musela každý druhý deň dochádzať za prácou viac ako tridsať kilometrov, nesťažovala si. „Nablízku práce nebolo a tam sa mi pracovalo dobre, mali sme dobrý kolektív. Zarobila som 1700 korún, ale roboty bolo ako na kostole. Z domu som chodila o štvrtej ráno, vracala som sa o šiestej večer, aj neskôr. Nemali sme sa kedy nudiť.“

Článok pokračuje pod video reklamou

dfknln

Helena Kutliaková (druhá sprava) si na prácu v tvrdošínskom hoteli spomína rada. REPROFOTO: AUTOR

Hotel bol rozdelený na niekoľko častí. Vrch slúžil na ubytovávanie hostí, v strede bola veľká jedáleň a kuchyňa. V pivnici vináreň a furmanská krčma, ktoré boli otvorené už od siedmej rána. Práve tie vyhľadávali mladí ľudia zo širokého okolia. Tamojšie zábavy boli známe po celej Orave. V odľahlej časti zariadenia sa stretávala vtedajšia smotánka v modrom salóniku. Nechýbala práčovňa a žehliareň. „Zarábali tam veľké peniaze, ľudia chodili od rána do noci,“ hovorí pani Helena. „Prázdne neboli ani izby. Aj herci tam prespávali, keď natáčali Tisícročnú včelu. Pamätám si, ako si raz vedúci vymyslel, že do vinárne môžu chodiť len hostia v oblekoch. Zaraz na druhý deň bolo prázdno. Radšej všetko rýchlo vrátil do starých koľají.“

Úpadok zariadenia

Hotel postavený v 70. rokoch minulého storočia pôvodne vlastnil štátny podnik Reštaurácie a jedálne Dolný Kubín. Po prevrate v roku 1989 začali spory o vlastníctvo zariadenia, ktoré znamenali začiatok jeho konca. „Odišla som v roku 1988, o pár rokov som sa tam bola pozrieť. Hotel bol krásne prerobený, zvnútra i zvonku, všetko nové. Ale prázdny. Ani personálu nebolo toľko ako voľakedy. Prevádzkarka i recepčná čistili zemiaky. Nechápala som, čo sa stalo. Bola to škoda.“

So spoločnosťou, ktorá získala zariadenie v takzvanej malej privatizácii, sa mesto súdilo dvadsať rokov. Obidve strany si robili nárok na hotel. Rozhodovali okresné súdy, krajské, najvyšší aj ústavný. V súčasnosti by už mal byť hotel vo vlastníctve samosprávy. Aj vďaka tomu vlani získala dotáciu z eurofondov na jeho rekonštrukciu.

Zmena rozpočtu

Pôvodný rozpočet na prerobenie hotela bol 2,9 milióna eur. S firmou, ktorá dala vo verejnom obstarávaní najnižšiu ponuku, mesto v apríli podpísalo zmluvu na necelých 1,4 milióna eur. Na ostatnom zasadnutí zastupiteľstva však poslanci pôvodný rozpočet o 150-tisíc eur zvýšili.

dfvdf

Roky bez majiteľa dali hotelu poriadne zabrať. FOTO: ARCHÍV MSÚ

„Projektová dokumentácia bola spracovaná na pôvodný projekt, čo nekorešpondovalo so skutkovým stavom,“ píše sa v dôvodovej správe k uzneseniu. „V čase prípravy projektu, v roku 2009, nebolo možné dostať sa do objektu z dôvodu súdneho sporu a prebiehajúceho konania o vypratanie nehnuteľnosti a zdokumentovať skutkový stav. Od roku 2009 sústavne dochádzalo k devastácii a znehodnocovaniu celého objektu, o čom je spracovaný dokument, predložený aj na súdne konanie v rámci obnovy konania.“

Súdnym sporom ohľadom Limby teda zrejme nie je koniec. Otázne nateraz zostáva aj to, koľko napokon rekonštrukcia vyjde. Pýtali sme sa, ako mesto hotel využije a čo všetko v ňom bude. Odpoveď sme do uzávierky nedostali.

Kompletná rekonštrukcia

Hotel bol po rokoch bez majiteľa v dezolátnom stave. Katastrofálne vyzeral nielen zvonku, ale aj zvnútra. V miestnostiach boli opadané omietky, drevené okná zvetrali, vykurovanie a vzduchotechnika nefungovali, zničená bola elektrina, rozvody vody, kúrenia i zariadenie v izbách, kuchyni či jedálni. Pracovníci technických služieb odtiaľ pred spustením prác vyviezli pätnásť kontajnerov odpadu.

dsvs

Pri pohľade na tieto zábery ľudia, ktorí Limbu navštevovali, zrejme ani neuveria, ako dopadla. FOTO: ARCHÍV MSÚ

Firma začala s prácami pred niekoľkými mesiacmi. Mení strechu, objekt zatepľuje, pribudne nový vodovod, kanalizácia, vzduchotechnika i elektrina, kotolňu na tuhé palivo nahradí plynová. V miestnostiach robotníci robia nové omietky, znižujú stropy, vymieňajú podlahy, obklady, dlažby. Nové budú aj okná, dvere, balkóny, výťahy a vybavenie kuchyne. Po rekonštrukcii by mal mať hotel ubytovaciu kapacitu 60 hostí.

Podľa informácií na webovej stránke mesta plánuje samospráva v hoteli ponúkať ubytovacie, reštauračné, kongresové, výstavné, obchodné a relaxačné služby. Mala by v ňom byť veľká a malá konferenčná sála, výstavná i športovo-relaxačná miestnosť, mliečny bar i jedáleň.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  5. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  6. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  7. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  7. Virtuálne sídlo v Bratislave
  8. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  9. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  10. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 826
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 190
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 756
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 436
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 605
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 260
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 299
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 678
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 976

Hlavné správy z MY Orava

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Lucia Vlčáková debutovala na polmaratóne

Rodáčka z Veličnej mala od 12. kilometra krízu. Bola rada, že dobehla do cieľa. Splnila si však niečo, čo si predsavzala pred pretekmi.

Vavrečka a Chlebnice vybavili súperov v prvom polčase

Posledné jesenné kolo sľubuje poriadnu drámu. Na prvej priečke môže zimovať 6 tímov.

Na Deň obce ľudí zabávali aj deti

Súčasťou kultúrno spoločenskej akcie ja aj stretnutie rodákov.

Spod hladiny vytiahnu zatopené dedinky

Pri Oravskom centre mládeže vzniká pamätná zóna. Výsledkov unikátneho projektu bude veľa, okrem iného aj náhľad na osady, ktoré zmizli pod Oravskou priehradou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?