Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Na Orave otvorili kompostáreň

Silážne žľaby na bývalom družstve dostali nové využitie. Súkromná firma tam chce ročne spracovať viac ako štyritisíc ton zeleného odpadu.

Na spracovanie zeleného odpadu je pripravená plocha s rozlohou štyristo metrov štvorcových.Na spracovanie zeleného odpadu je pripravená plocha s rozlohou štyristo metrov štvorcových. (Zdroj: LUCIA ŠMIGOVSKÁ)

Silážne žľaby na bývalom družstve dostali nové využitie. Námestovská firma tam chce ročne spracovať viac ako štyritisíc ton zeleného odpadu. Ponuka na bezplatné spracovanie platí zatiaľ do konca roka.

ORAVSKÁ JASENICA. Kompostáreň v areáli bývalého družstva za dedinou od začiatku leta prevádzkuje námestovská firma Peter Bolek - Ekoray. Spracovanie zeleného odpadu je pre všetky oravské mestá a obce bezplatné do konca roka. „Ponuku možno predĺžime aj na budúci rok,“ povedal Peter Bolek. „Chceme rozhýbať environmentálnu politiku. Od začiatku roka platí, že ak obce preukážu triedenie piatich zložiek vrátane bioodpadu, za uloženie tony komunálneho odpadu na skládku zaplatia o euro menej. Zatiaľ to nikto nevyužíva, čo je škoda.“

Skryť Vypnúť reklamu

Pripravení

Investíciu v hodnote pol milióna eur uľahčil pôvodný účel poľnohospodárskych objektov. „Silážne žľaby majú blízko k zariadeniam na kompostovanie,“ vysvetľuje Bolek. „Až na odkanalizovanie ich prebudovanie nebolo zložité.“

Firma dostala povolenie ročne spracovať 4500 ton zeleného odpadu. „Máme všetky potrebné mechanizmy, ako prekopávač, drviče, doviezli sme aj triedič a preosievač kompostu. Sme pripravení zvládnuť to na sto percent.“

Dva až tri mesiace

„Tráva, konáre, lístie, nespracovaná hlina,“ spresňuje pojem zelený odpad odborný pracovník firmy Martin Tomašák. Každá zložka vrátane kalov z vodární sa triedi na kopy.

„Základ tvoria navážky v tvare trojuholníka široké dva metre a vysoké 1,4 metra. Na ne navážame kal zmiešaný s drveným drevom a trávou. Hmotu prejdeme prekopávačom a vytvoríme z nej hrobľu, ktorú prikryjeme netkanou textíliou. Zabraňuje vyplavovaniu pri daždi a eliminuje pachy. Ľudia sa preto nemusia obávať smradu, sme ďaleko od dediny, navyše za riekou.“

Skryť Vypnúť reklamu

Teplota a vlhkosť odzrkadľujú aktivitu organizmov, ktoré rozkladajú biologickú hmotu na kompost. Pri výkyvoch treba navážku prevzdušniť alebo poliať. „Kým z kopy trávy vznikne kompost, trvá to aj dva roky. Strážením a usmerňovaním, na základe presných receptúr, vieme celý proces skrátiť na dva až tri mesiace. Po preosiatí je kompost pripravený na distribúciu.“

webkomposttext.jpg

Nad premenou zeleného odpadu na kompost dohliada Martin Tomašák.

Po zelenom aj kuchynský

Zelený odpad do Oravskej Jasenice okrem domácich zatiaľ vozí iba Dolný Kubín, ozval sa Tvrdošín.

„Keďže zo zákona sme povinní separovať biologický odpad, je to prínos,“ povedal oravskojasenický starosta Karol Graňák. „Otázka znie, ako to bude vychádzať po spoplatnení.“

Konáre, tráva z ihriska a čoskoro aj lístie tak neskončia vo vrbinách, ale v kompostárni. „Ak získame prirodzené hnojivo, nemusíme kupovať chemické,“ opisuje výhodu kompostovania Tomašák. Prebytočnú zeleň môžu Oravčania doviezť do kompostárne aj individuálne, a to v pracovných dňoch od 6.00 h do 14.30 h.

Skryť Vypnúť reklamu

Novou prímesou kompostu sa čoskoro stane kuchynský odpad. Hygienizačnú stanicu na jeho spracovanie plánuje firma spustiť do troch mesiacov. Kapacita stanice postačí pre celú Oravu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 368
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 13 325
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 322
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 458
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 301
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 856
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 931
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 814
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 724
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 782
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Začali nevinne, skončili na stovke

Kamaráti strieľali na Silvestra šampanské na vrchole Šípa. Zvládli veľkú výzvu.

Kamaráti Ján Obrin (vľavo) a Vladimír Krška (vpravo) zvládli uplynulý rok vyjsť 100-krát na Šíp.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?