Silážne žľaby na bývalom družstve dostali nové využitie. Námestovská firma tam chce ročne spracovať viac ako štyritisíc ton zeleného odpadu. Ponuka na bezplatné spracovanie platí zatiaľ do konca roka.
ORAVSKÁ JASENICA. Kompostáreň v areáli bývalého družstva za dedinou od začiatku leta prevádzkuje námestovská firma Peter Bolek - Ekoray. Spracovanie zeleného odpadu je pre všetky oravské mestá a obce bezplatné do konca roka. „Ponuku možno predĺžime aj na budúci rok,“ povedal Peter Bolek. „Chceme rozhýbať environmentálnu politiku. Od začiatku roka platí, že ak obce preukážu triedenie piatich zložiek vrátane bioodpadu, za uloženie tony komunálneho odpadu na skládku zaplatia o euro menej. Zatiaľ to nikto nevyužíva, čo je škoda.“
Pripravení
Investíciu v hodnote pol milióna eur uľahčil pôvodný účel poľnohospodárskych objektov. „Silážne žľaby majú blízko k zariadeniam na kompostovanie,“ vysvetľuje Bolek. „Až na odkanalizovanie ich prebudovanie nebolo zložité.“
Firma dostala povolenie ročne spracovať 4500 ton zeleného odpadu. „Máme všetky potrebné mechanizmy, ako prekopávač, drviče, doviezli sme aj triedič a preosievač kompostu. Sme pripravení zvládnuť to na sto percent.“
Dva až tri mesiace
„Tráva, konáre, lístie, nespracovaná hlina,“ spresňuje pojem zelený odpad odborný pracovník firmy Martin Tomašák. Každá zložka vrátane kalov z vodární sa triedi na kopy.
„Základ tvoria navážky v tvare trojuholníka široké dva metre a vysoké 1,4 metra. Na ne navážame kal zmiešaný s drveným drevom a trávou. Hmotu prejdeme prekopávačom a vytvoríme z nej hrobľu, ktorú prikryjeme netkanou textíliou. Zabraňuje vyplavovaniu pri daždi a eliminuje pachy. Ľudia sa preto nemusia obávať smradu, sme ďaleko od dediny, navyše za riekou.“
Teplota a vlhkosť odzrkadľujú aktivitu organizmov, ktoré rozkladajú biologickú hmotu na kompost. Pri výkyvoch treba navážku prevzdušniť alebo poliať. „Kým z kopy trávy vznikne kompost, trvá to aj dva roky. Strážením a usmerňovaním, na základe presných receptúr, vieme celý proces skrátiť na dva až tri mesiace. Po preosiatí je kompost pripravený na distribúciu.“
Nad premenou zeleného odpadu na kompost dohliada Martin Tomašák.
Po zelenom aj kuchynský
Zelený odpad do Oravskej Jasenice okrem domácich zatiaľ vozí iba Dolný Kubín, ozval sa Tvrdošín.
„Keďže zo zákona sme povinní separovať biologický odpad, je to prínos,“ povedal oravskojasenický starosta Karol Graňák. „Otázka znie, ako to bude vychádzať po spoplatnení.“
Konáre, tráva z ihriska a čoskoro aj lístie tak neskončia vo vrbinách, ale v kompostárni. „Ak získame prirodzené hnojivo, nemusíme kupovať chemické,“ opisuje výhodu kompostovania Tomašák. Prebytočnú zeleň môžu Oravčania doviezť do kompostárne aj individuálne, a to v pracovných dňoch od 6.00 h do 14.30 h.
Novou prímesou kompostu sa čoskoro stane kuchynský odpad. Hygienizačnú stanicu na jeho spracovanie plánuje firma spustiť do troch mesiacov. Kapacita stanice postačí pre celú Oravu.