Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Bryndzové halušky treba vedieť variť s láskou

Jeden člen tímu zemiaky čistí, druhý trie, tretí miesi cesto a štvrtý hádže.

Súťažiaci museli halušky hádzať do vody z dienka.(Zdroj: MILOŠ BOČKAJ)

ZÁZRIVÁ. Bryndzové halušky prilákali do nového amfiteátra dvanásť súťažných družstiev a stovky divákov.

Tímová práca

Súťažiaci mali k dispozícii rovnaké suroviny. Dva kilogramy zemiakov, kilo múky, 500 gramov bryndze a 25 dekagramov slaniny.

„Jeden zemiaky škrobe, druhý trie, tretí miesi cesto a štvrtý hádže,“ opisuje prípravu tradičného jedla Oravcov Martina Matúšová, členka víťazného tímu Syrex.

O víťazstve nerozhodol len čas prípravy, ale aj vzhľad, konzistencia a samozrejme chuť. Všetci sa snažili, pretože nakoniec museli to, čo navarili, zjesť.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Všetky halušky boli skvelé,“ hovorí porotca Maroš Callo. „Súťažiaci dokázali, že tradičné slovenské jedlo variť vedia a je bežnou súčasťou ich jedálneho lístka.“

V štvorčlenných tímoch súťažili aj muži.

Špeciálne korenie

Najrýchlejšia Hlboká orba zvládla varenie za sedem a pol minúty. Len o päť sekúnd zaostal Syrex. Na druhom konci výsledkovej listiny skončilo družstvo so zaujímavým názvom Nefajčím, nepijem, ktoré potrebovalo až 21 minút.

Hlboká orba však zaplatila daň za rýchlosť. Halušky nedokázali dobre odcediť, za čo získali trestné body. Ale najlepší výkon predviedli v jedení. Svoju dvojkilogramovú porciu zjedli za jeden a pol minúty. Ani to im však na víťazstvo nestačilo. Skončili druhý za Syrexom.

„Nemáme žiadny špeciálny recept“ hovorí Martina Matúšová. Nakoniec sa priznala, že použili špeciálnu taktiku. „Varili sme ich s láskou. Všetko, čo sa robí s láskou, musí dopadnúť dobre.“

Chutilo aj deťom

Do jedenia na čas sa zapojili aj deti. Desaťročný Andrej Fašánok zjedol 150-gramovú porciu za 40 sekúnd. Len o šesť sekúnd horší čas dosiahla 13-ročná Viktória Fedorová.

Okrem výborných halušiek na piatom ročníku Zázrivských halušiek potešili vystúpenia folklórnych súborov, zaujali hrnčiari, košikári, rezbári, tkáči a ďalší remeselníci. Bohatá tombola potešila nielen výhercov, ale aj Špeciálnu základnú školu pre žiakov s telesným postihnutím z Dolného Kubína, pretože dostane výťažok z tomboly vo výške viac ako tisíc eur. Na záver zahrala hudobná skupina Aya a zázrivský chotár osvietil jánsky oheň.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  5. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  6. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  7. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  7. Virtuálne sídlo v Bratislave
  8. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  9. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  10. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 821
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 297
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 756
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 436
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 605
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 253
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 318
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 672
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 976

Hlavné správy z MY Orava

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Lucia Vlčáková debutovala na polmaratóne

Rodáčka z Veličnej mala od 12. kilometra krízu. Bola rada, že dobehla do cieľa. Splnila si však niečo, čo si predsavzala pred pretekmi.

Vavrečka a Chlebnice vybavili súperov v prvom polčase

Posledné jesenné kolo sľubuje poriadnu drámu. Na prvej priečke môže zimovať 6 tímov.

Na Deň obce ľudí zabávali aj deti

Súčasťou kultúrno spoločenskej akcie ja aj stretnutie rodákov.

Spod hladiny vytiahnu zatopené dedinky

Pri Oravskom centre mládeže vzniká pamätná zóna. Výsledkov unikátneho projektu bude veľa, okrem iného aj náhľad na osady, ktoré zmizli pod Oravskou priehradou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?