Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Čo treba na osemsto eur v čistom?

Nebolo to také zlé, hovorí prevádzkovateľ penziónu. Z dvadsiatich študentov, ktorí prišli na pohovor, by dal príležitosť dvom až trom.

Pohovor na skúšku má študentom pomôcť uspieť v praxi.(Zdroj: LUCIA ŠPITALOVÁ)

DOLNÝ KUBÍN. Martin Skočovský chce pracovať ako recepčný v Hoteli Orava na Srňacom. Na pohovor si doniesol životopis a motivačný list. „Veľa mladých ľudí má šialené predstavy o platových podmienkach. Chceli by sedieť na stoličke a dostávať tisíc eur. Reálny plat na tejto pozícii je 750 až 800 eur v čistom.“

Dali si záležať

Martin je jedným zo stovky študentov dolnokubínskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb, ktorí minulý týždeň absolvovali pracovný pohovor u jedného z piatich potenciálnych zamestnávateľov z Dolného Kubína, Zázrivej a Liptovského Mikuláša.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Cieľom akcie je skvalitniť schopnosť našich absolventov presadiť sa na trhu práce a posilniť ich konkurenčnú výhodu,“ vysvetlil Peter Ištván, zástupca riaditeľa pre teoretické vyučovanie. „Vidím, že žiaci to berú vážne, dali si záležať aj na oblečení.“

V ponuke bolo miesto recepčného, hlavného kuchára aj čašníka, prevádzkara a marketingového pracovníka. „Bola som nervózna, na niektoré doplňujúce otázky som nevedela odpovedať,“ priznala po skončení pohovoru nádejná marketingová pracovníčka Barbora Gustiňáková. „Je to dobrá skúsenosť, budem vedieť, ako to naozaj prebieha.“

Ivana Klimčíková zo Zákamenného rada varí. „Dúfam, že som presvedčila, spomenula som aj obľúbených známych kuchárov.“

Nemať informácie je chyba

Hotel Orava zamestnáva približne dvadsať ľudí. „Študenti sú iniciatívni, snažia sa o vyššie pozície,“ povedala Monika Bruncková, prevádzkarka a zároveň marketingová pracovníčka. „Chybou je, keď nemajú dosť informácií o zariadení, v ktorom chcú pracovať.“

Medzi záujemcami našla ľudí, ktorí by boli pre hotel prínosom. „Na takýto plat určite treba mať najskôr skúsenosti,“ povedala na margo osemsto eur v čistom pre recepčného.

Teba by sme chceli hneď, dostávaš sa do užšieho výberu a ostatní - každého záujemcu zamestnávateľ zaradil do jednej z troch kategórií. Škola tak získa spätnú väzbu. „Čo by sme mali skvalitniť v odbornom vzdelávaní, v čom sú žiaci naozaj dobrí a na rozvoj akých kompetencií by sme sa mali zamerať,“ spresnil Peter Ištván.

Adrenalín stúpa

„Nebolo to také zlé,“ povedal prevádzkovateľ Penziónu Koliba Jozef Gustiňák. „Dvoch až troch z dvadsiatich ľudí by sme si vedeli u nás predstaviť. Mladí ľudia sú sebavedomí a ambiciózni, čo je dobre. Na druhej strane, ich finančné požiadavky sú niekedy prehnané.“

Vzdelanie v obore tvorí v Kolibe najviac päťdesiat percent úspechu. Nemenej dôležitá je ochota pracovať. Gustiňák sa pristavil aj pri životopisoch.

„Treba mať jeden dobrý životopis, ktorý si budete vedieť obhájiť,“ povedal študentom pri hodnotení. „Mail merky1 si necháme pre kamarátov alebo Facebook. Ak zamestnávateľ nájde medzi záľubami adrenalínové športy, určite mu stúpne adrenalín a rozmyslí si, či prijme človeka, ktorý rád skáče z padáka. Nie je dobre, ak napíšeme, že radi cestujeme a nevieme odpovedať na otázku, kde sme boli naposledy. Pre pozíciu kuchára je dôležitejšie ovládať reštauračný systém ako program na úpravu fotiek. Rovnako si treba dávať pozor aj na preklepy, pri praxi sme napríklad našli dátum, ktorý ešte len bude.“

Pokračovanie o rok

Podobný pohovor, aký robili študenti v oblasti hotelierstva a gastronómie, už majú za sebou aj budúce kaderníčky, kozmetičky a nábytkári. Neminie ani maturantov v odbore remeslo a podnikanie. „Vzhľadom na skvelé ohlasy zo všetkých strán budeme akciu každoročne opakovať a skvalitňovať,“ povedal Peter Ištván.

Záujem spolupracovať aj v budúcnosti prejavili všetky zúčastnené firmy. Škola verí, že sa k nim pridajú aj ďalšie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  5. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  6. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  7. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  7. Virtuálne sídlo v Bratislave
  8. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  9. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  10. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 814
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 418
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 756
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 436
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 605
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 247
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 349
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 671
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 976

Hlavné správy z MY Orava

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Lucia Vlčáková debutovala na polmaratóne

Rodáčka z Veličnej mala od 12. kilometra krízu. Bola rada, že dobehla do cieľa. Splnila si však niečo, čo si predsavzala pred pretekmi.

Vavrečka a Chlebnice vybavili súperov v prvom polčase

Posledné jesenné kolo sľubuje poriadnu drámu. Na prvej priečke môže zimovať 6 tímov.

Na Deň obce ľudí zabávali aj deti

Súčasťou kultúrno spoločenskej akcie ja aj stretnutie rodákov.

Spod hladiny vytiahnu zatopené dedinky

Pri Oravskom centre mládeže vzniká pamätná zóna. Výsledkov unikátneho projektu bude veľa, okrem iného aj náhľad na osady, ktoré zmizli pod Oravskou priehradou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?