Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Príprava pravej a dobrej kávy je naozaj umením

Zabudnite na klasickú kávu. Mladí baristi vás presvedčia, že espresso sa dá zmiešať aj so šampanským, penovými cukríkmi, bielym melónom či jablkovým džúsom.

Sú presné pravidlá, ako správne urobiť espresso.Sú presné pravidlá, ako správne urobiť espresso. (Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

SLANICA. Devätnásť študentov z jedenástich odborných slovenských a poľských škôl sa tento rok predstavilo na súťaži Mladý barista 2014. Návštevníkov presvedčili, že pripraviť dobrú kávu nie je jednoduché, a odborník sa to musí učiť niekoľko rokov.

Kritériá aj čas

Súťažiaci pripravovali dve espressá, dve kapučína a štyri poháre miešaného nápoja, súčasťou ktorých musela byť káva. Odborná porota hodnotila prípravu nápojov, celkové vystupovanie, prezentáciu, servis, študenti museli počas prípravy povedať niečo o sebe, museli komunikovať s obecenstvom aj s porotcami. Všetko museli stihnúť za desať minút.

Skryť Vypnúť reklamu

ydgdy

Šárka Šulyová z Púchova využila šampanské, sirup aj penové cukríky.

Anna Mošenková je tretiačkou na Súkromnej strednej odbornej škole Educo. Na baristickú súťaž sa pripravovala týždeň. Najviac sa potrápila s prípravou miešaného nápoja. „Recept mi poradil majster. Spojila som estragono, sirup z červeného pomaranča, demänovku a ľad,“ hovorí. „Všetko som zmiešala, do toho išlo chladené espresso a na záver spenené mlieko.“

Kávová záľuba

Druhým Oravčanom, ktorý sa na súťaži predstavil, bol Lukáš Derjan z Námestova. Na podobnej súťaži bol už štvrtýkrát. „Každá mi niečo dala, posúvajú ma dopredu, aj keď občas urobím nejaké chyby, aspoň viem, čo treba zlepšiť,“ hovorí Lukáš. Baristika ho baví a venovať sa jej chce aj v budúcnosti. V jeho miešanom nápoji bol okrem kávy žltý melón, vanilková zmrzlina, likér zo zeleného jablka a uhorkový sirup. „Chuť bola zaujímavá, svieža.“

Skryť Vypnúť reklamu

Jedným z dvoch poľských súťažiacich bol Przemyslaw Ogorzaly. Baristiku robí tri roky. Venuje sa jej v škole aj mimo nej. Najviac ho baví príprava kapučína. „Rád vymýšľam a tvorím obrazy z mlieka, vymýšľam rôzne chute. Teší ma, ak tým urobím radosť blízkej osobe, napríklad priateľke,“ zasmial sa mladý Poliak. V jeho nápoji bola káva, višňový alkohol, čokoládový a kokosový sirup.

Prísne pravidlá

Pravé espresso vymysleli Taliani. Určili aj receptúru a postup, ako ho treba robiť. „Je to nápoj pripravovaný pod tlakom deväť barov, musí sa robiť z čerstvo namletej kávy, kávovar musí mať teplotu medzi 88 a 92 stupňami, voda nesmie tiecť dlhšie ani kratšie ako 20 až 30 sekúnd, hotová káva by mala mať tridsať mililitrov,“ hovorí Stanislav Cibuľa, lektor baristických a barmanských kurzov. „Ak barista niektoré pravidlo poruší, už nepripraví kávu, ale iba kávový nápoj.“

Skryť Vypnúť reklamu

dfgbd

Kapučíno musí dobre vyzerať aj chutiť.

Umenie a poriadnu dávku skúseností si vyžaduje aj príprava kapučína. Do pravého espressa ide spenené mlieko, ktoré musí mať správnu teplotu a barista musí dodržať aj správny pomer k množstvu kávy. „Ak je mlieko teplejšie, ako by malo byť, bielkoviny, tuky a cukry sa rozpadávajú, mlieko stráca prirodzenú sladkosť, keď si zákazník popáli chuťové bunky, vtedy si ho už nevychutná,“ povedal lektor.

Súťaž organizovala Súkromná stredná odborná škola Educo.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 607
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 705
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 775
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 802
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 672
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 708
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 510
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 401
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 266
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 068
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Aj takéto trapasíky či trapasy sa nám stali počas písania novín

Keď bili starostu, keď sme si nedali povedať, keď sme uviedli inú cenu novín, keď sme si z nás vystrelili... a ďalšie príhodičky.

Ilustračné foto.

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?