Sobota, 19. január, 2019 | Meniny má Drahomíra, Mário

Príprava pravej a dobrej kávy je naozaj umením

Zabudnite na klasickú kávu. Mladí baristi vás presvedčia, že espresso sa dá zmiešať aj so šampanským, penovými cukríkmi, bielym melónom či jablkovým džúsom.

Sú presné pravidlá, ako správne urobiť espresso.(Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

SLANICA. Devätnásť študentov z jedenástich odborných slovenských a poľských škôl sa tento rok predstavilo na súťaži Mladý barista 2014. Návštevníkov presvedčili, že pripraviť dobrú kávu nie je jednoduché, a odborník sa to musí učiť niekoľko rokov.

Kritériá aj čas

Súťažiaci pripravovali dve espressá, dve kapučína a štyri poháre miešaného nápoja, súčasťou ktorých musela byť káva. Odborná porota hodnotila prípravu nápojov, celkové vystupovanie, prezentáciu, servis, študenti museli počas prípravy povedať niečo o sebe, museli komunikovať s obecenstvom aj s porotcami. Všetko museli stihnúť za desať minút.

ydgdy

Šárka Šulyová z Púchova využila šampanské, sirup aj penové cukríky.

Anna Mošenková je tretiačkou na Súkromnej strednej odbornej škole Educo. Na baristickú súťaž sa pripravovala týždeň. Najviac sa potrápila s prípravou miešaného nápoja. „Recept mi poradil majster. Spojila som estragono, sirup z červeného pomaranča, demänovku a ľad,“ hovorí. „Všetko som zmiešala, do toho išlo chladené espresso a na záver spenené mlieko.“

Kávová záľuba

Druhým Oravčanom, ktorý sa na súťaži predstavil, bol Lukáš Derjan z Námestova. Na podobnej súťaži bol už štvrtýkrát. „Každá mi niečo dala, posúvajú ma dopredu, aj keď občas urobím nejaké chyby, aspoň viem, čo treba zlepšiť,“ hovorí Lukáš. Baristika ho baví a venovať sa jej chce aj v budúcnosti. V jeho miešanom nápoji bol okrem kávy žltý melón, vanilková zmrzlina, likér zo zeleného jablka a uhorkový sirup. „Chuť bola zaujímavá, svieža.“

Jedným z dvoch poľských súťažiacich bol Przemyslaw Ogorzaly. Baristiku robí tri roky. Venuje sa jej v škole aj mimo nej. Najviac ho baví príprava kapučína. „Rád vymýšľam a tvorím obrazy z mlieka, vymýšľam rôzne chute. Teší ma, ak tým urobím radosť blízkej osobe, napríklad priateľke,“ zasmial sa mladý Poliak. V jeho nápoji bola káva, višňový alkohol, čokoládový a kokosový sirup.

Prísne pravidlá

Pravé espresso vymysleli Taliani. Určili aj receptúru a postup, ako ho treba robiť. „Je to nápoj pripravovaný pod tlakom deväť barov, musí sa robiť z čerstvo namletej kávy, kávovar musí mať teplotu medzi 88 a 92 stupňami, voda nesmie tiecť dlhšie ani kratšie ako 20 až 30 sekúnd, hotová káva by mala mať tridsať mililitrov,“ hovorí Stanislav Cibuľa, lektor baristických a barmanských kurzov. „Ak barista niektoré pravidlo poruší, už nepripraví kávu, ale iba kávový nápoj.“

dfgbd

Kapučíno musí dobre vyzerať aj chutiť.

Umenie a poriadnu dávku skúseností si vyžaduje aj príprava kapučína. Do pravého espressa ide spenené mlieko, ktoré musí mať správnu teplotu a barista musí dodržať aj správny pomer k množstvu kávy. „Ak je mlieko teplejšie, ako by malo byť, bielkoviny, tuky a cukry sa rozpadávajú, mlieko stráca prirodzenú sladkosť, keď si zákazník popáli chuťové bunky, vtedy si ho už nevychutná,“ povedal lektor.

Súťaž organizovala Súkromná stredná odborná škola Educo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 14 764
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 037
  3. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 9 427
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 253
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 215
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 6 206
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 5 163
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 305
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 3 785
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 2 945

Hlavné správy z MY Orava

Z rieky Orava zmizli lipne, kapitálne aj malé ryby

V minulom storočí na 29-kilometrovom úseku Oravy ročne ulovili tisíc lipňov, v roku 2016 jediného. Rybári kedysi ťahali z vody desaťkilogramové hlavátky ako na páse, za posledných desať rokov chytili len tri, spolu vážili necelých 22 kilogramov.

V dedine majú novú škôlku, prijmú viac detí

Vavrečania kolaudovali novostavbu škôlky. Súčasná kapacita sa zvýši o 13 miest. V najbližších rokoch bude môcť riaditeľka vyhovieť všetkých žiadostiam.

Horela chata, hasiči sa k nej nemohli dostať

Ľudia stavajú a využívajú chaty na neprístupných miestach a chcú, aby im obec zabezpečila služby ako v centre.

Jozef Dibdiak: V Slovinsku som medaily neočakával

Dolnokubínsky lyžiar otvoril sezónu Svetového pohára v Slovinsku.

V súboji so snehom pomáhal aj vrtuľník ministerstva vnútra

Na Slovensku vyskúšali prvý raz netradičný spôsob ochrany snehom zaťažených stromov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Rýchlostná cesta R3 Zvolen - Šahy pôjde v polovičnom profile

Projektant vypracoval dva varianty trasy, cenový rozdiel je sto miliónov eur.

AKTUALIZOVANÉ 9:25

Ďalší zrazený chodec, tento raz na Kollárovej

Polícia vyšetruje príčiny a okolnosti dopravnej nehody, ktorá sa stala dnes ráno o šiestej hodine na priechode pre chodcov.

Tragická nehoda v Trnave, mladý vodič zrazil ženu na priechode

Polícia dokumentuje tragickú dopravnú nehodu, ktorá sa stala dnes ráno.

Vybrali SME

Už ste čítali?