Sobota, 26. máj, 2018 | Meniny má Dušan
Nájdete nás na webe

Príprava pravej a dobrej kávy je naozaj umením

Zabudnite na klasickú kávu. Mladí baristi vás presvedčia, že espresso sa dá zmiešať aj so šampanským, penovými cukríkmi, bielym melónom či jablkovým džúsom.

Sú presné pravidlá, ako správne urobiť espresso.(Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

SLANICA. Devätnásť študentov z jedenástich odborných slovenských a poľských škôl sa tento rok predstavilo na súťaži Mladý barista 2014. Návštevníkov presvedčili, že pripraviť dobrú kávu nie je jednoduché, a odborník sa to musí učiť niekoľko rokov.

Kritériá aj čas

Súťažiaci pripravovali dve espressá, dve kapučína a štyri poháre miešaného nápoja, súčasťou ktorých musela byť káva. Odborná porota hodnotila prípravu nápojov, celkové vystupovanie, prezentáciu, servis, študenti museli počas prípravy povedať niečo o sebe, museli komunikovať s obecenstvom aj s porotcami. Všetko museli stihnúť za desať minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

ydgdy

Šárka Šulyová z Púchova využila šampanské, sirup aj penové cukríky.

Anna Mošenková je tretiačkou na Súkromnej strednej odbornej škole Educo. Na baristickú súťaž sa pripravovala týždeň. Najviac sa potrápila s prípravou miešaného nápoja. „Recept mi poradil majster. Spojila som estragono, sirup z červeného pomaranča, demänovku a ľad,“ hovorí. „Všetko som zmiešala, do toho išlo chladené espresso a na záver spenené mlieko.“

Kávová záľuba

Druhým Oravčanom, ktorý sa na súťaži predstavil, bol Lukáš Derjan z Námestova. Na podobnej súťaži bol už štvrtýkrát. „Každá mi niečo dala, posúvajú ma dopredu, aj keď občas urobím nejaké chyby, aspoň viem, čo treba zlepšiť,“ hovorí Lukáš. Baristika ho baví a venovať sa jej chce aj v budúcnosti. V jeho miešanom nápoji bol okrem kávy žltý melón, vanilková zmrzlina, likér zo zeleného jablka a uhorkový sirup. „Chuť bola zaujímavá, svieža.“

Jedným z dvoch poľských súťažiacich bol Przemyslaw Ogorzaly. Baristiku robí tri roky. Venuje sa jej v škole aj mimo nej. Najviac ho baví príprava kapučína. „Rád vymýšľam a tvorím obrazy z mlieka, vymýšľam rôzne chute. Teší ma, ak tým urobím radosť blízkej osobe, napríklad priateľke,“ zasmial sa mladý Poliak. V jeho nápoji bola káva, višňový alkohol, čokoládový a kokosový sirup.

Prísne pravidlá

Pravé espresso vymysleli Taliani. Určili aj receptúru a postup, ako ho treba robiť. „Je to nápoj pripravovaný pod tlakom deväť barov, musí sa robiť z čerstvo namletej kávy, kávovar musí mať teplotu medzi 88 a 92 stupňami, voda nesmie tiecť dlhšie ani kratšie ako 20 až 30 sekúnd, hotová káva by mala mať tridsať mililitrov,“ hovorí Stanislav Cibuľa, lektor baristických a barmanských kurzov. „Ak barista niektoré pravidlo poruší, už nepripraví kávu, ale iba kávový nápoj.“

dfgbd

Kapučíno musí dobre vyzerať aj chutiť.

Umenie a poriadnu dávku skúseností si vyžaduje aj príprava kapučína. Do pravého espressa ide spenené mlieko, ktoré musí mať správnu teplotu a barista musí dodržať aj správny pomer k množstvu kávy. „Ak je mlieko teplejšie, ako by malo byť, bielkoviny, tuky a cukry sa rozpadávajú, mlieko stráca prirodzenú sladkosť, keď si zákazník popáli chuťové bunky, vtedy si ho už nevychutná,“ povedal lektor.

Súťaž organizovala Súkromná stredná odborná škola Educo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  9. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  10. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 035
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 14 619
  3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 13 456
  4. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 7 048
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 6 373
  6. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 5 742
  7. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 254
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 085
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 3 769
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 428

Hlavné správy z MY Orava

Pod Rozsutcom otvoria salašnícku sezónu, vyženú na pastviny ovce

Tradičné ovčiarske podujatie v Zázrivej prinesie ukážky bačovského remesla, dojenia oviec či ďalších ľudových remesiel a zručností.

Škôlkari v Nižnej dostanú aj telocvičňu

Nižňania sa tešia z ďalšieho úspešného projektu. Dostali peniaze na rekonštrukciu a rozšírenie škôlky.

Vážna choroba, africký mor ošípaných, zatiaľ hranice neprekročila

Africký mor ošípaných zatiaľ na Slovensku nie je. Je však vo všetkých susedných štátoch a aj Oravci dbajú na prevenciu.

Malatinčania začali experiment s panelmi na ceste

Problémom obcí pri stavbe ciest je nielen voda, ale aj nedostatok peňazí.

Do Dolného Kubína putujú dva tituly v akvatlone

Oravský klub hviezdil na dvoch rôznych podujatiach.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na horskom priechode Huty postáva medveď, stopár

Medvede na Liptove dávajú o sebe vedieť. V priebehu jedného dňa hlásili Liptáci minulý týždeň medveďa hneď z troch miest. Podľa odborníkov ale v tomto období nejde o nič nezvyčajné.

Po nehode zraneniam podľahol

Na ceste prvej triedy v Trenčianskom okrese sa zrazili autá. Následky sú pre dvoch vodičov vážne.

Na bicykli prešla pol Európy. Doma jej ho pod nosom ukradli

Bicykel mala zamknutý a odstavený pod oknami kancelárie.

SÚŤAŽ: Hlasujte a vyberte hráča víkendu

Vyberte hráča, ktorý počas minulého víkendu najviac zaujal. Na víťaza čaká kartón plechovkového piva Urpiner.

Vybrali SME



Už ste čítali?