Streda, 10. august, 2022 | Meniny má Vavrinec

Príprava pravej a dobrej kávy je naozaj umením

Zabudnite na klasickú kávu. Mladí baristi vás presvedčia, že espresso sa dá zmiešať aj so šampanským, penovými cukríkmi, bielym melónom či jablkovým džúsom.

Sú presné pravidlá, ako správne urobiť espresso.Sú presné pravidlá, ako správne urobiť espresso. (Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

SLANICA. Devätnásť študentov z jedenástich odborných slovenských a poľských škôl sa tento rok predstavilo na súťaži Mladý barista 2014. Návštevníkov presvedčili, že pripraviť dobrú kávu nie je jednoduché, a odborník sa to musí učiť niekoľko rokov.

Kritériá aj čas

Súťažiaci pripravovali dve espressá, dve kapučína a štyri poháre miešaného nápoja, súčasťou ktorých musela byť káva. Odborná porota hodnotila prípravu nápojov, celkové vystupovanie, prezentáciu, servis, študenti museli počas prípravy povedať niečo o sebe, museli komunikovať s obecenstvom aj s porotcami. Všetko museli stihnúť za desať minút.

SkryťVypnúť reklamu

ydgdy

Šárka Šulyová z Púchova využila šampanské, sirup aj penové cukríky.

Anna Mošenková je tretiačkou na Súkromnej strednej odbornej škole Educo. Na baristickú súťaž sa pripravovala týždeň. Najviac sa potrápila s prípravou miešaného nápoja. „Recept mi poradil majster. Spojila som estragono, sirup z červeného pomaranča, demänovku a ľad,“ hovorí. „Všetko som zmiešala, do toho išlo chladené espresso a na záver spenené mlieko.“

Kávová záľuba

Druhým Oravčanom, ktorý sa na súťaži predstavil, bol Lukáš Derjan z Námestova. Na podobnej súťaži bol už štvrtýkrát. „Každá mi niečo dala, posúvajú ma dopredu, aj keď občas urobím nejaké chyby, aspoň viem, čo treba zlepšiť,“ hovorí Lukáš. Baristika ho baví a venovať sa jej chce aj v budúcnosti. V jeho miešanom nápoji bol okrem kávy žltý melón, vanilková zmrzlina, likér zo zeleného jablka a uhorkový sirup. „Chuť bola zaujímavá, svieža.“

SkryťVypnúť reklamu

Jedným z dvoch poľských súťažiacich bol Przemyslaw Ogorzaly. Baristiku robí tri roky. Venuje sa jej v škole aj mimo nej. Najviac ho baví príprava kapučína. „Rád vymýšľam a tvorím obrazy z mlieka, vymýšľam rôzne chute. Teší ma, ak tým urobím radosť blízkej osobe, napríklad priateľke,“ zasmial sa mladý Poliak. V jeho nápoji bola káva, višňový alkohol, čokoládový a kokosový sirup.

Prísne pravidlá

Pravé espresso vymysleli Taliani. Určili aj receptúru a postup, ako ho treba robiť. „Je to nápoj pripravovaný pod tlakom deväť barov, musí sa robiť z čerstvo namletej kávy, kávovar musí mať teplotu medzi 88 a 92 stupňami, voda nesmie tiecť dlhšie ani kratšie ako 20 až 30 sekúnd, hotová káva by mala mať tridsať mililitrov,“ hovorí Stanislav Cibuľa, lektor baristických a barmanských kurzov. „Ak barista niektoré pravidlo poruší, už nepripraví kávu, ale iba kávový nápoj.“

SkryťVypnúť reklamu

dfgbd

Kapučíno musí dobre vyzerať aj chutiť.

Umenie a poriadnu dávku skúseností si vyžaduje aj príprava kapučína. Do pravého espressa ide spenené mlieko, ktoré musí mať správnu teplotu a barista musí dodržať aj správny pomer k množstvu kávy. „Ak je mlieko teplejšie, ako by malo byť, bielkoviny, tuky a cukry sa rozpadávajú, mlieko stráca prirodzenú sladkosť, keď si zákazník popáli chuťové bunky, vtedy si ho už nevychutná,“ povedal lektor.

Súťaž organizovala Súkromná stredná odborná škola Educo.

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  2. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  3. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  4. Prehľad a automatizácia
  5. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  6. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  7. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  1. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  2. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  3. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  4. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  5. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  6. Prehľad a automatizácia
  7. Dopyt v Bratislave mierne klesol, ceny však stále rástli
  8. Šéf PLANEO: Budúcnosť obchodu je v službách
  1. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 10 855
  2. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 10 663
  3. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 10 559
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 6 549
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 5 723
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 5 076
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 672
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 3 046

Blogy SME

  1. Ján Škerko: Ranený ruský medveď najprv mrmlal, potom fučal a teraz už reve
  2. Ingrid Tkáčiková: Keď sa premiér Heger možno raz konečne odcyklí, bude už pre všetkých neskoro
  3. Jano Kováčik: Ako vyhlásenie Pralesov skomplikovalo situáciu turistom
  4. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: Keď hlava funguje, ale telo odchádza
  5. Miroslav Sopko: List učiteľovi od "toho dieťaťa"
  6. Aleš Tvrdý: Cestovanie vlakom 2
  7. Erika Kladna: Australský outback
  8. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 128 375
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 23 636
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 496
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 534
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 7 060
  6. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 4 548
  7. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 487
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 307
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Upínanie kríža na vrtuľník.

Novinky z oravských obcí.


9 h
Na súťaži Dobrá voda cup nazbierali športovci z oravského klubu veľa medailových úspechov.

Oravský klub v pretláčaní žiaril na dvoch rôznych miestach.


a 1 ďalší 9 h
Vodič tohto Volkswagenu si nevšimol malú cyklistku.

Nezodpovedný muž nafúkal viac ako dva promile, ďalší jazdil až s 2,69 promile.


23 h
Nevinný vodič tohto Peugeotu zomrel na mieste nehody.

Čelnú zrážku neprežil 33-ročný Žaškovčan.


9. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Lukáš sa zo stanovačky nevrátil, zomrel po páde zo skaly.


9. aug

Má ísť do väzenia.


SITA 9. aug

Bariéru medzi autami a posedením na okraji cesty bude tvoriť mobilná zeleň.


9. aug

39-ročný muž je nezvestný od včerajšieho rána.


(tn) 9. aug

Blogy SME

  1. Ján Škerko: Ranený ruský medveď najprv mrmlal, potom fučal a teraz už reve
  2. Ingrid Tkáčiková: Keď sa premiér Heger možno raz konečne odcyklí, bude už pre všetkých neskoro
  3. Jano Kováčik: Ako vyhlásenie Pralesov skomplikovalo situáciu turistom
  4. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: Keď hlava funguje, ale telo odchádza
  5. Miroslav Sopko: List učiteľovi od "toho dieťaťa"
  6. Aleš Tvrdý: Cestovanie vlakom 2
  7. Erika Kladna: Australský outback
  8. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 128 375
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 23 636
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 496
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 534
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 7 060
  6. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 4 548
  7. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 487
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 307
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu