Sobota, 18. august, 2018 | Meniny má Elena, Helena

Príprava pravej a dobrej kávy je naozaj umením

Zabudnite na klasickú kávu. Mladí baristi vás presvedčia, že espresso sa dá zmiešať aj so šampanským, penovými cukríkmi, bielym melónom či jablkovým džúsom.

Sú presné pravidlá, ako správne urobiť espresso.(Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

SLANICA. Devätnásť študentov z jedenástich odborných slovenských a poľských škôl sa tento rok predstavilo na súťaži Mladý barista 2014. Návštevníkov presvedčili, že pripraviť dobrú kávu nie je jednoduché, a odborník sa to musí učiť niekoľko rokov.

Kritériá aj čas

Súťažiaci pripravovali dve espressá, dve kapučína a štyri poháre miešaného nápoja, súčasťou ktorých musela byť káva. Odborná porota hodnotila prípravu nápojov, celkové vystupovanie, prezentáciu, servis, študenti museli počas prípravy povedať niečo o sebe, museli komunikovať s obecenstvom aj s porotcami. Všetko museli stihnúť za desať minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

ydgdy

Šárka Šulyová z Púchova využila šampanské, sirup aj penové cukríky.

Anna Mošenková je tretiačkou na Súkromnej strednej odbornej škole Educo. Na baristickú súťaž sa pripravovala týždeň. Najviac sa potrápila s prípravou miešaného nápoja. „Recept mi poradil majster. Spojila som estragono, sirup z červeného pomaranča, demänovku a ľad,“ hovorí. „Všetko som zmiešala, do toho išlo chladené espresso a na záver spenené mlieko.“

Kávová záľuba

Druhým Oravčanom, ktorý sa na súťaži predstavil, bol Lukáš Derjan z Námestova. Na podobnej súťaži bol už štvrtýkrát. „Každá mi niečo dala, posúvajú ma dopredu, aj keď občas urobím nejaké chyby, aspoň viem, čo treba zlepšiť,“ hovorí Lukáš. Baristika ho baví a venovať sa jej chce aj v budúcnosti. V jeho miešanom nápoji bol okrem kávy žltý melón, vanilková zmrzlina, likér zo zeleného jablka a uhorkový sirup. „Chuť bola zaujímavá, svieža.“

Jedným z dvoch poľských súťažiacich bol Przemyslaw Ogorzaly. Baristiku robí tri roky. Venuje sa jej v škole aj mimo nej. Najviac ho baví príprava kapučína. „Rád vymýšľam a tvorím obrazy z mlieka, vymýšľam rôzne chute. Teší ma, ak tým urobím radosť blízkej osobe, napríklad priateľke,“ zasmial sa mladý Poliak. V jeho nápoji bola káva, višňový alkohol, čokoládový a kokosový sirup.

Prísne pravidlá

Pravé espresso vymysleli Taliani. Určili aj receptúru a postup, ako ho treba robiť. „Je to nápoj pripravovaný pod tlakom deväť barov, musí sa robiť z čerstvo namletej kávy, kávovar musí mať teplotu medzi 88 a 92 stupňami, voda nesmie tiecť dlhšie ani kratšie ako 20 až 30 sekúnd, hotová káva by mala mať tridsať mililitrov,“ hovorí Stanislav Cibuľa, lektor baristických a barmanských kurzov. „Ak barista niektoré pravidlo poruší, už nepripraví kávu, ale iba kávový nápoj.“

dfgbd

Kapučíno musí dobre vyzerať aj chutiť.

Umenie a poriadnu dávku skúseností si vyžaduje aj príprava kapučína. Do pravého espressa ide spenené mlieko, ktoré musí mať správnu teplotu a barista musí dodržať aj správny pomer k množstvu kávy. „Ak je mlieko teplejšie, ako by malo byť, bielkoviny, tuky a cukry sa rozpadávajú, mlieko stráca prirodzenú sladkosť, keď si zákazník popáli chuťové bunky, vtedy si ho už nevychutná,“ povedal lektor.

Súťaž organizovala Súkromná stredná odborná škola Educo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 13 576
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 8 849
  3. Najkrajšie americké národné parky 7 782
  4. Vizuálny smog je problém 3 355
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 931
  6. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 898
  7. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 282
  8. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 270
  9. Keď Slováci krotia morský vietor 1 981
  10. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 1 638

Hlavné správy z MY Orava

Jasenovčania využijú staré školské lavice

Začína rekonštrukcia školy, v ktorej sa najskôr učil a neskôr aj vyučoval deti Martin Kukučín.

Starí valasi košele impregnovali v ovčom loji a prali v popole

Bezmála stotisíc eur dalo Múzeum oravskej dediny do rekonštrukcie piatich remeselných objektov. Vďaka peniazom z eurofondov v nich môžu zamestnanci skanzenu ukazovať, ako žili a čo robili ľudia v minulosti.

Chovatelia vystavovali rôzne plemená psov

Najpočetnejšie zastúpenie na iblastnej výstave psov mali poľovníci.

Nemali vodovod ani kanalizáciu, ale detstvo to bolo krásne a jedinečné

Výsledok dvojročnej práce daruje dedine, aby ostala pamiatka na to, ako vyzerala v päťdesiatych rokoch, keď tam spoločne s kamarátmi pásol husi. Fotky nemal, robil len podľa toho, čo si zapamätal.

Kamerový systém je väčší a kvalitnejší

Nové kamery už pomohli odhaliť prvých zlodejov. Aj v noci poskytujú kvalitný záznam.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Skoro nadránom zasiahlo Považie zemetrasenie

Ľuďom sa pred pol štvrtou triasli postele, aj okná. Škody hlásené zatiaľ nie sú.

Na Sliač priletí aj jeden z najlepších strojov druhej svetovej vojny

Lákadlom tohtoročných leteckých dní sú najmä historické lietadlá a akrobatické skupiny.

Cintorín je preplnený, mesto navrhlo dražbu hrobových miest

Problematikou sa budú zaoberať galantskí poslanci.

Vybrali SME

Už ste čítali?