Streda, 21. apríl, 2021 | Meniny má ErvínKrížovkyKrížovky

Správne víno dotvára pôžitok z jedla

Na Slanickej osade sa predstavili budúci odborníci v ochutnávaní vín z celého Slovenska.

Správne servírovanie je tiež predpokladom dobrého someliéra.Správne servírovanie je tiež predpokladom dobrého someliéra. (Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

SLANICKÁ OSADA. Dvadsať štyri stredoškolákov z rôznych slovenských škôl si zmeralo sily na súťaži Visit Trophee Junior 2014. Všetci prepadli kráse ochutnávania a servírovania vín, francúzskemu umeniu nazvanému someliérstvo.

Roky praxe

Anna Mošenková sa učí spoznávať vína len dva mesiace. „Upútala ma rozmanitosť vín,“ hovorí 18-ročná študentka. „Najťažšia je dekantácia, rozoznať chuť, vôňu, určiť, o aké víno ide. Veľmi ma to však baví a určite by som sa týmto smerom chcela uberať aj v budúcnosti.“

Skryť Vypnúť reklamu

Najlepšou zo všetkých súťažiacich bola Karin Kovacsová z Nových Zámkov. Vinárstvo má tak trochu v krvi, jej dedko vlastní vinohrad. Hoci vinárstvom sa nezaoberá, doma im vlastné víno nikdy nechýba. „Vždy ma víno priťahovalo a páči sa mi someliérstvo,“ hovorí tretiačka na hotelovej akadémii. „Určiť odrodu, ročník a výrobcu nie je jednoduché. Víno sa študuje celý život, treba sa k nemu dodegustovať.“

Povolanie budúcnosti

Someliérstvo pochádza z Francúzska. Pôvodne bol someliérom dovozca sudov s vínom. Postupne sa z tohto pojmu vyvinul odborník zaoberajúci sa servisom a podávaním vína. Someliér musí mať široký záber vedomostí. Zrejme aj to je dôvod, prečo sa týmto smerom uberá málo študentov.

„Teória v tomto odbore nestačí,“ hovorí Ľubomír Petrovič, hlavný majster pre odborný výcvik na Súkromnej strednej odbornej škole podnikania na Slanickej Osade. „Študenti musia chodiť do vinárskych oblastí, kde sa učia spoznávať jednotlivé druhy vín. Musia vedieť určiť podľa vône, aké ovocie vo víne je, aké kvetiny. Najlepší odborníci dokážu určiť nielen oblasť, ale aj hon, kde rástol vinič, z ktorého je víno vyrobené.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ako samostatný odbor sa zatiaľ na školách nevyučuje. „Je to škoda. Určite sa čoraz viac dostáva do popredia. Je to povolanie budúcnosti.“

Sobáš pri jedle

Úlohou someliéra je k jedlu ponúknuť zákazníkovi to správne víno.

„Sú rôzne druhy vína, biele, červené, šumivé. Nie je to však šampanské, ako ho mnohí nazývajú. Tak môžeme nazvať len vína pochádzajúce z francúzskeho Champagne. Víno a jedlo musia byť v harmónii, akoby išlo o sobáš medzi týmito dvomi zložkami. Správne víno vhodne doplní dobré jedlo a chuťovo dotvorí pôžitok z jedla.“

K rezňu so zemiakovým šalátom je najvhodnejšie biele suché víno, najlepšie staršie s výraznou chuťou. K bielym mäsám pasujú biele vína, k červeným - hovädzine a divine, skôr červené. Hitom súčasnosti sú ružové vína. „Tými nič nepokazíte.“ Šumivé vína by ste zase mali pridať k múčnikom alebo ako aperitív.

Skryť Vypnúť reklamu

Súťaž organizovala spoločnosť Hubert Sereď a Asociácia someliérov SR v spolupráci so Súkromnou strednou odbornou školou podnikania Educo na Slanickej Osade.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  2. Investovanie sa tento rok oplatí
  3. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  5. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  6. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  7. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  8. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  9. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  10. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  1. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  2. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  3. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  4. BILLA rodičom radí, ako deťom pripraviť výživnú desiatu
  5. Investovanie sa tento rok oplatí
  6. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  7. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  8. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
  9. DPDgroup zanalyzovala správanie zákazníkov počas pandémie
  10. Čo bude v 2021 inak pri stavebnom povolení pre domy
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 24 454
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 21 299
  3. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 8 820
  4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 436
  5. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 8 261
  6. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 712
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 706
  8. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 7 671
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 7 634
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 584
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Oravcovi sa zapáčila jazda jednosmerkami.

Kamerový systém mestskej polície odhalil páchateľa. Porušil nielen dopravné predpisy ale aj zákaz vychádzania.

20 h
Medveď hnedý sa v prírode dožije 25 rokov, v zajatí aj viac.

Babia hora je ako ostrov, ale namiesto vody ju obklopuje zastavané územie. Bráni voľnému pohybu zvierat, ktoré sú izolované.

23 h
Ľudia  čakajú pred obchodmi, kým sa dostanú dovnútra.

Uvoľnenie protiepidemických opatrení umožnilo po štyroch mesiacoch otvorenie všetkých predajní.

19. apr
Na každého kto to zvládne, čaká táto pamätná medaila.

Predstavujeme nový, v ktorom si účastníci vybehnú na Uhlisko šesťkrát. Spoznajú Trstenú, Tvrdošín, Oravskú priehradu, Zábiedovo, Ústie a Osadu.

22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Africký mor ošípaných hlásia v Banskobystrickom kraji z Rimavskej Soboty, Veľkého Krtíša, Revúcej, Detvy aj Zvolena.

19. apr

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Polícia auto sprevádzala až do nemocnice.

22 h

Divá zver prichádza k ľudským obydliam kvôli potrave.

17 h

Už ste čítali?