Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Správne víno dotvára pôžitok z jedla

Na Slanickej osade sa predstavili budúci odborníci v ochutnávaní vín z celého Slovenska.

Správne servírovanie je tiež predpokladom dobrého someliéra.(Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

SLANICKÁ OSADA. Dvadsať štyri stredoškolákov z rôznych slovenských škôl si zmeralo sily na súťaži Visit Trophee Junior 2014. Všetci prepadli kráse ochutnávania a servírovania vín, francúzskemu umeniu nazvanému someliérstvo.

Roky praxe

Anna Mošenková sa učí spoznávať vína len dva mesiace. „Upútala ma rozmanitosť vín,“ hovorí 18-ročná študentka. „Najťažšia je dekantácia, rozoznať chuť, vôňu, určiť, o aké víno ide. Veľmi ma to však baví a určite by som sa týmto smerom chcela uberať aj v budúcnosti.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Najlepšou zo všetkých súťažiacich bola Karin Kovacsová z Nových Zámkov. Vinárstvo má tak trochu v krvi, jej dedko vlastní vinohrad. Hoci vinárstvom sa nezaoberá, doma im vlastné víno nikdy nechýba. „Vždy ma víno priťahovalo a páči sa mi someliérstvo,“ hovorí tretiačka na hotelovej akadémii. „Určiť odrodu, ročník a výrobcu nie je jednoduché. Víno sa študuje celý život, treba sa k nemu dodegustovať.“

Povolanie budúcnosti

Someliérstvo pochádza z Francúzska. Pôvodne bol someliérom dovozca sudov s vínom. Postupne sa z tohto pojmu vyvinul odborník zaoberajúci sa servisom a podávaním vína. Someliér musí mať široký záber vedomostí. Zrejme aj to je dôvod, prečo sa týmto smerom uberá málo študentov.

„Teória v tomto odbore nestačí,“ hovorí Ľubomír Petrovič, hlavný majster pre odborný výcvik na Súkromnej strednej odbornej škole podnikania na Slanickej Osade. „Študenti musia chodiť do vinárskych oblastí, kde sa učia spoznávať jednotlivé druhy vín. Musia vedieť určiť podľa vône, aké ovocie vo víne je, aké kvetiny. Najlepší odborníci dokážu určiť nielen oblasť, ale aj hon, kde rástol vinič, z ktorého je víno vyrobené.“

Ako samostatný odbor sa zatiaľ na školách nevyučuje. „Je to škoda. Určite sa čoraz viac dostáva do popredia. Je to povolanie budúcnosti.“

Sobáš pri jedle

Úlohou someliéra je k jedlu ponúknuť zákazníkovi to správne víno.

„Sú rôzne druhy vína, biele, červené, šumivé. Nie je to však šampanské, ako ho mnohí nazývajú. Tak môžeme nazvať len vína pochádzajúce z francúzskeho Champagne. Víno a jedlo musia byť v harmónii, akoby išlo o sobáš medzi týmito dvomi zložkami. Správne víno vhodne doplní dobré jedlo a chuťovo dotvorí pôžitok z jedla.“

K rezňu so zemiakovým šalátom je najvhodnejšie biele suché víno, najlepšie staršie s výraznou chuťou. K bielym mäsám pasujú biele vína, k červeným - hovädzine a divine, skôr červené. Hitom súčasnosti sú ružové vína. „Tými nič nepokazíte.“ Šumivé vína by ste zase mali pridať k múčnikom alebo ako aperitív.

Súťaž organizovala spoločnosť Hubert Sereď a Asociácia someliérov SR v spolupráci so Súkromnou strednou odbornou školou podnikania Educo na Slanickej Osade.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  5. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  6. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  7. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  7. Virtuálne sídlo v Bratislave
  8. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  9. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  10. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 820
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 324
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 756
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 436
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 605
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 253
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 323
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 672
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 976

Hlavné správy z MY Orava

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Lucia Vlčáková debutovala na polmaratóne

Rodáčka z Veličnej mala od 12. kilometra krízu. Bola rada, že dobehla do cieľa. Splnila si však niečo, čo si predsavzala pred pretekmi.

Vavrečka a Chlebnice vybavili súperov v prvom polčase

Posledné jesenné kolo sľubuje poriadnu drámu. Na prvej priečke môže zimovať 6 tímov.

Na Deň obce ľudí zabávali aj deti

Súčasťou kultúrno spoločenskej akcie ja aj stretnutie rodákov.

Spod hladiny vytiahnu zatopené dedinky

Pri Oravskom centre mládeže vzniká pamätná zóna. Výsledkov unikátneho projektu bude veľa, okrem iného aj náhľad na osady, ktoré zmizli pod Oravskou priehradou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?