Pondelok, 21. január, 2019 | Meniny má Vincent

Správne víno dotvára pôžitok z jedla

Na Slanickej osade sa predstavili budúci odborníci v ochutnávaní vín z celého Slovenska.

Správne servírovanie je tiež predpokladom dobrého someliéra.(Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

SLANICKÁ OSADA. Dvadsať štyri stredoškolákov z rôznych slovenských škôl si zmeralo sily na súťaži Visit Trophee Junior 2014. Všetci prepadli kráse ochutnávania a servírovania vín, francúzskemu umeniu nazvanému someliérstvo.

Roky praxe

Anna Mošenková sa učí spoznávať vína len dva mesiace. „Upútala ma rozmanitosť vín,“ hovorí 18-ročná študentka. „Najťažšia je dekantácia, rozoznať chuť, vôňu, určiť, o aké víno ide. Veľmi ma to však baví a určite by som sa týmto smerom chcela uberať aj v budúcnosti.“

Najlepšou zo všetkých súťažiacich bola Karin Kovacsová z Nových Zámkov. Vinárstvo má tak trochu v krvi, jej dedko vlastní vinohrad. Hoci vinárstvom sa nezaoberá, doma im vlastné víno nikdy nechýba. „Vždy ma víno priťahovalo a páči sa mi someliérstvo,“ hovorí tretiačka na hotelovej akadémii. „Určiť odrodu, ročník a výrobcu nie je jednoduché. Víno sa študuje celý život, treba sa k nemu dodegustovať.“

Povolanie budúcnosti

Someliérstvo pochádza z Francúzska. Pôvodne bol someliérom dovozca sudov s vínom. Postupne sa z tohto pojmu vyvinul odborník zaoberajúci sa servisom a podávaním vína. Someliér musí mať široký záber vedomostí. Zrejme aj to je dôvod, prečo sa týmto smerom uberá málo študentov.

„Teória v tomto odbore nestačí,“ hovorí Ľubomír Petrovič, hlavný majster pre odborný výcvik na Súkromnej strednej odbornej škole podnikania na Slanickej Osade. „Študenti musia chodiť do vinárskych oblastí, kde sa učia spoznávať jednotlivé druhy vín. Musia vedieť určiť podľa vône, aké ovocie vo víne je, aké kvetiny. Najlepší odborníci dokážu určiť nielen oblasť, ale aj hon, kde rástol vinič, z ktorého je víno vyrobené.“

Ako samostatný odbor sa zatiaľ na školách nevyučuje. „Je to škoda. Určite sa čoraz viac dostáva do popredia. Je to povolanie budúcnosti.“

Sobáš pri jedle

Úlohou someliéra je k jedlu ponúknuť zákazníkovi to správne víno.

„Sú rôzne druhy vína, biele, červené, šumivé. Nie je to však šampanské, ako ho mnohí nazývajú. Tak môžeme nazvať len vína pochádzajúce z francúzskeho Champagne. Víno a jedlo musia byť v harmónii, akoby išlo o sobáš medzi týmito dvomi zložkami. Správne víno vhodne doplní dobré jedlo a chuťovo dotvorí pôžitok z jedla.“

K rezňu so zemiakovým šalátom je najvhodnejšie biele suché víno, najlepšie staršie s výraznou chuťou. K bielym mäsám pasujú biele vína, k červeným - hovädzine a divine, skôr červené. Hitom súčasnosti sú ružové vína. „Tými nič nepokazíte.“ Šumivé vína by ste zase mali pridať k múčnikom alebo ako aperitív.

Súťaž organizovala spoločnosť Hubert Sereď a Asociácia someliérov SR v spolupráci so Súkromnou strednou odbornou školou podnikania Educo na Slanickej Osade.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  7. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  9. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  10. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  1. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  2. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  3. 5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019
  4. Functional spaces for creative dwellers
  5. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  6. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  7. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  8. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  9. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  10. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 20 655
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 710
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 13 308
  4. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 12 298
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 760
  6. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 7 783
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 6 236
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 6 172
  9. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 4 285
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 2 525

Hlavné správy z MY Orava

V dvoch firmách v Námestove chcú zamestnanci štrajkovať

Odborári dvoch firiem v Námestove vyhlásili štrajkovú pohotovosť. V jednej z nich sa nedohodli s vedením na raste miezd, v druhej ani na znení kolektívnej zmluvy.

Drevenice takú ťarchu snehu neunesú

Na strechy majú v Múzeu oravskej dediny zlepšovák. Snehové kryhy režú podomácky vyrobeným nástrojom.

Už istý víťaz zvládol aj posledný zápas

Vyvrcholenie ZHL v Kňažej sa nieslo v pokojnom duchu. O všetkom podstatnom rozhodlo už predposledné kolo.

Sebastián Belicaj nechal konkurenciu za sebou

V Osrbli sa predviedli viacerí oravskí biatlonisti.

Hviezda Dolný Kubín nezvládla odvetu v Bratislave

Oravskí hokejisti nepostúpili do play off a bojujú už iba o konečné 5. až 8. miesto v skupine Západ. Prvý zápas série vyhrali na domácom ľade 4:2.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zatmenie Mesiaca prinieslo krásne momenty. Ľuďom nevadil mráz ani nevyspatosť

Prinášame neopakovateľné zábery z Banskej Bystrice a ďalších miest sveta.

Rodine zo Sučian pri Martine sa pod ťarchou snehu zrútil dom

Schátraná strecha už viac nevydržala.

V Modre sa zrazili tri autá, dvaja z vodičov nafúkali

Včera navečer sa v Modre zrazili tri autá, dvaja vodiči nafúkali.

Vybrali SME

Už ste čítali?