Pondelok, 20. august, 2018 | Meniny má Anabela

Správne víno dotvára pôžitok z jedla

Na Slanickej osade sa predstavili budúci odborníci v ochutnávaní vín z celého Slovenska.

Správne servírovanie je tiež predpokladom dobrého someliéra.(Zdroj: NAĎA KALIŠOVÁ)

SLANICKÁ OSADA. Dvadsať štyri stredoškolákov z rôznych slovenských škôl si zmeralo sily na súťaži Visit Trophee Junior 2014. Všetci prepadli kráse ochutnávania a servírovania vín, francúzskemu umeniu nazvanému someliérstvo.

Roky praxe

Anna Mošenková sa učí spoznávať vína len dva mesiace. „Upútala ma rozmanitosť vín,“ hovorí 18-ročná študentka. „Najťažšia je dekantácia, rozoznať chuť, vôňu, určiť, o aké víno ide. Veľmi ma to však baví a určite by som sa týmto smerom chcela uberať aj v budúcnosti.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Najlepšou zo všetkých súťažiacich bola Karin Kovacsová z Nových Zámkov. Vinárstvo má tak trochu v krvi, jej dedko vlastní vinohrad. Hoci vinárstvom sa nezaoberá, doma im vlastné víno nikdy nechýba. „Vždy ma víno priťahovalo a páči sa mi someliérstvo,“ hovorí tretiačka na hotelovej akadémii. „Určiť odrodu, ročník a výrobcu nie je jednoduché. Víno sa študuje celý život, treba sa k nemu dodegustovať.“

Povolanie budúcnosti

Someliérstvo pochádza z Francúzska. Pôvodne bol someliérom dovozca sudov s vínom. Postupne sa z tohto pojmu vyvinul odborník zaoberajúci sa servisom a podávaním vína. Someliér musí mať široký záber vedomostí. Zrejme aj to je dôvod, prečo sa týmto smerom uberá málo študentov.

„Teória v tomto odbore nestačí,“ hovorí Ľubomír Petrovič, hlavný majster pre odborný výcvik na Súkromnej strednej odbornej škole podnikania na Slanickej Osade. „Študenti musia chodiť do vinárskych oblastí, kde sa učia spoznávať jednotlivé druhy vín. Musia vedieť určiť podľa vône, aké ovocie vo víne je, aké kvetiny. Najlepší odborníci dokážu určiť nielen oblasť, ale aj hon, kde rástol vinič, z ktorého je víno vyrobené.“

Ako samostatný odbor sa zatiaľ na školách nevyučuje. „Je to škoda. Určite sa čoraz viac dostáva do popredia. Je to povolanie budúcnosti.“

Sobáš pri jedle

Úlohou someliéra je k jedlu ponúknuť zákazníkovi to správne víno.

„Sú rôzne druhy vína, biele, červené, šumivé. Nie je to však šampanské, ako ho mnohí nazývajú. Tak môžeme nazvať len vína pochádzajúce z francúzskeho Champagne. Víno a jedlo musia byť v harmónii, akoby išlo o sobáš medzi týmito dvomi zložkami. Správne víno vhodne doplní dobré jedlo a chuťovo dotvorí pôžitok z jedla.“

K rezňu so zemiakovým šalátom je najvhodnejšie biele suché víno, najlepšie staršie s výraznou chuťou. K bielym mäsám pasujú biele vína, k červeným - hovädzine a divine, skôr červené. Hitom súčasnosti sú ružové vína. „Tými nič nepokazíte.“ Šumivé vína by ste zase mali pridať k múčnikom alebo ako aperitív.

Súťaž organizovala spoločnosť Hubert Sereď a Asociácia someliérov SR v spolupráci so Súkromnou strednou odbornou školou podnikania Educo na Slanickej Osade.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Najkrajšie americké národné parky 13 939
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 11 528
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 7 005
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 303
  5. Vizuálny smog je problém 3 018
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 779
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 761
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 467
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 567
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 345

Hlavné správy z MY Orava

Výročné jarmoky mohli robiť štyrikrát do roka

Presne pred dvesto rokmi sa z dedinky Bobrov stalo mesto. Štatút, výsady a ochranu dostalo od samotného cisára. Udržalo si ich viac ako sto rokov.

Brezovica si užíva skvelý štart do sezóny. Ďalší súper si odniesol štvorku

Bez straty bodu pokračujú po 2. kole už iba tri tímy.

Zvuk zubárskej vŕtačky už pomaly patrí do archívu

Trendy neobchádzajú ani stomatológiu. Naopak. Dnes sa kvalitná zubná ambulancia bez nich nezaobíde, ak chce spĺňať potreby a nároky pacientov.

Jasenovčania využijú staré školské lavice

Začína rekonštrukcia školy, v ktorej sa najskôr učil a neskôr aj vyučoval deti Martin Kukučín.

Starí valasi košele impregnovali v ovčom loji a prali v popole

Bezmála stotisíc eur dalo Múzeum oravskej dediny do rekonštrukcie piatich remeselných objektov. Vďaka peniazom z eurofondov v nich môžu zamestnanci skanzenu ukazovať, ako žili a čo robili ľudia v minulosti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?