MALATINÁ. Tretí ročník obecnej zabíjačky sa vydaril. Jeden a pol prasaťa stačilo na chutnú kapustnicu, 400 klobás, rovnaký počet jaterníc a ešte ostalo aj na tlačenku.
Do tretice všetko dobré
„Ľudia si predchádzajúce dva ročníky pochvaľovali, preto sme sa rozhodli zorganizovať zakáľačku aj tento rok,“ povedal starosta Zdenko Kubáň. Tak, ako sa na správneho starostu patrí, každého privítal kalíškom pálenky. „Chceme, aby sa ľudia stretli, porozprávali, oddýchli si, zabudli na starosti. Aby duch aj telo pookriali.“
Osemnásťročný Matúš Kočalka mal pri odchode z kultúrneho domu dobrú náladu. „Super. Zabíjačku by mohli robiť častejšie. Aj desaťkrát do roka.“
Malatinčania aj s rodinami prichádzali postupne. Bol medzi nimi aj Ján Kopilec. „Výborná vec. Prišiel som síce len na skok, lebo doma mám robotu. Dal som si klobásku a do pohárika. Utekám nazad.“
Jedlo aj hudba
Hlavným kuchárom bol Jaroslav Kramár. „Klobásy som robil podľa starého receptu, ktorý používal ešte môj starý otec.“
Medzi najstarších účastníkov patril 79-ročný Milan Škvarka. „Páči sa mi tu. Je tu toho dosť do brucha aj na zapitie. Hlavne, že sme medzi ľuďmi. Spoločne si zaspomíname na staré časy.“
Ku oživeniu spomienok prispela aj Ľudová hudba Murínovcov z Podbiela, so spevom sa ku nej pridávali nielen skôr narodení, ale aj mladšie ročníky.