Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Hitom dneška sú 3D medovníky

Medovníky z Oravy jedia v Nemecku, Francúzsku, Japonsku, Číne, Novom Zélande aj Amerike.

Medovníky z kuchyne Viery Bojnákovej z Námestova pozná celý svet.Medovníky z kuchyne Viery Bojnákovej z Námestova pozná celý svet. (Zdroj: MARTIN PAVELEK)

Viera Bojnáková z Námestova sa venuje pečeniu sladkého voňavého symbolu Vianoc už štvrťstoročie. Za ten čas sa z nej stala vychýrená medovnikárka, ktorej meno poznajú nielen na Slovensku, ale aj za hranicami.

Ako ste sa dostali ku medovníkom?

Pracovala som ako učiteľka a po náročnej práci som si potrebovala oddýchnuť. Toto bol pre mňa relax. Piekla som ich len pred Vianocami a Veľkou nocou pre rodinu a známych. Postupne sa záujem zvyšoval. Dnes už pečiem počas celého roka na krstiny, svadby, promócie, výročia. Pomáha mi manžel, dcéry aj nevesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Časť z tvorby Viery Bojnákovej.

Odkiaľ ste získali recept?

Vyskúšala som veľa receptov. Ten, ktorý používam, som našla v Dorke. Postupne som ho vylepšovala. Ale bolo to spôsobom pokus - omyl. Veľakrát sa mi cesto nevydarilo podľa môjho očakávania. A občas sa to stane aj teraz. Každá gazdiná si musí nájsť recept, ktorý bude vyhovovať jej aj sporáku.

Prečo je cesto dôležité?

Medovník nemá byť len chutný, ale aj pekný. S nekvalitným cestom to nedosiahnete. Nemal by byť hrubý ani tenký. Musí mať dobrú farbu aj povrch, lebo na nekvalitný sa zle kreslí. Po vymiesení musí odstáť minimálne zvečera do rána. Dlhé roky som cesto miesila ručne, ale raz som bola chorá a zastúpil ma manžel. Ochkal a vzdychal pri tom, hundral, vraj to nejde. Hneď na druhý deň mi kúpil robot.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdobenie medovníkov.

Na čo by si mali gazdinky dávať pozor?

Veľa záleží od múky. Do roka spotrebujem približne tristo kilogramov. Každý výrobca má inú. Dôležitá je jej vlhkosť. Pri robení cesta na to musím dávať pozor, podobne ako na čas pečenia. Na menšie tvary stačí päť až šesť minút. Ak pečiete medovníky dlho, sú vysušené a tvrdé. Ľudia ich potom dávajú ku chlebu, jablkám a neviem kde všade, no nepomôže to.

Vaše medovníky sú nielen výborné, ale aj krásne. Ako ich zdobíte?

Dôležitá je poleva. Musí byť vláčna. Nesmiem ju miešať v mixéri, lebo by v nej bolo veľa vzduchu a potom by opadla. Redšiu používam na vypĺňanie väčšej plochy, hustejšiu na kreslenie. Raz ku mne prišli dvaja zákazníci z Viedne. Neverili, že zdobím ručne. Mysleli si, že to za mňa robí stroj. Tak som im to ukázala a ponúkla, nech si to skúsia. Jeden to po chvíli vzdal so slovami, že sa to nedá.

Skryť Vypnúť reklamu

Vianočná ryba trochu netradične.

Odkiaľ beriete vzory?

Je to vlastná fantázia. Je lepšie niečo robiť podľa seba, ako odkresľovať. Ale využívam aj vzor ľudových výšiviek.

O čo majú ľudia záujem?

Ľudia navymýšľajú a žiadajú kadečo. Dá sa vyrobiť čokoľvek. Nič nie je nemožné. Veľký záujem je o 3D medovníky. Snažím sa im vyhovieť, preto si vyrábam vlastné formy, lebo v obchode ich nekúpim.

Ako vyzerá váš pracovný deň?

Vstávam ráno o tretej. Pečiem približne do ôsmej, lebo nie je dobre, keď sa po kuchyni motajú ľudia. Používam obyčajný sporák. S prestávkami sa medovníkom venujem celý deň, niekedy až do desiatej večer. Ale keby ma to nebavilo, tak to nerobím.

Medovníkový Betlehem.

Kde všade poznajú vaše medovníky?

Posielala som ich do Japonska, Číny, Nového Zélandu aj Pensylvánie v Spojených štátoch amerických. Väčšinou rodákom. Medovníky im pripomínajú domov. S Japoncami som mala veselý zážitok v skanzene v Zuberci. Medovníky videli prvýkrát. Nesmelo si zobrali zo vzoriek, ktoré som mala na ochutnávku. Odišli a my sme si sklamane povedali, že autobus Japončíkov toho mohol kúpiť viac. Ale po chvíli sa vrátili a nestačili sme predávať. Boli hladní a mastná klobása a podobné slovenské špeciality im nechutili. Naše medovníky áno.

Recept na medovníky: Cesto: 1,2 kg hladkej múky, 350 g práškového cukru, 4 vajcia, 450 gramov medu, tri lyžice sódy bikarbóny, perníkové korenie, na vylepšenie chuti jemne zomleté oriešky, ak sú vajíčka malé, pridať dve lyžice masla. Piecť 5 – 6 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

Poleva: Na jedno bielko 150 gramov dvakrát preosiateho práškového cukru.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  2. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  3. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  7. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  8. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  9. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 142
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 285
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 042
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 714
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 642
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 503
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 350
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 494
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 275
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 090
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miesta obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Dolný Kubín má dobrovoľníkov na testovanie dostatok

Dnes večer podstúpili antigénový test, jeho negativita je podmienkou zaradenia na odberné miesta.

Testovanie dobrovoľníkov Dolnom Kubíne.

Na koronavírus zomreli aj pacienti v oravských nemocniciach

Epidemiologická situácia sa prudko zhoršuje na Liptove.

Počty ťažko chorých v nemocniciach rastú spoločne s úmrtiami.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Už ste čítali?