Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Vianočné recepty po oravsky i neoravsky

Kedysi ľudia piekli na Vianoce najmä suché koláče, aby vydržali čo najdlhšie. Štrúdle boli len na sviatky.

Štedrovečerné stoly sa dnes prehýbajú pod všakovakými dobrotami. Mnohí Oravčania však zostávajú verní klasike.

Anna Greššová sa narodila na východnom Slovensku v Krásnom Brode.

Do Dolného Kubína prišla za manželom a so sebou priniesla tradičné vianočné rusínske recepty. Pôstna a nie Štedrá večera pozostáva z deviatich chodov. Nám prezradili recepty na tri z nich. Bobaľky sa robia z kysnutého cesta. „Urobíme si z nich malé kúsky s veľkosťou približne jedného článku prsta,“ hovorí Anna. „Naukladáme ich na plech a upečieme ako dukátové buchtičky, len s tým rozdielom, že dukátové buchtičky sa kladú ku sebe a bobaľky sa nesmú dotýkať. Preto sú opečené zo všetkých strán, sú suché a tvrdé.“ Pred jedením bobaľky zaparíme vriacou vodou, aby zmäkli. Polejeme ich roztopeným maslom, pridáme cukor a mak.

Skryť Vypnúť reklamu

Na štedrovečernom stole Greššovcov nechýbajú ani pirohy s kyslou kapustou. Pirohy sa naplnia kapustou, po uvarení a rozdelení na taniere ich gazdiná poleje opraženou cibuľkou a masťou so škvarkami. Ďalším pre Oravu netradičným jedlom je mačánka. „Na oleji osmažíme cibuľu a huby. Zmes podlejeme vodou a urobíme zátrepku. Pridáme trochu šťavy z kyslej kapusty, aby mala omáčka kyselkavú príchuť. Chlieb namáčame v omáčke a jeme.“

Anna Kekeľáková z Oravskej Polhory sa narodila 1. novembra 1920.

Dnes sa už okolo sporáka nezvŕta, jedlo jej nosí nevesta. V mladosti na Vianoce piekla najmä suché koláče, ktorých sa dalo napiecť veľa a dlho vydržali. Na vianočnom stole nesmeli chýbať štrúdle, najčastejšie plnené jablkami, keďže tých bolo v každom dvore dosť. „Štrúdle sa nejedli tak, ako dnes, boli len na sviatky,“ hovorí 93-ročná Anna. „Rovnako ako kysnutý koláč plnený slivkovým lekvárom.“

Skryť Vypnúť reklamu

Do kysnutého cesta dávala Anna mlieko, droždie, trochu cukru, preosiatu múku, roztopené maslo, jedno alebo dve vajíčka. „Vajec sa dávalo radšej menej ako viac, pretože čím je ich viac, tým je cesto tvrdšie.“ Cesto nechala vykysnúť na peci. Po pár hodinách ho rozvaľkala na table, naukladala naň očistené a na kolieska nakrájané jablká, ktoré na záver, podľa chuti pocukrila. Z masy urobila závin a dala piecť do pece. Na vrch už išiel iba cukor.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 27 481
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 423
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 948
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 034
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 659
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 446
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 599
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 499
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 355
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 324
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ľadová stena z lezcom.

Stenu vytvorila partia nadšencov lezenia po ľade aj horách. Má dvanásť metrov, pre lezcov sa radí medzi tie najťažšie a ako mrzne jej vzhľad, sa tak každý deň mení.

2 h
Miesto zadržania unukajúceho vodiča.

Vodič mal zobratý vodičák a už mal sedieť vo väzení.

4 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Vráti sa alebo nevráti florbal ešte túto sezóna na palubovky?

Kluby by museli investovať veľa peňazí.

7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

21 h

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

22 h

Už ste čítali?