Štedrovečerné stoly sa dnes prehýbajú pod všakovakými dobrotami. Mnohí Oravčania však zostávajú verní klasike.
Anna Greššová sa narodila na východnom Slovensku v Krásnom Brode.
Do Dolného Kubína prišla za manželom a so sebou priniesla tradičné vianočné rusínske recepty. Pôstna a nie Štedrá večera pozostáva z deviatich chodov. Nám prezradili recepty na tri z nich. Bobaľky sa robia z kysnutého cesta. „Urobíme si z nich malé kúsky s veľkosťou približne jedného článku prsta,“ hovorí Anna. „Naukladáme ich na plech a upečieme ako dukátové buchtičky, len s tým rozdielom, že dukátové buchtičky sa kladú ku sebe a bobaľky sa nesmú dotýkať. Preto sú opečené zo všetkých strán, sú suché a tvrdé.“ Pred jedením bobaľky zaparíme vriacou vodou, aby zmäkli. Polejeme ich roztopeným maslom, pridáme cukor a mak.
Na štedrovečernom stole Greššovcov nechýbajú ani pirohy s kyslou kapustou. Pirohy sa naplnia kapustou, po uvarení a rozdelení na taniere ich gazdiná poleje opraženou cibuľkou a masťou so škvarkami. Ďalším pre Oravu netradičným jedlom je mačánka. „Na oleji osmažíme cibuľu a huby. Zmes podlejeme vodou a urobíme zátrepku. Pridáme trochu šťavy z kyslej kapusty, aby mala omáčka kyselkavú príchuť. Chlieb namáčame v omáčke a jeme.“
Anna Kekeľáková z Oravskej Polhory sa narodila 1. novembra 1920.
Dnes sa už okolo sporáka nezvŕta, jedlo jej nosí nevesta. V mladosti na Vianoce piekla najmä suché koláče, ktorých sa dalo napiecť veľa a dlho vydržali. Na vianočnom stole nesmeli chýbať štrúdle, najčastejšie plnené jablkami, keďže tých bolo v každom dvore dosť. „Štrúdle sa nejedli tak, ako dnes, boli len na sviatky,“ hovorí 93-ročná Anna. „Rovnako ako kysnutý koláč plnený slivkovým lekvárom.“
Do kysnutého cesta dávala Anna mlieko, droždie, trochu cukru, preosiatu múku, roztopené maslo, jedno alebo dve vajíčka. „Vajec sa dávalo radšej menej ako viac, pretože čím je ich viac, tým je cesto tvrdšie.“ Cesto nechala vykysnúť na peci. Po pár hodinách ho rozvaľkala na table, naukladala naň očistené a na kolieska nakrájané jablká, ktoré na záver, podľa chuti pocukrila. Z masy urobila závin a dala piecť do pece. Na vrch už išiel iba cukor.
Autor: mapa, nk