NOVOŤ. Oslavy neboli len prehliadkou syrov s možnosťou nákupu, zaujali aj folklórne vystúpenia, ukážky remesiel, varenie gulášov, bryndzových halušiek či žinčice. Okrem súťaže a prehliadok syrov sa na Novotskej hrudke uskutočnili i súťaže v ťahaní naparených syrárskych nití, v pití žinčice a tradičná verejná súťaž vystavených syrov. Na ich prehliadku a ochutnávku čakali ľudia v hustom zástupe viac ako päť hodín.
Chuť, vôňa i umelecký dojem
Hlavnou atrakciou jarmoku bola prehliadka domácich figurálnych syrov a súťaž v kvalite ovčích hrudkových syrov. V tomto roku sa zúčastnilo prehliadok a súťaže 25 výrobcov, z toho 16 výrobcov figurálnych syrov, prevažne z Novote, a deväť výrobcov ovčieho hrudkového syra.
Odborné hodnotenie všetkých syrov robila komisia vedená Karolom Herianom v spolupráci s Dušanom Apolenom, Annou Kovačikovou, Emíliou Kuchtákovou a nemeckým mliekarenským odborníkom Hansom Georgom Erfurthom. Súťažilo sa v dvoch kategóriách – v kvalite ovčích hrudkových syrov a estetickom vyhotovení figurálnych syrov. Každý hodnotiteľ hodnotil nezávisle a anonymne. U ovčích hrudkových syrov sa hodnotil bodovo vzhľad a konzistencia syra a zvlášť chuť a vôňa syra. U figurálnych parených syrov zas tvar a umelecký dojem a taktiež manuálna náročnosť výroby týchto syrov.
Hodnotenie ovčích hrudiek
Pri hodnotení ovčích hrudkových syrov sa ukázali pomerne veľké rozdiely v kvalite, čo svedčí o nevyrovnanej technológii výroby. Prevažne všetky hrudkové syry boli vyrobené zo surového ovčieho mlieka a bez prídavku čistých mliekarenských kultúr. Podľa odborníkov napriek peknému vzhľadu i konzistencii hlavnou chybou takmer všetkých hrudkových syrov bolo to, že boli príliš mladé, sladké a prevažne jednodňové. Takéto syry by mali byť aspoň dvojdňové a vykysnuté. Faktom však je, že prevažná časť ľudí má rada ovčí syr mladý a vŕzgavý.
„Bude preto potrebné robiť ešte veľa agitačných podujatí, aby i bežní ľudia dokázali odlíšiť mladý syr od požadovaného vykysnutého, ktorý by mal mať plnšiu chuť a bol by aj zdravotne bezpečnejší. Dobrý ovčí hrudkový syr by mal byť bez prasklín a veľkých otvorov v ceste, nesmie mať veľké množstvo drobných lesklých otvorov, mal by mať jemnú, elastickú, nie tvrdú drobivú štruktúru a mal by mať príjemnú kyslo-mliečnu chuť i vôňu typickú pre ovčie syry.“
Hodnotenie figurálnych syrov
Hlavným lákadlom a najkrajšou atrakciou a pýchou celého syrárskeho jarmoku boli jedinečné figurálne syry. Tieto krásne vytvarované parené syry zo surového kravského mlieka a čiastočne i údené predstavujú vrchol syrárskeho umenia a umeleckého stvárnenia syrov.
Práve na syrárskom jarmoku v Novoti počas uplynulých ôsmich rokov sa figurálne syry na Slovensku tak zdokonalili, že slúžia ako vzor všetkým, ktorí robia tvarované domáce i priemyslové parené syry, a to nielen na Slovensku, ale i v susedných krajinách. Tieto syry už nie sú iba lacné údené parené syry, ale bohaté výtvarné umelecké diela, ktoré robia dobré meno našim výrobcom doma i v zahraničí.
Domáci výrobcovia zo severnej Oravy všetkých návštevníkov opäť prekvapili novými tvarmi, úžasnou vynaliezavosťou a umením v spracovaní syra. Zaujali krásne kolekcie rôznych tvarov ťahaných i tvarovaných parených syrov, ktoré boli kombinované rôznym stupňom údenia. Boli to krásne stvárnené kytice kvetov, srdiečka bohato zdobené, prekrásne košíky tvarovaných syrov. Objavili sa i rôzne tvary syra vo forme harmoniky, husieľ, morských tvorov, lesných zvieratiek či stromov. Všetky tieto figurálne syry sú však robené tak, aby neboli iba na pozeranie, ale i na konzum.
Príležitosť pre ľudí z vidieka
Výroba figurálnych parených syrov v domácich podmienkach, ako aj výroba syrov a spracovanie domácich produktov, neslúži iba na obdiv pri spoločenských podujatiach, ale má aj podstatne širší spoločenský význam.
Okrem toho, že je to výborná potravina a pochúťka, pomáha rozvíjať ľudovú tvorivosť, dáva príležitosť pre rozvoj živočíšnej výroby a využitie jeho produktov, čo má dopad aj na ekológiu životného prostredia a na rozvoj agroturistiky.
Dôležitým prínosom domácich syrárskych špecialít je aj možnosť zárobku ľuďom žijúcim na vidieku.
Jarmok syrov – Novotskú hrudku 2013 usporiadali Agrovex Novoť, Obec Novoť a Oravské kultúrne stredisko. Hlavným organizátorom a aj jeho zakladateľom je predseda Agrovexu Jozef Kondela.
Výsledky
Kategória ovčí hrudkový syr
1. miesto - PD Žiarec, Tvrdošín - 86,0 bodov
2. miesto - Miroslav Skurčák, Rabča - 84,0 bodov
3. miesto - Bertin Zubek, Salaš Slopná - 81,5 bodov
4. miesto - PD Agrovex Novoť - 79,5 bodov
5. miesto - Ivan Bakoš, Breza - 78,0 bodov
Kategória figurálne parené syry
1. miesto - Marta Kocúrová, Novoť - 95,0 bodov
2. miesto - Ľudmila Koleňová s dcérou Veronikou, Novoť - 89,0 bodov
3. miesto - Mária Buľvasová, Novoť - 88,5 bodov
4. miesto - Jana Murínová, Novoť - 84,0 bodov
5. miesto - Emília Kuchťáková, Novoť - 82,0 bodov
kh
Pozrite si viac fotografií z podujatia
Autor: Karol Herian