Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Šancou pre vidiek sú syry

Stále väčšie a krajšie podujatie už nemá iba miestny význam. Tento rok prišlo na jarmok syrov viac ako tritisíc ľudí z celého Slovenska i z poľského pohraničia.

(Zdroj: MARTA MAŤUGOVÁ)

NOVOŤ. Oslavy neboli len prehliadkou syrov s možnosťou nákupu, zaujali aj folklórne vystúpenia, ukážky remesiel, varenie gulášov, bryndzových halušiek či žinčice. Okrem súťaže a prehliadok syrov sa na Novotskej hrudke uskutočnili i súťaže v ťahaní naparených syrárskych nití, v pití žinčice a tradičná verejná súťaž vystavených syrov. Na ich prehliadku a ochutnávku čakali ľudia v hustom zástupe viac ako päť hodín.

Chuť, vôňa i umelecký dojem

Hlavnou atrakciou jarmoku bola prehliadka domácich figurálnych syrov a súťaž v kvalite ovčích hrudkových syrov. V tomto roku sa zúčastnilo prehliadok a súťaže 25 výrobcov, z toho 16 výrobcov figurálnych syrov, prevažne z Novote, a deväť výrobcov ovčieho hrudkového syra.

Odborné hodnotenie všetkých syrov robila komisia vedená Karolom Herianom v spolupráci s Dušanom Apolenom, Annou Kovačikovou, Emíliou Kuchtákovou a nemeckým mliekarenským odborníkom Hansom Georgom Erfurthom. Súťažilo sa v dvoch kategóriách – v kvalite ovčích hrudkových syrov a estetickom vyhotovení figurálnych syrov. Každý hodnotiteľ hodnotil nezávisle a anonymne. U ovčích hrudkových syrov sa hodnotil bodovo vzhľad a konzistencia syra a zvlášť chuť a vôňa syra. U figurálnych parených syrov zas tvar a umelecký dojem a taktiež manuálna náročnosť výroby týchto syrov.

Hodnotenie ovčích hrudiek

Pri hodnotení ovčích hrudkových syrov sa ukázali pomerne veľké rozdiely v kvalite, čo svedčí o nevyrovnanej technológii výroby. Prevažne všetky hrudkové syry boli vyrobené zo surového ovčieho mlieka a bez prídavku čistých mliekarenských kultúr. Podľa odborníkov napriek peknému vzhľadu i konzistencii hlavnou chybou takmer všetkých hrudkových syrov bolo to, že boli príliš mladé, sladké a prevažne jednodňové. Takéto syry by mali byť aspoň dvojdňové a vykysnuté. Faktom však je, že prevažná časť ľudí má rada ovčí syr mladý a vŕzgavý.

„Bude preto potrebné robiť ešte veľa agitačných podujatí, aby i bežní ľudia dokázali odlíšiť mladý syr od požadovaného vykysnutého, ktorý by mal mať plnšiu chuť a bol by aj zdravotne bezpečnejší. Dobrý ovčí hrudkový syr by mal byť bez prasklín a veľkých otvorov v ceste, nesmie mať veľké množstvo drobných lesklých otvorov, mal by mať jemnú, elastickú, nie tvrdú drobivú štruktúru a mal by mať príjemnú kyslo-mliečnu chuť i vôňu typickú pre ovčie syry.“

Hodnotenie figurálnych syrov

Hlavným lákadlom a najkrajšou atrakciou a pýchou celého syrárskeho jarmoku boli jedinečné figurálne syry. Tieto krásne vytvarované parené syry zo surového kravského mlieka a čiastočne i údené predstavujú vrchol syrárskeho umenia a umeleckého stvárnenia syrov.

Práve na syrárskom jarmoku v Novoti počas uplynulých ôsmich rokov sa figurálne syry na Slovensku tak zdokonalili, že slúžia ako vzor všetkým, ktorí robia tvarované domáce i priemyslové parené syry, a to nielen na Slovensku, ale i v susedných krajinách. Tieto syry už nie sú iba lacné údené parené syry, ale bohaté výtvarné umelecké diela, ktoré robia dobré meno našim výrobcom doma i v zahraničí.

Domáci výrobcovia zo severnej Oravy všetkých návštevníkov opäť prekvapili novými tvarmi, úžasnou vynaliezavosťou a umením v spracovaní syra. Zaujali krásne kolekcie rôznych tvarov ťahaných i tvarovaných parených syrov, ktoré boli kombinované rôznym stupňom údenia. Boli to krásne stvárnené kytice kvetov, srdiečka bohato zdobené, prekrásne košíky tvarovaných syrov. Objavili sa i rôzne tvary syra vo forme harmoniky, husieľ, morských tvorov, lesných zvieratiek či stromov. Všetky tieto figurálne syry sú však robené tak, aby neboli iba na pozeranie, ale i na konzum.

Príležitosť pre ľudí z vidieka

Výroba figurálnych parených syrov v domácich podmienkach, ako aj výroba syrov a spracovanie domácich produktov, neslúži iba na obdiv pri spoločenských podujatiach, ale má aj podstatne širší spoločenský význam.

Okrem toho, že je to výborná potravina a pochúťka, pomáha rozvíjať ľudovú tvorivosť, dáva príležitosť pre rozvoj živočíšnej výroby a využitie jeho produktov, čo má dopad aj na ekológiu životného prostredia a na rozvoj agroturistiky.

Dôležitým prínosom domácich syrárskych špecialít je aj možnosť zárobku ľuďom žijúcim na vidieku.

Jarmok syrov – Novotskú hrudku 2013 usporiadali Agrovex Novoť, Obec Novoť a Oravské kultúrne stredisko. Hlavným organizátorom a aj jeho zakladateľom je predseda Agrovexu Jozef Kondela.

Výsledky

Kategória ovčí hrudkový syr

1. miesto - PD Žiarec, Tvrdošín - 86,0 bodov

2. miesto - Miroslav Skurčák, Rabča - 84,0 bodov

3. miesto - Bertin Zubek, Salaš Slopná - 81,5 bodov

4. miesto - PD Agrovex Novoť - 79,5 bodov

5. miesto - Ivan Bakoš, Breza - 78,0 bodov

Kategória figurálne parené syry

1. miesto - Marta Kocúrová, Novoť - 95,0 bodov

2. miesto - Ľudmila Koleňová s dcérou Veronikou, Novoť - 89,0 bodov

3. miesto - Mária Buľvasová, Novoť - 88,5 bodov

4. miesto - Jana Murínová, Novoť - 84,0 bodov

5. miesto - Emília Kuchťáková, Novoť - 82,0 bodov

kh

Pozrite si viac fotografií z podujatia

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 163
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 924
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 711
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 288
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 759
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 131
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 764
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 401
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 321
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 765
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

V roku 2019 sa v Novoti narodilo 81 detí, minulý pribudlo 71 novorodencov.

Novoť sa rozrastá, v dedine chýbajú nájomné byty

15 h
Jedno srdce je v centre mesta.

Ich obsah pomôže aj ľuďom v núdzi.

21. jan
Michal Suroviak začal s maratónmi vo veku 45 rokov.

Prvý maratón chcel odbehnúť v Košiciach a študentský sen si aj splnil.

20. jan
Takéto krásne ceny čakajú na najlepších bežcoch.

Oravská bežecká liga už tvorí nový kalendár.

21. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

12 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

4 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

17 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?