V Oraviciach jedli konské mäso. Chutilo

Na mäse si pochutnali návštevníci Thermalparku. Bolo v hamburgeroch.

Pracovníčka Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne odoberá vzorky.Pracovníčka Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne odoberá vzorky. (Zdroj: MARTIN PAVELEK)

DOLNÝ KUBÍN. Honba za ziskom má na svedomí ďalší pot-ravinový škandál. Po poľskej priemyselnej soli v mäsových výrobkoch, jede na potkany v cukrovinkách, prifarbenom bravčovom mäse vydávanom za hovädzie, lieku proti syfilisu v kuracích prsiach a metanole v alkoholických nápojoch sa ku spotrebiteľom dostali mäsové výrobky, v ktorých bolo použité konské mäso namiesto hovädzieho. Globalizácia trhu prispela k rýchlemu rozšíreniu po takmer celej Európe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je hovädzina ako hovädzina

Cesta ku spotrebiteľovi je poriadne kľukatá. Dokazuje to správa výstražného systému štátnej potravinovej a veterinárnej správy. Írska firma B&F Meats distribuovala do českej spoločnosti Malec a Vavrik v júli minulého roku takmer 16 ton mrazeného ,,hovädzieho orezu“. Táto zásielka bola distribuovaná ďalej na Slovensko do firmy MB - Korund Slovakia, s. r. o., Bratislava.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšiu zásielku hovädzieho mäsa falšovaného konským distribuovala írska spoločnosť do českej firmy KOVAŘ plus, s. r. o., Kunovice, ktorá poslala na Slovensko 431,77 kilogramov do firmy M+M PETRA Dolné Srnie. Majiteľ potvrdil, že tovar bol distribuovaný do zariadení verejného stravovania. Falšované výrobky k nám prišli aj z Poľska.

Analýza DNA odhalí, či vzorky obsahujú konské mäso.

Analýza DNA

Kvôli konskému mäsu sa po Slovensku rozbehli stovky inšpektorov. Získané vzorky poslali do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne, ktorý ich ako jediný na Slovensku analyzoval. Skončili tam aj tri, ktoré získali inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Dolnom Kubíne. Potvrdil to jej riaditeľ Peter Čulen. Hamburger, lasagne a mleté mäso zobrali z obchodných reťazcov Tesco a Billa.

SkryťVypnúť reklamu

„Inšpektori odoberajú vzorky z výrobkov, ktoré obsahujú hovädzie mäso a mohlo by byť falšované konským mäsom,“ povedala Paulína Komarová, vedúca kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS). „Do 6. marca bolo odobratých 55 vzoriek. Z toho je 52 negatívnych na prítomnosť konského DNA, tri ešte vyšetrujú.“

Dĺžka analýzy jednej vzorky je približne desať dní, pričom 75 percent nákladov hradí Európska komisia. Ak by sa konské mäso vo výrobku nachádzalo a informácia by nebola uvedená na obale, výrobok by stiahli z trhu.

Konské hamburgery

Úspešnejší boli kontrolóri Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Ich cieľom boli reštaurácie, jedálne a ďalšie stravovacie prevádzky, kde pripravujú hotové jedlo pre zákazníka. Zamerali sa hlavne na mrazené Lasagne Bolonese Nowaco, 400 gramov, výrobnej šarže 240/12 09:03 a Hovädzí burger FVZ Deli-Meat Polska s hmotnosťou dva kilogramy (36 ks), výrobné číslo L551201, ktoré distribuovala spoločnosť Bidvest Slovakia, s. r. o., z Nového Mesta nad Váhom. V obidvoch výrobkoch bolo použité zatajené konské mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Na Orave skontrolovali 53 prevádzok. Z toho 36 zariadení spoločného stravovania a 17 školských a predškolských zariadení. Spomínané výrobky nenašli.

Konské mäso však na Orave bolo. Dokazujú to distribučné zoznamy a správa regionálneho hygienika. „Do zariadení spoločného stravovania v regióne bolo distribuované jedno balenie á 10 ks Lasagne Bolonese Nowaco do Hotela Roháč v Trstenej vo februári 2013, ktoré bolo vrátené distributérovi. Tri balenia po 36 ks Hovädzieho Burgera FVZ Deli-Meat POLSKA boli distribuované do Thermalparku v Oraviciach v januári 2013. V čase kontroly boli už spotrebované.“

Zákazníci, ktorí ich zjedli, sa obávať nemusia. Konské mäso nie je zdraviu škodlivé. Keby výrobca uviedol, že ho použil, bolo by všetko v poriadku. Aj on bol však oklamaný, pretože zaplatil za hovädzinu, ale dostal lacnejšiu koňacinu. Je to ďalší dôkaz neserióznosti v podnikaní s potravinami.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 95 768
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 983
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 659
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 873
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 195
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 722
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu