Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Pestuje najštipľavejšie papričky na svete

Zabudnite na feferóny. Prichádza Naga Bon Jolokia, ktorá dokáže zabiť človeka.

Lebka so skríženými kosťami ukazuje, aký je balíček extrémne nebezpečný.Lebka so skríženými kosťami ukazuje, aký je balíček extrémne nebezpečný. (Zdroj: MARIÁN DÚHA)

DOLNÝ KUBÍN. Mariánovi Dúhovi chutia pikantné jedlá. Roky používal pri varení kupované koreniny. Keď zistil, že semiačka chilli papričiek sa dajú kúpiť, neváhal ani chvíľu. Stal sa z neho skúsený pestovateľ. Minulý rok vo februári zasadil až 56 druhov, z toho desať extrémne pálivých. Na jeseň zbieral bohatú úrodu.

Semenom sa to začína

Marián Dúha odporúča kupovať kvalitné osivo. „Ak kúpite nekvalitné, rastlinka aj úroda je slabá. Papričky nedosahujú požadovanú štipľavosť ani chuť.“ Preto semená odoberá od overených českých pestovateľov, ktorí rastliny šľachtia v približne rovnakej nadmorskej výške. Je to dôležité, pretože veľa rastlín pochádza z Indie, Austrálie či Mexika, kde je oveľa teplejšie.

Skryť Vypnúť reklamu

Za jeden balíček, v ktorom je po desať semiačok z piatich druhov chilli, zaplatí približne 20 eur. V kancelárii ich začiatkom februára zasadí do jiffi kvetináčov. Do zeme v skleníku ich presádza po „troch zamrznutých“.

Za oknami je sneh, ale rastlinkám sa v teple kancelárie darí.

Od zasadenia po dozretie úrody ubehne od 80 do 130 dní, podľa druhu. Začiatočníkom odporúča pestovať menej náročné druhy, ktoré bez problémov dozrejú aj v byte či kancelárii za oknom. „Niektoré rastliny a plody sú veľmi krásne a sú ozdobou interiéru.“

Pekelne pálivá

Štipľavosť spôsobuje kapsaicín. Meria sa v Scovlliho jednotkách (SHU). Paprička jalapeno má do 10-tisíc SHU, bežná feferónka 20- až 30-tisíc, tabasco 30- až 50-tisíc, habanero 100- až 350-tisíc. Kráľovnou je Jolokia. Bhut Jolokia dosahuje pálivosť milión jednotiek SHU. „Rekord drží Naga Bon Jolokia z Austrálie s 1,7 milióna SHU.“ Policajný „pepřový“ sprej môže mať až päť miliónov SHU.

Skryť Vypnúť reklamu

Naga Bon Jolokia vyklíčila a zarodila aj Mariánovi Dúhovi. Spolu s ostatnými druhmi skončila na tanieri v podobe pikantnej pasty.

Naga bon Jolokia, najštipľavejšia chilli paprička na svete.

Úspešný pestovateľ upozorňuje na jej účinky. „Pri extrémne pálivých druhoch idú žarty nabok.“ V lepšom prípade pálivý guľáš skončí ako nejedlý v odpade. Pri priamej konzumácii vie Jolokia ublížiť. „Nepripravenému spôsobí fyzické problémy. Poznám ľudí, ktorí ju zjedli, zapili horúcou kávou a na dva mesiace stratili chuť. Boli aj smrteľné prípady, keď ľudia nepoznali svoj zdravotný stav. Preto zabudnite na stávky.“

Prvá pomoc

Nepite nič teplé alebo nebodaj horúce! Kapsaicín nie je rozpustný vo vode, preto nepomôže ani voda. „Jazyk a ústa treba chladiť napríklad cmúľaním kocky ľadu. Výborné je mlieko. Pomáha aj cigareta.“

Skryť Vypnúť reklamu

Pekelne pálivá úroda.

Zaujímavosťou je, ako telo reaguje na kapsaicín. Dráždi bunky bolesti v ústach, v nose a žalúdku, ktoré pošlú do mozgu signál, ako keby ste jedli niečo teplé. Mozog reaguje splachovaním tepla vodou, aby sa pokúsil uhasiť plamene. Preto po štipľavom jedle vyzerajú niektorí ľudia, ako keby ich obliali vodou.

Ďalšou reakciou je uvoľnenie endorfínov, ktoré vytvárajú pocit pohody. Niektorí konzumenti sa preto stávajú závislí na ohnivých potravinách.

Pozor treba dať pri manipulácii s plodmi. Nechcené pretretie očí môže zmeniť niekoľko hodín na peklo. Najštipľavejšie sú semená, preto sa odporúča používať rukavice.

Kapsaicín sa stal aj hitom chudnutia. Dokázané sú antibakteriálne, anestetické a protizápalové účinky. „Všetkého však s mierou,“ hovorí Dúha.

Gurmáni

Jedna vec je štipľavosť. Špecialista pri nej vníma, ako účinkuje. Či je nábeh rýchly alebo pomalý, ako dlho trvá. Druhá, tiež nezanedbateľná vlastnosť, je špecifická chuť na pozadí.

„Je to hotová veda. Naga Bon Jolokia má na pozadí dymovú príchuť. Tmavé habanero prináša príchuť starého červeného vína,“ hovorí pestovateľ. „Mojou obľúbenou je okrem jolokie aj Black Pearl – čierna perla. Nádherná, ozdobná, jemná paprička, pochádzajúca z Ameriky, Obsahuje 20- až 30-tisíc SHU. Má špecifickú chuť. Je vhodná na ozdobu bytu, aj na tanier pre bežného konzumenta.“

Za delikatesu považuje vyprážané mexické jalapeňos plnené syrom chedar. Osem tisíc SHU v kombinácii s chutným syrom zvládne každý. Prajeme dobrú chuť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 931
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 897
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 654
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 727
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 401
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 356
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 811
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 512
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 458
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 431
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

V roku 2019 sa v Novoti narodilo 81 detí, minulý pribudlo 71 novorodencov.

Novoť sa rozrastá, v dedine chýbajú nájomné byty

5 h
Jedno srdce je v centre mesta.

Ich obsah pomôže aj ľuďom v núdzi.

21. jan
Michal Suroviak začal s maratónmi vo veku 45 rokov.

Prvý maratón chcel odbehnúť v Košiciach a študentský sen si aj splnil.

20. jan
Takéto krásne ceny čakajú na najlepších bežcoch.

Oravská bežecká liga už tvorí nový kalendár.

21. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

21. jan

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

8 h

Muža našli už bez známok života.

21. jan

Už ste čítali?