DOLNÝ KUBÍN. Mariánovi Dúhovi chutia pikantné jedlá. Roky používal pri varení kupované koreniny. Keď zistil, že semiačka chilli papričiek sa dajú kúpiť, neváhal ani chvíľu. Stal sa z neho skúsený pestovateľ. Minulý rok vo februári zasadil až 56 druhov, z toho desať extrémne pálivých. Na jeseň zbieral bohatú úrodu.
Semenom sa to začína
Marián Dúha odporúča kupovať kvalitné osivo. „Ak kúpite nekvalitné, rastlinka aj úroda je slabá. Papričky nedosahujú požadovanú štipľavosť ani chuť.“ Preto semená odoberá od overených českých pestovateľov, ktorí rastliny šľachtia v približne rovnakej nadmorskej výške. Je to dôležité, pretože veľa rastlín pochádza z Indie, Austrálie či Mexika, kde je oveľa teplejšie.
Za jeden balíček, v ktorom je po desať semiačok z piatich druhov chilli, zaplatí približne 20 eur. V kancelárii ich začiatkom februára zasadí do jiffi kvetináčov. Do zeme v skleníku ich presádza po „troch zamrznutých“.
Za oknami je sneh, ale rastlinkám sa v teple kancelárie darí.
Od zasadenia po dozretie úrody ubehne od 80 do 130 dní, podľa druhu. Začiatočníkom odporúča pestovať menej náročné druhy, ktoré bez problémov dozrejú aj v byte či kancelárii za oknom. „Niektoré rastliny a plody sú veľmi krásne a sú ozdobou interiéru.“
Pekelne pálivá
Štipľavosť spôsobuje kapsaicín. Meria sa v Scovlliho jednotkách (SHU). Paprička jalapeno má do 10-tisíc SHU, bežná feferónka 20- až 30-tisíc, tabasco 30- až 50-tisíc, habanero 100- až 350-tisíc. Kráľovnou je Jolokia. Bhut Jolokia dosahuje pálivosť milión jednotiek SHU. „Rekord drží Naga Bon Jolokia z Austrálie s 1,7 milióna SHU.“ Policajný „pepřový“ sprej môže mať až päť miliónov SHU.
Naga Bon Jolokia vyklíčila a zarodila aj Mariánovi Dúhovi. Spolu s ostatnými druhmi skončila na tanieri v podobe pikantnej pasty.
Naga bon Jolokia, najštipľavejšia chilli paprička na svete.
Úspešný pestovateľ upozorňuje na jej účinky. „Pri extrémne pálivých druhoch idú žarty nabok.“ V lepšom prípade pálivý guľáš skončí ako nejedlý v odpade. Pri priamej konzumácii vie Jolokia ublížiť. „Nepripravenému spôsobí fyzické problémy. Poznám ľudí, ktorí ju zjedli, zapili horúcou kávou a na dva mesiace stratili chuť. Boli aj smrteľné prípady, keď ľudia nepoznali svoj zdravotný stav. Preto zabudnite na stávky.“
Prvá pomoc
Nepite nič teplé alebo nebodaj horúce! Kapsaicín nie je rozpustný vo vode, preto nepomôže ani voda. „Jazyk a ústa treba chladiť napríklad cmúľaním kocky ľadu. Výborné je mlieko. Pomáha aj cigareta.“
Pekelne pálivá úroda.
Zaujímavosťou je, ako telo reaguje na kapsaicín. Dráždi bunky bolesti v ústach, v nose a žalúdku, ktoré pošlú do mozgu signál, ako keby ste jedli niečo teplé. Mozog reaguje splachovaním tepla vodou, aby sa pokúsil uhasiť plamene. Preto po štipľavom jedle vyzerajú niektorí ľudia, ako keby ich obliali vodou.
Ďalšou reakciou je uvoľnenie endorfínov, ktoré vytvárajú pocit pohody. Niektorí konzumenti sa preto stávajú závislí na ohnivých potravinách.
Pozor treba dať pri manipulácii s plodmi. Nechcené pretretie očí môže zmeniť niekoľko hodín na peklo. Najštipľavejšie sú semená, preto sa odporúča používať rukavice.
Kapsaicín sa stal aj hitom chudnutia. Dokázané sú antibakteriálne, anestetické a protizápalové účinky. „Všetkého však s mierou,“ hovorí Dúha.
Gurmáni
Jedna vec je štipľavosť. Špecialista pri nej vníma, ako účinkuje. Či je nábeh rýchly alebo pomalý, ako dlho trvá. Druhá, tiež nezanedbateľná vlastnosť, je špecifická chuť na pozadí.
„Je to hotová veda. Naga Bon Jolokia má na pozadí dymovú príchuť. Tmavé habanero prináša príchuť starého červeného vína,“ hovorí pestovateľ. „Mojou obľúbenou je okrem jolokie aj Black Pearl – čierna perla. Nádherná, ozdobná, jemná paprička, pochádzajúca z Ameriky, Obsahuje 20- až 30-tisíc SHU. Má špecifickú chuť. Je vhodná na ozdobu bytu, aj na tanier pre bežného konzumenta.“
Za delikatesu považuje vyprážané mexické jalapeňos plnené syrom chedar. Osem tisíc SHU v kombinácii s chutným syrom zvládne každý. Prajeme dobrú chuť.