Vangelis prináša Oravcom Grécko

V reštaurácii s kuchyňou bez dverí.

Dobrú chuť. Theodoros Vangelis ponúka pravý gyros.Dobrú chuť. Theodoros Vangelis ponúka pravý gyros. (Zdroj: LUCIA ŠPITALOVÁ)

NÁMESTOVO. Theodoros Vangelis je Grék. Narodil sa v mestečku Agrinio, je známe tabakovou fabrikou a olivami. Okrem šiestich jazier sa neďaleko nachádza rieka Acheloos, ktorej boh, podľa mytológie, dokázal meniť podobu. Theo pracoval ako kuchár v Nemecku, Švajčiarsku, Holandsku a posledných desať rokov vo Viedni v gréckej reštaurácii Sokrates. Kolegovia Slováci ho v Bratislave zoznámili s Námestovčankou Tatianou. Po svadbe často chodievali na Oravu – navštíviť rodinu a priateľov a oddýchnuť si. V porovnaní s Viedňou bola pre nich oázou pokoja.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pravý gyros

Manželia roky snívali o vlastnej reštaurácii. Postupne nakupovali inventár. Čo mienili, zmenila kríza. Odchod do Grécka sa nekonal. Sen o reštaurácii sa splnil – v Námestove.

„Oravci nepoznajú pravú grécku kuchyňu,“ hovorí Theodoros. „Halušky s tzatziki omáčkou u nás nevaríme. Ľudia síce poznajú všetky potrebné ingrediencie, no nevedia, ako má jedlo chutiť. Povedal som si, že keby som im varil ja, mali by možnosť spoznať naozajstnú grécku kuchyňu. Na tabuli pred mojou reštauráciou nenájdete napísané originálna grécka kuchyňa alebo originálny gyros, ale pravé grécke špeciality – pravý gyros. Ako Grék a kuchár varím pravé grécke jedlá, presne tak, ako jedine Slovák dokáže navariť pravé slovenské jedlo.“

Na Orave je zatiaľ jediným Grékom s vlastnou reštauráciou. „Aj to ma motivovalo. Pre ostatné reštaurácie nepredstavujem konkurenciu.“

SkryťVypnúť reklamu

Prísnejšie

Theodoros plánoval otvoriť reštauráciu skôr, no vybavovanie formalít trvalo dlhšie, ako čakal.

„Čo trvá v Grécku tri dni a v Rakúsku týždeň, na to treba na Slovensku oveľa viac času.“

K stolu prináša hrubú knihu Nové receptúry a technológia potravín. S niečím podobným sa v živote nestretol. „V porovnaní s gastronomickými pravidlami v iných krajinách Európskej únie je slovenský systém oveľa prísnejší.“

Ako doma

Názov Thalassi, ktorý v preklade znamená morský, vybrala Tatiana. Theo bol za, more má rád. V reštaurácii nenájdete hodiny. Theo si myslí, že jedlo si treba vychutnať v pokoji, v strese dobre netrávi. Spolu s jedlom chce hosťom ponúknuť aj pravú grécku atmosféru.

„Želám si, aby sa tu cítili ako doma. Aj preto nemám v kuchyni žiadne dvere. Chcem byť k ľuďom bližšie. Keď v Grécku príde do reštaurácie viac ľudí a chýba jedna stolička, personál odbehne do vedľajšej, radi mu jednu požičajú. Chcel by som, aby to takto fungovalo aj v Námestove.“

SkryťVypnúť reklamu

Základom gréckej kuchyne je olivový olej, k tomu veľa zeleniny a ovocia. V reštaurácii Theo varí sám. Klobásu a chlieb pita mu robia na Slovensku, podľa tradičných gréckych receptov. Zo slovenskej kuchyne má najradšej držkovú polievku a guláš z diviny.

Pravda o kríze

Grék musí občas reagovať na slovné ataky súvisiace s ekonomickými problémami rodnej krajiny.

„Som dlho preč, od rodiny viem, že sa ľudia obávajú straty istôt a zmien. Bežný život sa ale nezmenil. Majú kde bývať, jazdia autom, jedia to, čo doteraz. Namiesto päť káv pijú tri – to je celá zmena. Nie všetky informácie v médiách o gréckej kríže sú pravdivé. Artemis Soras, rodák z Grécka a zástupca kanadskej mimovládnej organizácie END (End National Debt), je ochotný, za určitých podmienok, vyplatiť celý grécky štátny dlh. Informácia znie neuveriteľne, ale je pravdivá. Mrzí ma, že to nikto nevie.“

Grécko v Námestove

Theo je na Orave rád, aj zásluhou prírody a zimy. Pri mínus tridsať vyjsť von v tričku, to je niečo. Keď má voľno, chodieva na výlety alebo sa len tak prechádza po meste. More mu chýba. „Keď máte niečo na očiach každý deň, nevážite si to tak. Sestra býva pri mori, kúpe sa v ňom asi trikrát do roka. Poznám ľudí, ktorí prežili celý život v Aténach a nikdy neboli na Akropole. A tak je to so všetkým.“

Grék sníva o tom, aby ľudia z jeho reštaurácie odchádzali spokojní a znova sa vracali. „Keď prejdete cez dvere Thalassi, už nie ste na Slovensku, ale v Grécku. Ak budú spokojní hostia, budem spokojný aj ja. A možno začnem snívať o niečom inom.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 223
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 103
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 804
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 059
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 267
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 877
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 825
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu