DOLNÝ KUBÍN. Radnicu k tomuto kroku prinútila zmena zákona o sociálnych službách, podľa ktorého musí zabezpečiť teplú stravu pre určité skupiny obyvateľov ráno, na obed i večer a počas víkendov. Doplatia na to štyri zamestnankyne, ktoré prepustili.
Teplá strava
Kapacita vývarovne v klube dôchodcov bola obmedzená na 82 obedov bez možnosti výberu z viacerých druhov. „Uspokojili sme len polovicu z registrovaných záujemcov,“ hovorí Jozef Gruchalák, vedúci sociálneho odboru. „Preto sme sa rozhodli zabezpečiť službu dodávateľským spôsobom.“
Mesto zatiaľ podpísalo zmluvy s troma reštauráciami. Tento model so sebou prináša niekoľko výhod. Patrí medzi ne neobmedzený počet stravníkov a možnosť výberu z dvoch jedál. Za 2,90 eura im varia seniorské menu. „Dávame pozor, aby jedlá gramážou a skladbou neboli iné ako pre bežného občana,“ povedal Gruchalák.
Spoločný obed s mladšími stravníkmi zabraňuje izolácii osôb v dôchodkovom veku.
Zmenu si pochvaľujú
Reštaurácia Savana varí pre 75 dôchodcov. Niektorí sa najedia v reštaurácii, ďalší si teplú stravu zoberú do obedára. Najväčšej skupine ju dovezú až domov. „Dôchodcovia vyžadujú viac ovocia a zeleniny,“ hovorí vedúca Margita Koleštíková. Okrem vitamínov v tejto podobe dostávajú za necelé tri eurá aj čaj alebo limonádu, prídavky v podobe jogurtu alebo sladkosti.
„V klube dôchodcov bola strava ako od mamy,“ hovorí 84-ročný Miroslav Valach, ktorý službu mesta využíva už 20 rokov. „V Savane je to podobné.“
Vyššia cena
Nevýhodou je vyššia cena stravného lístka. Občania majú možnosť požiadať o zľavu. Ak splnia podmienky všeobecne záväzného nariadenia, jej výška môže dosiahnuť až 50 percent. Na takú zľavu však nemajú nárok všetci.
„V klube dôchodcov som platil 1,45 teraz 2,20 eura,“ hovorí 80-ročný Ondrej Faglic. „Už som sa s tým zmieril. Ak by som mal porovnať vývarovňu a reštauráciu, tak je to jedna k jednej.“
Niektorí dôchodcovia si jedlo berú do obedárov.
Možnosť dobre sa najesť využívajú aj dôchodcovia, ktorí platia plnú cenu lístka. Robia tak nielen kvôli dobrým službám, ale aj preto, aby sa počas obeda stretli so spoluobčanmi. Socializácia je ďalšie plus spoločného stravovania tejto vekovej skupiny.
Rozširujú možnosti
Savanu využívajú hlavne stravníci zo starého mesta, Baniska a Brezovca. Dôchodcovia z Bysterca sa môžu najesť v Lune, v mestskom kultúrnom stredisku a reštaurácii Anna na Zochovej ulici. Mesto sa snaží nájsť vhodný spôsob zabezpečenia teplej stravy na veľkom sídlisku Brezovec. „Rokujeme s jedálňou v nemocnici,“ hovorí vedúci odboru.
Klub dôchodcov odchodom stravníkov nespustol. Seniori sa v ňom ďalej stretávajú. „Ak prejavia záujem o stravovanie v kluboch, sme schopní im stravu voziť aj tam,“ dodáva Gruchalák.