Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Nie každý syr je naozaj syr

Hovoríme s Karolom Herianom, predsedom poroty syrárskej súťaže Novotská hrudka.

Karol Herian (vpravo) ako predseda odbornej komisie na Novotskej hrudke.Karol Herian (vpravo) ako predseda odbornej komisie na Novotskej hrudke. (Zdroj: ARCHÍV NH)

NOVOŤ. Ako dlhoročný riaditeľ Výskumného mliekarenského ústavu má bohaté skúsenosti s potravinami, a to najmä so syrmi.

Aký bol tento ročník Novotskej hrudky?

Začínali sme s piatimi výrobcami, dnes sa ich prezentovalo 19. Nielen z Novote, ale aj z Poľska. Je neuveriteľné, v akých zástupoch ľudia stáli celý deň, aby si výrobky pozreli a ochutnali.

Znamená to, že záujem o tradíciu a domáce produkty stále rastie?

Určite. Niekedy sme obdivovali to, čo je na západe, nevážili sme si vlastnú kultúru. Som rád, že sa to mení.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako rozoznáme dobrý syr?

Ovčí hrudkový syr je veľmi rôznorodý. Nie všetky výrobky sú dobré, pretože mnohí prechovávajú nesprávne výrobné zlozvyky. Tam, kde sa nám to podarilo odstrániť, aj v Novoti či v Krivej, robia teraz výborný syr. Niektorí má stále presviedčajú, že syr je dobrý, keď je gumovitý, tvrdý a kyslý. No kysnutie treba vedieť usmerniť. Syridlo nie je zárukou dobrého syra.

Ako sa dá odstrániť výrobný zlozvyk?

Učiť sa a byť otvorený novým postupom a dobrým radám.

Čo môže pokaziť syr?

V prvom rade musí byť každý výrobok zdravotne bezchybný. Tisíckrát sa nestane nič, ale tisíci prvý áno a potom sa hľadá vinník. Myslím si, že výrobné predpisy sa dosť porušujú. Ak výrobca zaleje syr horúcou vodou, nerozpustí sa ani bielkovina, ani vápnik. A zažívacie problémy sú na svete.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo vás na Novotskej hrudke prekvapilo?

Novoťania sú najlepší. Zavádzal som technológiu výroby, ktorú praktizujú. O kvalite svedčí aj výhra na jarmoku syrov v Ivachnovej, kde hodnotilo 1400 ľudí. Zo všetkých syrov vybrali práve novotskú hrudku, lebo bola dobre vyzrážaná, prekysnutá, jemná, lahodná a spievala. Syr musí spievať.

Oslovil vás aj niektorý z figurálnych syrov?

Zvieratá a srdiečka sú už trošku ošúchané. Videli sme nové spôsoby vypracovania syra, lahodné syrové nite, kytice ruží, šachovnicu, šijací stroj či topánky. Obdivujem fantáziu, trpezlivosť, cit a jemnosť výrobcu. Musí vedieť, čo sa zo syra dá alebo nedá urobiť.

Ako sa na naše syry pozerajú v zahraničí?

Niektoré krajiny považujú za mladý syr, ktorý zrie štyri mesiace. U nás je starý už po dvoch dňoch. Čo krajina, to odlišný pohľad. Cudzincovi by náš syr asi veľmi nechutil, uprednostnil by vyzretý až smradľavý, ktorý by zas asi nejedol našinec.

Skryť Vypnúť reklamu

Sme v niečom lepší?

Na svetových súťažiach slovenské syry neboli horšie ako štvrté. Mali sme najlepší plesnivý syr aj pareničky. Aj Taliani robia syry, ale bez chuti. Syr musí mať dušu, arómu a chuť, nemá byť žuvačkový bez chuti a zápachu.

Aké sú podľa vás syry v obchodných reťazcoch?

Je to iba biznis. Ľudia si to bohužiaľ neuvedomujú. Obchodom ide o to, aby produkty boli lacné a dlho vydržali. Potraviny sterilizujú, sú mŕtve. Mlieko vydrží aj tri mesiace, ovocie pol roka. My to všetko jeme a neuvedomujeme si, aký to má dopad na naše zdravie, strácame imunitu, rastie počet alergií.

Dokáže bežný spotrebiteľ rozoznať kvalitu?

Rozhoduje cena. No nie každý lacný syr je naozaj syr. Dnes sa dá urobiť šunka bez mäsa, a aj tak bude ružová a voňavá. Rovnako víno bez hrozna, syr bez mlieka. Výrobky sú lacné, no nepravé. A reťazce bohatnú.

Dá sa povedať, že ide o taktiku?

Áno. Ani si neuvedomujeme, ako nás obrovské monopoly ovládajú. Farmaceutický priemysel je bohatší ako naftársky. Nikdy nebolo toľko lekární ako teraz, stále kupujeme rôzne vyživovacie doplnky, vitamíny, lebo základné potraviny nám ich nedokážu ponúknuť, keďže nespĺňajú kritéria kvality.

Je drahší výrobok naozaj kvalitnejší?

Keď si kúpite lacnejší jogurt, vlastne prerobíte. Napríklad nízkotučný, je bez tuku, výrobca ho nahradí škrobom, vďaka ktorému priberáte. V tuku máte vitamín A, B, E, K, aromatické látky, keď vám tuk zoberú, musia ho nahradiť umelými ochucovadlami, farbivami. Ľudia sa musia naučiť čítať zloženie, spoznávať dobrých a zlých výrobcov, sledovať, či neznižujú kvalitu. Pretože nikomu nejde o naše zdravie, ale o peniaze.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 421
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 234
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 433
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 458
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 740
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 611
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 261
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 096
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 094
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 001
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Zuzana Remeňová napodobnila sestry Fialkové

Tak tomu sa povie husársky kúsok. Prvý štart medzi dospelými a hneď na bodovom mieste.

Juniorka Zuzana Remeňová absolvovala úspešný debut medzi dospelými.

Už čoskoro budeme môcť ísť vonku iba s negatívnym testom

Vláda predĺžila zákaz vychádzania, celoslovenský skríning potrvá deväť dní.

Takto sa bavil odberový tím počas prestávok v Pribiši počas celoplošného testovania v jeseni 2020.

Pesničky si písala už ako desaťročná, teraz sa ich rozhodla nahrať

Neúspechu sa už Janka Glovaťáková z Oravskej Polhory nebojí.

Pri nahrávaní.

Aj takéto trapasíky či trapasy sa nám stali počas písania novín

Keď bili starostu, keď sme si nedali povedať, keď sme uviedli inú cenu novín, keď sme si z nás vystrelili... a ďalšie príhodičky.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

Informácie o skríningovom testovaní v Martine

Zatiaľ je v meste k dispozícií deväť funkčných odberových miest, celoplošne sa v metroplote Turca bude testovať najmä počas víkendu.

Prievidza sa pripravuje na skríningové testovanie

Mesto počas víkendu predbežne plánuje vytvoriť 25 odberných miest. V článku nájdete ich zoznam.

Už ste čítali?