Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Nie každý syr je naozaj syr

Hovoríme s Karolom Herianom, predsedom poroty syrárskej súťaže Novotská hrudka.

Karol Herian (vpravo) ako predseda odbornej komisie na Novotskej hrudke.Karol Herian (vpravo) ako predseda odbornej komisie na Novotskej hrudke. (Zdroj: ARCHÍV NH)

NOVOŤ. Ako dlhoročný riaditeľ Výskumného mliekarenského ústavu má bohaté skúsenosti s potravinami, a to najmä so syrmi.

Aký bol tento ročník Novotskej hrudky?

Začínali sme s piatimi výrobcami, dnes sa ich prezentovalo 19. Nielen z Novote, ale aj z Poľska. Je neuveriteľné, v akých zástupoch ľudia stáli celý deň, aby si výrobky pozreli a ochutnali.

Znamená to, že záujem o tradíciu a domáce produkty stále rastie?

Určite. Niekedy sme obdivovali to, čo je na západe, nevážili sme si vlastnú kultúru. Som rád, že sa to mení.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako rozoznáme dobrý syr?

Ovčí hrudkový syr je veľmi rôznorodý. Nie všetky výrobky sú dobré, pretože mnohí prechovávajú nesprávne výrobné zlozvyky. Tam, kde sa nám to podarilo odstrániť, aj v Novoti či v Krivej, robia teraz výborný syr. Niektorí má stále presviedčajú, že syr je dobrý, keď je gumovitý, tvrdý a kyslý. No kysnutie treba vedieť usmerniť. Syridlo nie je zárukou dobrého syra.

Ako sa dá odstrániť výrobný zlozvyk?

Učiť sa a byť otvorený novým postupom a dobrým radám.

Čo môže pokaziť syr?

V prvom rade musí byť každý výrobok zdravotne bezchybný. Tisíckrát sa nestane nič, ale tisíci prvý áno a potom sa hľadá vinník. Myslím si, že výrobné predpisy sa dosť porušujú. Ak výrobca zaleje syr horúcou vodou, nerozpustí sa ani bielkovina, ani vápnik. A zažívacie problémy sú na svete.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo vás na Novotskej hrudke prekvapilo?

Novoťania sú najlepší. Zavádzal som technológiu výroby, ktorú praktizujú. O kvalite svedčí aj výhra na jarmoku syrov v Ivachnovej, kde hodnotilo 1400 ľudí. Zo všetkých syrov vybrali práve novotskú hrudku, lebo bola dobre vyzrážaná, prekysnutá, jemná, lahodná a spievala. Syr musí spievať.

Oslovil vás aj niektorý z figurálnych syrov?

Zvieratá a srdiečka sú už trošku ošúchané. Videli sme nové spôsoby vypracovania syra, lahodné syrové nite, kytice ruží, šachovnicu, šijací stroj či topánky. Obdivujem fantáziu, trpezlivosť, cit a jemnosť výrobcu. Musí vedieť, čo sa zo syra dá alebo nedá urobiť.

Ako sa na naše syry pozerajú v zahraničí?

Niektoré krajiny považujú za mladý syr, ktorý zrie štyri mesiace. U nás je starý už po dvoch dňoch. Čo krajina, to odlišný pohľad. Cudzincovi by náš syr asi veľmi nechutil, uprednostnil by vyzretý až smradľavý, ktorý by zas asi nejedol našinec.

Skryť Vypnúť reklamu

Sme v niečom lepší?

Na svetových súťažiach slovenské syry neboli horšie ako štvrté. Mali sme najlepší plesnivý syr aj pareničky. Aj Taliani robia syry, ale bez chuti. Syr musí mať dušu, arómu a chuť, nemá byť žuvačkový bez chuti a zápachu.

Aké sú podľa vás syry v obchodných reťazcoch?

Je to iba biznis. Ľudia si to bohužiaľ neuvedomujú. Obchodom ide o to, aby produkty boli lacné a dlho vydržali. Potraviny sterilizujú, sú mŕtve. Mlieko vydrží aj tri mesiace, ovocie pol roka. My to všetko jeme a neuvedomujeme si, aký to má dopad na naše zdravie, strácame imunitu, rastie počet alergií.

Dokáže bežný spotrebiteľ rozoznať kvalitu?

Rozhoduje cena. No nie každý lacný syr je naozaj syr. Dnes sa dá urobiť šunka bez mäsa, a aj tak bude ružová a voňavá. Rovnako víno bez hrozna, syr bez mlieka. Výrobky sú lacné, no nepravé. A reťazce bohatnú.

Dá sa povedať, že ide o taktiku?

Áno. Ani si neuvedomujeme, ako nás obrovské monopoly ovládajú. Farmaceutický priemysel je bohatší ako naftársky. Nikdy nebolo toľko lekární ako teraz, stále kupujeme rôzne vyživovacie doplnky, vitamíny, lebo základné potraviny nám ich nedokážu ponúknuť, keďže nespĺňajú kritéria kvality.

Je drahší výrobok naozaj kvalitnejší?

Keď si kúpite lacnejší jogurt, vlastne prerobíte. Napríklad nízkotučný, je bez tuku, výrobca ho nahradí škrobom, vďaka ktorému priberáte. V tuku máte vitamín A, B, E, K, aromatické látky, keď vám tuk zoberú, musia ho nahradiť umelými ochucovadlami, farbivami. Ľudia sa musia naučiť čítať zloženie, spoznávať dobrých a zlých výrobcov, sledovať, či neznižujú kvalitu. Pretože nikomu nejde o naše zdravie, ale o peniaze.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 577
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 705
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 495
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 753
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 095
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 732
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 936
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 506
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 233
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 007
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Koronavírus Žilinský kraj: Pred odbernými miestami sa tvoria rady (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Žilina, Martin, Čadca, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a ostatných okresoch ZA kraja.

Ilustračné foto.

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miest a obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Dolný Kubín má dobrovoľníkov na testovanie dostatok

Dnes večer podstúpili antigénový test, jeho negativita je podmienkou zaradenia na odberné miesta.

Testovanie dobrovoľníkov Dolnom Kubíne.

Na koronavírus zomreli aj pacienti v oravských nemocniciach

Epidemiologická situácia sa prudko zhoršuje na Liptove.

Počty ťažko chorých v nemocniciach rastú spoločne s úmrtiami.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Primátor Kysuckého Nového Mesta čaká odpoveď od armády

V liste upozornil na to, že celoplošné testovanie nemôžu za takýchto podmienok zvládnuť.Problémom je aj firma Schaeffler s tisíckami zamestnancov.

Už ste čítali?