KRUŠETNICA. Sezóna guľášov je plnom prúde. Jaroslav Židek prijal pozvanie Oravského záchranného systému (ORS) a bol hlavným porotcom na I. Medzinárodných majstrovstvách záchranných zložiek vo varení kotlíkového guľášu. Okrem toho jeden aj navaril. Výsledok si budete môcť pozrieť v známej kulinárskej relácii.
China team
Súťaže sa zúčastnilo 42 družstiev zo Slovenska, Čiech, Anglicka, Talianska. Veľkú pozornosť pútal exotický China team. Jeho základnou surovinou bolo bravčové koleno. Kuchári pridali pol kila cesnaku, zázvor, špeciálny alkohol na varenie. Nechýbala sójová omáčka. „Dali sme tam špeciálne bylinky priamo z Číny,“ povedal šéfkuchár Li Jing Po. Výsledok bol vynikajúci a Číňania získali špeciálnu cenu. Porota ocenila aj kuchárske umenie Talianov osobitnou cenou. Pochvalu dostalo aj družstvo ORS za držkový guľáš a boršč.
Recept na guľáš Jaroslava Žideka uvidíte v relácii Nebíčko v papuli.
„Dali sme dohromady záchranárov, ktorí počas roka nezištne pomáhajú ľuďom a určite si zaslúžia aj oddych,“ povedal organizátor Igor Janckulík.
Obyčajný guľáš
Každý kuchár sa snaží navariť jedinečný guľáš. Aj preto sa na stoloch a neskôr v kotlíkoch objavili rôzne ingrediencie a doplnky. Porota mala ťažkú úlohu. Na treťom mieste skončili kuchári z družstva Klibos Zákamenné, pred nimi Tlačiareň Kubík. Najlepší guľáš navarilo družstvo ORS Vons.
„Niektoré guláše boli výborné.“ Povedal hlavný porotca. „S tímami, ktoré ich navarili by som nerád súťažil.“
Pred jedným však „smeknul klobouk“ a Rýchlej záchrannej službe Námestovo udelil špeciálnu cenu.
Zástupkyňa oceneného tímu pri preberaní maxi varechy.
Božena Horanová, zástupkyňa trojčlenného oceneného tímu ostala milo prekvapená. Ochotne prezradila recept. „Uvarili sme úplne obyčajný guľáš, bez špeciálnych korenín. Možno nám pomohlo to, že sme ho varili s láskou.“