DOLNÝ KUBÍN. „Určite lepšia ako vlani, horšia už hádam ani nemôže byť,“ myslí si o tohtoročnej hubárskej sezóne mykológ Oravského múzea Peter Tomáň. Zatiaľ nesklamali ani smrčkovce, ani májovky. A z okolia Žiliny hlásili pred dvomi týždňami prvé hríby. „Našlo by sa aj u nás, na teplejších miestach,“ hovorí Tomáň.
Čírovnicou májovou otvárajú hubársku sezónu Márerovci z Dolného Kubína, otec Ivan so synom Ivanom. Chodia na istotu – na Kubínsku hoľu. „Odmalička na rovnaké miesta,“ hovorí Ivan Márer mladší. „Z májoviek robíme polievku alebo smotanovú omáčku.“
Že sa hubárske miesta neprezrádzajú, platí o májovkách dvojnásobne. „Kubínska hoľa, Srňacie, Zázrivá, Brestová, na poľanách pod Chočom, “ spresňuje potenciálne náleziská mykológ Tomáň. „Hubári si ich strážia, pretože nerastú všade. Čarovné kruhy treba hľadať na okrajoch lúk a lesných čistinkách. Čím vyššie, tým neskôr. A je predpoklad, že na určitých miestach budú rásť vždy. Preto väčšinou stačí nájsť ich raz.“
Oravské múzeum aj toho roku chystá viacero hubárskych akcií. V auguste Vône a chute húb v Oravskej Lesnej, v septembri obdobné podujatie v Dolnom Kubíne. Vlani ho zrušili, nebolo čo vystavovať. Istá je výstava o vzácnych hubách z regiónu v dolnokubínskom Florinovom dome počas letných prázdnin.