ZÁZRIVÁ. „Martinka, doviezli kultúru, akýsi ujčok ťa zháňa,“ preruší rozhovor s Martinou Matúšovou jedna zo zamestnankýň. Pravdaže počkáme, veď bez kultúry by nebolo originálneho domáceho produktu, pre ktorý sme do dediny prišli.
Zo sto na päťsto
V Syrexe dlho rozmýšľali o jogurte z ovčieho mlieka. No akosi nebolo kedy. Až vlani na jar. Prvú várku testovali zamestnanci a ich rodiny. Vyšla nad očakávanie, chutilo všetkým.
„Osvedčil sa, zaujímajú sa oň najmä alergici,“ hovorí šéfova pravá ruka Martina. Zo začiatku naň stačilo sto litrov mlieka, dnes treba päťsto. „Je to pravý poctivý jogurt. Všetko robíme ručne. Do neodstredeného mlieka po dvoch hodinách varenia pridáme kultúru. Šesť hodín ho necháme zrieť. Hotový jogurt nalejeme do sklených pohárov a zavrieme. Dvanásť hodín stojí pri izbovej teplote, až potom ho chladíme.“
Odmenou za dodržaný postup je tá správna hustota. A nezameniteľná chuť.
Sto ľudí, sto chutí
Biely, karamelový, višňový, mandarínkový, ba dokonca punčový. Ovocné a sladké príchute sú vyrábané na prírodnej báze. „Sto ľudí, sto chutí. Ale asi najviac ide jahodová a čučoriedková.“
Stopercentný ovčí jogurt, ktorého trvanlivosť je dva týždne, sa vyrába v dvoch veľkostiach, dvojdecový a pollitrový. „Hoci sa zákazníci sťažujú, že sa im doma kopia prázdne fľašky, náš jogurt si zaslúži byť v skle. Aj to pekne vyzerá. A kto zavára, ocení aj fľašky.“
Orava zaostáva
Za zatiaľ jediný problém s výrobou môže zima. „Jogurtom sme si zavarili, pretože nebolo dosť mlieka. Až z Bystrice sme ho museli dovážať. Ale zvládli sme to.“
Ovčí jogurt sa predáva po celom Slovensku, k českým zákazníkom putuje z Brna a z Olomouca. Oravci si ho môžu kúpiť priamo vo výrobni v Ráztokách, mimo pracovnej doby v regiomate, čiže automate pred firmou alebo v Petrovej. Okrem stánku pri ceste v Párnici sa už inde na Orave nepredáva. Čoskoro zrejme pribudne leštinská mliekareň.
Je pravda, že ovčí jogurt je v porovnaní s obyčajným drahší. No rovnako neporovnateľná je aj chuť.