DOLNÝ KUBÍN. Študentka piateho ročníka odboru hotelová akadémia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne bodovala prácou Molekulárna gastronómia – nový trend v gastronomických službách v konkurencii študentov zo stredných škôl žilinského kraja.
„Dnes už v gastronómii nestačí pokrm chutne pripraviť a krásne ho naaranžovať,“ hovorí bronzová Michala. „Kuchyňa 21. storočia musí hostí šokovať a pripraviť im dokonalý gastronomický zážitok. Molekulárna gastronómia hosťovi vyrazí dych a pripraví zážitok, na ktorý len tak nezabudne.“
Ako príklad uviedla, že ak si objedná gin-tonic, očakáva, že čašník mu prinesie nápoj. Ale my mu ho naservírujeme ako penu a on bude nápoj jesť lyžičkou.“ „Úspech tretieho miesta v súťaži stredoškolskej odbornej činnosti nepatrí len mne,“ povedala. „Patrí škole, hlavne odbornému konzultantovi, učiteľke anglického jazyka, zástupcom školy.“
Moderná odborná škola musí dnes sledovať nové trendy v gastronómii a implementovať ich do svojich školských vzdelávacích programov s cieľom pripraviť čo najkvalitnejšieho absolventa pre trh práce.
„Teší ma, že naša škola nám umožňuje vzdelávanie v nových smeroch,“ hovorí odborný konzultant Miloš Kubáň. „Aj vďaka tomu sa od budúceho školského roka objavia v našich vzdelávacích plánoch také nové pojmy ako molekulárna gastronómia, food dizajn, sous vide, fine dining alebo front cooking s využívaním interaktívnych technológií.“
Autor: oas